Kruška – Kalorije, vitamini i prednosti za zdravlje

Kruška je još jedna od omiljenih i dosta zastupljenih voćki na ovom području. Kao i njoj srodna jabuka, kruška je puna vitamina i hranljivih materija, no često je sočnija, aromatičnija i slađa. Krušku volimo svežu, od nje pravimo i zimnicu, koristimo je u kolačima i konzumiramo na razne druge načine.

Kod nas je poznato i alkoholno piće, kvalitetna rakija kruškovača. Najzdraviji je, naravno, sveže ubrani plod. Kruške su rasprostranjene po Evropi, a mogu da se nađu i u Aziji i Africi. Kruška je hranljiva, osvežavajuća i slatka, a u nastavku priče ćemo govoriti više o njenom sastavu, zdravstvenim prednostima i kalorijskoj vrednosti u ishrani.

kruska-kalorije-vitamini-i-prednosti-za-zdravlje

Sveto kruškovo drvo

Arheološki ostaci svedoče o postajanju krušaka još u davna preistorijska vremena. Poštovana je, uzgajana i korišćena u Kini, a na evropskom kontinentu prostire se na prostoru od Kaspijskog mora sve do obala Atlantika.

Naziv za krušku je prisutan u starokeltskom jeziku i takođe čest u slovenskim dijalektima, gde ima i važan spiritualni i magijski značaj. Krušku su uzgajali i jeli Stari Rimljani, svežu ili kuvanu. U starim rimskim zapisima mogu da se nađu razni predlozi za pripremu i konzumaciju krušaka; jedan recept, na primer, predlaže krušku kuvanu sa medom, neku vrstu začinjenog suflea sa kruškama i slično.

U našem narodnom verovanju, kruškovo drvo ima magijski značaj. U zavisnosti od krajeva zemlje, kruška ima i pozitivno i negativno značenje. Tako se, recimo, negde smatra da je kruška opasno i zlo drvo, okupljalište nečistih sila i veštica.

U drugim mestima ima epitet svetog drveta, koje sveštenik pričešćuje oko Uskrsa; drugde se veruje da ona magijski isceljuje obolele, a plod se daruje dušama umrlih. Bilo kako bilo, plodovi kruške su naveliko korišćeni u ishrani. Kruška je hranljivo i ukusno voće, kome je teško odoleti. Evo i zbog čega je ona toliko dobra.

Nutritivni sastav kruške

Kruška je odličan izvor dijetnih vlakana, zatim vitamina C, vitamina K i bakra, koji su najzastupljeniji. Preporučuje se kao voće koje izaziva najmanje alergijskih reakcija, tako da se njeni meki i sočni plodovi često daju i malim bebama. Pasirane, očišćene kruške su najčešći prvi čvršći obrok za novorođene bebe, kada se počinje sa uvođenjem namirnica pored majčinog mleka.

Kora kruške je bogata biljnim vlaknima, koja su jako važna za čovekov metabolizam, pa se preporučuje da se plodjede sa korom, pri čemu bi bilo dobro konzumirati organski uzojene, neprskane kruške. Udeo glavnih sastojaka krušaka je sledeći:

 • Ukupni ugljeni hidrati – 28 gr (9% dnevne vrednosti)
 • Biljna vlakna – 6 gr (22% dnevne vrednosti)
 • Šećeri – 17 gr
 • Proteini – 1 gr

Kruška je puna vode, čak 149 gr jedne srednje kruške zapremine od oko 180 gr, odlazi na nju. Zbog toga je jako dobra za hidrataciju, pomaže varenje, osvežava i uopšte hrani telesne ćelije. Kruška nema masnoća, proteini su u njoj zanemarljivi, ali njeni drugi sastojci su važni.

loading...

Pomenuli smo najznačajnije vitamine i minerale u kruškama, a pored njih, sočni plodovi ovog drveta sadrže i druge elemente. Još neki od važnih sastojaka kruške su pektin, celuloza i hemiceluloza, lignini, te skrob, koji se u zrelim kruškama pretara u šećer.

Vitamini i minerali u kruškama

Kruška je, kao i drugo slično voće, dobar izvor vitamina. U kruškama ima pomenutih vitamina C i K, kao i folata  i vitamina iz B grupe.

Takođe sadrže i mangan, magnezijum, fenole i kalijum. Svi ti sastojci zajedno je čine heanljivom i korisnom u ishrani. Prosečna srednja kruška sadrži sledeće procente dnevnih vrednosti vitamina potrebnih ljudskom telu:

 • Vitamin C – 12%
 • Vitamin K – 10%
 • Folat – 3%
 • Riboflavin – 3%
 • Vitamin B6 – 2%
 • Vitamin A – 1%
 • Vitamin E – 1%
 • Tiamin – 1%
 • Niacin – 1%
 • Pantotenska kiselina 1%

Najviše je značajan udeo vitamina C u kruškama, budući da je on aktivan borac protiv štetnih i opsnih slobodnih radikala, koji su glavni krvci za mnoga oboljenja i loša zdravstena stanja. Vitamin C je antioksidans, koji pomaže u pročišćavanju organizma, izbacivanju toksina iz tela, te, kao što je dobro poznatao, podstiče i poboljšava rad imunog sistema. Vitamin K, koji takođe možemo da dobijemo iz svežih krušaka, važan je za zdravlje kostiju, kao i za proces zgrušavanja krvi, odnosno koagulaciju.

Neke studije pokazuju da upravo nedostatak vitamina K jeste jedan od faktora koji utiče na oštećenja i degeneraciju kostiju. Nalazi se u zelenom povrću, ali i u kruškama.

Od minerala, u kruškama je najznačajniji bakar, koji je takođe važan u borbi protiv slobodnih radikala; on pomaže u eliminaciji superoksidišućih slobodnih radikala, koji oštećuju ćelijsku membranu. Manjak bakra može da dovede do raka debelog creva, pa su kruške i u tom smislu dobra preventiva. Kruške sadrže 7% bakra, a pored njega nešto manji udeo mangana, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, fosfora, kalcijuma i cinka.

Koliko kruška ima kalorija?

Kruške sadrže ugljene hidrate, od čega najviše šećera, čemu uglavnim i duguju soju kalorijsku vrednost. Nemaju masti i nemaju holesterol. Kalorije u kruškama zavise od sorte kruške, kao i od njene veličine. U proseku, nisu mnogo kalorično voće, pa se često nalaze u planovima redukcionih dijeta.

 • 100 gr kruške – 58 kalorija
 • 1 manja kruška (148 gr) – 86 kalorija
 • 1 srednja kruška (178 gr) – 103 kalorije
 • 1 velika kruška (230 gr) – 133 kalorije
 • 1 šolja seckanih krušaka (140 gr) – 81 kalorija

Broj kalorija može neznatno da varira od sorte kruške, uglavnom usled udela šećera u njima. Sveže kruške su najbolje za zdravlje, mogu da se jedu sa ili bez kore, kao užina, kao sastojak voćne salate, a nekada se kombinuju i sa drugim vrstama hrane, recimo sa svežim sirom.

Kruške se koriste i za spremanje kompota, sokova, kolača i torti, džemova, pekmeza i slatka. Mogu da se suše i konzumiraju kao zdava grickalica.

 • Kompot od krušaka (100 gr) – 77 kalorija
 • Pekmez od krušaka (100 gr) – 260 kalorija
 • Sušene kruške (100 gr) – 275 kalorija
 • Sok od kruške (1 dl) – 51 kalorija

Zašto su kruške dobre za zdravlje?

Kruške su veoma zdravo voće, sa mnogo prednosti za naš organizam. Osim što su voće koje ima malu verovatnoću da uzrokuje alergiju, pune su tečnosti, osličnih sastojaka i imaju malo kalorija.

Evo nekoliko najpozitivnijih svojstava kruške i njenog efekta na naš organizam.

Probavni sistem i metabolizam – Zbog velike količine vlakana, koja se pre svega nalaze u kori kruške, ovo voće je odlično za dobaro funkcionisanje sistema za varenje i zdrava creva. Vlakna koja kruška sadrži su nesvarljiva, te deluju kao sunđer za hranu u crevima, zbog čega ona lakše putuje kroz organizam. Takođe, ona pospešuju sam metabolizam i varenje, te sprečavaju pojavu zatvora i druge digestivne probleme. Zbog vlakana, kruške su dobre i kao preventiva od opasnih kancerogenih agensa, pošto vlakna pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, odnosno pospešuju njihovo izbacivanje.

Imuni sistem i antioksidativna svojstva – Pošto imaju dosta vitamina C, jasno je da su kruške dobre za rad imunog sistema. Vitamini su antioksidansi, kao i druge materrije koje se mogu naći u kruškama, tako da su dobre u borbi protiv slobodnih radikala generalno. Kruške se tradicionalno upotrebljavaju kao jedan od narodnih lekova protiv prehlade i sličnih stanja do kojih dolazi sa opadanjem imuniteta.

Mršavljenje – Zbog dijetnih vlakana, kruške ubrzavaju metabolizam i varenje. Takođe, imaju malo kalorija, tako da ne predstavljaju veliku kalorijsku opasnost i vrlo su poželjna dijetalna namirnica. Poerd toga, daju energiju i snabdevaju organizam drugim korisnim materijama.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: