Suve smokve – kalorije, nutritivna vrednost, u maslinovom ulju, lekovita svojstva

Suvo voće je pravo osveženje za naš um i telo. Njegova vrednost i učinak  je jako veliki na naš celokupni organizam. I ako je često zaspostavljeno, voće u suvom obliku je dostupno tokom cele godine i od neprocenjive je vrednosti njegovo svakodnevno konzumiranje.  Često se njegova upotreba svede na dane posta i tokom zime, a od velike je važnosti upotrebljavati ga tokom čitave godine.

Suvo voće svako može da obezbedi sebi, sušenjem voća na suncu ili pak, u aparatima za sušenje , rerni ili pećima koje su posebno namenjene za te svrhe. Kako god sušili, ono će imati jednaku vrednost za naš organizam i biće divnog, slasnog ukusa.

Suve smokve vode poreklo sa Južnih krajeva. Zanimljivo je da su sa lekovitim svojstvima suve smokve bili upoznati i naši preci pre više hiljada godina. U nedostatku „veštačkih“ lekova, čovek se sve više okretao prirodi i  isprobavao njene blagodeti . Na osnovu iskustva razvijao je svoja mišljenja o određenom voću, povrću, biljkama.

Veruje se da  smokva potiče iz Egipta, odakle je stigla na Krit i u staru Grčku. Ta informacija se pominje u Bibliji i starim spisima, i postojanje smokve datira od 9 veka pre nove ere. U Rimu su smokvu smatrali svetim voćem. Postoji legenda da je upravo vučica , koja je hranila Romula i Rema, odmarala ispod drveta smokve. U staroj Grčkoj je smokva takođe bila od velike važnosti, jedno od cenjenijih voća, pa su u tom vremenu zabranili izvoz najkvalitetnijih vrsta smokvi iz zemlje. Smokva je bila česta namirnica na njihovom jelovniku.

U eri moderne tehnologije, rasprostranjenosti informacija, kada malo bolje promislimo kao da se nalazimo na početku. Jureći za što modernijim životom, stekli smo loše navike i zapostavili iskustvo naših predaka koji su vodili zdraviji život nego mi sada. Možda je vreme da promislimo i da u svoj svakodnevni život uvrstimo što zdravije namirnice. Pravo bogatstvo za naš organizam je upravo suva smokva. Predstavićemo Vam njene vrednosti!

Kalorije

Najpopularnija i najrasprostranjenija vrsta smokve je obična smokva koja nosi latinski naziv Ficus carica. Ona donosi veliki broj plodova , zahvalna je za gajenje jer može roditi dva puta u toku jedne godine. Smokva je u stvari obrnuti cvet, a seme je njen plod. Sveža smokva sadrži u 100 grama  74 kalorija, dok je kod sušenih smokvi taj broj veći zbog koncentrisanog izvora energije, pa u 100 grama sušenih smokvi imamo 249 kalorija.

Zbog većeg broja kalorija, ne treba preterivati sa konzumacijom suvih smokvi kako ne bi postojala opasnost da se ugrozi vaša vitka linija.  U svemu u životu, pa i u konzumiranju suvih smokvi treba biti umeren.

Nutritivna vrednost 

U suvim smokvama je tri puta veća količina magnezijuma u odnosu na sveži plod smokve. Magnezijum je veoma potreban našem organizmu, pa samim tim, upotrebom suvih smokvi ovim važnim mineralom doprinosimo da bolje funkcionišu naši mišići kao i krvni sudovi. Idealne su i za naš nervni sistem. Minerali i vitamini su ključni saveznici suvog voća, a posebno suve smokve.

Energija suvog voća veoma brzo stiže u naš krvotok , pa se shodno tome izuzetno preporučuje sportistima posle treninga.

loading...

Suve smokve ili ,,rajsko voće“, obiluju bogatstvom antioksidanata, vitaminima i fitonutrijentima. Sadrže veliku količinu  kalijuma, kalcijuma, gvožđa, fosfora, selena, cinka, vitamina B6, bakra, C i betakarotena. Ova kombinacija vitamina je neophodna za održavanje dobrog imuniteta. Dokazano je da suva smokva povoljno deluje na razvoj naših kostiju, zuba  jer ima uticaj na gustinu naših kostiju.  Zanimljiva je činjenica da suve smokve sadrže pet puta više kalcijuma nego sveže mleko. Kalcijum je jako bitan za očuvanje našeg koštanog tkiva, negu noktiju, kose i zuba.

Suva smokva sadrži  50-70% šećera. Visok nivo šećera u smokvama, doprineće povećanju vaše energije, boljoj koncentraciji i bržem razmišljanju. Dijabetičarima se ne preporučuje konzumiranje zbog velike količine šećera. Glukoze i fruktoze u suvoj smokvi predstavljaju idealnu zamenu za beli šećer. Međutim, kada želite da se zasladite umesto veštačkih prerađevina, poslužite se suvom smokvom.  Nutricionisti preporučuju da se jede za doručak ili kao zakuska.

Bakar koji se nalazi u suvoj smokvi pomaže pri stvaranju crvenih krvnih zrnaca pa je konzumiranje ovog voća iz tog razloga blagotvorno i kod anemije.

Smokve sadrže i vitamine B kompleksa kao što su nijacin, folna kiselina, piridoksin i pantonen.

Polovina šolje suvih smokvi  sadrži 1,5 mg gvožđa a to je od velike važnosti za zadovoljavanjem naše potrebe za tim vitaminom. Nedostatak gvožđa u našem organizmu uzrokuje osećanja slabosti, umora, malaksalosti, dovodi do anemije i ozbiljnih posledica po naše zdravlje.

Ovo voće je dobar izvor lignina, nesvarljivih biljnih vlakana. Oni za sebe vezuju vodu i pomažu lakšem pražnjenju creva. Suva smokva sadrži i ficin koji zajedno sa ligninom deluje laksativno.

Suve smokve u maslinovom ulju

Potencija je, nažalost, bolest današnjice. Javlja se bez obzira na godine kod jednog ili oba partnera. Uz dodatno lečenje putem medikamenata, ako bolujete od pomenute bolesti, možete sebi pomoći i otkloniti probleme na prirodan način, a to je pravilnom konzumacijom suvih smokvi u maslinovom ulju.

Potrebno:

-40 komada suvih smokvi

– litar kvalitetnog domaćeg maslinovog ulja

Postupak:

U staklenoj tegli potopiti 40 komada suvih smokvi i preliti ih domaćim maslinovim uljem.  Pripremljena smesa potrebno je da stoji 40 dana na suvom mestu a posle toga može se krenuti sa konzumiranjem. Ujutru, na prazan želudac trebalo bi da pojedete po jednu smokvu iz pomenute smese.

U slučaju da vam ova kombinacija ne odgovara, stvara vam mučninu ili nadutost, a da ipak želite da oprobate ovaj recept, imamo drugo rešenje!

Konzumirajte po jednu kašiku dnevno maslinovog ulja iz tegle a suve smokve uzimajte posebno, ne iz tegle. Efekat će biti sličan, mada je svakako prvi recept malo blagotvorniji. U principu, za koji god način se odlučili, neće biti greške.

Ovaj recept je prvenstveno namenjen izlečenju neplodnosti kod muškaraca i žena, ali on svakako pozitivno deluje i na ostale bolesti, kao i jačanju imuniteta i otpornosti čitavog organizma.

Lekovita svojstva suve smokve

Blagotvorno dejstvo suve smokve smo već pomenuli u ovom tekstu. Nije na odmet reći još jednom da su suve smokve neprocenjive vrednosti za naš organizam kao i sve što dolazi iz prirode koja nas okružuje , a da se pri tom upotrebljava na pravi način. Obilje vitamina, belančevina i antioksidanata pomaže pri lečenju ovih bolesti:

Protiv konstipacije (zatvora) – Otežano varenje, bol u stomaku, loša probava. . .Sve su to simptomi konstipacije, do koje dolazi zbog lenjih creva, nezdravog načina života, loše ishrane. Ako patite od ovog problema, pokušajte da nadjete rešenje upravo u suvim smokvama. Vlakna koja se nalaze u suvim šljivama, pospešuju rad creva. Ona smanjuju nadutost stomaka, podstiču pražnjenje creva, uklanjaju grčeve u stomaku. U narodu je smokva poznati prirodni lek za lečenje gastritisa i čira na želucu. Neka vašu potrebu za uzimanjem laksativa, zameni konzumacija suvih smokvi koja ima odlično dejstvo.

Pervencija raka – Rak je bolest današnjice. Nažalost, mnogo je obolelih od ove opake bolesti. Ona ne bira uzrast ljudi. I dalje se istražuje kako je na najbolji način sprečiti i izlečiti. Korisna je informacija da su u Japanu naučnici obavljali istraživanje i utvrdili da supstanca benzaldehid doprinosi smanjenju tumora kod ljudi. Hranljivi sastojci iz suve smokve korisne su u menopauzi kod žena i dokazano je da žene koje redovno konzumiraju suve smokve ređe dobijaju rak dojke. Smatra se da se kao pervencija raka prostate može koristiti upravo svakodnevna konzumacija suvih smokvi koje na organizam imaju dejstvo vredno pomena.

Pomaže u lečenju visokog krvnog pritiska i sprečavanju srčanog udara – Kardio-vaskularni organi su ,,motor “ koji nas pokreće. Kolika je važnost održati njihov rad valjanim, svakome od nas je jasno. Zato je dobro konzumirati namirnice koje sadrže obilnu količinu kalijuma, kao i omega 3 i omega 6 , ne bi li se taj rad odvijao bez ikakvih smetnji. Namirnica koja sadrži potrebne elemente za regulisanje krvnog pritiska i očuvanje našeg srca je suva smokva.

Smanjenje holesterola – Povišen holesterol izaziva ozbiljna oštećenja srca. Konzumiranje masne nezdrave hrane, nedovoljna aktivnost, genetske predispozicije dovode do povišenog holesterola koji može narušiti naše zdravlje. Pored zdravih namirnica koje povoljno utiču na smanjenje holesterola, jedna od izuzetno značajnih je i suva smokva. Ona sadrži stigmasterol i lanosterol, dva biljna sterola koji se vezuju za molekule holesterola i na taj način pomažu da se njegov rad reguliše.

Poboljšava pamćenje – Smanjena koncentracija, loše pamćenje je situacija u kojoj se svako od nas našao nekad. Da biste svom mozgu dali adekvatnu terapiju, jedite suve smokve koje sadrže dosta magnezijuma , koji povoljno deluje na pamćenje.

Reguliše anemiju –  Anemija je bolest koja se dešava često u trudnoći,zatim i kod dece i odraslih. Uzrokuje osećanje slabosti, umora, pospanosti i ometa svakodnevno funkcionisanje. Suve smokve mogu pomoći da se problem malokrvnosti reši.  Konzumiranjem četiri suve smokve osiguravaju četvrtinu preporučene doze gvožđa koja je potrebna našem organizmu.

Podstiče rad kostiju – U ovom tekstu možete pročitati kolika je važnost kalcijuma koju sadrže suve smokve. On je izuzetno značajan za pravilno funkcionisanje kostiju, održanje koštane mase, rast noktiju, kose. Unošenjem dovoljne količine kalcijuma u naš organizam, sprečavamo razne bolesti, između ostalog i osteoporozu, bolest kostiju.

Napomenućemo da suve smokve treba čuvati na suvom mestu, gde mogu stajati i do osam meseci. Važno je da su pakovane u ambalažu koja ih štiti od vode i vazduha, i na taj način doprinosi da budu sveže i meke.  Mogu se kombinovati i sa drugim namirnicama. Dodajte ih sladoledu, pitama, torti, sendvičima, ovsenoj kaši. U kojoj god varijanti ih koristili, njihovo dejstvo je fantastično.

Ako želite da učinite danas nešto lepo za sebe i svoje zdravlje, okrenite se zdravom načinu života. Pojedite po koju suvu smokvu, a vaše telo će vam biti zahvalno na tome. Prijatno!

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: