Palačinke – Kalorije, vitamini i prednosti za zdravlje

Tako jednostavne i obične, a toliko ukusne i obožavane, palačinke su jedno od najomiljenijih jela na svetu. Mada ih mi najčešće smatramo slasnim desertom, palačinke su često deo obroka ili užina; osim naših ‘domaćih’ tankih palačinki sa neodoljivom Nutelom i mlevenim Plazma keksom, palačinke se spremaju na hiljadu načina, kako slatke, tako i slane.

Popularne su i kao slatkiš i užina, ali i brz, zasit obrok.

Širom sveta, palačinke se prave na razne načine, od različitih sastojaka, pa su i različite teksture i debljine. Mi spremamo tanke, proste palačinke od brašna, jaja i mleka i kombinujemo ih sa raznim nadevima.

palacinke-kalorije-vitamini-i-prednosti-za-zdravlje

Kratka i slatka istorija palačinki

Možda niste znali, ali proizvodi od testa, slični našim palačinkama, bili su popularni još u drevno doba. Prema arheološkim i istorijskim izvorima, Stari Rimljani su pravili takozvani Alita Dolcia, u bukvalnom prevodu ‘nešto slatko’ upravo od mešavine koju i mi danas koristimo, uz dodatak začina.

Te ‘antičke’ palačinke su bile nalik omletu i palačinkama, ponekad i tankim pogačama, a jele su se i slatke i slane. Drevni Rimljani su u njih dodavali suvo i orašasto voće i med, ali i sir i ribu ili neko meso.

Još jedan zanimljivi podatak svedoči o nekom sličnom proizvodu koji su jeli persijski vojnici na svojim dugim marševima put Evrope; na štitovima su pekli tanke hlebove i jeli ih sa urmama i maslinovim uljem, kao izvrsnu hranu koja će im dati snagu da izdrže naporna putovanja.

Ove naše, ‘moderne’ palačinke je , prema jednoj pripovesti napravio lični kuvar pape Gelazija I, krajem V veka nove ere. Legenda kaže da je u Vatikan u jednom naletu došlo toliko mnogo hodočasnika, a kako nije bilo više drugih namirnica sem brašna i jaja, kuvar je domišljato iskoristio ono što je imao i napravio prve palačinke.

Od tada, one su osvojile Evropu i svet. Danas, palačinke imaju pandan u svim velikim svetskim kuhinjama. Tanke palačinke se jedu u Francuskoj, a u Nemačkoj palančinke od krompirovog testa, dok Škoti spremaju takozvane drop scones, a kukuruzno brašno mese u Latinskoj Americi. SAD su poznate po svojim debeljuškastim američkim palačinkama, koje prelivaju javorovim sirupom.

U Rusiji se prave palačinke poput naših i bogato se filuju, a znamo ih kao blini, dok verzije postoje i zemljama Dalekog Istoka. Palačinke se pohuju, boje prirodnim i veštačkim bojama, slažu i umotavaju na stotine načina i uopšte pružaju mogućnost za spremanje raznoraznih kombinacija i jela.

loading...

Nutritivna vrednost palačinki

Ako se pitate da li su i koliko su palačinke hranljive, a pritom mislite na tanke palačinke od pšeničnog brašna, kakve se spremaju kod nas, odgovor je jednostavan. Palačinke su prost proizvod, koji u osnovi sadrži tek par sastojaka i zapravo su samo jedna vrsta testa. Nisu posebno hranljive i ne sadrže neke posebno korisne nutrijente. Hranljiva vrednost zapravo zavisi od načina serviranja palačinki, odnosno nadeva kojim ih punimo ili premazujemo.

Nutritivne vrednosti praznih palačinki zavise od toga koliko se čega koristi u pripremi i one mogu da variraju. Najobičnije palačinke se spremaju od belog pšeničnog brašna, mleka ili vode, malo ulja, jaja i malo soli. No, svako ima neki svoj recept, pa se količine i odnosi sastojaka menjaju.

Prosečno, jedna obična palačinka sadrži sledeće osnovne sastojke.

 • Ugljeni hidrati – 11 gr (4% dnevnog unosa)
 • Masnoće – 4 gr (6% dnevnog unosa)
 • Holesterol – 22 mg (7% dnevnog unosa)
 • Natrijum – 167 mg (7% dnevnog unosa)
 • Proteini – 2 gr (5% dnevnog unosa)

Često optužujemo palačinke da su nezdrave i da se od njih gojimo, no, kao što možemo da primetimo, jedna palačinka, koja teži tek oko 40 gr, ima prilično srazmeran odnos svih sastojaka i nije nešto hranljiva, ali nema ni posebno štetne sastojke.

Govorimo o najobičnije spremljenoj palačinki u tiganju. Ako ih nakon toga još dodatno obrađujemo, pečemo uz neke dodatke ili pohujemo, onda se nutritivna vrednost bitno menja, i tako sigurno postaju ‘nezdravije’.

Vitamini i minerali u palačinkama

Palačnike nisu baš poznate kao riznica vitamina i minerala, što je generalno istina. One sadrže tek zanemarljivu količinu vitamina A, nešto malo vitamina B grupe, no imaju nešto više minerala.

Evo koliko udeo u dnevnim potrebama ljudskog organizma imaju elementi koje možemo da pronađemo u sastavu palačinki.

 • Vitamin A – 1%
 • Tiamin – 5%
 • Riboflavin – 6%
 • Niacin – 3%
 • Vitamin B6 – 1%
 • Folati – 4%
 • Vitamin B12 – 1%
 • Pantotenska kiselina – 2%
 • Kalcijum – 8%
 • Gvožđe – 4%
 • Magnezijum – 2%
 • Fosfor – 6%
 • Kalijum – 1%
 • Natrijum – 7%
 • Cink – 1%
 • Bakar – 1%
 • Mangan – 4%
 • Selen – 8%

Palačinke, zapravo, sadrže neke važne minerale, dok je prisustvo vitamina manje-više zanemarljivo, odnosno ne smatramo ih preterano upotrebljivim u tom smislu. Prosti sastojci palačinki daju im minerale koji su od esencijalnog značaja za ljudsko telo.

Pre svega, to su kalcijum, neophodan za zdrave kosti, i gvožđe, važno za zdravu krvnu sliku. U palačinkama može da se nađe i selen, mineral koji prožima celo naše telo, u veoma malim koncentracijama, ali je veoma važan za zdrave kosti i zglobove.

Koliko palačinke imaju kalorija?

Pitanje koliko palačinke imaju kalorija je zapravo jedno ‘trik’ pitanje. Odgovor zavisi od toga od čega su napravljene, ako mislimo na samo testo, te čime su nadevene, ako mislimo na celu kombinaciju i jelo. Najobičnija prazna palačinka ima negde oko stotinak kalorija, ali to varira od odnosa sastojaka, vrste sastojaka i same pripreme.

Danas su popularne i integralne palačinke, te palačinke od heljdinog, ovsenog, ražanog, kukuruznog i drugih ‘zdravijih’ vrsta brašna, a prave se i bez mleka i jaja, pa i od sastojaka kao što su banane ili čak neke vrste povrća, kao što su tikvice..

 • Obična palačinka (40 gr) – 90 kalorija
 • Integralne palačinke (45 gr) – 85 kalorija
 • Palačinke sa eurokremom (1 komad) – 285 kalorija
 • Palačinke sa pavlakom, sirom i šunkom (1 komad) – 315 kalorija

Iz navedenog je sasvim jasno koliko sastojci utiču na ukupnu kalorijsku vrednost onoga što pojedete kada poručujete ili spremate palačinke. Sama po sebi, jedna prosečna tanka palačinka nije preterano kalorična i ne sadrži ‘opasne’ sastojke. Bilo da želite da smršate ili da održite telesnu težinu, te da budete zdravi, vodite računa o tome šta dodajete u palačinke i koliko toga.

Sladokuscima je verovatno palačinka sa eurokremom pravo uživanje, ali već samo jedna je dosta kalorična; ako joj dodate još neki prilog, poput keksa, kokosa, voća ili nečeg drugog, nepotrebne kalorije samo rastu. Isti je slučaj i sa slanim palačinkama, bogato punjenim kaloričnim kačkavaljem, pavlakom i, najčešće, jeftinijim suhomesnatim proizvodima.

Kako da uživate u palačinkama i ostanete vitki?

Na internetu ćete pronaći bezbroj recepata za spremanje ‘zdravih’ palačinki, sa manje ulja, od drugih, lakše probavljivih tipova brašna, bez mleka ili jaja i slično. Pretražite recepte kako biste dobili zanimljivu ideju i isprobali neku light opciju. No, i tu je važno da brojite kalorije i konzumirate palačinke umereno.Ako, pak, želite da uživate u klasičnim palačinkama, dobar predlog je da smanjite ili zamenite priloge.

Palačinka sa domaćim pekmezom ili medom je daleko bolja opcija od palačinke sa gomilom čokoladnog krema i drugih zavrzlama; možete da stavite malo mlevenih oraha i smeđeg šećera. Ako vam se jedu slane palačinke, pavlaku zamenite mladim belim sirom, umesto šunke dodajte oceđenu tunu ili belo meso, izbacite kačkavalj i stavite svežu salatu! Nemojte preterivati i neka palačinke budu vaša povremena poslastica ili obrok u kome ćete uživati i sačuvati liniju i zdravlje.

Uticaj palačinki na zdravlje

Palačinke nemaju neke posebne prednosti za zdravlje i cela tajna je u načinu na koji ih konzumiramo. Dobra strana ovog jednostavnog testa je to što se sprema lako i brzo i kombinuje se sa namirnicama svih vrsta. Trik je u tome da odaberete druge zdrave sastojke i tako sebi napravite dobar, ukusan i koristan obrok. Palačinke su praktične za poneti, pa možete od njih da napravite okrepljujuću slatku užinu ili zdrav sendvič.

U nastavku predlažemo recept za palačinke od heljde, popularan u hrono ishrani i kao zdravija varijanta običnog testa za palačinke.

Palačinke od heljde recept – Potrebno vam je 2 jajeta, 20 kašika heljdinog brašna, 1 čaša kisele vode, 2 čaše obične vode, prstohvat soli i sode bikrabone i 2 kašike maslinovog ulja. Sve sastoje je potrebno pomešati i umutiti mikserom, pa peći standardno, na ugrejanom tiganju. Gotove palačinke servirajte uz mladi sir i sveže povrće, nemasno meso ili tunjevinu. Ukoliko želite slatku varijantu, malo meda ili pekmeza će ih pretvoriti u pravu zdravu poslasticu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: