Kako smanjiti prekomerno znojenje ispod pazuha i noćno znojenje

Znojenje jeste normalna pojava koja je karakteristična za sve ljude. To je prirodna fiziološka osobenost organizma da se preko kože oslobodi viška vode koji sadrži i da na taj način reguliše temperaturu tela. Sam po sebi znoj nema specifičan miris, međutim, kada dođe u kontakt sa raznim telesnim bakterijama, doći će do stvaranja neugodnih mirisa i sledstvenih nelagodnosti.

Najčešće se prekomerno znojenje javlja u slučaju visoke spoljašnje temperature, kod vežbanja i aktivnosti, treninga, kod podizanja većeg tereta, kod stresa i usled nervoze, kod konzumiranja ljute hrane i slično. Kao takvo, ovo znojenje predstavlja rezultat normalnog rada apokrinih i ekrinih znojnih žlezda našeg tela kojih ima čak između 2 i 5 miliona, a najgušće su raspoređene na čelu, ispod pazuha, na dlanovima i tabanima.

Međutim, ukoliko je znojenje prekomerno i može se svrstati u neku vrstu oboljenja kao takvo, onda možemo govoriti o hiperhidrozi kao prekomernom znojenju, gde postoji poremećana, tj patološka aktvnost znojnih žlezda.

Hiperhidroza – prekomerno znojenje

Hiperhidroza jeste dermatološko oboljenje i medicinski problem koji zahvata oko 3% populacije. Iako nije preterano značajan medicinski fenomen, i te kako zna da smeta i da narušava kako društveni, tako i poslovni život ljudi, a isto tako i da deluje na psihološki profil osobe, te da umnogome naruši samopouzdanje.

Osobama koje se preterano znoje je neprijatno u društvu, jer se često moraju presvlačiti, razmišljati o tome da li se tragovi znoja vide ili osećaju, ne mogu se baviti kvalitetno svojim poslom ili sportom, jer ih znojenje može kočiti u tome, mogu se osećati uznemireno i imati manjak samopoštovanja, a u težim slučajevima mogu biti i depresivne.

Kako smanjiti prekomerno znojenje ispod pazuha i noćno znojenje

Razlikuju se dva oblika ove bolesti:

• Primarna ili idiopatska hiperhidroza
• Sekundarna hiperhidroza

Primarna hiperhidroza

Primarna hiperhidroza ili idiopatska, jeste poremećaj za koji je uzrok nepoznat, tj ne zna se tačno zašto nastaje. Ona može biti fokalna i generalizovana. Kod fokalne, prekomerno znojenje se javlja u predelu dlanova, tabana, pazuha, dok je kod generalizovane pojačanim znojenjem zahvaćeno celo telo. Najčešće se može reći da je uzrok nasleđe, i to u 25-50% slučajeva. Ovakvo znojenje nasleđuje se autozomno dominantno, što znači da ukoliko jedan roditelj pati od hiperhidroze, dete će imati šansu da ovu bolest nasledi u 25% slučajeva.

Najčešće se pojačano znojenje javlja u kombinaciji ispod pazuha i između dlanova, i to u 20% slučajeva, dok se samo ispod pazuha javlja u 5-10% slučajeva. Najređe se javlja samo kraniofacijalno znojenje, tj znojenje glave i lica. Može se javiti još i na tabanima, leđima, zatkolenim jamama.

loading...

Karakteristično za nju je da se javlja simetrično, i da osoba ima makar jednu epizodu prekomernog znojenja tokom nedelje. To znojenje se ne javlja noću kod primarne hiperhidroze. Osnovni uzrok je, kako se smatra, preterana koncentracija znojnih žlezda u navedenim delovima tela.

Sekundarna hiperhidroza

Sekundarna hiperhidroza najčešće nastaje kao posledica, ili udruženo sa nekim drugim zdravstvenim problemom. Može biti i posledica kakvog hormonskog disbalansa, tokom trudnoće ili menopauze na primer. Ona se još naziva i generalizovana hiperhidroza, jer se ovde znojenje javlja na čitavom telu i za razliku od prethodnog oblika, javlja se i noću.

Pored trudnoće i menopauze, još neki od uzroka hiperhidroze mogu biti i anksioznost, uznemirenost, hipertireoza (pojačan rad štitne žlezde), šećerna bolest, srčane bolesti, upotreba nekih lekova, ali i upotreba psihoaktivnih supstanci i alkohola. Zatim, tu su i kakve infekcije koje zahvataju organizam, a manifestuju se visokom temperaturom kojom se organizam brani od uzročnika, te kao posledica nastaje prekomerno znojenje. Parkinsonova bolest, oboljenje ili povreda perifernih nerava takođe je značajan uzrok ovakvog stanja.

Ipak, ono što možemo zaključiti, jeste da je znojenje zapravo kombinacija više faktora, te kao takvo može zahvatiti različite delove tela. Nasledni faktor kao glavni, svakako će biti pojačan kakvim emocionalnim uzrokom, uznemirenošću, hormonima i slično.

Noćno znojenje

Ukoliko se ponekada probudite oznojeni u snu, ili vam je posetljina ostala mokra od znoja, nemojte se odmah uzrujavati, jer nemate preteranog razloga za brigu. Možda vam je samo toplo u stanu, previše ste se obukli, ili ste kasno večerali neadekvatnu hranu.

Noćno znojenje karakteristično je i najčešće se javlja kod žena u menopauzi. Kod žena koje su u periodu menopauze, hormoni rade drugačije. Kao posledica toga javiće se valunzi, odnosno pojačano noćno znojenje koje je karakteristično za klimakterijum. Kod muškaraca bi to moglo da predstavlja ulazak u muški klimakterijum, tj andropauzu. Može se javiti i u trudnoći, ali i u premenstrualnom sindromu, takođe kao posledica hormonalnih promena.

Neretko se događa da, kada govorimo o patološkim uzrocima, znojenje u snu mogu uzrokovati i kakve infekcije, virusne ili bakterijske i povećana temperatura, upotreba nekih lekova, kakvi su antidepresivi, kao i benzodijazepini, ali i razni opijati i alkohol, pa i razne bolesti tipa šećerne bolesti ili pak bolesti srca.

Postoje još mnoge bolesti koje se smatraju krivcima za znojenje noću. To su anoreksija, epilepsija, moždani udar, HIV, grip, mononukleoza, leukemije, limfomi, pneumonije, infekcije mokraćnih puteva, tireoiditisi, tuberkuloza, posttraumatski stresni poremećaj i drugo.

Nadalje, kada su u pitanju deca, pojava prekomernog znojenja noću može biti posledica nedovoljno razvijenog sistema za termoregulaciju, kako u mozgu, tako i na nivou žlezda koje produkuju znoj. Deca više vremena provode u dubokom snu, a mogu im smetati i debela pidžama, utopljavanje debelom posteljinom, košmarni snovi, infekcije, nedostatak svežeg vazduha u sobi i razni drugi uzroci.

Svakako, ukoliko se takvo stanje događa često, bilo kod dece, bilo kod odraslih, pa se iz sna gotovo svaku noć za redom budite oznojeni, to svakako jeste alarm za posetu lekaru.

Terapija prekomernog znojenja

Danas postoje razne metode koje pomažu da se makar malo ublaži neprijatno znojenje i neprijatan miris tela, i one idu od onih bezazlenih, kakve su izmene nekih životnih navika i stilova, pa do čak nekih radikalnih, hirurških metoda, za trajno lečenje hiperhidroze.

Promene životnih navika

Kada su u pitanju neke od izmena životnih navika, preporučuje se svakodnevno tuširanje antibakterijskim sapunima neutralne PH vrednosti i mlakom vodom. To je veoma bitno jer su baš bakterije krivci za neugodan miris znoja. Takođe, veoma je bitno održavanje higijene stopala zbog idealnog stecišta za život tih mikroorganizama.

Nadalje, savetuje se redovna upotreba antiperspiranata, kao prve linije odbrane od prekomernog znojenja, koji su zahvaljujući svom posebnom sastavu koji uključuje i aluminijumske soli, idealni za neinvazivnu i kozmetičku kontrolu znojenja. Tako, oni se mogu koristiti u vidu spreja ili rol-on preparata, a rezultati su isti, delimično, bezazleno i neškodljivo zapušenje izvodnih kanala znojnih žlezda (što osobito važi za žlezde ispod pazuha), te posledično smanjenje produkcije znoja, vlage i neprijatnih mirisa.

Protiv znojenja ispod pazuha savetuje se još i upotreba specijalnih uložaka za pazuh, takozvanih znojnica, koje će apsorbovati znoj i sačuvati i odeću neprijatnih tragova. Na sličan način može se regulisati i prekomerno znojenje nogu, nošenjem adekvatne obuće, kvalitetnih pamučnih čarapa ili pak odgovarajućih uložaka koji resorbuju vlagu. Često menjajte obuću, čarape, a kada god imate priliku za to, hodajte bosi. Poželjno je i korišćenje pudera u prahu ili talka, za bolju apsorbciju vlage.

Nadalje, izbegavajte prekomerno izlaganje suncu, kao i nošenje tamne odeće koja otkriva tragove znojenja i privlači sunčeve zrake. Izbegavajte i sintetičku odeću i oblačite se u slojevima. Kafu, alkohol i začinjenu hranu takođe je poželjno izbegavati.

Ono čega je takođe potrebno da se oslobodite, a što u velikoj meri diktira savremeni tempo života svakog pojedinca jeste stres. Možete vežbati sebe pomoću vežbi disanja, samokontrole, možete ići na jogu. Svaki vid sporta i rekreacije koji će vas osloboditi stresa je dozvoljen.

Neadekvatna ishrana kao uzrok prekomernog znojenja i terapija hranom

Postavlja se pitanje – Kako sprečiti znojenje ispod pazuha prirodnim putem? Rekli smo već da i stres, ali i gojaznost i neadekvatna ishrana, mogu dovesti do prekomernog znojenja. Kada ono postane toliko da smo prinuđeni da veoma često menjamo odeću i da se libimo ostvariti kontakte sa drugim ljudima jer nam taj problem umanjuje samopouzdanje, poželjno je da se obratimo lekaru.

Čest uzrok za nastanak prekomernog znojenja jesu i razne vrste hrane, kakve su razna industrijska mesa i mesne prerađevine, ljuta hrana, mleko, kofein, pa i topli napici. Zbog svega toga, postoje neke namirnice za koje se zna da će povoljno uticati i pomoći u regulisanju prekomernog znojenja. To su najpre razne vrste voća i povrća kakve su lubenica, limun, sok od paradajza, grožđe. Konzumacija ribe i ovsenih kaša idealna je u borbi protiv znojenja. Čaj od žalfije, jabukovo sirće i kokosovo ulje takođe jesu neki od sastojaka iz kuhinje koji i te kako pomažu u regulaciji prekomernog znojenja. Naravno, uvek bi trebalo uz sebe imati dovoljne količine vode, naročito u letnjim mesecima.

Elektroforeza – jonoforeza kao terapija hiperhidroze

Ovaj postupak prihvaćen je od 1984. godine kao osnovna i zvanična terapija hiperhidroze. Kao takva, smatra se prvom terapijom koja se primenjuje za prekomerno znojenje dlanova i tabana. Ona se može koristiti i u terapiji aksilarne hiperhidroze, ali će, kako se smatra, rezultati biti nešto slabiji. Ova terapija koristi se sa uspehom preko 80%, a predstavlja drugu liniju u terapiji znojenja, onda kada antiperspiranti nisu uspeli da daju dobar rezultat.

Veoma je jednostavna metoda gde se šake i stopala potapaju u kadice sa mlakom vodom i elektrodama sa slabom strujom. Nema bola samo se može osetiti lako peckanje. Terapija se izvodi svaki drugi dan, traje oko 30 minuta, a potrebno je oko 10-12 tretmana za lečenje. Kada se postigne adekvatna suvoća, mogu se postupci radi održavanja iste ponavljati jednom do dva puta mesečno. Ipak, ovu metodu ne mogu koristiti osobe koje su trudne, boluju od epilepsije, imaju ugrađene metalne implante ili pak pejsmejker.

Antiholinergički lekovi

Danas se upotreba ovih lekova izbegava, jer se smatra da imaju kakva neželjena dejstva koja nisu ni malo prijatna. Oni rade po principu sprečavanja dejstva neurotransmitera i sledstvenog sprečavanja znojenja. Koriste se kod sekundarne hiperhidroze, ukoliko je neophodno, u što kraćem vremenskom periodu.

Botoks kao terapija prekomernog znojenja

Činjenica da se botoks koristi u terapiji prekomernog znojenja, a ne samo u službi lepote, postalo je prava zanimljivost i senzacija u medicini. Naime, onde gde se ubrizga botoks, tj botulinum toksin, on će blokirati inervaciju znojnih žlezda. Obično se radi o ubrizgavanju u predelu pazuha koje je bezbolno.

Ipak, ukoliko se koristi za dlanove i tabane, može postojati izvestan stepen neprijatnosti, ali zbog izuzetne efikasnosti postupka, koja traje i od 6 meseci do godinu dana, pacijenti se rado podvrgavaju ovoj metodi. Ova metoda se stoga u medicini koristi sa velikim uspehom već više od 10 godina.

Operativne metode regulisanja hiperhidroze i laseri

Postoje danas i brojne metode koje se baziraju na trajnom lečenju preteranog znojenja, tj hiperhidroze. Tu su i laserske metode koje se baziraju na trajnom uništavanju znojnih žlezda, ali i brojne hirurške, invazivne metode. Jedna od tih jeste i torakoskopska simpatektomija. Torakoskopska simpatektomija jeste terapijska procedura koja se bazira na presecanju nerava koje inervišu znojne žlezde. Smatra se da je 100% pouzdana, minimalno invazivna, i da su rezovi kroz koje se radi veoma mali, jer je u pitanju endoskopska metoda. Pacijent nakon jednog dana može kući.

Postoje dakle brojne metode, nehirurške, ali i one hirurške, koje se mogu primeniti ukoliko je problem i više nego ozbiljan. Svakako, kvalitet svog života možete na adekvatan način održati i brigom o svojoj ličnoj higijeni, adekvatnom obućom i odećom, kao i načinom ishrane i rekreacijom, ali i raznim modernim pomagalima, dakle, sve u svemu, adekvatnim životnim stilovima se veoma lako možete rešiti neprijatnosti zvane prekomerno znojenje.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: