Ricinusovo ulje – upotreba za kosu, kožu, lice, obrve, trepavice, probavu i zdravlje

Ricinusovo ulje je proizvod koji se dobija ekstrahovanjem iz semena biljke Ricinus communis, koja raste divlje širom tropskog pojasa. Veoma često se sadi kao lepo ukrasno baštensko bilje u predelima blage klime, a danas se uzgaja na velikim plantažama u korist industrije biogoriva. Ulje ricinusa je u ljudskoj kulturi prisutno dugi niz vekova i korišćeno je u svrhu lečenja među narodima Afrike, Indije i Mediterana.

Od davnih vremena se ono preporučivalo kao prirodni preparat za mnoga stanja i imalo je široku upotrebu u nezi, bilo da je reč o oralnoj konzumaciji ili spoljnoj primeni. Danas, poklonici prirodne medicine nastavljaju da iznalaze i koriste sve prednosti ovog jednostavnog, pristupačnog i čudesnog preparata.

Ricinusovo ulje se za zdravlje upotrebljava još od razdoblja Starog Egipta, a neke od njegovih prvih zapaženih primena su bile kao laksativ i sredstvo za izazivanje porođaja. U spoljnoj upotrebi, koristilo se za zaceljivanje rana, kao lek protiv upale, kao sredstvo za detoksifikaciju, jačanje imuniteta i tako dalje. U moderno doba, precizan mehanizam delovanja ove biljke i njenog ulja nije proučen do same srži, no zapažena su mnoga pozitivna dejstva. Većina današnjih načina upotrebe je identična kao i u tradiciji narodne medicine.

U nastavku pričamo o najčešćim načinima primene i efektima ricinusovog ulja.

RICINUSOVO ULJE ZA KOSU

Mnoge devojke i žene žude za bujnom i sjajnom kosom kojom mogu da se pohvale i ponose, poput princeza i kraljica iz bajki i modela sa raskošnim valovima na naslovnicama časopisa i na reklamama. Nažalost, savremeno okruženje na mnogo načina šteti našem zdravlju i izgledu, pa tako i kosi; zagađenja u vazduhu, neadekvatna ishrana, manjak kretanja i loše svakodnevne navike čine da folikuli kose ne dobijaju dovoljno nutrijenata kako bi omogućili rast zdrave, jake i guste kose.

Zbog ovih razloga kosa često postaje krta, bez sjaja, lako puca i vremenom se proređuje i stanjuje. Na svu sreću, priroda nam je darovala mnogo vrednih sastojaka koje možemo upotrebiti za negu kose, njenu revitalizaciju, a čak i vraćanje u zdravije stanje, ukoliko je oštećena i slaba.

Ricinusovo ulje je među prvima na listi kada je reč o prirodnim, pa i svim ostalim tretmanima za jačanje i rast kose. Redovna primena ovog čudesnog sastojka može da povrati prethodni sjaj kose i negira negativne efekte koje urbana sredina ima na nju. U svetu ja zalvladao trend povratka prirodnim preparatima i darovima majke Zemlje, posebno na polju ishrane i kozmetologije, no mnogi ne znaju za blagodeti koje ricinusovo ulje može imati za kosu.

Zašto je ricinusovo ulje dobro za kosu?

Zbog čega je baš ovo fino biljno ulje, mirisa poput lešnika, bezbojno ili blede žute boje tako cenjeno kada je reč o raskoši i zdravlju kose? Ricinusovo ulje se veoma puno upotrebljava u kozmetologiji i industriji boja, mastila, lubrikanata, parfema, voska, lakova i drugih proizvoda, a posebno u proizvodnji preparata za negu kose. Budući da je reč o prirodnom sastojku, ricinusovo ulje je izuzetno blagorodno po ljudsko telo, uključujući unutrašnju i spoljašnju primenu; ono je odlično za kosu, nokte i kožu na prvom mestu.

Ricinusovo ulje ima svojstvo lubrikanta i osobine koje nalikuju vosku, što je veoma primenjivo u nezi kose i čini ga izuzetnim tretmanom za različite stadijume oštećenja kose i razna stanja. To uključuje njegovu primenu kao preparata za pospešivanje rasta kose, ishranu vlasi i prevenciju gubitka kose.

loading...

Pogodno je i za muškarce i za žene, a pomaže i kod oboljenja povezanih sa gubitkom ili oštećenjem kose, kao što je alopecija (to je stanje kod kojeg pacijent gubi kosu usled hormonskog disbalansa). Sa starenjem kosa prirodno postaje tanja i ređa, a redovna primena ricinusovog ulja može u velikoj meri da uspori ovaj proces i kosu održi snažnom, zdravom i gušćom nego što bi inače bila.

Ricinusovo ulje je izvrsna alternativa skupocenim i ponekad precenjenim prepisanim lekovima i preparatima koji se u svrhu lečenja nekog stanja vezanog za kosu  uzimaju oralno ili kao kreme i tonici. Ricinusovo ulje može imati isti učinak, neškodljivo je, prirodno i bezbedno, a može i da se kombinuje sa drugim sastojcima u svrhu pripreme tonika za kosu. Lako možete da ga koristite kod kuće, u udobnosti svog kupatila.

RICINUSOVO ULJE ZA RAST I NEGU KOSE

Ulje ricinusa sadrži prirodne komponente koje podstiču prirodni rast kose. Ono sadrži ricinoleičnu kiselinu u visokom procentu, a to je jedna od esencijalnih aminokiselina koja je ljudskom telu potrebna na regularnoj bazi; reč je o jednoj od omega 9 masnih kiselina, koja ima sposobnost dubokog prodiranja u pore kože i folikule kose. Na taj način ona obezbeđuje adekvatnu ishranu folikula, omogućujući kosi da raste prirodnom brzinom i u normalnoj razmeri. Veoma je važno da se u nezi kose koriste preparati koji dosežu do samih folikula kose, budući da su same vlasi zapravo mrtvo tkivo.

Ne može mnogo toga da se učini kako bi se tretirala postojeća kosa u pogledu rasta, osim u smislu upotrebe regeneratora (takođe postoje regeneratori koji sadrže ricinusovo ulje). Folikuli dlake su zaduženi za njen rast, odnosno za stvaranje novih vlasi; ricinusovo ulje podstiče njihovo delovanja i omogućuje da kosa pravilno raste, time što ih adekvatno hrani. Osim toga, ricinusovo ulje ne samo što hrani postojeće folikule, već ih i štiti i jača, čime se sprečava kidanje i preterano čupanje, odnosno opadanje kose. Istovremeno je čuva i od zagađenja u vazduhu, kao i sunčevih zraka.

Ricinusovo ulje je dobro za rast kose i zbog toga što obezbeđuje optimalni nivo pH vrednosti kože glave, te tako leči i nepravilnosti kože i sprečava nastanak peruti. Redovnom upotrebom ono drži razvoj postojećih mikroorganizama skalpa pod kontrolom, čime se sprečava nastanak zapaljenskih i gljivičnih procesa kože glave. Ako uzmemo u obzir sve prednosti koje ricinusovo ulje ima za skalp i kosu, možemo ga smatrati kompletnim višenamenskim prirodnim sredstvom za negu kose i regeneraciju kože glave.

Kako koristiti ricinusovo ulje za kosu?

Najpraktičniji način za upotrebu ricinusovog ulja kao preparata za negu kose jeste da ga jednostavno umasiramo u kožu glave, dakle uz sam koren kose, u regiji gde se nalaze folikuli vlasi. Masaža doprinosi i podsticanju cirkulacije skalpa, što takođe stimuliše folikule dlake da proizvedu još više kose. Ricinusovo ulje može da se kombinuje sa drugim uljima i prirodnim sastojcima, a domaći preparat za masažu skalpa i negu možete da pripremite u samo nekoliko koraka. Evo kako se pravi maska za kosu sa ricinusovim uljem.

  • 3 kašike ricinusovog ulja
  • 1 kašika ulja jojobe
  • 3 kapljice esencijalnog ulja po izboru

Sastojke pomešati u staklenoj flašici i dobro promućkati. Esencijalna ulja stavite po izboru, recimo menta, ruzmarin i čajno drvo su dobar izbor; ona služe da ublaže miris samog ricinusovog ulja, a imaju i dodatna pozitivna svojstva. Ovaj preparat treba da se koristi u malim dozama, zato što je dosta gust i velike masnoće; ne želite da preterate sa njim, jer će vam biti potrebno puno muke da ga isperete iz kose. Objašnjavamo kako se primenjuje.

Primena: Sipajte nekoliko kapi na dlanove i polako nanesite duž skalpa; pazite da prekrijete celu površinu kože glave, tik uz koren kose. Vodite računa da ne stavite previše, budući da ono što zaostane morate da operete šamponom. Kada ste pokrili skalp, ostatak ulja rasporedite duž samih vlasi. Ubrusom odstranite višak ulja i ostavite preparat da deluje dvadeset minuta. Kosu potom isperite šamponom; ukoliko je potrebno, ponovite postupak pranja. Umotajte kosu peškirom, prosušite je na taj način i ostavite da se suši prirodnim putem. Kada se osuši, primetićete da je sama vlas svilenkastija i sjajnija. Ovaj preparat treba primenjivati bar tri ili četiri puta nedeljno, tokom prvih par nedelja upotrebe. Kada uočite rezultate, smanjite primenu na jednom nedeljno. Tokom letnjih meseci možete da napravite pauzu u primeni maske za kosu od ricinusovog ulja.

Kada očekivati prve rezultate?

Ako ste počeli da primenjujete ricinusovo ulje za rast i negu kose, sigurno se pitate kada će ona postati gušća i sjajnija i koliko ovom tretmanu treba vremena da počne da deluje. Ricinusovo ulje nije nikakvo instant rešenje za probleme vezane za oštećenje, slabost ili opadanje kose, budući da samoj kosi jednostavno treba vrema da prirodno poraste. Na osnovu preseka iskustava raznih ljudi, uobičajeno je da se može primetiti izrastak od četvrt do polovine inča svakog meseca. Zapaženo je da je rast kose ubrzan tokom hladnih zimskih meseci, a usporen tokom leta.

U prvih nekoliko nedelja primene kosa će biti vidljivo sjajnija, svilenkastija i lakša za sređivanje. Primena ricinusovog ulja za negu kose treba da bude rutina; u početku se savetuje primena nekoliko puta u toku nedelje. Nakon mesec dana se javljaju prvi uočljiviji rezultati, a značajniji nakon jedne sezone godišnjeg doba. Kada primetite dobar rezultat, možete da smanjite upotrebu na jednom nedeljno. Redovna rutina tretmana ricinusovog ulja će negovati kožu glave i sprečiti nastanak drugih problema; ono nije škodljivo za upotrebu i može da se primenjuje u dugom vremenskom periodu, bez ograničenja.

Koje ricinusovo ulje odabrati?

Kada budete krenuli u potragu za ricinusovim uljem, primetićete da postoji više tipova proizvoda, odnosno više vrsta ricinusovog ulja. Veoma je slično kao i kod kupovine kokosovog ili maslinovog ulja; postoji više različitih izbora. Postoji regularno ricinusovo ulje, organsko ricinusovo ulje i jamajčansko crno ricinusovo ulje. Prirodno ricinusovo ulje je hladno ceđeno iz same biljke ricinusa; ono je bledo žute boje ili potpuno bezbojno.

Organsko ricinusovo ulje vam može biti garancija da ste kupili potpuno prirodan proizvod, koji nema tragova pesticida i drugih hemikalija i aditiva, što je veoma važno kada je reč o primeni na koži i telu uopšte. Ulje koje ima etiketu 100% organsko je potpuno bezbedno za vašu kožu i kosu.

Jamajčansko crno ricinusovo ulje – Ovaj tip ulja se često preporučuje kada je reč o nezi i rastu kose. Ono je nešto drugačije od običnog i organskog ulja, što se pre svega ogleda u njegovoj tamnoj boji, koju ima zahvaljujući primesama koje se ne nalaze u ostalim tipovima. Ricinusovo ulje se dobija presovanjem semenki biljke; uobičajeni postupak daje ulje žućkaste nijanse, a što je boja svetlija, to je ulje čistije. Za razliku od toga, jamajčansko ulje je tamno zbog pepela od pečenih semena ricinusa. Primesa pepela ga čini tamnim i zapravo stvara mešavinu koja nije stoprocentno čisto ulje. Ovaj tip ulja se ni po čemu drugom ne razlikuje od ostalih varijanti, a njegova svojstva su identična.

Koje ulja odabrati za negu kose? Da li je jamajčansko ulje bolje za negu kose od drugih varijanti? Najčešće je izbor ricinusovog ulja za negu kose isključivo stvar ukusa, kao kada birate hoćete li da pijete kafu sa ili bez mleka. Odabir je stvar vašeg izbora, želje i mogućnosti, a istraživanja nisu pokazala nikakvu prednost jednog tipa nad drugim. Jamajčansko ulje je manje dostupno, teško ga je naći u prodaji i uglavnom se poručuje putem interneta. Ako želite ulje koje ima bogatiji, zadimljeniji miris i tamnu boju, možete odabrati jamajčansko crno, a ukoliko želite čist proizvod, regularno i organsko ulje će biti pun pogodak.

RICINUSOVO ULJE ZA TREPAVICE

Duge, guste i tamne trepavice su oduvek bile predmet čežnje, odlika tajnovitih lepotica i tema pesnika i pripovedača. I danas se smatra da izražene trepavice čine da oči izgledaju prelepo, a pogled neodoljivo. No, nije svako rođen sa dugim trepavicama, ali postoje prirodni preparati koji pomažu njihov rast, a jedan od njih je čudesno ulje ricinusa. Ricinusovo ulje se pokazalo kao izvrstan prirodni preparat za rast i negu trepavica; osim što pomaže da rastu i čini ih gušćim, ono podstiče izrastanje novih trepavica tamo gde su proređene, a takođe ih čuva od lomljenja.

Ricinusovo ulje može da vam uštedi monogo novca, ako ste namerili da učinite nešto za svoj izgled i negujete svoje trepavice, kako bi bile guste i duge. Veštački kozmetički preparati i šminka, kao što je naveliko korišćena i popularana maskara, nude instant rešenje i čaroliju pogleda ispod dugih trepavica u samo par poteza, ali njeni efekti ne traju dugo, već samo dok nosite maskaru. Iako maskare možete da pronađete u raznim brendiranim i kvalitetnim kozmetičkim linijama, te u najrazličitijim varijantama i podeljene prema konkretnoj nameni, nijedna od njih neće trajno ulepšati vaše trepavice.

Ricinusovo ulje na prirodan način pospešuje rast trepavica, čini ih gustim i dugim i štiti od oštećenja. Kada primetite njegove sjajne efekte, možda više nećete želeti da koristite maskaru, a vaše trepavice će biti prirodno guste i upečatljive. Evo kako se ricinusovo ulje primenjuje za negu trepavica.

Primena: Očistite lice vodom i odstranite svaki trag šminke, posebno u predelu očiju. Poslužite se četkicom za ajlajner ili sličnom (čistom) i umočite u ricinusovo ulje. Uz pomoć četkice nanesite ulje na trepavice; najbolje je da to učinite uveče pred spavanje i ostavite preko noći. Ujutro odstranite ulje sa trepavica uz pomoć sredstva za skidanje šminke. Za ovaj tretman treba koristiti čisto, hladno ceđeno ulje ricinusa.

RICINUSOVO ULJE ZA OBRVE

Izražene i lepo oblikovane obrve na mnogo načina menjaju i daju karakter celokupnom izgledu. Uz adekvatnu negu, šminku i druge detalje, tamne, guste obrve licu daju posebnu crtu i atraktivan izgled. Čini se da je po poslednjoj modi veliki akcenat stavljen upravo na ovaj deo lica i to posebno ženskog; ako obratite pažnju, primetićete kako mnoge poznate lepotice neguju i oblikuju svoje jasno izražene obrve, u skladu sa oblikom svog lica. Prirodne obrve su uvek prednost nad iscrtanim i preterano dorađenim obrvama.

Međutim, kod nekih ljudi su one previše retke ili tanke, a problem mnogih žena jeste nemogućnost ponovnog izrastanja depiliranih ili obrijanih obrva. No, ricinusovo ulje nudi izvrsno rešenje i za problem slabih i retkih obrva.

Ono deluje na obrve baš kao što pomaže i rast kose i trepavica; ishranjujući folikule vlasi esencijalnim masnim kiselinama i drugim neophodnim sastojcima. Zahvaljujući aktivnim komponentama ricinusovo ulje pospešuje rast obrva, čini ih gušćim, te sprečava opadanje obrva kod osoba koje pate od tog problema, pa čak negira i posledice depiliranja ili brijanja obrva. Objašnjavamo kako se primenjuje ricinusovo ulje za rast obrva.

Primena: Očistite lice i regiju obrva toplom vodom i uklonite sve ostatke šminke. Uzmite četkicu od ajlajnera ili pamučni štapić za uši i umočite u ricinusovo ulje. Nanesite ga na obrve i masirajte jagodicama prstiju oko dva do tri minuta. Dobro je da primenjujete ovaj tretman pred spavanje i ostavite ulje preko noći. Ujutro ćete ga odstraniti umivanjem toplom vodom. Za ovaj tretman se koristi čisto, hladno ceđeno ricinusovo ulje.

RICINUSOVO ULJE ZA KOŽU

Osim što je izvrsno za negovanje i podsticanje rasta kose, ulje ricinusa je veoma blagotvorno za negu kože. Ono održava normalnu vlažnost kože, čini je elastičnom, blistavom i baršunastom. Pored toga, uklanja i nepravilnosti poput strija i ožiljaka, a dobro je i kao preparat protiv akni i gljivičnih infekcija.

Pre svega, ricinusovo ulje hrani kožu; ono je veoma viskozno i ima sposobnost dubokog prodiranja u slojeve kože. Zahvaljujući ovom svojstvu, ricinusovo ulje kožu hidrira i hrani dubinski, obezbeđujući joj neophodne masne kiseline koje pomažu tkivu kože da bude zdravo i elastično. Mnogi skupi kozmetički preparati sadrže ricinusovo ulje u svom sastavu, ali ćete isti efekat imati i ako upotrebite obično, čisto ulje.

Ricinusovo ulje za lice i hidrataciju

Ulje ricinusa obezbeđuje adekvatnu pH ravnotežu kože i pomaže da ostane elastična, blistava i mladolika. Zahvaljujući ovom svojstvu, ricinusovco ulje je odličan tretman i za oštećenu i jako suvu kožu, te probleme poput ispucalih peta, ruku ili drugih delova tela. Jedna od prednosti je laka primena i prilično dostupan i jeftin proizvod, koji može obezbediti toliko toga. Nema potrebe da kupujete basnoslovno skupocene kreme, već isprobajte ricinusovo ulje.

Primena: Kašičicu ricinusovog ulja nanesite na dlanove i namažite deo kože koji želite da tretirate. Na ovaj način će sloj biti tanak i ravnomeran; potrebno je zaista malo ulja. Tretman vam može u početku delovati malo lepljivo, ali kada ste naneli sloj ulja na kožu, on će se vrlo brzo upiti i to bez zaostataka ulja na površini kože. Za lakše apliciranje ricinusovog ulja može se dodati malo kokosovog ulja.

Ricinusovo ulje protiv akni

Ulje ricinusa rešava i problem neprijatnih zapaljenskih proces na koži, kao što su akne, bubuljice i druge nepravilnosti, poput fleka na koži i drugog. Razlozi za pojavu ovakvih promena na koži su različiti, uključujući virusne i bakterijske uzročnike, konstantno oštećivanje kože ili tretiranje kože na nekim delovima tela i tako dalje. Ricinusovo ulje uspešno tretira sve navedene probleme.

Primena: Koristite ricinusovo ulje tako što ćete umočiti pamučni štapić za uši u ulje i primeniti na željeno mesto. Većina problema se povlači u potpunosti u toku jedne do dve nedelje primene. Antimikrobna i antiupalna svojstva ricinusovog ulja pomažu da se ublaže infekcije i druge promene na koži.

Ricinusovo ulje za nokte

Primenom ricinusovog ulja na kožu, vaše lice, šake i stopala će biti lepi, sveži i negovani. Na isti način možete da upotrebite ovaj sjajan preparat i za negu noktiju. Isto kao što podtiče rast dlake i sprečava lomljenje kose, regeneriše kožu i štiti je od oštećenja, ricinusovo ulje neguje nokte i promoviše njihov rast. Primenite ga kao sredstvo za masažu noktiju, nekoliko puta nedeljno, po par minuta i vaši nokti će postati čvršći, lepši i sjajniji.

RICINUSOVO ULJE PROTIV BOLOVA

Ricinusovo ulje poseduje analgetska i antiupalna svojstva, zahvaljujući sadržaju veoma važnih masnih kiselina. Našem telu su ti sastojci neophodni da bi se tkiva normalno oporavljala i funkcionisala. To je jedan od razloga zbog kojih je ricinusovo ulje dobro i za tretiranje bolnih mišića i bolnih zglobova.

Ricinusovo ulje pozitivno deluje na limfni sistem i pospešuje njegovu normalnu cirkulaciju, što dovodi do olakšanja bolova nastalih usled zakrčenja limfnih puteva i akumulacije toksičnih materija. Limfa cirkuliše kroz čitavo ljudsko telo i njeni sudovi sakupljaju sav otpadni materijal iz tkiva i prenose ga do krvi za dalju eliminaciju. Neke autoimune bolesti i druga stanja mogu da izazovu zakrčenje limfnih puteva i izazovu zapaljenje zglobova, kao što je slučaj kod artritisa.

Obloge od ricinusovog ulja za tretiranje bolnih zglobova

Ricinusovo ulje razbija ovaj zastoj i omogućava da limfa slobodno cirkuliše. Ono deluje direktno na imuni sistem i stimuliše tip belih krvnih ćelija limfocita. Ono što je zaista impresivno jeste to da spoljašnja upotreba ricinusovog ulja dovodi do značajnih unutrašnjih pozitivnih promena. Obloge od ricinusovog ulja su odličan prirodan način da se ublaže neke od pomenutih tegoba. Ono se može mešati i sa ljutom papričicom u svrhu dobijanja preparata koji se primenjuje na bolna mesta.

Ricinusovo ulje za masažu i oporavak mišića

Ricinusovo ulje olakšava i tegobe bolnih mišića, posebno nakon napornih treninga ili druge vrste njihovog naprezanja. Ricinusovo ulje spada u takozvana topla ulja i smatra se da je odlično za podsticanje cirkulacije tečnosti u ljudskom telu. Predstavlja izvrsno ulje za masažu i kao takvo je veoma primenjivo u ublažavanju upale mišića. Ukoliko patite od grčeva u mišićima ili su prosto preopterećeni napornim radom ili vežbanjem, koristite ricinusovo ulje za masažu napetih područja.

Preporuka: Ukoliko želite da masaža bude još ugodnija, a tretman i relaksirajuć, dodajte i par kapi nekog esencijalnog ulja, poput ulja kamilice ili peperminta. Ulje ricinusa je odličan nosač za etarska ulja i lepo se sa njima kombinuje, što može dati još blagotvornije efekte ukupnog tretmana.

RICINUSOVO ULJE ZA PROBAVU

Ulje ricinusa ima veoma široku mogućnost primene u svrhu čovekovog blagostanja, bez obzira na to što potiče od dobro poznate otrovne biljke. Između ostalog, ono je izvrstan, potpuno prirodan i bezbedan laksativ. Pre nego što objasnimo zašto je dobar, moramo da rasvetlimo mit koji su farmaceutske kompanije plasirale kao negativnu kampanju za upotrebu ricinusovog ulja u ove svrhe. Naime, mnoge farmaceutske kuće tvrde kako ono nije bezbedno da se konzumira kao oralni laksativ. Istina je upravo suprotna, ne samo da je ricinusovo ulje potpuno bezbedno za odrasle, već je dobro i za malu decu.

Biljka ricinus, uključujući njen plod, sadrži visoko otrovnu supstancu, ricin. Međutim, u procesu dobijanja ulja iz biljke, dejstvo otrova se deaktivira, pa tako samo ulje nije ni najmanje otrovno, naprotiv. Slučajevi smrti usled trovanja ricinusovim uljem jesu zabeleženi u prošlosti, ali se tiču nasilniog unošenja velikih količina ulja u svrhu kažanjavanja, a smrti u tim slučejevima uopšte nisu izazvane otrovom iz ricinusovog ulja, niti bilo kojom njegovom supstancom, već dehidratacijom.

Kako se upotrebljava?

Kada se ricinusovo ulje koristi kao laksativ, doza se lako određuje, a njegov efekat je proporcionalan količini koja se koristi. Uobičajena doza za odrasle osobe je 1 do 2 supene kašike, a 1 do 2 kafene kašičice za decu. Deca mlađa od dve godine ne bi trebalo da uzimaju više od jedne pune kafene kašičice po dozi. Kada se koristi kao laksativ za malu decu, moće da se pomeša sa sokom od pomorandže ili slično, radi lepšeg ukusa i lakšeg gutanja.

Laksativno dejstvo ricinusovog ulja je nešto drugačijeg mehanizma od drugih preparata; dok većina njih počinje da deluje u debelom crevu, ricinusovo ulje započinje dejstvo u tankom crevu. Kompletno pražnjenje i čišćenje creva možete očekivati nakon dva do pet sati od uzimanja ulja.

GDE KUPITI i KOJA JE CENA?

Gde kupiti ovo ulje i koja je cena? Ricinusovo ulje možete da nabavite u lokalnoj apoteci, u većim lancima drogerija, moguće ga je naći i kod travara na piijacama, u prodavnicama zdrave hrane, pa čak i u nekim supermarketima. Postoje varijante koje su specijalno naznačene za upotrebu za negu kose; obično sadrže i druge preparate, ako je reč o industrijskom kozmetičkom proizvodu. Čisto ulje je takođe dostupno u pomenutim radnjama. Pomenuli smo već da je jamajčansko crno ricinusovo ulje nešto drugačije i slabije dostupno, a nema ga u regularnoj prodaji, već se poručuje preko interneta. Evo koje su cene ovih vrsta ricinusovog ulja.

  • Jamajčansko crno ricinusovo ulje – Možete da ga poručite onlajn po cenama od oko 10 dolara za bočicu od 250 ml;
  • Obično i organsko ricinusovo ulje – Možete da ga kupite u apotekama, drogerijama i prodavnicama zdrave hrane po ceni od oko 150-250 dinara za 50 ml;

ISKUSTVA

Upotreba ricinusovog ulja u različite svrhe u većini slučajeva je donela izuzetno pozitivne rezultate. U najvećem broju slučajeva, reč je o njegovoj upotrebi za rast i negu kose. Redovna primena tretmana ricinusovim uljem je mnogima pomogla da povrate svoju beživotnu, retku i tanku kosu, pa i da im kosa postane gušća i jača. U dosta slučajeva ricinusovo ulje je korisnicima pomoglo za rast kose, obrva i trepavica.

Takođe, ricinusovo ulje se pokazalo i kao izvrstan tretman za kožu, počev od nege osetljive i oštećene kože, do lečenja stanja poput akni i tretiranja bubuljica. Pojedini korisnici posebno hvale primenu ricinusovog ulja za negu osetljive kože tokom hladnih zmiskih meseci.

Rezultati više istraživanja pokazali su da ricinusovo ulje zaista ima potencijal visoke terapeutske vrednosti, mali rizik za neželjena dejstva i generalno blagotvorne efekte na ljudsko zdravlje u širem smislu. Hemijske analize ovog proizvoda pokazuju bogatstvo njegovog sastava i aktivnu delatnost njegovih komponenti.

Nažalost, ovaj prirodni preparat je još uvek veoma slabo iskorišćen u okvirima moderne konvencionalne medicine, ali je veoma omiljen među praktikantima prirodnog načina lečenja.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: