Najbolje pegle za kosu – koju odabrati i kakve su cene?

Ispravljanje kose se neverovatno brzo postiže ako koristite peglu za kosu kao alatku koju možete koristiti i u udobnosti svoga doma.

Keramičke pegle za kosu se generalno preporučuju kao najbolji način za ispravljanje kose koje ujedno čuvaju kosu od većih i težih oštećenja. Profesionalne keramičke pegle proizvode negativne jone i infracrvenu toplotu koja zaptiva vlagu dok ravnate kosu.

Koristeći odgovarajuću tehniku za ispravljanje kose i upotrebljavajući prikladne preparate za negu kose, pre i posle ispravljanja, možete imati savršeno ravnu kosu tokom celog dana, kao što možete i zaštititi kosu od oštećenja koja nastaju kao posledica toplote.

Saveti za pravilno korišćenje pegle za kosu

Priprema kose za peglanje. Operite kosu šamponom koji je specijalno formulisan za pravu i glatku kosu. Nakon toga stavite balzam/omekšivač koji je isto tako formulisan (straight/sleek). Pritom, uopšte nije neophodno da to budu skupi proizvodi, već je dovoljno da pronađete prosečne brendove, pristojne cene. Bitno je samo da pronađete preparate koji tvrde da služe za ispravljanje i hidriranje kose.

Prosušite vašu kosu nakon što je operete. Koristite svoj peškir kako biste je utapkali i izvukli vlagu i vodu. Nemojte grubo frotirati! Uklanjanje vlage i prosušivanje pomaže u sprečavanju prevelikog kovrdžanja i uvijanja nakon tuširanja.

Preparati za termalnu zaštitu kose. Potom iskoristite serum za termalnu zaštitu kose ili neki od preparata koji čuvaju kosu od prejake toplote. Ovaj preparat nanosite na vlažnu kosu jer će to omogućiti da serum ravnomerno nanesete na celu površinu bez stvaranja grudvica. Zatim iščešljajte kosu češljem sa širokim proredom.

Kada su u pitanju proizvodi za termalnu zaštitu kose najbolje je da oni sadrže arganovo ulje, marokansko ulje ili kokosovo ulje, zbog toga što će ovi proizvodi nahraniti vašu dlaku i održati je ravnom. U ovaj odabir mogu da uđu i proizvodi sa silikonom.

Neki od proizvoda koje možemo preporučiti su: Revlon Style masters smooth iron guard, Matrix tr miracle creator, L’Oreal professionnel mythic oil krema za zaštitu od toplote i jedan od najboljih Revlon Uniq one all.

Feniranje kose. Isfenirajte vašu kosu jer je morate osušiti pre peglanja i ispravljanja. Feniranje će dopustiti da peglanje bolje funkcioniše i sprečiće da se kosa šokira od prevelike toplote. Usmerite fen u pravcu feniranja, dakle odozgo na dole. Ovi pokreti na dole podstiču vašu kosu da se polako ispravi. Fen stavite na najnižu temperaturu. Ako imate talasastu ili kovrdžavu kosu, sušenje na niskoj temperaturi sprečiće uvijanje kose na duži vremenski period. Takođe, kosa se neće razleteti i postati ućebana.

loading...

Tehnika peglanja kose

Podešavanje toplote. Uključite svoju peglu za kosu u struju i pritisnite prekidač za početak zagrevanja. Na displeju bi trebalo da postoji mogućnost brojčanog podešavanja toplote. Ako je vaša kosa gusta i kovrdžava, onda ćete koristiti jaču toplotu. Ako je vaša kosa tanka i nežna, obavezno postavite peglu na najmanji nivo toplote kako ne biste oštetili kosu.

Odvajanje kose na sekcije. Svoju kosu ćete podeliti na nekoliko sekcija. Broj sekcija će zavisiti od gustine vaše kose. Najbolje je da napravite sekcije koje će biti 2 do 4 cm debljine, tako da pegla može ravnomerno da obuhvati svaki pramen.

Sekcije pramenova podignite i pričvrstite tako da vam ne smetaju dok peglom ispravljate određeni pramen kose.

Najlakše je da pramenove prikačite na vrhu glave iza ramena, a potom da uzimate sekciju po sekciju i da je ispravljate ispred ramena.

Peglanje kose. Postavite peglu što je moguće bliže korenu, ali vodite računa da se ne opečete. To će otprilike biti na oko 2,5 cm od glave.

Pritisnite obe strane pegle, tako da se zagrejane strane dodiruju i da vaša kosa bude smeštena između. Gledajte da ne pritiskate previše jer će to stvoriti pregib na vrhu dela kose koji peglate. Pored toga, vodite računa da ne držite peglu dugo u jednom mestu, kako ne biste izgoreli kosu i napravili neželjene efekte.

Povlačite peglu ravno na dole, dužinom vaše kose. Vaš pokret treba da bude bez zastajkivanja i zaustavljanja od korena do vrhova. Najvažniji deo ove tehnike jeste u tome da ne držite peglu na bilo kom mestu predugo. To oštećuje kosu!

Ravnajte svaku sekciju pramenova više puta dok se potpuno ne isprave. U zavisnosti od gustine vaše kose, možda ćete to učiniti samo jednom, a ponekad i više puta.

Snaga vaše pegle će takođe odrediti koliko ćete puta morati da pređete preko određenog dela kose.

Što je niža temperatura, to će vam trebati više vremena.

Nemojte se uplašiti ako vidite da izlazi para iz pegle i kose. Para se pojavljuje kao rezultat dodira keramike na pegli i preostale vlage u vašoj kosi. Međutim, ako počnete da osećate miris paljevine, momentalno isključite peglu.

Kada ispravite određeni deo kose, pomerite ga u stranu, pa uzmite sledeći.

Ako je vaša kosa prirodno kovrdžava ili talasasta, stavite serum ili sprej na svaki pramen neposredno nakon ispravljanja.

Završetak procesa. Kada ispeglate svaki pramen, isključite peglu, a fen uključite na hladno izduvavanje ili na najnižu temperaturu. Fenirajte kosu još čitav minut, pažljivo, četkajući je nežno na dole.

Na kraju možete staviti proizvod koji je namenjen završetku procesa peglanja (post-straightening serum) ili lak za kosu. Serum protiv kovrdžanja (anti-frizz serum) koji sadrži silikon je posebno efikasan u ovom delu procesa.

Kako izabrati peglu za kosu?

Kada birate peglu za kosu, možda ćete se najviše razmišljati oko cene. Iako vam može pasti teško da date puno novca za ovu stvar, imajte na umu da je to vredna investicija jer na taj način štitite vašu kosu i štedite na eventualnim kasnijim tretmanima za oporavak oštećene kose. Jeftine pegle za kosu mogu izazvati mnogo štete, a mogu biti i lošeg kvaliteta, pa ćete uskoro morati da kupite novu.

Širina ploče. Prvo razmotrite širinu ploče. Pegle za kosu dolaze u različitim veličinama. Možete pronaći one koje su debljine 2 cm, pa sve do 6-7 cm. Pegle sa pločom od 2,5 cm širine su odlične za skoro sve dužine kose. Ako imate stvarno dugu kosu, veća ploča bi mogla biti efikasnija. Ako imate kraću kosu, manja ploča bi bila najbolja.

Oblik pegle. Pegle za kosu ne služe samo za ispravljanje. Njima se mogu kreirati lokne i talasi. Neke pegle imaju okrugle ivice koje su idealne za postizanje više različitih stilova. Pegle sa super ravnim ivicama mogu praviti prelamanja na vašim pramenovima, pa bi, ipak, bilo bolje da se odlučite za one koje imaju zaobljen vrh ivica.

Temperatura. Neke pegle za kosu nemaju podešavanje temperature. Ovo može biti opasno ako se pegla pregreje i bude vrela za vašu kosu, ali može biti i dosadno ako ne uspeva da razvije dovoljno veliku temperaturu. Najbolje bi bilo da pronađete peglu koja ima višestruka podešavanja temperature, tako da je možete prilagoditi vašim željama i potrebama. Većina pegli dostiže temperaturu od 150 do 180ºC. Ako imate finu, tanku kosu, želećete da radite sa nižim temperaturama. Kovrdžave i guste kose zahtevaju više temperature. Bez obzira na vrstu kose, uvek je važno koristiti zaštitu od toplote, o kojoj smo govorili u prethodnom delu teksta.

Keramičke pegle. Keramičke pegle su prilično standardne ovih dana, ali i među njima ima razlike. Keramičke pegle, kao što je rečeno, emituju negativne jone koji glade kosu i sprečavaju kovrdžanje. Ove pegle su dobre za sve tipove kose, ali su ipak najbolje za one vrste vlasi koje se lako ispravljaju i koje su glatke. Ako imate veoma kovrdžavu ili gustu kosu, verovatno želite nešto moćnije.

Nano pegle. Nano pegle su postale popularne u poslednjih nekoliko godina. One koriste nano tehnologiju kako bi ispravile kosu. Postoji čitav niz nano pegla kao što su nano keramika, nano titanijum, nano srebro i nano turmalin.

Turmalin pegle za kosu. Ove pegle se izrađuju od zdrobljenog turmalina, obično u kombinaciji sa keramikom za glatke i prave krajeve. Ove pegle su manje intenzivne u odnosu na titanijumske, ali postižu izuzetne rezultate.

Titanijumske pegle. Ove pegle se zagrevaju mnog brže nego ostale pegle i odlične su za kovrdžavu, gustu ili oštru kosu. One čine kosu prilično ravnom, glatkom i sjajnom. Jedini je problem što su ove pegle jedne od najskupljih.

Pre kupovine pegle dobro razmotrite sve navedene činjenice, a potom i kvalitet vaše kose. Posavetujte se sa svojim frizerom koji će vam opisati ponašanje vaše kose i koji će vas uputiti na šta treba da obratite pažnju. Nemojte zbog cene praviti sebi još veći problem. Nikako ne kupujte pegle od metala u kineskim radnjama – one jednostavno nisu bezbedne niti kvalitetne.

Bolje je da uštedite, pa da sebe obradujete nekim kvalitetnim proizvodom koji vas neće upropastiti.

Zaključak je da su najbolje pegle one koje su skupe. Prosto, jedno bez drugog ne ide.

Cene

Možete pogledati ponudu poznatog brenda Braun. Njihova keramička pegla ES3 (Satin) ima odabir temperature prema tipu kose, LCD ekran i naročito je namenjena farbanoj kosi. Može se pronaći za oko 8.000,00 dinara.

Remington S5505 pegla ima keramički ultra premaz, digitalni ekran koji omogućava praćenje temperature od 150 do 230ºC i brzo zagrevanje u roku od 15 sekundi. Može se naći po ceni od 6.500,00 dinara.

Nešto jeftinija Rowenta SF 4012 Wet Dry brzo ispravlja i suvu i mokru kosu. Obloga ploče je napravljena od keratin turmalina. Postiže temperaturu od 130 do 230ºC. Njena cena je oko 4.500,00 do 5.000,00 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: