Tikvice – Kalorije, vitamini i prednosti za zdravlje

Tkivice se u čovekovoj ishrani koriste hiljadama godina i sa pravom zaslužuju svoju dugu kulinarsku tradiciju. Ove ukusne tikve, srodne bundevi i dinjama, upotrebljavaju se u kuhinjama širom sveda.

Izdašne su, sočne, ukusne, hranljive i mogu da se spreme brzo i lako! Postoji bezbroj reepata za pripremu prostih i složenih, aromatičnih i nadasve zdravih jela od tikvica.

Kod nas se najviše spremaju punjene tikvice, tikvice sa jajima, pohovane i grilovane tikvice, pa i neke varijante testa, poput projare ili pite. Odlično se kombinuju sa aromatičnim začinima i drugim namirnicama.

Tikvice su lagane za naš organizam, te nije čudo da se naširoko i dugo upotrebljavaju u kulinarstvu, a posebno kao element wellness i zdrave ishrane, te vegeterijanstvu i veganstvu.

tikvice-kalorije-vitamini-i-prednosti-za-zdravlje

Priča o tikvicama

Prema nekim arheološkim izvorima, neke od najstarijih vrsta semena tikvica nađene su u drevnim meksičkim pećinama. Prema ligendi srednjeameričkih indijanskih naroda, tikve su bile jedan od tri najznačajnija dara ljudima od Majke Zemlje.

One potiču iz Amerike, a priča kaže da su ih u Evropu doneli konkvistadori. U Evropi, tikvice su čest sastojak mediteranske kuhinje. Krajem devetnasetog veka, Italijani su počeli da uzgajaju razne sorte tikvica, tako da ćemo ih danas u mnogo recepata i na menijima pronaći pod poznatim nazivom ‘zucchini’.

Tikvice su u potpunosti jestive, uključujući meso, koru, seme i cvet biljke. U kulinarstvu, pripremaju se na mnogo načina i važe za super zdravu namirnicu.

Ne jedu se sveže, ali mogu da se bare, pare, griluju, pune, peku, prže, pohuju i dodaju kao komponenta u razna druga jela, kao što su suflei, čorbe, potaži, supe i tako dalje. Mogu da se koriste čak i kao sastojak za hleb, slično kao hleb od banana. Odlične su i za vegeterijanske pljeskavice i slična jela. Sve u svemu, one su vrlo zahvalno povrće za upotrebu, lako se uzgajaju i nude mnogo zdravstvenih prednosti.

Nutritivni sastav tikvica

Tikvice su u celosti jestive i sadrže korisne nutrijente. Njihov sastav blagotvorno deluje na ljudski organizam, posebno kada je reč o regulisanju masnoća u telu.

loading...

Takođe su dobar izvor važnog antioksidansa, vitamina C, koji igra vitalnu ulogu u održavanju i unapređivanju našeg imunog sistema.

Tikvice sadrže zanemarljivu količinu zasićenih masti i soli, a takođe imaju i jako nizak udeo holesterola. Sa druge strane, sadrže proteine, dosta raznih korisnih vitamina i minerala, te izuzetno važna dijetna vlakna. Jedna tikvica srednje veličine, zapremine od oko 195 gr sadrži sledeće osnovne nutrijente:

 • Ukupno ugljenih hidrata – 7 gr (2% dnevnog unosa)
 • Biljna vlakna – 2 gr (9%)
 • Šećeri – 2 gr
 • Proteini – 2 gr (5%)
 • Sodium – 20 mg (1%)

Kao što vidimo, sastav tikvica je prilično ‘lagan’, te one ni na koji način ne opterećuju ljudski organizam. Nutritivna vrednost jela od tikvica zavisi od drugih sastojaka i načina pripreme. Tako, na primer, pohovane tikvice imaju mnogo više kalorija, zbog dodatih masnoća, jaja i drugih dodataka.

Kuvane tikvice, pak, gube dosta hranljivih sastojaka, dok tikvice spremljene na pari zadržavaju nešto višu hranljivu vrednost. Generalno, tikvice su odlična namirnica sa kombinovanje sa drugom hranom.

Vitamini i minerali u tikvicama

Tkivice su siromašne mastima, kalorijama i drugim sastojcima, no predstavljaju veoma dobar izvor pojedinih važnih vitamina i minerala, koji su nam potrebni u svakodnevnoj ishrani.

Posebno su dobre zbog količine vitamina A, tiamina, niacina, riboflavina, vitamina B6 i vitamina K, te folata, magnezijuma, potazijuma i mangana. Svi ovi elementi čine tikvice korisnim i hranljivim, dok je velika prednost to što nemaju holesterola, masti ni mnogo soli. Jedna srednja sveža, nekuvana tikvica sadrži sledeći udeo dnevnog unosa važnih vitamina i minerala.

 • Vitamin C – 56%
 • Vitamin K – 11%
 • Vitamin B6 – 21%
 • Riboflavin – 16%
 • Folat – 14%
 • Vitamin A – 8%
 • Tiamin – 6%
 • Niacin – 5%
 • Pantotenska kiselina – 3%
 • Vitamin E – 1%
 • Mangan – 17%
 • Potazijum – 15%
 • Magnezijum – 8%
 • Fosfor – 7%
 • Bakar – 5%
 • Vink – 4%
 • Gvožđe – 4%
 • Kalcijum – 3%
 • Sodium – 1%
 • Selen – 1%

Kao dobar izvor vitamina C, tikvice su odlična antioksidansna namirnica. Vitamin C pomaže izbacivanju toksina iz tela i učestvuje u proizvodnji belih krvnih zrnaca, koja su najvažniji gradivni element našeg imunog sistema. Vitamin B6, koji se takođe nalazi u značajnoj koncentraciji u tikvicama, odgovoran je za zdrav metabolizam i učestvuje u brojnim važnim procesima u telu.

Pored pomenutih sastojaka, u tikvicama ima luteina i zeaksantina, koji su veoma važni za zdrave oči i vid.

Koliko tikvice imaju kalorija?

Kada govorimo o kalorijama, tikvice su veoma niskokalorično povrće, zahvalno za spremanje i pogodno za varenje. Zbog biljnih vlakana koja sadrže, tikvice se lako procesuiraju u našem organizmu i nema teškoća u iskorišćavanju korisnih nutrijenata koje sadrže.

Ipak, pošto se često pripremaju i u sklopu drugih jela i na razne načine zasebno, dobro je uporediti kalorijske vrednosti tih jela. Same sveže tikvice sadrže jako malo kalorija, svega 16 na količinu od 100 gr.

 • Manja sveža tikvica (120 gr) – 20 kalorija
 • Srednja sirova tikvica (196 gr) – 31 kalorija
 • Veća sirova tikvica (323 gr) – 52 kalorije
 • Porcija kuvanih tikvica (180 gr) – 29 kalorija
 • Porcija pohovanih tikvica (1 šolja) – 387 kalorija
 • Porcija grilovanih tikvica (1 šolja) – 50 kalorija

Kalorijska vrednost tikvica može mnogo da zavisi od načina pripreme. Generalno, same tikvice uopšte nisu kalorične i veoma su često zastupljene u dijetama za mršavljenje, kao i prilikom lečenja, pošto su lagane za stomak i blagotvorno deluju na digestivni sistem. Dakle, sve zavisi od drugih dodataka.

Pohovane tikvice su, logično, najkaloričnije, što takođe zavisi od količine ulja, brašna, jaja i tako dalje. Grilovane i kuvane tikvice su odličan izbor jela, a pritom ne sadrže puno kalorija. Isto tako, preporučljive su i čorbe koje sadrže tikvice, potaži i slično. Tikvice mogu da se svrstaju u dijetalnu hranu, kada se spreme na ‘lagan’ način; tako snabdevaju organizam mnogim korisnim materijama, bez opasnosti od dobijanja viška kilograma.

Prednosti tikvica za zdravlje

Prednosti tikvica za naše zdravlje su mnoge. Pomenuli smo da su odličan izvor minerala i vitamina, na prvom mestu. Upravo tome duguju dosta pozitivnih svojstava kojima nam pomažu da budemo zdravi, vitalni i izdržljivi. Evo za šta su sve tikvice dobre i zašto ih treba uvrstiti u redovnu ishranu.

Kardiovaskularno zdravlje – Tikvice us dobar izvor magnezijuma, koji igra važnu ulogu u zaštiti srca i mozga. Folna kiselina u tikvicama razbija homocistein, supstancu koja, kada se u telu nađe u većoj koncentraciji, može da izazove trombozu i srčani udar. Tikvice redukuju i krvni pritisak, te na taj način čuvaju naše arterije i smanjuju rizik od nastanka tromboze, koja dalje može da vodi ozbiljnijim kardiovaskularnim problemima.

Zdrav vid – Tikvice su bogate sastojcima koji neguju fotoreceptore u mrežnjači, pa tako doprinose očuvanju i poboljšanju vida. Sadrže i vitamin A, za koji se odavno zna da je jako važan za zdravlje očiju.

Antiupalna svojstva – Tikvice su pune antioksidanata, tako da imaju i protivupalno svojstvo, što se posebno povezuje sa redukcijom gihta, reumatoidnog artritisa i artroze. Dobre su za se slučajeve koji zahtevaju striktan režim ishrane, baziran uglavnom na laganom voću i povrću.

Mršavljenje – Tikvice su niskokalorično povrće, pa su zato odlična namirnica za redukcione dijete. Sadrže dosta korisnih materija, koje organizmu pomažu da održi vitalnost i zdravlje i sa smanjenim unosom kalorija, što je plan svake dijete za gubitak kilograma, uz balansiranu ishranu, na prvom mestu. Najbolji način da se tikvice uvedu u redukcionu dijetu jeste da se konzumiraju blago kuvane ili na pari, bez dodataka. Pohovane tikvice, logično, nisu dobar izbor jela za dijetu, uprkos svim pozitivnim svojstvima samog povrća.

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: