Pljeskavica (hamburger) – Kalorije, proteini i prednosti za zdravlje

Pljeskavice spadaju u jedno od najomiljenijih jela širom sveta, a kod nas se odavno smatraju i nekom vrstom tradicionalne hrane.

Ipak, ne treba ih mešati sa univerzalno popularnim hamburgerima. Ova dva mesna jela se razlikuju po načinu serviranja i po vrsti mesa koje se u njima koristi. Tako za jednu ‘klasičnu domaću’ pljeskavicu kod nas koristi goveđe, svinjsko i ovčje meso, dok se za pripremu hamburgera uglavnom koristi junetina.

Obe varijante jesu vrste pljeskavica, jer se naziv zapravo odnosi na samu formu u kojoj se mleveno meso nalazi. Kod nas je najpopularnija čuvena leskovačka pljeskavica, servirana sa lukom i drugim prilozima, u somunu, a širom planete postoji više svetski poznatih lanaca restorana brze hrane, čuvenih po svojim hamburgerima.

pljeskavica-hamburger-kalorije-proteini-i-prednosti-za-zdravlje

O pljeskavicama i hamburgerima ukratko

Tradicionalna pljeskavica u našoj zemlji predstavlja jelo od mlevenog mesa, koje se peče na roštilju. Servira se uz paradajz, luk, senf, kečap, kupus, ponekad uz prženi krompir, pod uticajem kulture američkih hamburgera, te u svežem somunu ili lepinji.

Sa druge strane, hamburgeri se spremaju na drugačiji način i obično se jedu sa majonezom, kiselim krastavcima, salatom, kečapom, majonezom i drugim prilozima, poput pomfrita, a stavljaju se u meke zemičke; kompletno takvo jelo zovemo upravo hamburger.

Postoje razne varijante ‘burgera’, u zavisnosti od vrste mesa i priloga, pa tako možemo da poručimo ‘čizburger’, ‘čikenburger’, ‘fišburger’ i tako dalje. U zavisnosti od regiona, čak i burgeri u standardizovanim lancima brze hrane imaju neke lokalne varijante.

Pljeskavice su deo tradicionalnog balkanskog roštilja, a jedu se i u drugim krajevima sveta. Osim ovih najpoznatijih varijanti pljeskavica i burgera, postoje i druge varijante, koje se ne prave od mesa.

Danas, kada kultura wellnessa i ‘zdrave’ hrane cvetaju, dosta su popularni i burgeri ili pljeskavice od biljnih sastojaka, kao što su soja burgeri, pljeskavice od tikvica, šargarepe, spanaća, zelja i drugog povrća. Etimološki, pljeskavica je samo forma jela, mada u kulinarstvu obično mislimo na jelo od mlevenog mesa i burgere.

Nutritivni sastav pljeskavica i hamburgera

Nutritivni sastav pljeskavice zavisi od toga šta se u nju dodaje, kada se meso priprema, kako se ono obrađuje i, naravno, koje se meso koristi. Pošto ovde govorimo o onome što tradicionalno zovemo pljeskavica i o hamburgeru, pogledajmo šta ova dva jela sadrže od osnovnih nutrijenata.

loading...

Zamrznuta pljeskavica

 • Ugljeni hidrati – 4 gr
 • Masnoće – 9 gr
 • Proteini – 13 gr

Svinjske pljeskavice

 • Ugljeni hidrati – 2 gr
 • Masnoće – 30 gr
 • Proteini – 13 gr

Hamburger prosečno

 • Ugljeni hidrati – 0 gr
 • Masnoće – 19 gr
 • Protein – 26 gr

Nutritivni sastav dosta varira u zavisnosti od mesa koje se koristi, te i dodataka koji se stavljaju u pljeskavice. Ono što je jasno jeste da sve ove namirnice pre svega predstavljaju izvor proteina i masnoća. Takva jela su odlična hrana za mišiće, pošto su bogata proteinima.

Sa druge strane, sadrže dosta zasićenih masti holesterola, zbog čega nikako ne treba da se konzumiraju često i u velikim količinama.

Takođe, kvalitet mesa je od presudnog značaja za njihovu hranljivost, posebno u pogledu udela masnoća.

Proteini u pljeskavicama i hamburgerima

Pljeskavice i hamburgeri su visokoproteisnka hrana, ali udeo proteina mnogo zavisi od kvaliteta mesa i od toga šta se dodaje u njih da bi se dobilo na zapremini konačnog proizvoda. Pljeskavica može da bude raznolika u nutritivnom sastavu u zavisnosti od proizvođača, lokalnog mesara ili ako je pravite sami. Često se u gotove pljeskavice, ali i burgere, dodaju soja i drugi sastojci, kako bi se uštedelo na čistom mesu, a sam proizvod imao masu.

Prosečno, jedna pljeskavica može da sadrži negde oko 15 gr proteina na količinu od 100 gr. Sličan je slučaj i sa burgerima. Ako znamo da u 100 gr mlevenog mesa ima oko 18 gr proteina, te od toga oduzmemo eventualne dodatke za masu, dolazimo do brojke od oko 14 do 15 gr proteina, što je otprilike 30% dnevnog unosa proteina. Udeo proteina zavisi od vrste mesa, pa evo koliko on iznosi:

 • Mešano mleveno meso – 19 gr
 • Svinjsko meso – 15 gr
 • Juneće meso – 20 gr

Vrednosti zavise i od toga koji deo mesa se koristi, navedene vrednosti su prosečne, ali mogu da posluže kao vodič pri konačnoj računici nutritivnog sastava pljeskavica i burgera, pod uslovom da znamo šta još sadrže osim samog mesa.

Koliko pljeskavice i hamburgeri imaju kalorija?

Pljeskavice i hamburgeri su prilično kalorična hrana, što, opet, zavisi od načina pripreme mesa i vrste mesa. Najvažniji u tom smislu je udeo masti; što je meso masnije, to će proizvod biti kaloričniji i nezdraviji. Hamburgeri se obično prže, što značajno utiče na udeo masnoća. Preveliki unos masti i visok nivo holesterola predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje, te oba ova proizvoda treba konzumirati umereno.

Kalorijske vrednosti nije jednostavno izračunati, pošto dosta zavise od sastava, ali postoje podaci o prosečnim kalorijskim vrednostima ovih proizvoda. Evo koliko otprilike ima kalorija u 100 gr navedenih proizvoda.

 • Pljeskavica od mešanog mesa – 464 kalorija
 • Pljeskavica u lepinji bez priloga – 976 kalorija
 • Pljeskavica od pilećeg mesa – 190 kalorija
 • Pljeskavica od svinjskog mesa – 342 kalorije
 • Hamburger prosečno – 254 kalorije
 • Hamburger sendvič u zemički – 256 kalorija
 • Čizburger sendvič u zemički – 286 kalorija
 • Burger od tune – 150 kalorija
 • Burger od soje – 138 kalorija

Kalorijska vrednost znatno varira od toga gde smo kupili pljeskavicu ili burger, sa kakvim prilozima ih jedemo, koliko udela mesa ima u njima, koje je meso u pitanju i tako dalje.

Kao što vidimo, tradicionalna domaća pljeskavica, sa roštilja, u svežoj lepinji je prava kalorijska bomba. Ako uzmemo u obzir da je prosečne kalorijske potrebe odrasle osobe iznose oko 2000 kalorija, vidimo da jedna domaća pljeskavica zauzima skoro polovinu dnevnih potreba za kalorijama.

Sa druge strane, ‘lagani’ burgeri od piletine i soje nisu tako kalorični, a čak ni kupovni hamburgeri brze hrane nemaju toliku energetsku vrednost. Ipak, i to mnogo zavisi od priloga u zemičkama i tako dalje. Sa druge strane, vrlo je diskutabilno i često nam je nepoznato šta zapravo kupovni hamburgeri sadrže. Postoje brojne urbane legende na tu temu, zbog čega mnogi sa podozrenjem gledaju na ova jela.

Najsigurnije je kupovati pljeskavice kod proverenog mesara i spremati ih samostalno. Tako znamo šta smo uneli u svoj organizam i od čega kalorije potiču. Ako je naša ishrana balansirana, povremeno možemo da se počastimo dobrom, sočnom pljeskavicom, koja nam daje puno proteina i snage.

Da li su pljeskavice i hamburgeri zdravi?

Delimično smo već odgovorili na ovo pitanje, a tome možemo da dodamo još nekoliko podataka. Ovi proizvodi sadrže masnoće i holesterol, zbog čega se smatraju nezdravim, no, i to varira. Generalno, nisu hrana koju treba stalno konzumirati. Pljeskavice od piletine, pljeskavice od nemasnog, čistog mesa, spremljene sa malo masti, mogu da budu dobar izvor proteina, koji su neophodni za izdržljivost i izgradnju naših mišića.

Pljeskavice i burgeri od biljnjih sastojaka ili ribljeg mesa takođe se smatraju zdravijim verzijama ovog popularnog jela, te mogu da se konzumiraju i malo češće. Sve zavisi kako ih spremamo i sa čime ih jedemo.

Preporučuje se da se dobro informišemo o sastavu samog proizvoda, ako kupujemo pljeskavice. Hamburgere iz restorana brze hrane bi svakako trebalo izbegavati; mogu da sadrže puno aditiva koji čuvaju njihovu formu, u nih se dodaju sastojci o kojima ništa ne znamo i tako dalje.

Pljeskavice od manje masnog i čistog mesa mogu da budu odličan izvor proteina, ali korisne su samo u veoma ogranienim količinama. Preterana konzumacija preopterećuje naše telo zasićenim masnoćama i holesterolom, na prvom mestu, što može da bude veoma opasno za celokupno zdravlje.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: