Mušmula voće – Uzgoj, kalorije, vitamini, prednosti za zdravlje i recepti

Mušmula, znana još i kao divlja kruškica, interesento je voće koje je na evropskom kontinentu uzgajano više od tri milenijuma. Iako je ova biljka hranljivih plodova izuzetnih lekovitih svojstava pomenuta čak i u čuvenoj Šekspirovoj drami o mladim ljubavnicima, Romeu i Juliji, mušmula je danas pala u zaborav.

Moderni svet i način života nas upućuju na sasvim drugačije navike u ishrani, nego što je to bilo u davna vremena, pa je tako mnogo lepih i korisnih plodova nečujno odšetalo sa našeg dnevnog menija.

Mušmule su jedno od voća koje se odlikuje pozitivnim efektima na zdravlje, a može se konzumirati i kao ukusan plod. Zanimljivog ploda i svojstava, mušmula nedvosmisleno treba da se vrati u našu ishranu i uz druge darove prirode ponovo zauzme svoje zasluženo mesto na našem tanjiru i u lekovite svrhe.

Divlja kruškica sa istoka

Mušmula je biljka cvetnica, latinskog naziva Mespilus germanica, a pripada velikoj porodici ruža. Ona potiče iz predela jugoistočne Evrope i jugozapadnih krajeva Azije; biljka se prostire na području od severa Turske, preko Kavkaza i Transkavkaza, do severoistoka Irana. U regiji oko Kaspijskog jezera je uzgajana preko tri hiljade godine. Mušmula je velika žbunasta biljka ili maleno stablo, koje se najpre gaji zbog svojih crvenkasto smeđih plodova za jelo ili kao ukrasna biljka prvlačnog izgleda, divna kao dekoracija za baštu. Mušmule uspevaju u predelima toplije klime pomenutih krajeva, a vremenom su se proširile i po drugim delovima sveta.

Oko VII veka pre nove ere, mušmula je dospela u Grčku, a nekoliko vekova kasnije je stigla do Rima. Tokom rimskih vremena i srednjeg veka, ova biljka crvenkastih plodova je bila veoma cenjena i smatrala se neohodnim sastojkom u redovnoj ishrani. Po evropskom kontinentu su je raširili Stari Rimljani, a znano je i da su je sadili u svojim vojnim logorima, kao korisnu biljku za jelo i moćnog saveznika njihovih velikih osvajačkih pohoda. Verovalo se da mušmula ima magijske i mistične moći, o čemu svedoče i arheološki nalazi iz doba keltskih Druida.

Keltski zodijak je usko povezan sa verovanjima u magijsku moć biljaka; ovaj narod je od davnina cenio Majku Prirodu i čvrsto verovao u tajanstvene sile zemlje, šuma, raznog bilja i drveća. Tako, prema njihovom starom kalendaru, osobe koje su rođene između četvrtog i trinaestog oktobra, pod zaštitom su biljke mušmule. Za mušmulu su Druidi verovali da ima razna svojstva, od isceliteljskih do proročkih. Koristili su je za svoja gatanja i predviđanja. Uoči velike bitke, Druidi bi zavirili u neizvesnu budućnost kroz plod ovog voća. Presekli bi plod na pola i brojali koštice; ako je broj semenki u plodu bio neparan, to je bio predznak uspešnog ishoda, a paran broj je značio da bi planove ili pohod trebalo odgoditi.

NUTRITIVNI SASTAV MUŠMULE

Pored misterioznih verovanja o magijskim svostvima mušmula, od davnina je znano da ovaj plod ima puno koristi za ljudsko zdravlje. Moderna tehnologija i istraživanja samo su potvrdila da je nutritivni sastav mušmule zaista blagotvoran za naše telo i da mušmule svakako treba konzumirati u različite svrhe.

Mušmula je superplod, koji nudi puno beneficija za čovekovo zdravlje. Plodovi su kiselkasti kada se konzumiraju sveži, a dobijaju lep slatkasti ukus kada se koriste za spremanje ukusnih deserta, džemova i slično. Mušmule sadrže dobar odnos ugljenih hidrata, proteina, vode, minerala i vitamina. Osnovni nutritivni sastav za 100 gr mušmule obuhvata sledeće elemente.

 • Ugljeni hidrati – 24 gr (18% dnevnog unosa)
 • Dijetna vlakna – 1.3 gr (3% dnevnog unosa)
 • Proteini – 0.5 gr (1% dnevnog unosa)

Mušmule sadrže dosta ugljenih hidrata, a uopšte nemaju masnoća, natrijuma, ni holesterola, te zbog toga predstavljaju izvrstan izbor voća za zdravu ishranu. Mušmule nemaju zabaleženih negativnih posledica po zdravlje, a nude dosta prednosti.

loading...

Sadrže dijetna vlakna koja su apsolutni imperativ za održavanje zdravog metabolizma i svih telesnih funkcija; najvažnija vrsta dijetnih vlakana iz mušmula je pektin. Pektin igra važnu ulogu prirodnog laksativa, te na taj način održava balans tečnosti u crevima. Mušmule su zato dobre za zaštitu unutrašnjih zidova creva od štetnih i toksičnih materija, a pektin iz njih pomaže i u vezivanju kiselina i njihovom izbacivanju iz tela. Pored toga, mušmule sadrže i važne vitamine i minerale.

Vitamini i minerali

 • Tiamin – 5%
 • Riboflavin – 2%
 • Niacin – 1%
 • Kalcijum – 4%
 • Gvožđe – 15%

Navedene su najznačajnije mineralne i vitaminske komponente mušmula, za količinu od 100 gr svežeg ploda, odnosno njihov udeo u dnevnim potrebama prosečne odrasle osobe. Iako ovo voće naizgled nije vitaminsko mineralna bomba kao neko drugo, sastojci koje sadrži i njihov udeo su itekako značajni za naše zdravlje. Pored navedenih, mušmule sadrže i vitamine A i C, te lipide. Imaju jako malo šećera, te su dobre i za ljude koji boluju od dijabetesa. Jedan od važnih sastojaka koji dobijamo iz mušmula je tiamin; ovaj vitamin B grupe igra esencijalnu ulogu u našem digestivnom sistemu. Takođe je važan za zdravlje srca, mišića i za nervni sistem.

Tiamin iz mušmula pospešuje protok supstanci u telu i razmenu elektrolita, što je od vitalnog značaja za enzimske funkcije i dobro metabolisanje ugljenih hidrata. Mangan, bakar, kalcijum i gvožđe su takođe važne komponente ovog ploda. Gvožđe je veoma važno za dobru krvnu sliku, dotok kiseonika u telesne ćelije i formiranje crvenih krvnih zrnaca. Kalcijum održava kosti zdravim i vitalnim. Još jedno od važnih svojstava mušmula je prisustvo molekularne vode; taj tip vode je izuzetno važan za detoksikaciju organizma i za hidrataciju. Molekularna voda oslobađa telo svih toksina i štetnih materija; kao prilog tome, navodimo da mušmule sadrže 74 gr vode na navedenu količinu.

Koliko mušmule imaju kalorija?

Mušmule nemaju mnogo kalorija, a ne sadrže ni puno šećera, te nimalo masnoća. Imaju dosta dijetnih vlakana, posebno pektina, te deluju kao prirodni laksativ i podstiču probavu. Imaju izuzetno dobre osobine u pogledu hidratacije i detoksikacije organizma, što takođe pomaže zdravlju digestivnog sistema i čitavog organizma, a pozitivno deluje na procese razmene materija u telu i ubrzavanje metabolizma. Sve ove osobine upućuju na to da su mušmule izvrsno voće za osobe koje brinu o svojoj liniji i zdravlju ili žele da smršaju.

 • Sveže mušmule (100 gr) – 47 kalorija

Mušmule su niskokalorično voće i mogu da se konzumiraju na razne načine. Sveži plodovi su ipak pomalo neobičnog ukusa za nenaviknuto nepce i ne voli ih svako. Zreli plod je mekan, kao da su voćke gnjile, što takođe nije svakome privlačno. No, ako volite ukus svežih mušmula, slobodno uživajte u ovoj zdravoj i niskokaloričnoj voćki. Sa druge strane, one su izvrstan sastojak za marmelade, džemove, žele, razne druge poslastice i likere.

Napomenućemo da svi ti proizvodi sadrže dosta šećera, te je njihova kalorijska vrednost značajno povećana, a ne obezbeđuju baš sva svojstva koja imaju sveže mušmule. Naravno, to nije razlog da ih ne konzumirate, samo treba voditi računa o količini. Koriste se i za pripremu lekovitog čaja.

PREDNOSTI MUŠMULA ZA ZDRAVLJE

Nutritivni sastav mušmula ovu voćku čini veoma blagotvornom za naše zdravlje. Nisu je bez razloga obožavali drevni Kelti, Grci i Rimljani, a lekovita svojstva mušmula su poznata u narodnoj tradiciji i u našim krajevima. Izdvajamo neke od najefektivnijih svojstava mušmula i prednosti za čovekov organizam.

Protiv konstipacije – Pomenuli smo da su mušmule pune pektina, što ih čini izuzetnim prirodnim laksativom. Dijetna vlakna u ovom voću podstiču rad creva i probavu, a mogu da pruže brze rezultate nakon samo par puta konzumiranja. Naravno, pri tome se misli na konzumaciju svežih mušmula. One veoma efikasno regulišu probavu, podstiču varenje i smanjuju nadutost. Zbog snažnog laksativnog dejstva koje imaju nemojte preterivati u količini, pošto to može dovesti do vrlo neugodne dijareje.

Regulacija nivoa holesterola – Sastav mušmula i bogatstvo dijetnim vlaknima pomažu da se održi dobar balans nivoa lošeg i dobrog holesterola u krvi. Mušmule deluju i na proces metabolisanja masnoća u organizmu i pomažu da se snizi nivo lošeg holesterola, dok istovremeno podstiču pravilan rad jetre i bubrega. Sve to pomaže da se telo oslobodi toksina i da se postigne optimalna ravnoteža svih supstanci u našoj krvi.

Imuni sistem i energija – Mušmule sadrže dosta gvožđa, koje je veoma važno za podsticanje rada imunog sistema i dobru krvnu sliku. Gvožđe podstiče produkciju crvenih krvnih ćelija, koje dovode optimnalnu količinu kiseonika u oštećene organe, tkiva i ćelije. Gvožđe je vitalno za produkciju hemoglobina, koji je veoma važan za zdravlje. Kombinacija svih hranljivih materija u mušmulama pomaže da telo dobije dovoljno potrebne energije, sprečava zamor i anemiju, a pomaže i u procesu oporavka od bolesti.

Odličan vid – Mušmule su poznate i kao odličan prirodni saveznik za bistar vid i zdrave oči. One pomažu da se spreče osećaj vrtoglavice i zamućenje vida, što je posebno dobro u današnjim uslovima, kada se puno sati provodi ispred kompjuterskog ekrana, što šteti vidu i stvara osećaj zamora u očima. Redovna svakodnevna konzumacija mušmula može dosta da pomogne u ovom slučaju.

Menstrualni ciklus i zdravlje muškaraca – Od konzumiranja mušmula mnogo koristi mogu imati i žene i muškarci. Pokazalo se da ovo voće pomaže u ublažavanju predmenstrualnog sindroma, sprečava osećaj nadutosti i naleta gladi, koji ga često prate, a i same menstrualne cikluse dovodi u balans. Sa druge strane, veruje se da mušmule pozitivno deluju i na muško reproduktivno zdravlje, te leče impotenciju i smanjuju rizik za nastanak raka prostate. Od mušmula se može pripremiti lekoviti čaj, koji se posebno savetuje u pomenutim slučajevima.

Lekoviti čaj od mušmula:

Lekoviti čaj od mušmula se smatra narodnim lekom protiv impotencije, te se savetuje za dobro zdravlje muškaraca i plodnost. Ovaj napitak je i tradicionalni lek protiv slabosti i vrtoglavice, te upale grla. Može da se upotrebljava i za ispiranje usta i negu osetljivih desni, posebno u slučajevima krvarenja. Čaj od mušmule se lako priprema i odličan je za svačiji režim ishrane. Evo kako se sprema.

 • Sveže mušmule – Par komada
 • 2 dl vode

Par svežih mušmula iseckajte sitno i prelijte ključalom vodom. Poklopite posudu i pustite da odstoji oko 60 minuta, pa čaj procedite. Ovaj zdravi i koristan napitak slobodno možete konzumirati i do tri puta tokom dana. Uvek pripremite sveži čaj.

UZGOJ MUŠMULA

Mušmula se kod nas najviše uzgaja kao dekorativno stablo lepih, crvenkasto smeđih plodova. To je osetljivo stablo nežnih listova i cveća, pa treba da se sadi na mestima koja su zaklonjena od vetra.

Najčešći oblik uzgojenog stabla mušmula je zapravo žbunast, pošto u divljim uslovima ona mogu da porastu i do sedam metara, ako se ne održavaju. Uglavnom se održava kao žbunasto stablo, visine do dva metra. Mušmula se seje u toku novembra, pa sve do marta, a u leto daje lepe smeđe plodove sa primesama crvene, koji po formi podsećaju na šipak.

Zemljište na kojima se sadi mušmula treba da je blago kiselkasto i propusno, a đubri se kompostom ili humusom. Važno je da se tlo na kome se gaje mušmule zaliva u sušnom peridou, kako bi se biljci obezbedilo dovoljno vlage za normalan razvoj. Plodovi se ubiru u oktobri ili novembru, pre pojave ranih mrazeva. Sami plodovi su kratkog veka i u proseku se sakupljaju nedelju dana od kada su sazreli. Mogu da se jedu sveži ili da se upotrebe za pripremu ukusnih recepata.

RECEPTI SA MUŠMULAMA

Nekada omiljeno i veoma cenjeno voće najvećih civilizacija ljudske istorije, mističan plod drevnih Druida, hrana rimskih vojnika i voće srednjevekovne trpeze, mušmula je danas zaboravljena. Međutim, ima onih koji dobro poznaju njena svojstva i uživaju u tradicionalnim receptima sa ovom voćkom. Mušmule se kod nas uglavnom ne jedu sveže, već se koriste za pripremu poslastica za zimnicu, pekmeza, kolača i alkoholnih napitaka. U nastavku predlažemo nekoliko recepata za upotrebu ovog neobičnog i korisnog voća.

Marmelada od mušmula – Mušmule se uglavnom koriste za spremanje slatke i ukusne marmelade, interesantnog ukusa. Ova voćna poslastica se priprema jednostavno, poput marmelada od drugog voća i može imati varijacije u pripremi. Predlažemo da isprobate sledeći recept.

 • 3 kg mušmula
 • 500 gr šećera
 • 3 dl vode
 • 1 kašika ruma

Mušmule dobro operite i ogulite (neko koristi i cele mušmule, sa korom). Plodovi treba da su sasvim zreli. Stavite plodove u duboku posudu, pa dodajte vodu i šećer. Sve zajedno kuvati do vrenja, smanjite vatru i nastavite kuvanje još oko pola sata, dok se sve fino ne ukuva. Dodati rum i ispasirati smesu mušmula. Ovako vruću masu sipajte u prethodno pripremljene čiste i zagrejane tegle i zatvorite. Tegle sa marmeladom čuvati na suvom i tamnom mestu.

Slatki kompot od mušmula – Još jedan način da pripremite mušmule, a da ih ne konzumirate sveže, jeste da napraviti slatki, ukusni kompot sa ovim hranljivim voćem. Evo šta vam je potrebno za ovaj aromatični voćni desert i kako se sprema.

 • 1 kg mušmula
 • 1 kg šećera
 • 500 ml vode
 • 1 limun
 • Malo cimeta

Mušmule oprati, osušiti i izbockati iglom, pa ih kuvati u vodi nekoliko minuta. Ocediti mušmule. U pola litra vode kuvati šećer, tako da se dobije bistar sirup. Ako vam je ova količina šećera puno, modifikujte recept po ukusu; može da se koristi i smeđi šećer. Iscediti limun u ovu tečnost i dodati malo cimeta po ukusu. Mušmule rasporediti u staklene tegle i preliti sirupom, pa ostaviti 24 sata. Nakon toga procediti sok i još jednom ga prokuvvati, pa ponovo naliti u tegle sa mušmulama. Ostaviti još jedan dan, a trećeg dana sve zajedno prokuvati.

Liker od mušmula – Mušmule su sastojak za jedan od tradicionalnih voćnih likera koji se sprema i kod nas. Voćni likeri su bogatog ukusa i dosta su jaki, a mušmule ovom napitku daju posebna svojstva i ukus. Evo kako se priprema domaći liker od mušmula.

 • 600 gr mušmula
 • 3 kašike meda
 • 100 gr šećera
 • 1 l rakije
 • 1 kašičica cimeta
 • 3 karanfilića
 • 5 dl vode
 • Kora narandže

Oprane mušmule staviti u veliku teglu, a ostale sastojke, izuzev rakije, pomešati i zajedno prokuvati. Koru narandže narendati, pre nego što je dodate u smesu. Skuvanu mešavinu doliti u teglu sa mušmulama, pa nasuti i rakiju.

Ovako pripremljen liker dobro zatvoriti i odložiti na tamno mesto oko dve nedelje, uz povremeno mešanje, odnosno mućkanje tegle. Posle dve nedelje, liker je spreman i može se pretočiti u flašu. Možete ga ocediti, a ako volite da pokoji plod zaluta u čašicu, ostavite voće u napitku.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: