Ajvar – Kalorije, vitamini i prednosti za zdravlje

U kasno leto i početkom jeseni sazrevaju ukusne crvene paprike i sa radošću počinje pripremanje zimnice. Miris pečenih paprika daje prvim jesenjim danima posebnu aromu i atmosferu, te raduje obećanjem ukusne i bogate zimnice. Ajvar je sigurno jedno od najomiljenijih domaćinskih jela te vrste sa polica špajza u našim krajevima.

Iako u čitavom svetu postoje razna srodna jela koja se priremaju od sličnih sastojaka, pravom, domaćem, balkanskom ajvaru je teško odoleti. Ajvar je autentičan proizvod naših krajeva, pa se ponekada naziva i ‘srpska salata’ ili ‘srpski povrtni kavijar’.

Ovo ukusno jelo jeste jedna vrsta izdašne pečene salate, obično se koristi kao namaz za hleb, pa i kao prilog uz jela. Priprema se na jesen, spada u zimnicu, ali se rado konzumira tokom čitave godine.

ajvar-kalorije-vitamini-i-prednosti-za-zdravlje

Srpski povrtni kavijar

Tradicionalni domaći ajvar je pravi srpski delikates. Ime mu potiče od turske reči za ikru, odnosno hayvar, pa otud i objašnjenje zašto se zove povrtni kavijar. Ne samo zato što možda podseća na skupocenu ikru, pošto se sprema od sitno mlevenih paprika, već i zato što se smatra finom, kvalitetnom hranom.

Domaćinski ajvar iz ‘bakine kuhinje’, kako volimo da kažemo, danas je na ceni. Proizvodi se i komercijalno, no ukus kupovnog ajvara nije ni prineti originalnom proizvodu. Kada je reč o domaćem ajvaru, on se tradicionalno sprema u otvorenim šerpama, na šporetu na drva, mada ga rado kuvaju i u gradskim stanovima, na običnoj ringli.

Domaći ajvar se pravi od čiste, najfinije crvene paprike. Takav je, recimo, tradicionalni leskovački ajvar. Paprike se pre kuvanja ajvara peku, oljušte, ocede od viška tečnosti i fino samelju. U njih se dodaju ulje, so i beli luk, sitno naseckan. Ajvar se u Srbiji ne sprema uvek samo od paprika, već se one mešaju sa patlidžanom i paradajzom.

Zato su i ukusi ajvara drugačiji; ajvar sa plavim patlidžanom često ima izvesnu dozu gorčine, od paradajza može da bude malo kiseliji i slično. No, svaka verzija je delikates za sebe. Komercijalno spremljen ajvar zaostaje u aromi i ukusu, a često sadrži i druge dodatke.

Nutritivna vrednost ajvara

Svaki domaći ajvar ima neku svoju tajnu; priprema se u kućama prenosi sa kolena na koleno, pa tako ne znamo uvek koliko čega pojedini tradicionalni proizvodi sadrže, kako se tačno spremaju i slično. No, osnova jeste ista. Ajvar iz domaće kuhinje je ukusna namirnica, pre svega zbog sočnih, finih i kvalitetnih crvenih paprika od kojih se sprema.

Iako paprike, kao i drugo povrće, gube deo nutritivne vrednosti kada se obrađuju, ajvar ipak zadržava nešto njihove hranljivosti, te i one iz drugih sastojaka. Uprkos tome, nije najzahvalniji izvor hranljivih sastojaka.

loading...

Domaći ajvar

  • Ugljeni hidrati – 4 gr
  • Masti – 6 gr
  • Proteini – 2 gr

Kupovni ajvar

  • Ugljeni hidrati – 11 gr
  • Masti – 4 gr
  • Proteini – 1.5 gr

Navedene vrednosti za oba proizvoda su prosečne, a u oba slučaja je u pitanju mešani ajvar, koji sadrži i paprike i patlidžan. Razlika je očita u pogledu ugljenih hidrata, zato što domaći ajvar sadrži daleko manje industrijskih dodataka. Iako je veoma ukusan i potpuno nezaobilazan deo tradicionalne zimnice, ajvar generalno i nije posebno hranljiva namirnica.

Povrće od kojeg se sprema gubi na nutritivnoj vrednosti, bilo da se peče, kao što je slučaj sa domaćim ajvarom ili se bari, u kupovnoj varijanti. Pošto sastojci prolaze kroz duplu obradu, lako je shvatiti da se tako gubi puno značajnih nutrijenata.

Vitamini i minerali u ajvaru

Ajvar, kralj srpske trpeze, baš i ne može da se pohvali velikom količinom vitamina i minerala. Ukusan, ljut ili blag, zavisno od paprika koje se koriste i želje domaćina ili kupca, ovaj proizvod je zapravo siromašan nutrijentima, iako je bogate arome. Ne sadrži gotovo nikakve vitamine, tek jedan udeo vitamina C, koji potiče iz paprika. Paprike su, inače, poznate kao jedan od najboljih izvora ovog vitamina; bogatije su i od limuna i pomorandže.

Zbog visoke koncentracije vitamina C u svežim paprikama, ljutim ili slatkim, ajvar zadržava i jedan mali udeo istog. No, nije od preteranog značaja, zato što su potrebne velike količine ajvara, da bi se zadovoljile dnevne potrebe za ovim vitaminom.

Ajvar se konzumira u manjim količinama, uglavnom kao namaz. Sadrži, dakle, nešto vitamina C, vitamin A tek u većim količinama, nešto kalcijuma, gvožđa, dijetnih vlakana, soli i šećera. Sadrži masnoće koje dolaze iz ulja, a njegovom nutritivnom efektu eventualno može da doprinese beli luk. Sve u svemu, u količinama od oko jedne do tri supene kašike ajvara nema posebno značajne koncentracije bilo kog vitamina, minerala ili drugog nutrijenta u tom smislu.

Koliko ajvar ima kalorija?

Bez obzira na deficit u vitaminima i mineralima, ajvar je prosto neodoljiv, aromatičan i vrlo ukusan. Neki ljubitelji se sigurno pitaju koliko ‘srpski kavijar’ ima kalorija?

Zapravo, ajvar je srednje kalorično jelo, što uglavnom duguje količini ulja koju sadrži. Iako spada u salate, ajvar nije dijetalna hrana. To ne znači da je ajvar krivac za dobijanje na kilaži, ako se, naravno, koristi umereno.  Ajvar je gurmanski dodatak jelu, namaz ili prilog i treba ga konzumirati u manjim količinama.

Kalorijska vrednost ajvara, pak, dosta zavisi od toga kako i od čega se sprema, da li je domaći ili kupovni. Pravi domaći ajvar ne bi trebalo da sadrži mnogo ulja i ništa drugo osim paprika, sa ili bez patlidžana i paradajza. Takav ajvar nije preterano kaloričan, ali, ponavljamo, varijacije su razne.

  • Domaći ajvar (100 gr) – 78 kalorija
  • Kupovni ljuti ajvar (100 gr) – 80 kalorija

Prosečne kalorijske vrednosti oba proizvoda su slične, no kvalitet umnogome varira. Tradicionalni ajvar je mnogo kvalitetnija namirnica od industrijskog, zato što sadrži samo osnovne sastojke narodne recepture.

Industrijski ajvar, sa druge strane, ima dodatke za boju, za konzistentnost i tako dalje, koji mnogo umanjuju kvalitet.

Domaći ajvar je i daleko ukusniji, pa nije čudo da je omiljen i lokalnom stanovništvu, ali i turistima. U svakom slučaju, ajvar nije mnogo kaloričan, posebno pošto je i predviđen za manje porcije po obroku.

Da li je ajvar zdrav?

Mnogi naši sunarodnici bi se puna srca zakleli kako je domaća kuhinja prava riznica zdravlja, uključujući sve tradicionalne recepte. Ajvar, jedno od omiljenih balkanskih jela, nažalost i nije preterano ‘zdrava’ hrana. Nije štetan, naprotiv, u njemu možemo s pravom da uživamo, mada nema preterane koristi za organizam, osim što je veoma ukusan.

Ajvar može da sadrži poneke vitamine u tragovima, kao što smo već pomenuli. Paprike su bogate vitaminom C, patlidžan sadrži vitamine B grupe, dok paradajz ima dosta likopena. Svi ovi sastojci u svežem povrću igraju izuzetno važnu ulogu u našoj ishrani, no obradom gube na koncentraciji. Ajar ne sadrži mnogo nutrijenata, pa se ne može smatrati preterano korisnom hranom. Ipak, dobar je da se kombinuje sa drugim namirnicama.

Ajvar nije opasan za zdravlje, naravno, ako se konzumira umerano. Ako ništa drugo, uživanje u ovom crvenom delikatesu je neprocenjivo, a ne čini našem telu nikakvu štetu, što može da bude samo pozitivno. Treba imati u vidu da on ipak ne nadoknađuje potrebu za neophodnim nutrijentima, te nikako ne može da zameni neku drugu hranu. Zbog toga je i najbolji kao prilog uz, recimo, pileće belo meso ili kao namaz za hleb.

Najbolje je opredeliti se za domaći ajvar ili ga praviti samostalno. Tako ćemo nabolje znati koliko u njemu ima ulja i drugih sastojaka, a imaćemo i bolji uvid u njegovu kalorijsku vrednost.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: