Ananas – Kalorije, vitamini i prednosti za zdravlje

Ananas nas asocira na tople letnje dane, udaljene morske obale i ostrva, povetarac u palmovom lišću, ukusne osvežavajuće voćne salate i koktele. Ova čudesna voćka sigurno jedan od najpoznatjijih tropskih plodova, omiljen u ishrani širom planete. Ananas možemo da jedemo svež, konerviran, kuvan ili kao sok.

Možemo ga naći u prodavnicama i kao ceo plod i iseckan na kolutove ili kockice u konzervama. Omiljen je sastojak tropskih koktela i voćnih miksova, a takođe se koristi u laganim voćnim kolačima i tortama. Anans ima prepoznatljiv i neodoljiv ukus, a osim toga, obiluje izuzetno korisnim sastojcima. Jedna porcija ananasa pruža pravo uživanje i brojne zdravstvene prednosti.

ananas-kalorije-vitamini-i-prednosti-za-zdravlje

Egzotični ananas

Egzotična voćka karakterističnog izgleda ima široku primenu u kulinarstvu; njegovo meso i sok se upotrebljavaju širom planete. U tropskim krajevima, gde ananas raste, posebno su popularni grilovani kolutovi ovog voća, što je jedna verzija odlične tropske grickalice. Prilično dobra i ukusna poslastica, složićete se. Na Zapadu je često sastojak za deserte, mada ne zaostaje ni kada je reč o slanim jelima.

Zanimljivo je da se često koristi i kao sastojak za picu ili kao hamburger u zemički, a meša se i sa povrtnim salatama, na primer sa šargarepom. Takođe se koristi i za pravljenje slatkih topinga, sokova, voćnog jogurta i sladoleda.

Ananas je i glavni sastojak nekih od najpoznatijih tropskih koktela. Sok od ananasa se konzumira i samostalno, te se vrlo rado preporučuje kao hranljivo, osvežavajuće, pa i lekovito piće. Osim što je sočan, sladak i ukusan i vrlo praktičan za kombinovanje, ananas može da se uzgaja kod kuće.

Razmnožava se sečenjem njegove peteljke, te njenim pažljivim razvijanjem u posudi sa vodom, do klijanja. Kada je reč o njegovoj nutritivnoj vrednosti, ananas može da se pohvali zaista impresivnim sastavom i brojnim zdravstvenim prednostima.

Nutritivna vrednost ananasa

Ananas je izuzetno dobar izvor pojedinih hranljivih materija, pre svega vitamina i nekih minerala. Dobar je izvor dijetnih vlakana i sadrži dosta šećera, a posebno je važan zbog jedinjenja pod nazivom bromelin.

Novija istraživanja koja su se bavila ulogom ovog enzimskog jedinjenja vezanom za ljudsko zdravlje, utvrdila su da bromelin pomaže bržem procesuiranju masti, ugljenih hidrata i proteina u organizmu. On zapravo rasterećuje našu jetru i podstiče dobar metabolizam, te čak može da utiče na smanjenje simptoma alergija, te raznih upalnih procesa. Učinak bromelina nije još konačno potvrđen, mada se anans već uveliko veliča zbog udela ovog enzima.

Kao i drugo voće, ananas sadrži dosta vode i sastoji se pretežno od ugljenih hidrata, od čega najveći deo sačinjavaju voćni šećeri, pa bi trebalo paziti na količine pojedenog voća. Anans nema masnoća ni holesterola, kao ni soli, a na količinu od 100 gr svežeg ploda sadrži sledeće vrednosti.

loading...
 • Ugljeni hidrati – 13 gr (4% dnevnog unosa)
 • Dijetna vlakna – 1 gr (6% dnevnog unosa)
 • Šećeri – 10 gr
 • Proteini – 1 gr (1% dnevnog unosa)

Najveći deo ananasa čine šećeri, ali je dobar izvor dijetnih vlakana, koja, u kombinaciji sa njegovim vitaminskim sadržajem pomažu našem telu da se oslobodi toksina i štetnih materija.

Najbolji način da ih iskoristite jeste da konzumirate sveži ananas. Najbolji plodovi su oni koji pri udarcu po kori daju zvuk sličan udarcu po punom buretu; to znači da je zreo i veoma hranljiv.

Vitamini i minerali u ananasu

Pored značajnog bromelina, ananas može da se pohvali zaista visokom koncentracijom C vitamina i to mnogo više neko neke druge vrste voće i povrća. Osim vitamina C, ananas sadrži i vitamin A, te vitamine B grupe i pojedine minerale. Najveći udeo u anansu ima mangan.

 • Vitamin A – 1%
 • Vitamin C – 80%
 • Vitamin K – 1%
 • Tiamin – 5%
 • Riboflavin – 2%
 • Niacin – 2%
 • Vitamin B6 – 6%
 • Folati – 5%
 • Pantotenska kiselina – 2%
 • Kalcijum – 1%
 • Gvožđe – 2%
 • Magnezijum – 3%
 • Fosfor – 1%
 • Kalijum – 3%
 • Cink – 1%
 • Bakar – 6%
 • Mangan – 46%

Količina od 100 gr ananasa zadovoljava gotovo celu dnevnu dozu vitamina C, koja je našem organizmu preko potrebna. Često spominjan i naširoko hvaljen, vitamin C je važan antioksidans. On podstiče funkcionisanje našeg imunog sistema, budući da učestvuje u proizvodnji belih krvnih zrnaca. Bez vitamina C. Naše telo ne može samostalno da sintetiše ovaj važan vitamin, tako da je nužno da ga unosimo svakodnevno.

Većina ljudi, nažalost, zapravo ne unosi dovoljne količine ovog elementa. To je još jedan razlog više da u ishranu uvedemo ananas; osim bogatog ukusa, zadovoljiće veliki deo naših dnevnih potreba za ovim vitaminom.

Koliko ananas ima kalorija?

Kada je reč o kalorijama, ananas je srednje kalorična voćka i sadrži veliki udeo šećera. Zbog toga se ne preporučuje osobama koje pate od dijabetesa i drugih sličnih problema. Kada je reč o održavanju linije, anans se preporučuje kao dobar izbor voćke za redukcionu dijetu. On neće opteretiti organizam masnoćama, a njegovi sastojci se brzo apsorbuju i daju energiju.

Prilično je sladak, mesnat i pun vode, tako da vrlo brzo daje osećaj sitosti. Najbolja varijanta je da se konzumira u manjim porcijama, očišćen i svež.

 • Sveži ananas (100 gr) – 50 kalorija
 • Ceo plod ananasa (900 gr) – 452 kalorije
 • Porcija seckanog ananasa (165 gr) – 82 kalorije
 • Ananas u konzervi (100 gr) – 52 kalorije
 • Kriška ananasa iz konzerve – 25 kalorija

Porcija svežeg ananasa ima između 50 i 80 kalorija, što nije mnogo. Kada je reč o konzerviranom ananasu, kalorijska vrednost je slična, mada sveži plod pruža najviše zdravstvenih prednosti. Ako kupujete konzervirani ananas, najbolje bi bilo da nema dodatih šećera i drugih dodataka. Sok od ananas je takođe dobar i za liniju i za detoksikaciju. Jedna čaša soka od ananas daje puno energije i pravu bombu vitamina C.

Osim toga, visoki procenat vlakana takođe daje osećaj sitosti, a ujedno ubrzava proces varenja i metabolizam. Ananas nije čudotvorni preparat za mršavljenje, ali, ako se konzumira na ovakav način, može da pomogne telu da se lakše izbori sa niskokaloričnom dijetom i suvišnim kilogramima.

Prednosti ananasa za zdravlje

Ananas je super zdrava namirnica i predstavlja jako dobru alternativu raznim komercijalno proizvedenim i drugim slatkišima. Njegovo sočno meso i sladak ukus mogu adekvatno da zamene veštačke šećere, a pritom da doprinesu zdravlju. Osim toga, ananas se smatra najmanje alergenom voćkom, a čak se upotrebljava i kao preventiva ili preparat za ublažavanje simptoma alergije. Evo za šta je sve dobar.

Dobro varenje – Ananas može dosta da pomogne digestivnom traktu i olakša probavne smetnje. Bogat je vlaknima i bromelinom. Vlakna prirodno regulišu metabolizam i varenje, dok bromelin dodatno razgradnji masnića, ugljenih hidrata i proteina.

Prevencija oboljenja – Ananas je bogat vitaminom C te stoga može dosta da utiče na zdravo funkcionisanje našeg imunog sistema. Sok od ovog voća je pravi eliksir kada je reč o prehladama, povišenoj temperaturi i groznici. Pošto je bogat i manganom, pomaže i u usporavanju degenerativnih promena na kostima, te usporava nastanak osteoporoze. Anans nije lek, ali je dobar prirodni saveznik u ovim stanjima.

Vitalnost i energija – Anans je jako dobar izvor brze energije, a može da pomogne i u održavanju vitke linije. Sok od ananas čak može da se koristi i za ublažavanje staračkih promena na koži, a pomaže i u tretmanu celulita i bora.

Regulacija krvnog pritiska – Studije pokazuju da sastojci u ananasu mogu da utiču na smanjenje krvnog pritiska i pomognu izbacivanju otrova i štetnih tvari iz organizma. Takođe pospešuje i cirkulaciju i podstiče dobru razmenu materija u organizmu, te smanjuje mišićne grčeve.

Antikancerogeno dejstvo – Najnovija istraživanja nagoveštavaju da dragoceni bromelin iz ananas može bitno da utiče na prevenciju nastanka tumora. Konkretne studije su pokazale da bromelin iz ovog voća može da omete razvoj tumorskih ćelija raka debelog creva, dojke i pluća.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: