Dvopek – Kalorije, vitamini i prednosti za zdravlje

Dvopek je često konzumirana hlebna namirnica; on je jedna vrsta peciva, koja može da zameni običan meki hleb, a često se i preporučuje kao zdravija varijanta. Dvopek je jedna vrsta suvog peciva koje se tradicionalno pravi u Skandinaviji, Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Sloveniji, te Italiji i Grčkoj.

Izvorno, dvopek se obično upotrebljava kao jedna od prvih namirnica za decu i njihove tek iznikle zubiće, a takođe se konzumira kao lagana varijanta hleba. Često se preporučuje osobama sa osetljivim stomakom, koristi se u raznim redukcionim dijetama i uopšte je nežna hrana za naš organizam i zdravlje.

dvopek-kalorije-vitamini-i-prednosti-za-zdravlje

Šta je dvopek?

Kada se pomene dvopek, često dolazi do zabune i mešanja sa tost hlebom. Osnovna razlika je u tome što je tost hleb mek i predviđen da se prepeče pre konzumacije, a dvopek je tvrd, već duplo pečen, kako mu i sam naziv kaže. To je proizvod koji se pravi od brašna, jaja i šećera, ali ima raznih varijanti i raznih proizvođača, pa nekada ima dodatke, može da bude integralni, ražani i tako dalje.

Originlan naziv za dvopek je nemački zweiback, što potiče od nemačkih reči za broj dva i pečenje, pa otuda i naš naziv – dvopek. U Franciskoj i Italiji, gde je takođe popularan, naći ćemo ga pod nazivom biscotte i fette biscottate, što ima isto značenje i ne treba ga mešati sa onime što mi zovemo biskvitom.

Dvopek ima svoju verziju u raznim kuhinjama sveta; zapravo sve vrste duplo prepečenog hleba jesu neka varijanta originalnog dvopeka. Dvopek je hrskav, lagan i dehidriran, za razliku od običnog hleba koji sadrži vlagu. Zato dvopek ima i više koncentrisanu nutritivnu vrednost, potrebno nam je manje dvopeka da bismo zadovoljili energetske potrebe, ne iritira creva i stomak, pa se zato smatra odličnom alternativom svežem hlebu.

Dvopek je dugotrajniji od hleba, čvršći, često obogaćen raznim ukusima, zavisno gde se pravi. Dvopek se proizvodi industrijski, tako da ćemo ga lako naći u svakom supermarketu.

Nutritivni sastav dvopeka

Nutritivna vrednost dvopeka potiče uglavnom od njegovih osnovnih sastojaka, no zavisi od toga za koji se tip proizvoda odlučimo. Od toga zavisi kvalitet kalorija koje unosimo dvopekom, odnosno koncentracija hranljivih tvari koju nam proža određeni tip dvopeka.

U osnovi, običan, prost dvopek (mi ćemo u prodavnicama najčešće naići na italijanske i srednjeevropske marke), sadrži brašno, jaja i šećer. Pri tome mislimo na prost dvopek, od belog pšeničnog brašna.

Dvopek (1 parče/7 gr)

loading...
 • Ugljeni hidrati – 5 gr (2% dnevne vrednosti)
 • Ukupno masti – 1 gr (1% dnevnih vrednosti)
 • Šećeri – 1 gr
 • Proteini – 1 gr (1% dnevnih vrednosti)

Beli hleb (1 parče/20 gr)

 • Ugljeni hidrati – 10gr (3% dnevne vrednosti)
 • Ukupno masti – 1 gr (1% dnevnih vrednosti)
 • Šećeri – 1 gr
 • Proteini – 2 gr (3% dnevnih vrednosti)

Poređenja radi, izneli smo prosečne podatke za dvopek i običan hleb. Kao što vidimo, oni se ne razlikuju mnogo, no, običnog hleba gotovo uvek jedemo više nego dvopeka, pa unosimo i više kalorija, čak i ako je sam dvopek kaloričnija namirnica u osnovi.

Dvopek se mahom sastoji od ugljenih hidrata. On nema preteranu nutritivnu vrednost, ali je siromašan i što se tiče masnoća i holesterola, za razliku od raznih pekarskih proizvoda, zbog čega se smatra dobrom zamenom.

Dvopek je dehidrirana vrsta hleba, te sadrži tek oko 7% vode, u poređenju sa obinim hlebom koji ima oko 40%. Zato dvopek jeste kaloričniji, ali mnogo se bolje vari i brže se njime zasitimo.

Vitamini i minerali u dvopeku

Da je dvopek dobar izvor nekih posebnih hranljivih tvari, baš se i ne može reći, mada ima dosta prednosti nad običnim hlebom. Kada govorimo o vrednosti dvopeka u nutritivnom smislu, on je najpre izvor ugljenih hidrata, odnosno energije, te je prilično zasita i lako svarljiva hrana, te stoga odličan za kombinovanje.

Sa druge strane, nema nekih drugih korisnih osobina, u smislu hranljive vrednosti. Sadrži zanemarljivu količinu vitamina i minerala, baš kao i običan hleb. U jednom malom parčetu kupovnog dvopeka ima sledećih elemenata, u malim količinama i zanemarljivog udela u našim dnevnim potrebama.

 • Vitamin C – 1%
 • Tiamin – 1%
 • Riboflavin – 1%
 • Folati – 2%
 • Kalijum – 1%
 • Bakar – 1%
 • Selen – 3%

Dvopek ne može da se pohvali značajnijom količinom vitamina ili minerala, te u tom smislu ne doprinosi značajno našem zdravlju. Ipak, Njegova najveća prednost nad običnim hlebom leži u tome što je iz njega izvučena sva voda. Zato je lako svarljiv i lak za naš želudac, te pomaže u varenju i često se preporučuje kao dijetalna hrana.

Koliko dvopek ima kalorija?

Možemo reći da je dvopek kalorična namirnicaM u poređenju sa običnim hlebom, ima skoro duplo više kalrija nakoličinu od 100 gr. Sa druge strane, pošto je mnogo laganiji i treba nam manje dvopeka nego hleba da bismo osetili sitost i zadovoljili energetske potrebe, obično konzumacijom dvopeka unesemo manje kalorija, nego ako umesto njega jedemo običan hleb.

vEo koliko kalorija sadrže određene količine dvopeka i njegove varijante. Sa druge strane su kalorije u nekim od najčešćih vrsta hleba.

 • Dvopek (100 gr) – 426 kalorija
 • 1 parče dvopeka (7 gr) – 30 kalorija
 • Integralni dvopek (100 gr) – 366 kalorija
 • 1 parče integralnog dvopeka (10 gr) – 40 kalorija
 • Beli hleb (100 gr) – 265 kalorija
 • 1 parče belog hleba (20 gr) – 53 kalorije
 • Integralni hleb (100 gr) – 265 kalorija
 • 1 parče integralnog hleba (26 gr) – 69 kalorija

Kao što možemo da vidimo, kada je reč o kalorijama u dvopeku, sve je stvar proste matematike. Nije teško zaključiti da konzumiranjem dvopeka možemo značajno da umanjimo ukupan broj unetih kalorija u toku dana.

Zbog toga, kao i zbog činjenice da blago deluje na naš digestivni trakt, dvopek je česta komponenta planova redukcionih dijeta; postoji čak i čitav program ishrane za mršavljenje, koji se zove ‘dvopek dijeta’ i bazira se na konzumiranju dvopeka i citrusnog voća. Mnogi tvrde da im je takav način ishrane pomogao da uspešno reše problem viška kilograma i pročiste organizam.

Prednosti dvopeka za zdravlje

Dopek je blaga i korisna namirnica, ako već nema nekih posebnih supstanci kojima unapređuje naše zdravlje. No, upravo se dopek savetuje bolesnicima, ljudima sa osetljivim stomakom ili probavnim smetnjama, osobama koje žele da smrpaju i tako dalje.

Evo dobrih razloga zašto zameniti običan hleb dvopekom.

Vitka linija – Dvopek ne sadrži mnogo masti, za razliku od raznih pekarskih proizvoda koje mnogi vole, a isto tako sadrži i daleko manje vode od običnog hleba. Zato su kalorije u njemu koncentrisane, pa je ukupno kaloričniji. No, kada je reč o porcijama, dvopek zapravo donosi malo kalorija, ne opterečuje želudac suvišnim mastima i lako se vari.

Zdrava probava – Pošto nema puno vode, dvopek deluje kao sunđer na ostale supstance u nađim crevima, pa na taj način podstiče probavu. Budući da je sam lagan, ne forsira naša creva na veliki napor i može da ih umiri. Zato se često preporučuje osobama sa stomačnim tegobama. Takođe, savetuje se kao hrana tokom prehlade ili drugih boljenja koja čitav organizam čine osetljivim, a posebno sistem za varenje.

Imunitet – Osim što je lagan, dvopek ipak sadrži određenu energetsku vrednost i oslabljenom organizmu na najbolji način obezbeđuje glukozu, koja mu treba da bi imao snage da se oporavi. Istovremeno, neće da iritira stomak i izazove probleme. Treba voditi računa da dvopek bude što svetliji, jer previše pečen dvopek može da sadrži kancerogene supstance; ovo se generalno odnosi na zagorelu hranu i dugo pečenje.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: