4d ultrazvuk – kada se radi, gde raditi, postupak, iskustva i cena

Ultrazvuk je danas regularna i veoma dobrodošla metoda u sistemu prenatalne nege. Ultrazvučni pregled je jedan od načina da se utvrdi i prati bebino zdravlje, ali i prilika da majka na izvestan način upozna svoju još nerođenu bebu.

U ranoj trudnoći, ovi pregledi se primenjuju kako bi se registrovao srčani ritam fetusa i materična trudnoća, u smislu njenog razlikovanja od vanmaterične trudnoće (koja se može razviti na jajniku, u trbušnoj duplji ili u jajovodu).

U kasnijem periodu trudnoće, ultrazvučni sken služi kako bi se pratio rast i razvoj fetusa, položaj placente i pupčane vrpce, kao i bebino opšte zdravstveno stanje i anatomija. Ultrazvuk takođe može biti koristan za proveru dužine grlića materice, ukoliko postoji rizik od prevremenog porođaja.

ULTRAZVUČNI PREGLEDI U TRUDNOĆI

Ultrazvučni pregled je rutinska procedura koju bi trebalo da obavi svaka trudnica; tokom trudnoće je potrebno obaviti svakako više od jednog takvog pregleda. Ultrazvučni pregled je neinvazivna metoda koja se obavlja uz pomoć transduktora, uređaja kojim se prelazi preko stomaka trudnice; to je transabdominalni postupak.

Prilikom izvođenja postupka stomak se premazuje gelom, a zatim se transduktorom prelazi preko regije stomaka. Transduktor emituje zvučne talase, koji se odbijaju o određene strukture kako bi proizveli sliku koju možemo pratiti na video ekranu. Identična tehnologija se koristi za izvođenje kolor doplera.

Tokom prvog trimestra trudnoće se umesto transabdominalnog nekada radi i transvaginalni, odnosno internalni ultrazvuk, posebno u ranoj fazi. Ovaj pregled se radi po identičnom principu, jedino što se prilikom izvođenja korsiti drugačije oblikovan uređaj, manji, dugački transduktor, koji se prvo zaštiti kondomom i sterilnim lubrikantom. Ovaj uređaj se postavlja u vaginu, a lekar ili tehničar će pomerati transduktor unutar same vagine, kako bi mogao da pravilno skenira matericu. Ovaj pregled omogućava da se fetus detektuje i ranije nego što je to moguće postići transabdominalnim pregledom.

Ultrazvučni pregledi su bezbolni i traju oko pola sata; moguće je osetiti neprijatnost usled pune bešike koja je neophodna kako bi se izveo transabdominalni pregled.

Takođe, neugodnosti se mogu javiti kada izvođač mora da snažnije pritisne abdomen na određenim mestima, kako bi što bolje skenirao bebu u materici. Osim ovih, ultrazvučni pregledi generalno nisu komplikovani ili bolni.

Razlika između ultrazvuka i sonograma

Nazivi ultrazvuk i sonogram se često mešaju jedan sa drugim, ali je reč o terminima sa drugačijim značenjem. Sonogram je realna slika koja se dobija postupkom ultrazvučnog pregleda; to je slika koju možete nakon pregleda odneti kući i pokazati svojim najdražima. Sonogram je mnogim majkama draga uspomena, no ova ultrazvučna slika ima izuzetno važnu medicinsku korist.

loading...

Taj zamrznuti prikaz fetusa daje sonograferu mogućnost da pravilno izmeri još nerođenu bebu, što je gotovo nemoguće učiniti pri posmatranju fetusa u pokretu, tokom pregleda. Ultrazvuk je, dakle, postupak pregleda, koji proizvodi sliku, odnosno sonogram.

Svrha ultrazvučnog pregleda

Uobičajeno je da trudnica tokom čitavog perioda trudnoće dobije minimum dva sonograma. U toku prvog trimestra trudnoće pregled se može obaviti bilo kada, u zavisnosti od toga zašto se izvodi. Ultrazvuk u prvom trimestru se primenjuje iz više razloga, koji obuhvataju potvrdu srčanog ritma fetusa, postojanje materične trudnoće, datiranje trudnoće, određivanje broja fetusa, lociranje spirale, ukoliko je korišćena.

Prvi znaci trudnoće se ultrazvučnim pregledom mogu uočiti već nakon četiri i po nedelje od poslednje menstruacije, a puls se može utvrditi u petoj i šestoj nedelji trudnoće, mada to ne važi za sve slučajeve.

Tokom trajanja trudnoće, oko osamnaeste do dvadeset druge nedelje se može identifikovati detaljna anatomija fetusa, što se obavlja u specijalizovanim uslovima i daje sofisticiranije rezultate. Naravno, neke buduće majke moraju da obave i dodatne preglede, posebno ukoliko se njihova trudnoća ocenjuje kao rizična.

Na primer, ukoliko tokom trudnoće dolazi do tačkastog krvarenja, lekar će obaviti ultrazvučni pregled kako bi proverio i potvrdio da je sve u redu. Ako trudnica nosi više beba, biće potrebno obavljati veći broj češćih ultrazvučnih pregleda, kako bi se pažljivo pratio njihov rast i razvoj.

Takođe, dodatni ultrazvučni pregledi se obavljaju i kao deo nekoliko drugih važnih testova, poput CVS testa, aminocenteze, biofizičkog profilisanja i tako dalje. Takvi testovi su deo procedure za utvrđivanje eventualnog postojanja nekog problema sa bebinim zdravljem i razvojem, kao što je, na primer, Daunov sindrom. Prenatalna dijagnostika takvih stanja može umnogome da pomogne budućim roditeljima da se lakše nose sa činjenicama o zdravstvenom stanju svoje bebe i bolje se pripreme za njeno odgajanje, negu i razvoj.

Rizici ultrazvučnih pregleda

Ultrazvučni pregledi svih vrsta su neinvazivni i imaju veoma nizak stepen rizika za zdravlje trudnice i nerođene bebe. Medicinski vodiči uvek savetuju da se nepotrebno izlagadnje bilo kakvoj proceduri smanji u najvećoj mogućoj meri, te upravo zbog toga nije jednostavno naučno utvrditi kakvi su dugoročni rizici upotrebe ultrazvuka u trudnoći.

S obzirom da nijedan lekar neće svojom voljom podvrgnuti trudnicu i fetus eventualnom zdravstvenom riziku u ime nauke, nemamo konkretnih podataka o eventualnim posledicama prekomernog izlaganja ultrazvučnim talasima. Sa druge strane, to znači da postoji mogućnost nenamernih posledica prekomernog izlaganja.

Ultrazvučni pregledi su obično prilično precizni u pogledu određivanja bebinih dimenzija, ali se dešava da pogrešno procene bebinu težinu, upućujući i na veću i na manju brojku, što u pojedinim slučajevima rezultira prevremenim porođajima ili nepotrebnim izvođenjem carskog reza. Upravo zbog toga se smatra da ultrazvučne preglede lekar treba da preporuči samo u slučaju da su oni medicinski neophodni. Zvanična zdravstvena udruženja takođe savetuju da trudnice treba da izbegavaju obavljanje pregleda i izvođenje 3D i 4D sonograma u privatnim klinikama.

Napomena: Neke studije i statistike pokazuju da je prosečan broj ultrazvučnih pregleda po trudnici viši od pretpostavljenog i da iznosi više od pet pregleda tokom trudnoće. Ako vaš lekar predlaže više od dva ili tri ultrazvučna pregleda dok čekate bebu, detaljno se informišite i porazgovarajte o tome, kako biste se uverili da su takvi pregledi medicinski neophodni i u najboljem interesu za zdravlje vaše nerođene bebe.

4D ULTRAZVUČNI PREGLED

Nema sumnje da trudnoća predstavlja pravu radost za buduću majku i celu porodicu i mnoge trudnice ne mogu da dočekaju rođenje deteta, već žele da vide sliku svoje bebe dok je još u njihovom stomaku. Na kraju krajeva, devet meseci zaista je dug period za čekanje na prvi pogled ka novom životu koji raste u vašoj materici.

Ultrazvučne tehnologije 3D i 4D omogućavaju da vidite svoju bebu mnogo preciznije i detaljnije, nego što je to bilo moguće sa standardnim 2D skenom. Iako ova opcija mnogim budućim roditeljima zvuči veoma primamljivo, neophodno je biti dobro informisan o takvoj proceduri, pre nego što se odlučite na ovaj korak. Od najvećeg je značaja da znate kada se 3D i 4D pregledi mogu obavljati, kako biste se uverili da činite sve što je neophodno kako biste sačuvali svoje i bebino zdravlje.

Razlika između 2D, kolor doplera, 3D i 4D ultrazvuka

Dvodimenzionalni, 2D ultrazvučni pregled je regularna procedura koju obavlja svaka trudnica. Ako sumnjate na trudnoću i već ste posetili lekara, verovatno ste iskusili ovaj pregled. To je postupak koji se obavlja na već pomenut način; prilikom transabdominalnog ili vaginalnog pregleda se koristi transduktor koji emituje ultrazvučne talase koji se odbijaju o telesne tečnosti i unutrašnje organe.

Kompjuterski uređaj poptom konvertuje takve talase, odnosno njihove odjeke, u dvodimenzionalnu sliku ili poprečni presek, koji vidimo kao predstavu fetusa na ekranu. Kod dopler testa se koristi ručni ultrazvučni uređaj koji pojačava signale bebinog srčanog ritma, uz pomoć posebne gelaste kreme kojom se premazuje stomak. Oba ova pregleda su uzbudljiva i čudesna za svaku buduću majku.

Moderniji 3D i 4D pregledi daju puno detaljnije rezultate. Ultrazvučna 3D tehnologija snima višestruke dvodimenzionalne slike iz više uglova i spaja tako da na kraju formira jedinstvenu trodimenzionalnu sliku. To znači da ćete umesto standardne slike profila bebinog lica uz pomoć ove tehnologije moći da vidite čitavu njegovu površinu; to više podseća na pravu fotografiju. Tehnologija 4D je slična ovoj, no ona omogućava još jednu dimenziju, odnosno prikazivanje pokreta; ona više podseća na video u kome svoju bebu posmatrate u realnom vremenu, te možete da uočite čarobne pokrete poput treptanja ili sisanja palca.

Zašto se obavlja 4D ultrazvuk?

Jednostavniji 2D i kolor dopler testovi se obavljaju regularno tokom trudnoće, u svrhu rutinskog ispitivanja fetusa, kako bi se, između ostalog, utvrdilo i eventualno postojanje neke nepravilnosti. Mnogo detaljniji 3D i 4D ultrazvučni pregledi se iz medicinskig razloga obavaljaju tokom trudnoće kako bi se bliže ispitale eventualne fetalne anomalije, kao što su, na primer, postojanje zečje usne ili deformacije kičmene moždine, te kako bi se pratila neka specifična pojava.

Ova dva pregleda nisu deo rutinske prenatalne nege, mada mnogi nude roditeljima izvođenje trodimenzionalne slike bebe, ako se fetus nalazi u ‘fotogeničnom’ položaju.

Kada se obavlja 4D ultrazvuk?

Ako potražite informacije o najboljem periodu za obavljanje 4D ultrazvuka, naići ćete na različite podatke. Anatomsko morfološka analiza se u nekim našim ordinacijama obavlja od 20 do 24 nedelje trudnoće, kao i između 20 i 22 nedelje.

Prema drugim mišljenjima, najbolje vreme za obavljanje 3D i 4D ultrazvučnog pregleda je između dvadeset šeste i tridesete nedelje trudnoće, jer se u ovom periodu može dobiti najbolja slika bebe.

Da li je 4D ultrazvuk bezbedan?

Iako je budućim roditeljima veoma uzbudljivo i čudesno da čuju bebino srce kako kuca i vide svoje nerođeno blago u punoj slici i pokretu, kolor dopler, 3D i 4D pregledi nisu deo rutinske procedure i zvanično se preporučuju isključivo ukoliko postoje medicinski razlozi da se ovi pregledi obave. Situacija je takva zbog često mešovitih podataka vezanih za bezbednost izvođenja svih postupaka ultrazvučne tehnologije, uključujući sve četiri metode. Ne postoje precizni podaci o njihovoj eventualnoj štetnosti, ali se jeste pokazalo da nisu u svim slučajevima potpuno precizni.

Zvanično ne postoje relevantni podaci koji bi potvrdili da je izvođenje 4D ultrazvučnog pregleda opasno za bebu, ali postoje naznake da bi prekomerno izlaganje moglo da izazove neželjene posledice u budućnosti. Svetski poznata organizacija FDA izlaže da kada ultrazvučni talasi ulaze u telo, oni blago zagrevaju telesna tkiva. U nekim slučajevima to dovodi do stvaranja malenih gasnih džepova u telesnim tečnostima ili unutar samih tkiva; dugoročne posledice ove pojave nisu poznate, no nije na odmet naglasiti. Na osnovu dosadašnjih znanja o efektima ultrazvučnih pregleda u trudnoći, smatra se da je u redu obaviti pregled koji je preporučen od kvalifikovanog medicinskog stručnjaka u svrhu brige o bebinom zdravlju.

Savet: FDA i Kongres američkih akušera i ginekologa, sa druge strane, ne podržavaju izvođenje bilo koje ultrazvučne metode u svrhu kreiranja drage uspomene. Pored potencijalnog rizika za zdravlje bebe, mnogi tehničari ne poseduju dovoljno kvalifikacija i ekspertize da vam daju precizne podatke o stanju fetusa i uoče eventualne probleme. Zbog toga se nikako ne preporučuje da se takvi pregledi obavaljaju van medicinskog okruženja.

POSTUPAK 4D ULTRAZVUKA

Ultrazvučni pregled 4D se obavlja isto kao i drugi pregledi. Trudnica leže na leđa, a medicinski tehničar će namazati njen stomak posebnim gelom koji omogućuje pravilan prenos ultrazvučnih talasa. Transduktor koji se upotrebljava u tu svrhu se pomera preko abdomena u kružnim pokretima, sa ciljem da se dobije što bolja slika na ekranu.

Ovaj metod funkcioniše po istim principima kao i ostali. Transduktor emituje ultrazvučne talase koji se odbijaju o unutrašnje strukture (u ovom slučaju bebu) i proizvode jedinstvene odjeke koji se kompjuterski konvertuju u sliku na ekranu. Razlika između 4D tehnologije i drugih metoda je što ovaj sistem omogućuje da osim slike pratite i pokrete bebe u realnom vremenu.

Priprema i saveti

Pre nego što se podvrgnete ovom pregledu, obavezno se posavetujte sa lekarom. Iako zvuči zaista uzbudljivo da putem ove metode možete da zaista vidite svoju nerođenu bebu, ipak bi trebalo da obavite pregled samo ako postoji medicinski razlog za to.

Uvek je preporučljivo da izbegnete da radite više pregleda nego što je zaista neophodno, kako biste smanjili svaki eventualni rizik za štetne posledice po bebino zdravlje. Preveliko izlaganje ultrazvučnim talasima može imati posledice, koje nisu naučno potvrđene, ali je uvek bolja opcija ne rizikovati.

  • 4D pregled treba obaviti ako je 2D pregled već izveden;
  • Dobro se informišite o klinici na kojoj nameravate da obavite pregled. S obzirom da se on izvodi privatno, proučite edukativnu pozadinu tehničara i lekara koji tamo rade, kako biste obezbedili sebi što kvalitetniji i pouzdaniji pregled;
  • Nakoliko dana pre pregleda obavezno se dobro hidrirajte. To dovodi do povećanja nivoa plodove vode, što doprinosi boljem kvalitetu dobijene slike;
  • Na dan pregleda konzumirajte lagani obrok uz čašu svežeg voćnog soka, oko sat vremena pre ultrazvuka. To pomaže da beba bude aktivnija i više se pokreće tokom skeniranja;

ISKUSTVA I CENE

Kada govorimo o iskustvima sa ovim pregledom, veliki broj majki će posvedočiti da je prilika da vidi svoju bebu u realnom vremenu i pokretu nešto zaista jedinstveno i nezaboravno. Ova tehnologija omogućuje da majka detaljno vidi bebu, sa jasno uočljivim prstima, šakama, stopalima i licem.

Takva mogućnost ne samo da je gotovo magična za buduće roditelje, nego je važna i lekarima, koji takvim snimkom mogu mnogo bolje da prouče bebinu anatomiju. Iskustva su pokazala da mnoge buduće majke posredstvom ovakvog kontakta razvijaju mnogo dublju i emotivniju vezu sa svojom bebom, što dalje vodi većoj posvećenosti brizi o sopstvenom i bebinom zdravlju tokom trudnoće.

Veliki broj budućih majki smatra da je 4D ultrazvuk savremena procedura koja obiluje brojnim prednostima, te da je nepraktikovanje takvih postupaka čak i neodgovorno. U dosta slučajava upravo ovako sofisticiran pregled je pomogao nekim majkama da utvrde postojanje anomalije fetusa, što na vreme otvara više mogućnosti za dalju negu i brigu o detetu pre, ali i nakon rođenja.

Sa druge strane, postoje i ne tako dobra iskustva, koja svedoče o nepouzdanosti metode, odnosno lekara koji izvode taj postupak. U nekim situacijama 4D tehnologijom nije utvrđeno postojanje prisutnih anomalija, poput Daunovog sindroma, što u najvećoj meri sugeriše nestručnost izvođača.

U svakom slučaju, 4D tehnologija ima svoje prednosti, ali i mane. Ukoliko se odlučite za takav pregled, dobro se informišite o samom postupku, posavetujte se sa kvalifikovanim medicinskim stručnjakom i potražite kliniku sa najboljim referencama.

Gde raditi pregled i koliko košta?

Ako želite da obavite ultrazvučni 4D pregled, to možete obaviti u više privatnih ginekoloških ordinacija u našoj zemlji, od kojih je najveći broj lociran u Beogradu. Nove tehnologije danas omogućuju daleko detaljnije praćenje perioda od začeća do rođenja, što je mnogim budućim roditeljima veoma važno u medicinske svrhe, ali i uzbudljivo i čudesno.

Tehnologija 4D je jedna od najnovijih i vrlo primamljivih metoda, no važno je da dobro razmotrite koji su vaši motivi za izvođenje takvog pregleda i koji su eventualni rizici.

Takođe, od esencijalnog je značaja da se uverite u stručnost osoba koje obavljaju ovakav pregled, kako biste dobili što kvalitetnije rezultate. 4D pregled uz CD sa snimkom prosečno košta između 3000 i 8400 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: