Konturisanje lica za početnike – sve što treba da znate

Od bakra i uglja koje su koristili Stari Egipćani, vladari moćnih dinastija, ali i tvorci prvih kozmetičkih preparata za ulepšavanje i negu, do naučno unapređenih savremenih, gotovo svemogućih i medicinski proverenih proizvoda, šminka je bila i ostala integralni deo ljudskog društva i njegovih praksi hiljadama godina.

Šminkali su se i muškarci i žene, a dame su tokom vekova koristile najrazličitije supstance i pigmente kako bi svoje lice učinile privlačnijim, oči krupnijim i naglašenijm, jagodice istaknutijim, a usne punijim i tamnijim. Upotrebljavale su čitav niz proizvoda od kojih su neki bili sasvim blagi i neškodljivi, ali i one za koje se danas dobro zna da su opasni i otrovni.

Žene su nekada koristile garež umesto maskare ili senke za oči, razne bobice za bojenje usana, kao i neke materije koje bi kod modernih dama izazvale samo gađenje; mada, kada je u pitanju trend mladolikosti i lepote, čini se da ništa nije tabu ni u savremeno doba. Upotrebljavao se urin malih dečaka kako bi se izbledele fleke na koži, a verovalo se da konzumiranje volovske krvi popravlja ten.

Osim toga, dame su tokom istorije često dovodile u opasnost sopstveno zdravlje, a sve to zarad kulta lepote. Poznato je da su za šmikanje i ulepšavanje nekada korišćene materije poput arsenika, žive, olova i tako dalje. Na sreću, razvoj nauke, medicine i kozmetologije pogurao nas je daleko napred u smislu usavršavanja proizvoda za negu i lepotu.

Moderni trendovi

Šminkanje i ulepšavanje uvek su bili u fokusu ljudskog društva; neutaživa je potreba čoveka da izgleda lepo i doterano, bez obzira kakav trend bio aktuelan u trenutku. Osvrt na noviju istoriju mode i savremene tendencije otvara široku paletu različitih stilova šminkanja, od ljupkih ajlajnera i karmina šezdesetih, preko debelih obrva i agresivne šminke osamdesetih, fluorescentnih karmina devedesetih i tako dalje, sve do današnjeg dana i dosta popularnog nude, odnosno prirodnog izgleda.

U moderno doba, zapravo, izmešan je čitav niz raznih stilova, pa se tako nose i tamni karmini, zatim najnovije ombre tehnike, prirodni oblik obrva, šminka koja deluje ‘nenašminkano’, jarke boje, pin up stil i tako dalje. Pošto je, izgleda, sve dozvoljeno, bitno je samo da odaberete stil koji najbolje pristaje vašem licu i imidžu.

Konturisanje lica je stari trik iskusnih šminkera, a danas je sve više u fokusu svakodnevnog ulepšavanja. To je složeni postupak šminkanja koji treba da naglasi baš one crte lica koje su najatraktivnije i profesionalni šminkeri tačno znaju kako to da izvedu. Magija paleta sa bezbroj nijansi tonova i umetnost nanošenja podloga, korektora, rumenila, sjajeva i tako dalje zaista zahtevaju izvesno umeće, veštinu i praksu. Naravno da možete da naučite kako da sami konturišete lice i postignete besprekoran ten. Veština konturisanja, ako se ono izvede kako treba, rezultira blistavim tenom, besprekorno naglašenim crtama lica i prirodnim izgledom.

KONTURISANJE LICA ZA POČETNIKE

Pravilno konturisanje lica pre svega podrazumeva dobro poznavanje osobina sopstvenog lica; to znači da morate pažljivo da posmatrate svoje lice i dobro ga proučite, kako biste otkrili kom tipu pripadate. Sve fine nijanse i karakteristike odlučiće o najadekvatnijoj metodi i postupku konturisanja.

Nije u pitanju nikakva nauka, mada može delovati kompleksno, posebno za dame koje nisu vične šminkanju ili upotrebi više različitih proizvoda za samo jedan izgled. Konturisanje podrazumeva veštinu nijansiranja, senčenja i posvetljavanja određenih regija lica, u cilju isticanja prirodno najatraktivnijih crta nečijeg lica i maskiranju onoga što bi se moglo nazvati nedostacima.

loading...

Šta vam je potrebno?

Za konturisanje lica potrebno vam je nekoliko ključnih proizvoda. Sam postupak može da bude veoma jednostavan i nije uvek neophodno koristiti bezbroj tonova kako bi se postigao savršen izgled. U suštini, važno je da imate dobru osnovu, odnosno podlogu za šminku, dobar bronzer i adekvatan alat. Ovom setu možete da dodate i hajlajter, za još bolji efekat.

Postupak konturisanja možete pojednostaviti i praktikovati ga lako i brzo, čak i onda kada nemate baš puno vremena za detaljno šminkanje i negde žurite, a želite besprekoran ten i lep, uredan izgled. Od alata za konturisanje će vam biti potreban sunđer za nanošenje tečnog bronzera i ravna ili kosa četka za aplikaciju bronzera u prahu.

Idealna podloga

Nije vam potrebno deset različitih tonova tečnog pudera/podloge da biste postigli perfektno senčenje i oblikovanje lica.  Ključ je pronaći osnovu koja će idealno odgovarati vašem tipu kože i boji tena. Izuzetno je važno da poznajete osobine svoje kože lica i kupujete proizvode koji će je i negovati; na primer, tonirane kreme ne postižu pokrivenost poput tečnog pudera, ali težu osnovu koristite samo ako je vaša koža dobro podnosi i nikada nemojte da preterujete.

Najbolji način da odredite savršenu nijansu podloge jeste da je uklopite sa tonovima vašeg vrata i dekoltea – ne želite da izgledate kao da nosite masku. Ako niste sigurni u osvetljenje u prodavnici, nanesite malo podloge na ruku i izađite na dnevnu svetlost. Još je bolje ako možete da sačekate par minuta, kako biste videli kako se proizvod ponaša na vašoj koži. Većina žena koristi dva tipa/nijanse podloge za različite sezone, letnju i zimsku, jer se i ten i njegova boja tokom godine menjaju.

  • Podlogu nikada nemojte da nanosite na potpuno suvu kožu. Koristite kremu za lice, prilagođenu nezi vašeg tipa kože i, ako je potrebno (a preporučljivo je uvek), nanesite i sredstvo za zaštitu od sunca. Danas su dostupni takvi preparati, namenjeni posebno za negu i zaštitu kože lica, koji ne ostavljaju masne tragove, lako se upijaju i pravilno hrane i čuvaju kožu.

Savršen bronzer

Ako ne želite da se zamajavate nanošenjem desetina nijansi pudera i slično, dobro odabran bronzer je sve što vam je potrebno za pravilno i prirodno konturisanje lica. Možete da upotrebljavate tečne bronzere ili one u prahu i kamenu, u zavisnosti šta vam se više dopada i koji tip proizvoda vam više prija. U suštini, tečni preparati su bolje rešenje za sofisticiranije naglašavanje jagodica, nosa i linije vilice, jer se mogu temeljnije naneti i bolje se stapaju sa podlogom. Pre nanošenja bronzera treba naneti podlogu, onako kako to i inače činite.

Baš kao što je važno da podloga koju koristite bude adekvatne nijanse, isto važi i za bronzer. To je ključ za prirodno konturisanje i lep, neagresivan, a perfektan izgled. I ovde važi jedno od glavnih pravila svih šminkera – ne preterujte, ni sa tonovima, ni sa količinom. Odaberite bronzer koji je najviše dve nijanse tamniji od vašeg prirodnog tena. Tako ćete postići prirodan izgled, naglasiti crte lica i izbeći onaj nepopularan narandžasti look.

  • Tečni bronzer je idealno rešenje za postizanje lepog, prirodnog izgleda, a možete mu dodati i bronzer u prahu, kao završni postupak, kojim ćete još više ublažiti linije stapanja nijansi i postići blistav, prirodan izgled uz malo truda;

Hajlajter

Upotreba hajlajtera, ili takozvani strobing, zapravo je postupak suprotan konturisanju. Primenjuje se da naglasi određene delove lica, suprotne od onih koje se konturišu, odnosno senče. Za pravilno posvetljavanje se upotrebljava po pravilu korektor koji je dve nijanse svetliji od prirodnog tena ili hajlajter koji odgovara vašoj kompleksiji i na prirodan način posvetljava delove lica koji prirodno ‘hvataju’ svetlost.

POSTUPAK KONTURISANJA

Pravilno konturisanje treba da rezultira sasvim prirodnim izgledom, blistavim i svežim tenom. Kada se izvede kako treba, svaka crta lica je istaknuta na suptilan, nežan i sofisticiran način i predstavlja idealnu osnovu za dalje šminkanje.

Nakon pravilnog konturisanja lica, verovatno će vam biti dovoljno tek malo maskare i ruža ili sjaja za savršen ležerni izgled; za večernje prilike, naravno, idealna je osnova i za agresivniji mejkap. Pravilno konturisanje zapravo podrazumeva prilagođavanje postupka vašem obliku lica, ako ste već odredili koje nijanse proizvoda su vam potrebne.

Dijamantski oblik lica

Ovaj oblik lica odlikuje se linijom kose nešto užom od obraza, blago zašiljenom bradom, a lice je izduženo. Konturisanje, odnosno nanošenje bronzera se primenjuje ispod jagodica, počevši od linije ušiju do sredine obraza. Posvetljavanje se primenjuje ispod očiju, u obliku obrnutog trougla, te ispod obrva, kako bi se naglasile oči. Da bi se prirodno uske površine naglasile, posvetljuju se sama sredina čela i sredina brade.

Srcoliko lice

Srcoliko lice se odlikuje obrazima širim od linije kose, uskom i zašiljenom bradom. Pri konturisanju se senče strane čela i slepoočnice, kako bi se postigla simetrija gornjeg i donjeg dela lica. Senči se površina ispod jagodičnih kostiju, od linije ušiju do sredine obraza, kao i maleni deo neposredno ispod brade, kako bi se ublažila oštrina. Posvetljuje se površina ispod očiju, u obliku obrnutog trougla, zatim sredina čela i sredina brade.

Izduženo lice

Izduženi tip lica karakteriše skoro duplo duža vertikala lica od njegove širine, uravnoteženog odnosa vilice, brade i linije kose. Konturiše se deo duž linije kose na čelu, kako bi se stvorila iluzija kraćeg čela, zatim ispod brade, kako bi lice izgledalo malo okruglije i deo ispod jagodica, počev od linije ušiju do sredine obraza. Posvetljuje se samo površina ispod očiju, u obliku obrnutog trougla, kako bi se naglasile same oči i delovale blistavo.

Ovalno lice

Ovalno lice je otprilike jedan i po put duže nego šire, bez naglašenih delova vilice, brade i linije kose. U principu, najviše nalikuje obliku obrnutog jajeta i veoma je zahvalno za ulepšavanje. Kod ovalnog oblika lica tek blago se konturišu strane čela, da bi se postigla simetrija gornjeg i donjeg dela. Senči se površina ispod jagodičnih kostiju, od ušiju do sredine obraza. Posvetljuju se sredina čela i sredina brade, kao i područje ispod očiju i obrva, kako bi oči imale blistav izgled.

Pravougaoni oblik lica

Pravougaoni oblik lica odlikuje se linijama vilica i kose gotovo iste širine, a lice je duže nego šire. Ovakav oblik lica zahteva precizno konturisanje, kako bi se ublažio prirodno oštar izgled. Senče se strane čela, kako bi se ono blago suzilo, zatim duž linije čela, strane vilice područje ispod jagodičnih kostiju, od linije ušiju do sredine obraza. Posvetljuju se sredina brade i područje ispod očiju i ispod obrva.

Okruglo lice

Okruglo lice je približno jednakih proporcija širine i dužine, bez naglašenih tačaka i linija vilice, brade i linije kose. Senči se na stranama čela i slepoočnica, kako bi se ova regija blago suzila. Senči se i područje ispod jagodica, od ušiju do sredine obraza, uz pokret na dole ka vilici, kako bi se stvorila iluzija dužeg lica. Posvetljuju se sredina čela i brade, kao i područje ispod očiju, u obliku obrnutog trougla.

Četvrtasto lice

Četvrtasto lice je približno jednakih proporcija širine i dužine, a linije kose i vilice su gotovo jednake širine. Senče se obe strane čela, kako bi ono delovalo uže, a takođe i strane vilice, kao i kod pravougaonog tipa. Senči se područje ispod jagodičnih kostiju, počev od linije ušiju, do sredine obraza. Posvetljuju se sredina čela i sredina brade, kao i predeo ispod očiju i obrva za blistav pogled.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: