Suve kajsije – kalorije, nutritivna vrednost, dijeta, upotreba i lekovita svojstva

Suvo voće je jednake vrednosti kao i sveže. Često nepravedno zapostavljamo konzumaciju suvog voća, a ono je veoma zaslužno za energiju koju dobijamo. Postoji podatak da supstance iz suvog voća najbrže dospevaju u naš krvotok. Na naš organizam ono  deluje osvežavajuće, vraćajući nam snagu i samim tim budeći u nama pozitivna osećanja. U našem narodu postoji izreka ,, Zdravlje na usta ulazi“ , a mi vam preporučujemo da u vašu ishranu uvrstite između ostalog i suve kajsije, jer njihovo blagotvorno dejstvo može očuvati vaše zdravlje.

Kajsije su voće koje obiluje različitim vitaminima i mineralima, a suve kajsije se dobijaju kroz proces sušenja svežih, zrelih kajsija. Sušenje ovog divnog voća se odvija na različite načine. Ako želite da se oprobate u njegovom sušenju, možete to učiniti i tako što ćete ih sušiti u rerni, na suncu, u kućnim aparatima za sušenje suvog voća, koje se nalazi na našem tržištu itd. Od par kilograma svežih kajsija može se dobiti vrlo mala količina suvih kajsija. Ipak, ljudi koji se bave njihovom proizvodnjom i prodajom, velike količine kajsija suše tako što koriste posebne sušare namenjene isključivo sušenju suvog voća.

Latinski naziv za kajsiju je Prunus armeniaca. Kajsiju su konzumirali naši preci, smatrajući je jednim od prefinjenijih, blagotvornih voća. Vođeni svojim iskustvom lečenja stvarima iz prirode, tvrdili su da upravo ovo voće povoljno utiče na naš organizam i sprečava nastanak raznih bolesti.

Poreklo kajsije moglo bi se reći da je misterija. U većini podataka koje možemo naći govori se da je kajsija počela da se uzgaja u Kini a zatim počela da se gaji u delovima sveta gde je toplija klima. Međutim, postoje i podaci da je kajsija nastala prvo u Jermeniji što i njeno ime sugeriše. Ipak, u nekim spisima se navodi da je tamo stigla tek kasnije posle više hiljada godina. Kako god bilo, zahvalni smo na postojanju ovog voća koje je za naše zdravlje pravi eliksir.

Kajsija je zlatno žute boje i slasnog, savršenog ukusa. Suva kajsija se može koristiti umesto slatkiša, u kombinaciji sa raznim slanim jelima, od nje se kuvaju kompoti, prave džemovi. Često se u jelovniku koje preporučuju različiti nutricionisti nalazi upravo ovo voće. Smatra se da pored svih blagodeti za naše zdravlje, doprinosi i skidanju suvišnih kilograma.

Kalorije

Suva kajsija ima čak šest puta više kalorija u odnosu na svežu kajsiju. U 100 grama svežih kajsija nalazi se do 40 kalorija, dok se u suvoj kajsiji nalazi 234 kalorije.  Bez obzira na pomenute kalorije, kajsija ne goji već doprinosi mršavljenju gojaznih osoba. Često se preporučuje njeno konzumiranje umesto slatkiša, jer zadovoljava prirodnu potrebu koju imamo za šećerom, a njena lekovita svojstva čine čuda u našem organizmu.

Nutritivna vrednost

Suve kajsije sadrže dosta vitamina i minerala kojima pospešuju zdravlje ljudi. One obiluju vodom ,a u 100 grama suvih kajsija možemo naći 63 g ugljenih hidrata, 0,5 g masti, 53g šećera , 2,7 mg gvožđa i 3,4 g proteina. U velikoj količini u suvim kajsijama se nalazi i kalijum. Poznato je da on povoljno utiče na rad srca, kao i kod ostalih mišića u našem telu.

Suve kajsije sadrže i vitamin B u velikoj količini kao i magnezijum. Vitamin B i magnezijum povoljno utiču na rad našeg mozga, na koncentraciju, pamćenje, i zajedno doprinose jačanju naših nerava. Kiselina koja je najzastupljenija u kajsiji je limunska kiselina. Kajsija povoljno utiče i na snižavanje lošeg holesterola, zahvaljujući niskoj količini natrijuma koji se nalazi u njoj.

Suve kajsije u svom sastavu sadrže i ugljene hidrate, biljna vlakna, betakarotin, vitamin C, gvožđe,voćni šećer, proteine, skrob i zahvaljujući svom bogatom sastavu, one doprinose poboljšanju našeg imuniteta koji je srž našeg dobrog zdravlja.

loading...

Dijeta

Gojaznost predstavlja problem današnjice. Borba u skidanju kilograma nekad traje previše dugo. Nutricionisti nam predstavljaju dijetu u kojoj je glavni sastojak koji pomaže mršavljenje suva kajsija.

Prvi dan:

Doručak: Pojesti pedeset grama suvih kajsija i popiti šolju čaja.

Ručak: Pojesti supu bez rezanaca, dinstanu piletinu u kombinaciji sa suvim kajsijama.

Večera: Sastoji se od kuvanog povrća po izboru u koje ćete ubaciti proizvoljno suve kajsije.

Drugi dan:

Doručak: Pojesti 70 grama suvih kajsija i popiti šolju zelenog čaja.

Ručak: Pojesti suve kajsije u kombinaciji sa bilo kojom vrstom morske ribe.

Večera: Spremiti kašu od pirinča i suvih kajsija.

Treći dan:

Doručak: Pojesti 100g suvih kajsija .

Ručak : Grilovano meso, salata od povrća sa suvim kajsijama.

Večera: Heljdina kaša sa suvim kajsijama.

Posle tri dana, nastaviti sa korišćenjem ove dijete proizvoljnim kombinovanjem namirnica sa spiska.

Upotreba

Suve kajsije se upotrebljavaju na različite načine. Mogu se kombinovati i sa slanim namirnicama. Najdelotvornije su kada se koriste ujutru na prazan želudac. Odlična su zamena za slatkiše.

Lekovita svojstva

Suve kajsije su prava mala riznica najhranjivijih sastojaka koja na naše zdravlje deluje i više nego povoljno.

Život bez stresa– Ova rečenica zvuči nerealno jer je stres osećanje koje često prožima naše dane. Međutim, konzumacijom su suvih kajsija, magnezijum i vitamin B povoljno će uticati na naše nerve pa ćemo se sa stresnim situacijama nositi lakše.

Lek za srce – Savršen lek za pravilan ritam vašeg srca je upravo ova voćka. Nizak nivo natrijuma i obilje kalijuma koje sadrži suva kajsija, doprinose smanjenju holesterola i poboljšanju rada srčanog mišića.

Brz metabolizam – Lenja creva, nadutost, zatvor mogu postati vaša prošlost. Ako na prazan stomak konzumirate suve kajsije, vaša creva će raditi brzo, bez ikakvih smetnji.

Savršeno zdravlje – Zahvaljujući obilju vitamina C i gvožđa koje sadrže suve kajsije, vaš imunitet može biti održan u najboljem redu.

Zdrave kosti – Kalcijum iz suvih kajsija doprineće jačanju vaših kostiju, zuba, kose, noktiju.

Malokrvnost – Suve kajsije sadrže bakar i folnu kiselinu koje potpomažu poboljšanju krvne slike kod dece i odraslih. Anemija je bolest u kojoj se crvena krvna zrnca ne proizvode u količini u kojoj je potrebno našem organizmu. Suve kajsije su povoljne i za trudnice kojima je unos folne kiseline neophodan za pravilan razvoj ploda.

Katarakta – Sastojak lutein koji se nalazi u suvoj kajsiji, pomaže pri sprečavanju nastanka katarakte. Ona nastaje usled nedostatka ovog sastojka u organizmu.

Kajsijom protiv raka –  Borba protiv raka je dugotrajna i iscrpna. Od presudne je važnosti konzumiranje pravih, proverenih namirnica koje će doprineti da se ova bolest spreči ili izleči. Poznato je da kajsija sadrži vitamin B17 , koje ima antikancerpgeno dejstvo na naš organizam.

Kao što možete da primetite, konzumiranjem suve kajsije njeno blagotvorno dejstvo učiniće čudo za vaš organizam. Ne oklevajte, zasladite se ovom čudnovatom voćkom!

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: