Jastuk za trudnice – saveti za upotrebu, iskustva i cena

U periodu trudnoće, telo svake žene prolazi kroz čitav niz najrazličitijih promena. Neke promene, izražene su kao blage i kao takve ne utiču na promenu kvaliteta životne funkcije, ali sa druge strane, razvijaju se i promene koje su vrlo naglašene i praćene neprijatnim osećajima koji ispoljavaju negativan uticaj na kvalitet životne funkcije trudnice.

Bol u karličnom predelu leđa, bol duž cele kičme, pojava otoka u nogama, poremećena funkcija sna, samo su neke od promena koje se javljaju u trudnoći, a koje su veoma neprijatne.

Što je trudnoća starija, to je i učestalost ispoljavanja takvih promena veća, pa je trudnicama u poslednjem trimestru trudnoće, tačnije u periodu od šestog do devetog meseca trudnoće u velikoj i značajno izraženoj meri otežana sposobnost normalnog funkcionisanja.

U navedenom periodu, dakle u trećem trimestru trudnoće, a često i puno ranije, već od trećeg meseca trudnoće, trudnice često ne mogu lako da zaspe, njihov san postaje isprekidan i nestabilan, a to se zatim odražava na pojavu umora koji nikako, a posebno u periodu trudnoće ne utiče dobro na organizam i samim tim nije poželjan.

Kako većina trudnica opisuje, do razvoja poremećaja sna u trudnoći, veoma često dolazi zbog nemogućnosti trudnice da pronađe pravi položaj u kojem će moći da se oseća udobno i da lako zaspi.

Razlog zbog kojeg trudnica ne sme i ne može da se okrene na stomak i da tako zaspi, svima je jasan, ali problem je što trudnice, posebno one kod kojih je trudnoća starija od tri meseca, ne smeju da spavaju ni u položaju u kojem su okrenute na leđa.

Naime, ukoliko bi trudnica zaspala okrenuta na leđa, to bi moglo da ugrozi i njeno, ali i bebino zdravlje jer bi došlo do stvaranja pritiska koji bi se zbog položaja materice vršio na vene čija je funkcija da sprovode krv do srčanog mišića trudnice. Istovremeno, ukoliko bi trudnica spavala ukrenuta na leđa, moglo bi da dođe i do zaustavljanja protoka krvi, kao i do prestanka protoka neophodnih nutritivno vrednih elemenata do posteljice i do samog ploda, odnosno do bebe.

Dakle, trudnici ostaje mogućnost da zaspi i da spava tako što je oslonjena na desnu ili na levu bočnu stranu tela.

Pritom, spavanje na desnoj strani u trudnoći, takođe se ne preporučuje kao čest izbor, jer u tom slučaju može doći do pritiskanja jetre trudnice, a to nije zdravo i ukoliko se često ponavlja može dovesti do pojave oštećenja funkcije jetre.

loading...

Kao što se može zaključiti, najbolji i najzdraviji izbor, trudnica će napraviti ukoliko odluči da spava na levoj strani tela.

Kada trudnica zaspi i kada spava oslonjena na levu bočnu stranu tela, takav položaj ni na koji način ne ispoljava negativan uticaj ni na zdravlje trudnice ni na zdravlje ploda, odnosno bebe. Ne vrši se pritisak na jetru, niti dolazi do otežanog protoka krvi i neophodnih nutritivno vrednih elemenata do srčanog mišića trudnice niti do posteljice ili do ploda, odnosno do bebe.

Ipak, iako je spavanje na levoj bočnoj strani zdravo i preporučeno kao pravi izbor u periodu trudnoće, veliki broj trudnica, posebno onih u poodmakloj trudnoći ni u takvom položaju ne može da zaspi.

Razlog za takvu pojavu, je to što veliki problem trudnica oseća bolove duž kičme ili u karličnom delu leđa i što usled takvog osećaja ne može da se opusti i da zaspi.

Ono što u takvim situacijama može da pomogne i što se preporučuje kao izbor u cilju postizanja udobnog položaja i sposobnosti da se utone u čvrst i zdrav san, jeste upotreba jastuka za trudnice.

Zato, odlučili smo da sa vama podelimo korisne i provereno pouzdane informacije koje se tiču upravo ovog proizvoda.

Šta je jastuk za trudnice?

Jastuk za trudnice, predstavlja inovativan proizvod koji se tek pre manje od jedne decenije pojavio na tržištu i koji je prilagođen trudnicama u svim stadijumima trudnoće, a posebno trudnicama u poslednjem trimestru trudnoće u kojem im je podrška pri spavanju najpotrebnija.

Jastuk za trudnice, dizajniran je tako da se anatomski u potpunosti prilagođava položaju i pokretima trudnice, pružajući prilikom upotrebe potporu njenom stomaku, ali i leđima, vratu i kolenima. Samim tim, trudnica konačno može da se oseća udobno u svom položaju za spavanje i da lako utone u zdrav i u čvrst san, bez straha da bi se u toku sna mogla okrenuti na neku drugu stranu i tako ugroziti svoje i zdravlje svoje bebe.

Jastuk za trudnice – saveti za upotrebu

Naime, jastuk za trudnice, dizajniran je tako da svojim oblikom odgovara obliku latiničnog slova “U”. Kako bi upotrebom ovog jastuka trudnica mogla da se oseti prijatno i da konačno postigne zdrav i čvrst san, potrebno je da ga koristi tako što će ga položiti na krevet tako da otvorena strana ili “kraci” jastuka budu okrenuti ka donjoj strani kreveta, a da zatvorena, lučna strana jastuka bude okrenuta ka uzglavlju. Kada je na opisan način položila jastuk na krevet, trudnica treba da legne tako da se svojim telom koje je okrenuto na levu bočnu stranu nađe u sredini jastuka. Pritom, zatvorena, lučna strana jastuka, treba da se nađe u regiji trudnicinog vrata i glave. Jedan krak, tačnije prednji krak jastuka, treba da nežno podupre trudnicin stomak, dok drugi krak, tačnije zadnji krak jastuka treba da podupre leđa i kičmu trudnice.

S obzirom da su kraci jastuka dugački, ukoliko to želi, trudnica kraj zadnjeg kraka jastuka može da savije i da ga stavi između kolena kako bi postigla dodatno udobniji položaj za spavanje. Stavljanje kraja zadnjeg kraka jastuka imeđu kolena, posebno se preporučuje trudnicama koje imaju problema sa prisutnim bolovima u karličnom predelu leđa, jer se takvi bolovi uz upotrebu ovog jastuka na opisan način najpre smanjuju, a onda se i u potpunosti gube.

Ono što je važno naglasiti, jeste da su dimenzije jastuka za trudnice takve da je ovaj jastuk prilagodljiv svim trudnicama, bez obzira na fizičku konstituciju, na visinu ili broj kilograma. Uz to, jastuk je jako mekan i prijatan, a istovremeno poseduje i čvrstinu koja je dovoljna kako bi se omogućila podrška, tačnije potpora stomaku, leđima, vratu i kolenima trudnice.

Ono što trudnice mogu da biraju, kada je u pitanju ovaj proizvod, jeste vrsta njegovog punjenja. Naime, na tržištu su dostupni jastuci za trudnice koji su punjeni polistirenskim mikro perlicama, zatim poliesterskom vatom, kuglicama od stiropora, silikoniziranim poliesterskim kuglicama, sitno rezanim sunđerom, ali i prečišćenim ljuspicama heljde.

Neki od jastuka za trudnice, imaju šnir, kako bi količina punjenja po potrebi mogla da se koriguje. Materijal koji se koristi za šivenje jastuka za trudnice je 100% pamuk, a na tržištu se mogu naći i posebno kupiti i jastučnice za ovaj jastuk. Obično je uz kupovinu jastuka u cenu uračunata i jedna jastučnica.

Jastuk za trudnice – iskustva

Već nakon prve noći prespavane na jastuku za trudnice, većina trudnica oseti i primeti prve promene koje su izražene kroz poboljšanje kvaliteta sna.

Samim tim, nakon što prespavaju na ovom jastuku, trudnice se osećaju odmornije i imaju mnogo više snage i energije za aktivnosti koje ih očekuju u toku dana. Uz to, trudnicama koje koriste jastuk za trudnice, popravlja se raspoloženje, prestaju ih bolovi u kičmi i u leđima, a neretko, zbog zdravog položaja tokom spavanja, prestaju i da im otiču noge.

O tome koliko su trudnice zadovoljne upotrebom jastuka za trudnice, dodatno svedoči i podatak da se ogroman procenat trudnica odluči za to da sa upotrebom ovog jastuka nastavi i nakon porođaja.

Jastuk za trudnice – cena

Cena jastuka za trudnice, u izvesnoj meri se razlikuje u odnosu na proizvođača, ali i u odnosu na vrstu punjenja ovog proizvoda. U proseku, jastuk za trudnice se može kupiti po ceni koja se kreće u opsegu od 2.600 do 4.500 dinara.

Kao što smo to već naglasili, u cenu jastuka obično je uračunata i jedna jastučnica, a ukoliko to želite, jastučnice možete kupovati i naknadno, nezavisno od kupovine jastuka. Ono na šta pritom treba da obratite pažnju jeste da ukoliko jastučnicu kupujete odvojeno, uvek kupite onu koju proizvodi isti proizvođač koji je proizveo i jastuk za trudnice koji ste kupili. U protivnom, može se dogoditi da dimenzije jastučnice ne odgovaraju dimenzijama jastuka.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: