Kupanje bebe u kadici – kako i koliko često?

Vašu bebu ne morate svakodnevno kupati, naročito ako je redovno operete nakon menjanja pelena. Savetnici preporučuju da se kupanje obavlja tri puta nedeljno u toku prve godine života jer bi češće kupanje dovelo do isušivanja njene nežne kože, naročito ako se za kupanje koriste sapuni ili kupke koji izvlače prirodnu vlažnost kože.

Frotiranje i mazanje hipoalergijskog bebi-losiona, odmah nakon kupanja, pomaže vam da sprečite isušivanje kože ili pogoršanje neke vrste dermatitisa koji je često prisutan kod malih beba.

Tokom prve dve nedelje, sve dok bebi ne otpadne pupak, trebalo bi je samo brisati vlažnim sunđerom. Kada joj otpadne pupak možete je kupati u kadici.

U toploj sobi, položite bebu na bilo koju ravnu površinu koja će joj biti udobna (podloga za prepovijanje, krevet, pult pored lavaboa). Na površinu stavite, pre toga, mekan peškir. Sve vreme vodite računa da beba bude bezbedna, pa je ogradite ako je visoko ili je sve vreme pridržavajte rukom.

Pre nego što ste skinuli i položili bebu, pripremite kadicu sa vodom i vlažan, dobro isceđen sunđer. Pored toga pripremite blagu bebi-kupku. Bebu umotajte u peškir i otkrivajte samo one delove koje trenutno perete. Za početak koristite samo čistu vodu i sunđerom joj operite lice. Kupku nemojte koristiti za ovaj deo kupanja da joj sapunica ne bi ušla u oči ili usta.

Posle toga bebu možete polagati u kadicu (sa sve peškirom) u kojoj ste rastvorili blagu kupku. Posebno obratite pažnju na pazuhe, guzu i prepone. Kod devojčica obratite pažnju na predeo genitalija.

Kada se mesto na kome je otpao pupak potpuno zaleči, bebu možete stavljati direktno u kadicu sa vodom. Njeno prvo kupanje bi trebalo da bude nežno i kratko. Verovatno će malo protestovati, pa ako vam deluje uznemireno, nastavite da je perete sunđerom još nedelju-dve. Sami ćete zaključiti kada je vreme da je potopite u punu kadicu.

Ako pupčana vrpca još uvek nije otpala ili ako je detence obrezano, pa penis još uvek nije zarastao, izbegavajte potapanje  i samo je obrišite navlaženim sunđerom.

Većina roditelja smatra da je najlakše kupati bebicu u umivaoniku ili plastičnoj kadici koje su obložene čistim mekanim peškirom. Kadicu možete napuniti vodom u visini od 5-6 cm. Vodu ćete isprobati podlakticom ili laktom.

loading...

Ne treba da bude ni previše vruća ni hladna. Ako koristite vodu direktno iz umivaonika, pustite da prvo teče hladna voda, da se ne biste opekli ni vi ni vaša beba. Najtoplija voda koju ispuštate iz slavine ne bi trebalo da prelazi 48ºC.

Dobra priprema je veoma važna

Uverite se da vam je sav neophodni materijal pri ruci, a soba topla, pre nego što svučete bebu. Trebaće vam ista sredstva koja ste koristili pri kupanju sunđerom, ali i čaša (lonče) za ispiranje čistom vodom. Ako beba ima kosicu, trebaće vam i bebi-šampon.

Ako ste nešto zaboravili ili niste pripremili, ili vam zazvoni telefon tokom kupanja bebe, nemojte je nikada ostavljati samu. Uzmite bebu sa sobom i držite je zamotanu u peškiru dok to ne obavite. Nikada, pa ni na tren, ne ostavljajte bebu bez nadzora u kadici.

Ako vaša beba uživa u kupanju, dajte joj malo više vremena da se prska i pljeska po vodi, ali redovno proveravajte temperaturu vode. Što više zabave ima dok se kupa, to će kasnije više voleti vodu i manje će se plašiti. Kako beba postaje starija, tako će sve više uživati u kupanju i vreme provedeno u ovoj aktivnosti će se produžavati. Kupanje i treba da bude opuštajuće i umirujuće iskustvo, tako da nemojte žuriti, osim ako ona nije plačljiva i nezadovoljna.

Igračkice za kupanje

Igračke za kupanje zaista nisu potrebne za vrlo male bebe, jer su stimulacija vodom i uzbuđenje zbog kupanja već dovoljna radost.

Kada beba dovoljno poraste, igračke će doći u obzir i svakako će biti neprocenjive. Gumene igračke, plutajuće igračke, čak i vodootporne knjige, odvlačiće pažnju i zabavljati dete dok se kupa.

Nakon kupanja

Čim bebu izvadite iz kadice, umotaćete je u peškir sa kapuljačom. Ovakvi peškiri su najefikasniji način da se beba zaštiti u potpunosti dok je mokra. Kupanje bebe bilo kog uzrasta je “mokar” posao, tako da bi i vi trebalo da nosite frotirsku kecelju ili makar peškir oko vrata kako biste se osušili..

Kupanje u večernjim satima je najbolji način da se beba pripremi za spavanje.

Kupanje bebe

Bebu stavite u vodu čim je svučete, kako se ne bi prehladila. Jednu ruku koristite da biste joj pridržavali glavu, a drugu da biste je spustili u vodu. Dok to činite, neprestano joj pričajte i ohrabrujte je. Spustite je lagano i kadicu. Veći deo tela i lice bi trebalo da budu mnogo iznad površine vode, zbog sigurnosti. Zbog toga ćete je, s vremena na vreme, polivati toplom vodom kako biste je zagrejali.

Koristite mekanu pamučnu pelenu da operete bebino lice i kosu, koju ćete šamponirati jednom do dva puta nedeljno. Masirajte celu kožu glave, uključujući područje preko fontanela. Kada ispirate sapunicu ili šampon sa kose, stavite vašu ruku preko njenog čela, tako da voda otiče sa strane, a ne u njene oči. Ako joj je slučajno upala sapunica u oči i ona plače i negoduje, jednostavno uzmite pamučnu pelenu koja je navlažena i obrišite joj oči mlakom vodom sve dok ne nestane sapunica. Ostatak tela operite odozgo nadole.

Saveti

Prvih nekoliko puta može biti malo komplikovano, ali ćete uskoro biti profesionalac! Navešćemo vam nekoliko saveta kako bismo vam olakšali ovo iskustvo.

Sve dok vaše dete ne počne da puzi po zemlji i da se prlja, dnevna kupka neće biti potrebna. U stvari, bebu ćete kupati svega dva do tri puta nedeljno – u početku sunđerom, dok ne otpadne pupčana vrpca, a zatim u kadici. Kada beba počne da sedi samostalno, možete je preneti u kadu. Verovatno ćete poželeti da je kupate češće jer zaista nema ničeg slađeg od mekane, debeljuškaste bebe u kadici.

Prednosti kupanja bebe

Pored osnovne čistoće i divnih fotografija, kupanje bebe ima još nekoliko benefita koje ćemo spomenuti.

Kupanje povećava bliskost i vezu između roditelja i bebe. Postoji razlog zašto “vreme za kupanje” vrlo brzo postaje vrhunac dana – i za vas i za bebu. To je vreme kada ste vi i beba potpuno upućeni jedno na drugo i kada ste tu samo vas dvoje. Time što i na ovaj način brinete o svojoj bebi, dajete joj do znanja da vam je stalo do nje. Gledajte je u oči, poljubite taj presladak stomačić, prebrojavajte na glas sitne prstiće, pevajte joj vesele pesmice. Osećajući vaš blagi dodir i slušajući vaš glas, beba će znati i osećati koliko je voljena.

Kupanje je sticanje iskustva i učenje. Verovali ili ne, beba može mnogo toga naučiti dok se kupa. Budite čula vašeg deteta tako što ćete nežno prosipati vodu na njegov stomačić – beba će se verovatno zadovoljno smeškati. Prospite mlaz vode blizu bebe i ona će, raširenih očiju, pokazivati koliko je zadivljena.

Naučite je lekciji o uzrocima i posledicama tako što ćete joj pokazati kako da lupka dlanom o površini vode i proizvodi male vodoskoke.

Nemojte zaboraviti da se igrate sa bebom na sledeći način: dok je u kadi, imenujte i ljubite svaki deo tela koji perete. Beba će zapamtiti mnoge od ovih reči, a da vi toga niste ni svesni.

Kupanje umiruje nervozne bebe. Verovatno to već znate iz sopstvenog iskustva, ali ništa nije tako umirujuće i utešnije od tople kupke nakon napornog dana. Bebu možete i blago masirati posle kupanja, pa ćete je tako dodatno opustiti.

Kupanje ubrzava uspavljivanje. Još jedan razlog zbog kojeg i vi i beba volite kupanje jeste činjenica da je to akcija koju sprovodite pre spavanja. Topla voda, topla soba i topao osećaj sigurnosti, bebu će umiriti i lakše uspavati.

Navikom kupanja u isto vreme uspostavljate rutinu i uvodite red. Bez obzira da li ćete bebu kupati svake večeri ili ćete je, s vremena na vreme, brisati vlažnim sunđerom, ova večernja rutina će vam pomoći da uspostavite biološki sat vaše bebe: “mama me kupa, to znači da je vreme za spavanje”. Pojačajte ove signale tako što ćete prigušiti svetla u prostoriji i umanjiti buku nakon kupanja. Naravno, kupanje ćete odlagati svaki put kad je beba gladna, nemirna ili je muči stomačić. Imajte na umu da su večernje kupke uobičajene, ali ne i obavezne. Možda ćete vi više voleti neki drugi deo dana za ovaj posao.

Pažljivo pripremite sve što vam je potrebno pre nego što krenete sa kupanjem. Dobra priprema pre početka akcije će sprečiti da vadite bebu iz kadice svaki put kada vidite da ste nešto zaboravili. Najznačajniji proizvodi su: bebi-sapun i šampon (ili proizvod koji je 2u1), nekoliko pamučnih pelena, nekoliko peškira i kadica sa toplom vodom. Posle kupanja možete bebu namazati blagim losionom.

Održavajte temperaturu. Bebe brzo gube telesnu temperaturu, naročito kad su gole, pa bi bilo dobro da pre nego što započnete kupanje, proverite da li je kupatilo dovoljno toplo. Bez obzira da li koristite kadicu ili umivaonik, prvo ih napunite, pa tek onda stavite bebu. Nemojte nikada stavljati bebu dok voda još uvek teče (u umivaonik). Kadicu ćete napuniti taman toliko da prekrije dno u visini od 5cm. Voda mora biti udobno topla (oko 37ºC), pa je testirajte laktom ili unutrašnjim ručnim zglobom jer su ove oblasti osetljivije od prstiju.

Budite pažljivi. Nežno spustite bebu u kadicu (prvo stopala), držite je sigurno jednom rukom pod glavom.  Koristite blage kupke i sapunice, naročito u regiji guze i genitalija. Sapunicu ne morate koristiti svaki put, često je dovoljno da je operete čistom vodom, jer beba nikada nije toliko prljava ako joj održavate redovnu higijenu pri menjanju pelena.

Kupanje bebe od mesec dana. Beba koja još uvek nije napunila jedan mesec se kupa tako što se stavi preko ruke, pa se prvo kupa gornji deo tela, a posle njega donji. U tom slučaju nije važno da li joj je otpao pupčani patrljak jer će se voda slivati pored njega. Za prva kupanja je dovoljno koristiti najneutralniji bebi-sapun ili šampon. Kada stavljate šampon na glavu, gledajte da i on bude zagrejan.

Nakon kupanja je najbolje namazati Pavlovićevu mast (kremu) na sve pregibe i na guzu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: