Kako skuvati jaja i koliko dugo se kuvaju + ideje za farbanje jaja

Tvrdo kuvana jaja su odlična za pravljenje punjenih jaja, salate sa jajima ili za sendvič jer su bogata proteinima.

Međutim, ako vam kuvana jaja uvek na kraju popucaju, a unutra naiđete na zeleno žumance, vreme je da naučite kako se pravilno kuvaju.

Srećom, postoje metode za ispravno kuvanje jaja! Recepti podrazumevaju tehniku kuvanja tvrdih i rovitih jaja, sa par saveta koji će vam pomoći da uvek budete uspešni u tome. Ovi jednostavni procesi se uče za samo nekoliko minuta! Pročitajte tekst koji sledi i osigurajte se za ceo život.

U prilogu ćete moći da saznate koji su to tradicionalni, ali i interesantni načini farbanja jaja, pa neke od tih saveta možete iskoristiti za sledeći praznik Uskrs.

Kuvanje jaja na šporetu

Izaberite jaja koja želite skuvati i stavite ih u šerpicu ili lonče. Nežno ih spustite na dno kako se ne bi razbila.

Ako niste sigurni da li su vaša jaja sveža, testirajte ih stavljanjem u posudu sa slanom vodom. Ako jaje propadne do dna, sveže je. Ako pluta po površini, otarasite ga se.

Da biste sprečili pucanje jaja dok ključaju, možete staviti gazu na dno šerpice kako biste to sprečili. Naravno, to nije neophodno.

Napunite posudu hladnom običnom vodom. Naspite vodu tako da pokrijete jaja (najmanje 3 cm). Dodajte malo soli, kroz prste. Jaja možete držati rukom dok sipate vodu, kako se ne bi sudarala i popucala. Alternativno, samo usmerite mlaz vode po ivici posude.

Hladna voda pomaže u tome da se osigurate da se jaja ne prekuvaju. Nikada ne stavljajte jaja direktno u posudu sa vrućom vodom jer mogu popucati, pa će sadržaj izaći i dobićete poširana jaja.

loading...

Slana voda pomaže da se belance što pre zgusne i da ljuska ostane cela.

Kuvanje jaja – korak po korak

Ringlu uključite na srednju jačinu. Posudu pokrijte poklopcem. Voda će pre proključati sa poklopcem, ali svakako, ako više volite da nadzirete proces, ne morate poklapati. U nekom trenutku možete nežno promešati jaja kako biste se uverili da se nisu “prilepila” za dno. Ako stoje na dnu, mogu popucati i mogu se neravnomerno skuvati. Koristite drvenu kašiku za mešanje i budite veoma nežni.

Kada voda proključa, sklonite posudu sa ringle. Čim voda počne da ključa punim ključem, isključite ringlu. Ako ste jaja kuvali sa poklopcem, ostavite ga da stoji. Toplina vode i preostala toplina sa ringle biće dovoljni da dovrše kuvanje jaja. U zavisnosti od toga koliko tvrda ili meka jaja želite skuvati, ovako ih možete ostaviti naredna 3 do 20 minuta.

Meko kuvana jaja

Ako volite meko kuvana jaja, sklonićete ih sa ringle nakon 3 minuta, pa i manje. Belance će biti stegnuto, dok će žumance biti tečno i toplo.

Srednje kuvana jaja

Ako volite srednje kuvana jaja, izvadite jaja iz vode nakon 5 do 7 minuta. Žumance će biti polumeko, a belance tvrdo.

Tvrdo kuvana jaja

Ako volite tvrdo kuvana jaja, onda ih ostavite u vreloj vodi od 10 do 15 minuta. Žumance će biti čvrsto u potpunosti.

Na ovaj način ćete izbeći prekuvavanje jaja.

Hlađenje

Nakon toga, ohladite jaja kako biste zaustavili proces kuvanja. Čim sklonite jaja sa ringle, isipajte vrelu vodu pažljivo iz posude. Takođe, jaja možete izvuću pojedinačno uz pomoć kašike. Stavite ih pod mlaz hladne vode ili ih pažljivo spustite u posudu sa ledenom vodom kako biste im brzo spustili temperaturu. Pustite da odstoje u hladnoj vodi oko 5 minuta.

Kada su jaja toliko ohlađena da ih možete bezbedno držati u ruci, možete ih skloniti u frižider i ostaviti tamo nekih 20 minuta, kako biste ih lakše oljuštili.

Da biste proverili da li je jaje tvrdo skuvano, zavrtite ga na stolu. Ako se lako i brzo okreće, znači da je tvrdo kuvano, ako zapinje, znači da mu treba više vremena.

Kako oljuštiti jaja?

Jaja oljuštite neposredno pre nego što planirate da ih pojedete. Pritisnite jaje na čistu, ravnu površinu i zarolajte ga rukom kako bi popucala ljuska. Ljuštenje započnite tamo gde osećate šupljinu ispod ljuske. Ovo olakšava proces. Isperite jaje pod mlazom hladne vode kako biste bili sigurni da nije ostalo neko parčence ljuske.

Skuvana jaja možete držati u frižideru 5 dana. Nakon što ih oljuštite, ona su spremna za jelo. Jaja koja ne pojedete možete staviti u posudu sa poklopcem ili sa hermetičkim zatvaranjem. U oba slučaja prekrijte jaja mokrom krpicom. Menjajte krpicu svakodnevno kako se jaja ne bi osušila i pojedite ih u roku od 4-5 dana.

Takođe, jaja možete održati u hladnoj vodi. Promenite vodu svakog dana kako jaja ne bi popucala.

Tvrdo kuvana jaja se mogu čuvati nekoliko dana ako su neoljuštena, ali mogu postati gumenkasta i osušena. Obično je bolje držati oljuštena jaja u hladnjaku.

Farbanje uskršnjih jaja u lukovini i prirodnim bojama (cvekla, mlevena parika, kurkuma, crveni kupus)

Oni koji ne žele koristiti nikakve hemijski napravljene boje ili oni koji vole tradicionalni izgled uskršnjih jaja, mogu se ovde podsetiti recepata za farbanje uz pomoć lukovine, cvekle, mlevene paprike, kurkume, itd.

Za ovu tehniku je neophodno pripremiti lukovinu po potrebi, 1 kašičicu soli, 2 kašike sirćeta, najlonske čarape, listove i cvetiće biljaka iz okoline i, naravno, jaja.

Jaja ćete prebrisati mokrom krpicom da biste mogli lakše zalepiti listiće interesantnih oblika i cvetiće po želji. Potom ćete svako jaje umotati tesno u najlonsku čarapu, zategnuti i uvezati uz pomoć konca. Višak ćete odseći. Jaje možete ukrasiti i listićima suve lukovine tako što ćete mokro jaje uvaljati u listiće, a potom na isti način obmotati najlonskom čarapom.

U šerpicu za kuvanje jaja ćete poređati red lukovine, a zatim naređati jaja. Preko reda jaja opet stavljate red lukovine. Dodate malo soli, 2 kašike sirćeta i naspete hladnu vodu.

Ovako pripremljenu šerpu stavljate na ringlu i kuvate dok voda ne provri. Kada voda provri, smanjite temperaturu i kuvate narednih 15 minuta na tišoj vatri.

Nakon rečenog vremena, sklanjate šerpicu sa ringle i vadite jaja većom kašikom, pazeći da se ne polome. Jaja možete poređati po mokroj hladnoj krpi, a posle dva minuta možete iseći najlonske čarape i izvaditi jaja.

Da bi jaja imala lep i visok sjaj, premažite ih domaćom mašću ili uljem.

Vrlo je važno da pre početka kuvanja jaja budu na sobnoj temperaturi neko vreme kako ne bi popucala dok se kuvaju!

Na isti način možete pripremiti jaja i ofarbati ih uz pomoć drugih prirodnih boja. Lepu žuto-narandžastu boju daje začin kurkuma. Ovaj začin se dobija od istoimene biljke koja pripada porodici đumbira. Kurkuma se nalazi u mešavini koju znamo pod nazivom kari začin. Kurkuma ima jako intenzivnu žutu boju.

Količina kurkume koja je potrebna za 3-4 jajeta, koja kuvate u 7,5 dl vode, je dve supene kašike. U šerpicu stavite začin, hladnu vodu, malo soli i jednu kašiku sirćeta. Sve dobro promešate.

U ovakvu mešavinu spustite jaja (pažljivo), a potom ih kuvate do tačke ključanja. Kada voda proključa, smanjite jačinu vatre i nastavite da kuvate još 15 minuta.

Sklonite šerpicu sa vatre nakon ovog vremena, a zatim vadite jaje po jaje uz pomoć kašike i spuštajte u posudu sa hladnom vodom.

U vodu možete staviti kockice leda kako bi se brže ohladila.

Kada jaja budu ohlađena, izvadite ih na krpu i ostavite da se osuše. Ukoliko primetite da boja nije intenzivna kako ste mislili, vratite ih u šerpicu sa bojom i pustite da stoje (u frižideru).

Ako ste zadovoljni bojom, obrišite jaja, a zatim ih natrljajte uljem kako bi sijala.

Od cvekle se može dobiti lepa crvena boja, ali kako iskustva kažu, morate biti uporni. Potrebno vam je oko pola kilograma cvekle, litar vode i 2 kašike sirćeta. Cveklu ćete očistiti i krupno narendati, staviti u šerpu, a zatim dodati sirće i vodu. Ovakvu mešavinu ćete zagrevati i pustiti da proključa, a potom smanjiti vatru i ostaviti da se krčka pola sata.

Kada se kuvanje završi, procedite mešavinu, pa je vratite nazad u šerpicu i poređajte već skuvana jaja (topla). Neka potpuno ogreznu u boji.

Najbolje je da jaja prenoće kako bi dobila intenzivniju boju.

Isti postupak sprovodite i sa ljubičastim kupusom.

Farbanje i ukrašavanje jaja voskom

Ovaj način farbanja i ukrašavanja uskršnjih jaja podrazumeva malo više veštine i talenta, ali uz vežbanje i dobre savete, može se doći do lepih rezultata.

Potrebno je da nabavite čist pčelinji vosak, pero i sveću.

Jaja ćete skuvati u željenoj boji i pustiti da se ohlade, ali ne do kraja. Smatra se da je lakše crtati voskom po toplom jajetu. Vrhom pera uzmete komadić voska i zagrevate ga na plamenu sveće tako da potamni. Ovako razmekšanim voskom iscrtavate željene šare po jajetu.

Kada završite iscrtavanje, poređate jaja u plastičnu posudicu u kojoj se nalazi rastvor vode i sirćeta i ostavite da stoji sat vremena.

Kada prođe sat vremena, vadite jaja i brišete ih krpom tako da obrišete boju. Zatim, žiletom sastružete vosak, odnosno šare od voska. Jaje će biti obojeno tamo gde su šare, a ostatak će biti u prirodnoj boji jajeta.

Još jedan način, koji je tradicionalniji, pokazuje se uspešnim. Sveža, nekuvana i neofarbana jaja iscrtavate voskom na isti način koji je opisan u prethodnom postupku. Iscrtana jaja stavljate u posudu sa vodom i bojom i kuvate. U toku kuvanja vosak otpada, a šare se pojavljuju. Vosak koji ne otpadne se obriše nakon kuvanja.

Na kraju i ova jaja možete namastiti ili nauljiti.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: