Zobene ili ovsene pahuljice – Kalorije, vitamini i prednosti za zdravlje

Kada se spomenu zobene ili ovsene pahuljice, prva asocijacija je obično ‘zdrav doručak’, bez obzira na to da li ste sledbenici wellness kulture, volite zdravu hranu ili prosto želite da povedete računa o svojo ishrani.

U poslednje vreme, čini se da su ovsena, odnosno zobena kaša, musli obroci, musli pločice i drugi proizvodi od zobenih pahuljica posebno popularni. Kako nauka, medicina i nutricionizam napreduju, a moderan život postaje sve ubrzaniji, to se sve više korisnih i vrednih informacija otkriva o prilično jednostavnim i zastupljenim biljnim kulturama, od pamtiveka upotrebljavanim u ishrani. Takav je slučaj i sa zobi.

U nastavku otkrivamo sve prednosti ove čudesne žitarice, njenu nutritivnu i kalorijsku vrednost i još poneki zanimljiv podatak.

zobene-pahuljice-kalorije-vitamini-i-prednosti-za-zdravlje

Tradicija zobi

Zob ili ovas je čovek koristio u erama pre Hrista, no bio je od mnogo manjeg značaja za naše potrebe u poređenju sa ječmom i pšenicom. Najstariji podaci o kultivaciji ovsa potiču iz švajcarskih pećina bronzanog doba. Istorija upotrebe i uzgajanja zobi je pomalo maglovita, zbog velikog broja podvrsta i sličnih žitarica u svetu. No, on je najviše zastupljen u Evropi i Severnoj Americi. Odavno je korišćen kao stočna hrana, ali i kao namirnica u ljudskoj ishrani.

Verovatno najdužu tradiciju upotrebe zobi u čovekovoj ishrani ima Škotska. Zobena kaša, koja je danas toliko popularna u svetu, od pamtiveka je bila obavezan doručak u ovim krajevima. Prema staroj škotskoj legendi, upravo je zobena kaša zaslužna za dug životni vek, snagu i izdržljivost ovog stanovništva. Nesumnjivo je da su zobene pahuljice izuzetan izvor energije i hranljivih materija, o čemu ćemo govoriti u sledećim pasusima.

Nutricionisti ih rado ppreporučuju kao odličnu hranu za početak dana. Iako su mnogim ljudima, naviklim na ‘tradicionalni’ doručak, zobene pahuljice bezukusne, postoji bezbroj načina da se obrok sa njima učini pravim delikatesom. Mnogi će reći da im je uvođenje jutarnjeg obroka od uobenih pahuljica značajno uticalo na zdravlje, u pozitivnom smislu. A evo i zašto.

Nutritivni sastav zobenih pahuljica

Zobene pahuljice su zapravo jednostavno procesuirane presovane zobene žitarice. Nastaju tako što se zrna zobi omekšavaju parenjem, zatim presuju uz pomoć valjaka, a nakon toga se suše.

Na isti način se prave i druge vrste pahuljica koje možemo da kupimo u radnji. Po nutritivnom sastavu pahuljice imaju sličnu vrednost kao i zrnevlje, ali se, zbog toga što su obrašene, mnogo lakše i brže pripremaju. Zobene pahuljice su praktične za spremanje, hranljive, zdrave i mogu da budu vrlo ukusne.

Pre svega sadže obilje mineralnih materija i dijetalnih vlakana, zbog čega su odlične za metabolizam i varenje. Sadrže ugljene hidrate, nešto malo proteina, kalorične su i zasite. Sadrže i neke važne vitamine, te i nešto proteina. Vrednosti osnovnih komponenti u 100 gr zobenih pahuljica su sledeće:

loading...
 • Ukupni ugljeni hidrati – 66 gr (22% dnevnog unosa)
 • Dijetna vlakna – 11 gr (42% dnevnog unosa)
 • Ukupne masti – 7 gr (11%)
 • Proteini – 17 gr (34%)

Ovsene pahuljice imaju veoma dobro balansiran sastav. Na prvom mestu su dobre upravo zbog visokog udela dijetnih vlakana, o čijim se prednostima puno toga zna. Vlakna koja sadrži ovas su rastvorljiva u vodi, što znači da ih naš organizam dobro procesuira i koristi. Upravo zato zobene pahuljice važe za super hranu koja nas dugo drži sitim, ne izaziva nagle fluktuacije šećera i sprečava nalete gladi.

Kao što vidimo, sasvim su solidan izvor proteina, što ih čini veoma zdravim za naše telo. Istovremeno, imaju i dobar balans ugljenih hidrata, pa su dobra energetska namirnica. Sve u svemu, imaju jedan kompletan sastav, koji ih čini nutritivno prilično kompletnom namirnicom.

Vitamini u zobenim pahuljicama

Zobene pahuljice ne sadrže puno raznovrsnih vitamina, te su upravo zato odlične za kombinovanje sa vitaminski bogatom hranom, kao što je suvo i sveže voće. Uz dodatak mlečnih proizvoda, zobena kaša ili musli dobijaju i dovoljne količine kalcijuma, te predstavljaju jedno kompletno, energetski jako i hranljivo jelo za dobro jutro. No, ipak sadrže neke važne vitamine, pre svega tiamin, folat i pantotensku kiselinu. Udeo u dnevnom unosuza 100 gr pahuljica iznosi:

 • Tiamin – 51%
 • Riboflavin – 8%
 • Niacin – 5%
 • Vitamin B6 – 6%
 • Folat – 14%
 • Pantotenska kiselina – 13%

Tiamin, odnosno vitamin B1, u samo 100 gr zobenih pahuljica, zadovoljava čak polovinu dnevnih potreba prosečne osobe. Ovaj element je od izrazitog značaja za zdravo funkcionisanje, rast i razvoj našeg nervnog sistema. Važan je za dobar i zdrav metabolizam, odnosno dobro iskorišćavanje energije iz ugljenih hidrata.

Tiamin pospešuje zdravlje kardiovaskularnog sistema, te povoljno utiče na mišiće. Igra bitnu ulogu u razvoju i deobi ćelija, što znači da neguje i održava tkiva u organizmu. Ovaj vitamin se ne akumulira u ljudskom telu, te ga je neophodno unositi svaki dan. Zobene pahuljice su odlična opcija.

Minerali i drugi sastojci

Zobene pahuljice su izvrstan izvor minerala, takođe sadrže i važne masne kiseline, kao što su Omega 3 i Omega 6 masne kiseline. Od minerala najviše sadrže mangan, fosfor, magnezijum, bakar, cink i gvožđe, te nešto potazijuma i kalcijuma.

 • Mangan – 246%
 • Fosfor – 52%
 • Magnezijum – 44%
 • Bakar – 31%
 • Gvožđe – 26%
 • Cink – 26%
 • Potazijum – 12%
 • Kalcijum – 5%

Kao što vidimo, zobene pahuljice su veoma bogate manganom, koji je važan za mnoge enzimske funkcije. On je važan antioksidans, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i štiti organizam od ozbiljnih oštećenja. Sastavni je učesnik u metaboličkim procesima u telu. Značajan je u proizvodnji kolagena, što ga čini vrlo značajnim u procesu zarastanja rana i uopšte vitalnosti kože.

Koliko kalorija imaju zobene pahuljice?

Zobene pahuljice se smatraju jednom od najboljih namirnica za redukcione dijete, pored toga što su generalno zdrav izbor hrane. One su same po sebi kalorične, zato što imaju visoku hranljivu vrednost.

No, ne treba ih jesti u velikim količinama. One daju puno energije u maloj dozi, osećaj sitosti, prave balans u telu i pospešuju metabolizam. U 100 gr suvih zobenih pahuljica ima čak oko 389 kalorija, no porcije za serviranje su obično polovina te količine ili manje.

 • Porcija suvih zobenih pahuljica (40 gr) – 150 kalorija
 • Porcija zobene kaše (40 gr) – 150 kalorije
 • Štanglica od zobenih pahuljica sa suvim voćem i orašastim plodovima (30 gr) – 120 kalorija
 • Kupovni ‘crunchy’ musli sa zobenim pahuljicama (100 gr) – 470 kalorija

Ovo je nekoliko primera kako se zobene pahuljice najčešće nalaze u prodaji i sa čime se kombinuju, te kako se prave. Vrednosti su prosečne, pa tako kalorijska vrednost kupovnih muslija sa zobenim pahuljicama mnogo varira u zavisnosti od proizvođača i drugih sastojaka u mešavini. Isti je slučaj i sa štanglicama.

Iznos kalorija u samim, praznim zobenim pahulljicama je najverodostojniji. Zbog toga je najbolje koristiti ih samostalno ili ih mešati sa drugim pahuljicama po želji. Tako ćete najbolje znati i koliko kalorija unosite u jednom obroku.

Prednosti zobenih pahuljica za zdravlje

Zobene pahuljice su pre svega, odličan izvor energije, te skoro savršeno izbalansirana hrana, koja telo snabdeva, ugljenim hidratima, proteinima, mineralima i vitaminima. Dijetna vlakna su jedna od najznačajnih komponenti, zbog čega se zobene pahuljice posebno cene kao prava super hrana.

Sadrže sastojke koji deluju antiupalno i jačaju imuni sistem. Odličan su izvor proteina i ugljenih hidrata, potrebnih za mišiće i izdržljivost. Zbog dijetnih vlakna pospešuju probavu i metabolisanje hranljivih materija, te ubrzavaju izbacivanje toksina i topljenje masti. Evo nekoliko primera njihovih nebrojenih zdravstvenih prednosti.

 • Regulacija holesterola i šećera u krvi
 • Mršavljenje i probava
 • Energija i imunitet
 • Antikancerogeno svojstvo
 • Zdravlje srca i krvnih sudova
 • Umirujuće dejstvo

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: