Brusnica – kalorije, vitamini i prednosti za zdravlje

Latinski naziv brusnice glasi vaccinium vitis – idaea. Brusnica je voće, bobičastog oblika, koje sadrži obilje lekovitih sastojaka koji su neophodni za pravilan rad našeg organizma.

Prema podacima, ova biljka se prvo pojavljuje na predelima Severne Amerike. Nju su prvi uočili Indijanci, starosedeoci ovog podneblja. Naklonjeni ispitivanju prirode i njenih blagodeti, pomenuti narodi su brusnicu uvrstili u svoju ishranu, smatrajući je veoma lekovitim voćem. Primena brusnice je u tom periodu bila raznovrsna, jer su je koristili kao hranu, kao lek protiv različitih bolesti, koristila im je i kao boja za tkaninu a ponekad i kao prirodni konzervans.

Vremenom se informacija o lekovitim svojstvima brusnice proširila, pa je iz tog razloga postala jedna od cenjenijih namirnica na tržištu. Evropski doseljenici su brusnicu nazivali cranberry , jer su njeni pupoljci podsećali na ždral koji se drugačije naziva crane, kao i na bobice koje se nazivaju berry.

U Americi je 1816. godine Henri Hol prvi pokrenuo posao uzgajanja brusnica i postao izuzetno uspešan u svojoj delatnosti. Nešto kasnije, osnovana je prva asocijacija proizvođača brusnica u Americi. Iako se brusnica danas uzgaja i u Evropi, Sjedinjene Američke države su ipak prve po uzgajanju brusnice.

U zavisnosti od kiselosti zemljišta na kome se gaji i od klime, postoje različite vrste brusnica. Najpoznatije na tržištu su evropska i američka brusnica.

Ova biljka se sastoji od grma koji je pokrovnog oblika, grančice su joj drvenaste a listovi okruglog oblika i tamno zelene boje. Cvetovi koji podsećaju na zvono, nalaze se na izdancima pomenute biljke. Plodovi brusnice su jestivi deo ove biljke. Rađaju se iz cvetova biljke, a na početku krasi ih bela boja dok ne sazru dovoljno i postanu izrazito crvene boje. Krajem leta i početkom jeseni, odnosno u avgustu i septembu, ovo voće počinje da zri i može se naći na tržištu. Ekstremno niske temperature ne smetaju brusnici, pa shodno tome postoji podatak da ona može da podnese do – 40 stepeni Celzijusovih.

Tlo koje je puno humusa i veoma je kiselo, može biti povoljno za uzgajanje brusnice.

Ona se uzgaja tako što se sadnice raspoređuju na po 30 cm razmaka, a dubina zemljišta gde se sadi treba biti od 20 – 25 cm. Prostor između redova treba kositi i posipati piljevinom. Brusnica tokom svog rasta pušta izdanke i tako se razmnožava.

Brusnica cveta dva puta godišnje, u maju i avgustu. Glavna berba brusnice vrši se u julu i septembru.

loading...

Sadnice ove divne biljke mogu se nabaviti u poljoprivrednim apotekama kao i putem interneta.

Brusnica se često koristi u ishrani, na različite načine. Konzumira se njen plod, a lišće se često koristi za pripremanje čajeva. Sveži plodovi brusnice našli su svoju primenu i u prpremanju različitih džemova, sokova, pita, umaka. Tako]e se koristi i u sušenom obliku. Umaci od brusnice se u različitim zemljama često nađu kao prilog uz jela od mesa. Božić i Dan Zahvalnosti u Americi, često se slavi uz konzumiranje ovog lekovitog voća.

Ukus pomenutog voća je kiselkast, iz razloga što u njegovom sastavu obiluje vitamin C.

Brusnice se koriste i u kozmetici kao i na farmaceutskom tržištu. Njihova primena je velika zahvaljujući lekovitim svojstvima koje sadrže.

Kalorije i vitamini

U 100 grama brusnice, može se naći 46 kalorije. Brusnica obiluje vitaminima , omega – 3 masnim kiselinama, kao i organskim kiselinama. Zahvaljujući svom bogatom sastavu, smatra se da je brusnica izuzetno lekovito voće.

U nutritivnom sastavu brusnice nalaze se još i ugljeni hidrati, masti, dijetalna vlakna, proteini, više vrsta aminokiselina, fruktoza, glukoza, mononezasićene masne kiseline i polinezasićene masne kiseline.

Brusnica obiluje vitaminom A, koji ima veliku ulogu u regulaciji vida, rasta kostiju, imunitet i negu kože. Ona sadrži i kompleks vitamina B, koji deluju blagotvorno na nervni sistem, rast kose, noktiju, kostiju. Oni deluju protiv slobodnih radikala u telu, i podstiču na bolji rad naš imuni sistem. Utiču takođe na povećanje dobrog holesterola. Doprinose i razvoju serotonina, hormona sreće, kao i melatonina i neropinefrina. Povoljan uticaj imaju na dobar san i savršeno raspoloženje. Kompleks ovih vitamina jako povoljno utiče na rast i razvoj ploda,pa je preporučljivo da brusnicu konzumiraju i trudnice. Depresija i gubitak pamćenja mogu biti problemi koji se lako prevazilaze, zahvaljujući vitaminima B koje sadrži brusnica.

Vitamin C je najbolji prijatelj našeg imunog sistema, pomaže u borbi protiv infekcija, upalnih procesa, regeneriše naša tkiva, kožu i doprinosi otpornosti čitavog organizma.

Brusnica obiluje i vitaminom D, koji pomaže u borbi protiv raka prostate, eliminiše pojavu depresije, šizofrenije, pomaže kod lečenja psorijaze i dijabetesa.

Vitamin E iz brusnice između ostalog doprinosi pravilnom formiranju vezivnog tkiva, a vitamin K doprinosi izlečenju kožnih infekcija.

Magnezijum, gvožđe, kalijum, natrijum, cink, selen, mandan takođe su sastojci brusnice i doprinose našem zdravlju da bude na visokom nivou.

Antioksidansi antocijanin i proantocijanin kojima obiluje brusnica, pomažu očuvanju našeg vida i opšteg zdravlja. Oni takođe sprečavaju starenje.

Fruktoza i anticijanin sprečavaju razvoj bakterije Esherichia coli , koja se često razvija u mokraćnim putevima.

Prednosti za zdravlje

Ovo divno bobičasto voće, ima savršeno dejstvo na naš organizam. Čestim konzumiranjem brusnice, sprečićemo razvoj različitih bolesti opasnih po naše zdravlje. U daljem tekstu, saznajte više o tome.

Sprečava karijes i bolest desni

Karijes predstavlja hronično oboljenje tvrdih zubnih naslaga, koje može napredovati jako brzo i dovesti do razaranja zuba. On obično počinje na površini zuba, a tokom vremena prodire u dubinu i širinu zuba, zahvatajući ostatak zubnog tkiva. Lokalni i opšti faktori utiču na nastanak karijesa. To su: uzrast osobe, pol, rad endokrinih žlezda kao i mikroorganizmi,pljuvačka, ishrana. . .

Upala desni je problem koji prati veliki broj ljudi. Loša oralna higijena može biti uzrok zbog kog se pomenuto oboljenje pojavljuje. Ovo oboljenje izaziva još i karijes kao i parodontozu zuba. Simptomi mogu izostajati dugo, jer se ovo oboljenje razvija sporim tempom, ali jedan od glavnih simptoma je krvarenje desni.

Radi prevencije možete komzumirati brusnicu, kako bi vas problemi sa zubima zaobišli.

Delotvorna kod urinarnih infekcija

Ovo oboljenje može predstavljati ozbiljan zdravstveni problem. Urinarna infekcija je druga vrsta infekcije koja se javlja kod čoveka i vrlo je neprijatna.

Najčešće su pomenutim infekcijama podležne žene, zbog građe njihovog urinarnog trakta. Uzrok nastanka ovih infekcija su mikroorganizmi i bakterije. Učestalo mokrenje, bol pri mokrenju, specifičan miris mokraće kao i promena u boji mokraće, mogu biti simptomi koji ukazuju da bolujete od pomenutog oboljenja.

Opštepoznato je da brusnica najpovoljnije deluje na urinarne infekcije, iz razloga što njen sastav čini čuda protiv različitih bakterija, među kojima je i Esherichia coli.

Ako imate pomenuto oboljenje, toplo vam preporučujemo konzumiranje brusnice.

Štiti od raka

Ova bolest je nažalost, sve rasprostranjenija među nama. Ne bira uzraste a ishodi su veoma često fatalni i pogubni po život. Lečenje je dugo i iscrpno. Kao preventivu protiv ove opake bolesti, preporučujemo vam često konzumiranje brusnice, jer njena lekovita svojstva sprečiće pojavu malignih ćelija u vašem organizmu.

Rešava probleme sa vidom

Problemi sa vidom predstavljaju oboljenja koja ne treba ignorisati i prepustiti slučaju, jer mogu da izazovu različite posledice opasne po naše zdravlje. Postoje više problema  sa vidiom koji se događaju, a neke od njih su pojava zamagljenog vida, aureole oko svetla kao i slepe pege koje se javljaju u vidnom polju. Smatra se da je najteži oblik problema sa očima svakako gubitak vida.

Problemi sa vidom mogu imati uzroke poput dalekovidnosti, kratkovidnosti, katarakte, mušice u oku, infekcije, upale oka, očna migrena i drugo.

Ako patite od problema sa vidom, u većoj količini trebalo bi da konzumirate brusnicu. Ona u svom sastavu između ostalog sadrži i vitamin A, koji najpovoljnije deluje na probleme sa očima i doprinosi da se isti eliminišu.

Blagotvorno deluje na giht i reumu

Giht se smatra jednom od najstarijih bolesti na svetu. Naziva se još i ,, bolest kraljeva“ .

Ona nastaje kao posledica prevelike količine mokraćne kiseline u krvi, a njeni simptomi se razvijaju naglo, manifestujući ogromne bolove u zglobu. Najčešće je zahvaćen nožni palac na jednoj nozi , dolazi do otoka, zategnute i sjajne kože, koja je crvene boje. Prateći simptomi su takođe i drhtavica i povišena temperatura.

Ceo proces može  trajati do dve nedelje a nakon toga se smiruje. Smatra se da ako se bolest ne tretira na način koji je za to predviđen , pomenuto oboljenje poprima hroniča oblik.

Prema istraživanjima, konzumiranje brusnice jako povoljno utiče na giht i smanjuje se upalni proces zahvaljujući njenim sastojcima.

Pod pojmom reuma podrazumeva se bolest koja je danas veoma rasprostranjena među ljudima, a predstavlja oboljenje motoričkog sistema gde su na udaru naše  kosti, zglobovi , mišiči, tetive i nervi.

Simptomi koji se najčešće prvi javljaju kod pomenutog oboljenja su iznenadni bol u predelu kičme, stopala ili šaka, kao i oticanje zglobova.

Uzrok nastajanja ovog oboljenja mogu biti infekcije disajnih puteva izazvane streptokokom, gnojna žarišta u našem telu koja se putem krvi razlažu do zglobova i tim putem ih oštećuju, uvećani krajnici, pojava zatvora. . . Uzroci takođe mogu biti i prehlade, boravak u hladnim prostorijama, često konzumiranje alkohola, cigareta i drugo.

Lečenje se sprovodi uz odgovarajući tretman lekovima i traje doživotno. Radi eliminisanja simptoma kao i kod prevencije od pomenute bolesti rado vam preporučujemo konzumiranje brusnice.

Ovo divno, crveno voće povoljno utiče i na bolesti poput dijabetesa, problema sa pamćenjem, ateroskleroze, kao i sprečavanju pojave različitih bakterija.

Nadamo se da smo vam ovim putem proširili znanje o ovoj divnoj voćki i da ćete je ubuduće rado konzumirati, radi spostvene dobrobiti.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: