Junetina – kalorije, proteini i prednosti za zdravlje

Junetina spada u kategoriju kvalitetnog i zdravog crvenog mesa. Koristi se i priprema na više načina, a najčešće je jedemo pečenu, u obliku šnicli, a takođe i kao mleveno meso. Faširane šnicle, ćufte i pljeskavice od junetine su dosta zastupljene u ishrani, a daleko su boljeg kvaliteta od sličnih proizvoda koji se prave od svinjskog mesa. Junetina je bogata gvožđem, zbog čega je posebno važno da bude zastupljena u ishrani. Sveže juneće meso je bogato vitaminima i mineralima, posebno cinkom i pomenutim gvožđem. Naravno, pre svega predstavlja jednu visokoproteinsku namirnicu, što je čini korisnom i važnom za izgradnju, održavanje i vitalnost mišićnih tkiva.

Dosta debata se vodi na temu povezanosti srčanih oboljenja i konzumacije mesa; u tom smislu, junetina se smatra jednim od boljih i zdravijih mesnih izbora. Naravno, treba voditi račoba o tome gde nabavljamo meso, kako su životinje hranjene, kako je meso skladišteno i tako dalje. Veoma je važno da meso bude sertifikovano, odnosno odobreno od strane nadležnih zdravstvenih institucija.

Najbolja opcija je kupovina organski dobijenog mesa, odnosno mesa životinja koje su hranjene što je moguće prirodnije. Kada je reč o samoj povezanosti mesa i kardiovaskularnih problema, suština je zapravo sadržaj zasićenih masnoća u mesu.

Mršava junetina, ona koja sadrži manje masnoća, a više čistijeg mesa, ne treba da se izbegava u ishrani, upravo suprotno. Umerena konzumacija junetine nije pokazala nikakve negativne posledice po ljudsko zdravlje, ukoliko je reč o balansiranoj ishrani i kvalitetno odabranom mesu i delovima mesa. Junetina ima puno hranljivih sastojaka i visokokvalitetne proteine, a u nastavku ćemo da se pozabavimo detaljnije njenim sastavom.

junetina-kalorije-proteini-i-prednosti-za-zdravlje

Nutritivni sastav junetine

Junetina je najvećim delom sačinjena od kvalitetnih proteina, a sadrži dosta drugih korisnih i važnih komponenti. Meso jeste jedan od najskupljih izvora proteina, pri čemu kvalitetni delovi junećeg mesa mogu da budu skuplji u odnosu na druge vrste mesa, ali njena vrednost nikako nije precenjena.

Junetina je bolji izbor od svinjskog mesa, pre svega jer sadrži više korisnih masnih kiselina, dok, sa druge strane, samo meso je manje masno od jagnjetine. Prednost junećeg mesa nad piletinom je u manjem sadržaju holesterola. Pogledajmo kako izgleda osnovni nutritivni profil svežeg i obrađenog junećeg mesa, na količinu od 100 grama junećeg mesa sa udelom od 90% čistog mesa i 10% masnoća.

Sveža junetina

 • Ugljeni hidrati – 0 gr
 • Masnoće – 10 gr (15% dnevnog unosa)
 • Holesterol – 65 mg (22% dnevnog unosa)
 • Proteini – 20 gr (40% dnevnog unosa)

Pečena ili kuvana junetina

 • Ugljeni hidrati – 0 gr
 • Masnoće – 9 gr (15% dnevnog unosa)
 • Holesterol – 73 mg (24% dnevnog unosa)
 • Proteini – 23gr (45% dnevnog unosa)

Kao što vidimo, junetina je izuzetno bogata kvalitetnim proteinima, ali sadrži dosta visok udeo holesterola. Međutim, on nije previsok, ukoliko konzumiramo razumne porcije mesa, koje se uklapaju u okvire naših dnevnih dozvoljenih granica i ako ne dodajemo holesterol iz druge hrane. Sa druge strane, kompzicija masnoća u junetini ima i prednosti za ljudski organizam. Naime, goveda i ovce sadrže prirodne trans masnoće, koje, za razliku od veštački dobijenih, zapravo mogu da budu korisne.

loading...

Jedna od najčešćih takvih masnoća, koja se nalazi u junetini, je CLA, odnosno konjugirana linoleinska kiselina, koja je vrlo korisna u procesu sagorevanja masnoća u telu i tako može da pomogne u mršavljenju. Ta supstanca podstiče metaboličke procese u našem telu i pomaže organizmu da bolje iskoristi druge hranljive tvari.

Proteini u junetini

Kao i druge vrste mesa, junetina je primarni izvor proteina u ljudskoj ishrani. Kvalitetnija od nekih drugih tipova mesa, junetina sadrži i dosta vitamina B6 i B12, a takođe je dobar izvor selenea, cinka i fosfora. Kada je reč o samim proteinima, junetina je jedan od najboljih rezervoara u tom pogledu, zato što hrani naše telo visokokvalitetnim proteinima, koji sadrži sve esencijalne masne kiseline, neophodne našem organizmu da održi zdrave i vitalne funkcije.

Proteini iz kvalitetnog životinjskog mesa, kakvo je juneće meso, igraju vitalnu ulogu u izgradnji mišićnih tkiva i njihovoj formi. Osam esencijalnih amino kiselina naše telo ne može samostalno da sintetiše i zato moramo da unosimo hranu koja je njima bogata. Sadržaj i procenat određenih elemenata bitno varira u zavisnosti od izvora; možemo da kažemo da je junetina jedan od boljih trezora ovih važnih supstanci.

Sami proteini iz junećeg mesa su izgrađeni od masnih kiselina; takva struktura je najbliža onoj koju i mi imamo us vojim mišićima, te je upravo zato od iznimne važnosti da naša ishrana sadrži kvalitetno životinjsko meso.

 • Osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu da konzumiraju životinjesko meso, posebno crvena mesa, ili poštuju neki oblik ishrane koji ne uključuje meso ili uopšte proizvode životinjeskog porekla, poput vegeterijanaca i vegana, moraju da pronađu adekvatnu zamenu za životinjsko meso, kako bi ostali vitalni i zdravi; o tome se vode brojne debate, a mišljenja oko izričite neophodnosti životinjskog mesa u ishrani su podeljena.

Koliko junetina ima kalorija?

Kalorijska vrednost junetine zavisi pre svega od procenta masnoće u samom mesu, te načina njegove obrade. Generalno govoreći, kada se priča o dijetetskim režimima, bilo da je reč o regularnoj ishrani, ishrani za sportiste ili ishrani osoba koje žele da izgube kilograme, meso je uvek zastupljeno na meniju i to pre svega juneće mes. Bogato je korisnim nutrijentima i važno je za održanje mišićne mase; vrlo često je posledica neadekvatne redukcione dijete upravo gubitak mišića, kao negativna nuspojava gubitka masnih naslaga.

Obično se preporučuje da u ishrani bude zastupljeno više proteina, mesa, a manje ugljenih hidrata, no, svačiji diijetni plan treba da bude zasnovan na individualnim potrebama, uslovljenim načinom života, krajnjim ciljem i drugim faktorima.

 • Junetina 10% masti, sveže meso (100 gr) – 176 kalorija
 • Junetina 10% masti, skuvana ili pečena (85 gr) – 182 kalorija
 • Junetina 20% masti, sveže meso (100 gr) – 254 kalorije
 • Junetina 20% masti, skuvana ili pečena (85 gr) – 216 kalorija
 • Junetina 30% masti, sveže meso (100 gr) – 332 kalorije
 • Junetina 30% masti, skuvana ili pečena (85 gr) – 230 kalorija

Kao što vidimo, potpuno je jasno da i kalorijska vrednost junetine raste sa udelom masnoća. Udeo masti u mesu nije štetan samo za liniju, već i za celokupno zdravlje. Povišen unos masti znači i viši holesterol, kardiovaskularne smetnje i mnogo drugih rizika po zdravlje, čak i ako masnoće iz junećeg mesa delom čine kvalitetne i korisne masne kiseline.

Kada govorimo o samim kalorijama, možemo reći da je juneće meso  srednje kalorično i sasvim lepo može da se uvrsti na dnevni meni. Kada je reč o održavanju linije i uopšte zdravog tela, trebalo bi se odlučiti za nemasno meso; ono telu obezbeđuje izuzetno važnu količinu proteina i drugih hranljivih sastojaka, a pritom se ne svrstava u hranu koja ‘goji’.

Junetina i prednosti za zdravlje

Ako je konzumiramo umereno, junetina može puno koristi da donese našem organizmu. Ne samo da hrani i izgrađuje mišiće, nego snabdeva naše telo i vrlo važnim količinama važnih minerala, kao što je gvožđe. Junetina pomaže u održavanju i postizanju zdrave krvne slike i pomaže u redukovanju malokrvnosti i prevencji anemije.

Pored samog održavanja i nege mišićnih tkiva, amino kiseline iz junetine pozitivno utiču i na ukupno poboljšanje fizičkih performansi, zbog čega se rado preporučuje aktivnim sportistima i rekreativcima.

 • Prosečno, između oko 50 i 80 grama čiste nemasne junetine može da se konzumira svakodnevno; naravno, ukoliko osoba vodi računa o svom zdravlju i nema nikakvih zdravstvenih stanja ili oboljenja

Kada je reč o mogućim rizicima, brojne studije su rađene na temu povezanosti crvenog mesa i razvoja kancera. Različita naučna ispitivanja jesu potvrdila da velike količine prepečenog ili prekuvanog crvenog mesa mogu da se povežu sa rastom rizika od pojave više tipova kancera; osobe koje se leče ili su se uspešno izlečile od raka obično ne bi trebalo da konzumiraju crveno meso. Zdrave osobe ne treba da se brinu, već da vode računa o načinu obrade mesa i njegovom kvalitetu, kao i umerenosti u konzumaciji.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: