Suve šljive – kalorije, nutritivna vrednost, dijeta, upotreba i lekovita svojstva

Par suvih šljiva uz doručak su idealan način da započnete dan; one će pokrenuti vaš metabolizam, podstaći ceo sistem za varenje i snabdeti vaše telo nekim od neophodnih hranljivih materija.

Korisne, ukusne, lekovite i hranljive, suve šljive su vekovima zastupljene u ishrani raznih naroda. Čudesna svojstva sušenog voća otkrili su još naši pradavni preci, kada su shvatili da im slatki, na suncu osušeni plodovi koje su sakupljali daju više energije i snage. Naravno, oni nisu poznavali hemiju, biologiju ni medicinu i nisu znali da ta moć sušenog plčoda potiče od daleko veće koncentracije njegovih prirodnih sastojaka iz svežeg oblika; velika količina nutrijenata, posebno biljnih vlakana, prava su mala riznica zdravlja sušenog voća.

Suve šljive su, uz grožđice, brusnice, suve kajsije, smokve i urme, jedan su od najomiljenijih i najčešće konzumiranih sušenih plodova.

NUTRITIVNI SASTAV SUVIH ŠLJIVA

Suve šljive imaju bogat hranljivi sastav i sadrže veliku količinu dijetnih vlakana, na prvom mestu. Zbog toga se smatraju jednom od najsnažnijih prirodnih laksativa i često se preporučuju u ishrani osoba koje imaju ‘lenja’ creva i teškoća sa probavom. Bogate su i antioksidativnim materijama, vitaminima i mineralima, te su pogodne za razne tipove ishrane i mogu delovati lekovito i preventivno.

One su umereno kalorične, kao i ostalo suvo voće, pa treba biti pažljiv pri serviranju i količini, posebno ukoliko ste na dijeti; sa druge strane, manja, odmerena porcija suvih šljiva može u velikoj meri da pomogne u bržem gubitku neželjenih kilograma. Ovo su osnovni podaci za količinu od 100 gr suvih šljiva.

 • Ugljeni hidrati – 64 gr (21% dnevnog unosa)
 • Dijetna vlakna – 7 gr (28% dnevnog unosa)
 • Šećeri – 38 gr
 • Proteini – 2 gr (4%)

Suve šljive gotovo da ne sadrže zasićene masnoće, holesterol i natrijum, što ih čini izvrsnim za ishranu. Sadrže dosta šećera, kao i svo voće, pogotovo sušeno, zbog čega ih ne treba konzumirati u velikim količinama.

Takođe, značajan udeo njihovog sastava su dijetna vlakna, koja mogu da budu izuzetno korisna za pokretanje metabolizma, za varenje i mršavljenje, ali treba biti oprezan zbog snažnog laksativnog dejstva. Osim toga, suve šljive su bogate vitaminima i mineralima, najviše vitaminima K i A, te kalcijumom i fosforom. Ovo je tabela udela vitamina i minerala u preporučenim dnevnim vrednostima za prosečnu odraslu osobu, na količinu od 100 gr suvih šljiva.

 • Vitamin A – 16%
 • Vitamin C – 1%
 • Vitamin E – 2%
 • Vitamin K – 74%
 • Riboflavin – 11%
 • Tiamin – 3%
 • Niacin – 9%
 • Vitamin B6 – 10%
 • Folati – 1%
 • Pantotenska kiselina – 4%
 • Kalcijum – 4%
 • Gvožđe – 5%
 • Magnezijum – 10%
 • Fosfor – 7%
 • Kalijum – 21%
 • Cink – 3%
 • Bakar – 14%
 • Mangan – 15%

Suve šljive su odličan izvor vitamina A, koji je veoma važan za dobar vid, zdrav imuni sistem i reprodukciju. Važan je za zdravlje srca, pluća, bubrega i drugih organa. Korisni vitamin K takođe je dosta zastupljen u ovom suvom voću, a neophodan nam je prvenstveno za zdravlje kardiovaskularnog sistema, pošto igra značajnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi, dok ništa manje zanemarljivi značaj nema za naše kosti i celo telo. Vitamini B kompleksa koje takođe možemo obezbediti konzumacijom suvih šljiva su od vitalne važnosti za sve metaboličke procese ljudskog organizma.

Kalcijum u suvim šljivama je izuzetno značajan za naš koštani sistem, a kalijum za normalne funkcije mišića i kostiju, pre svega za mišićne kontrakcije. Zbog toga je krucijalan za zdravo srce i regularane funkcije digestivnog trakta. U nastavku ćemo više pažnje posvetiti konkretnim koristima suvih šljiva za ljudsko zdravlje.

loading...

Koliko suve šljive imaju kalorija?

Za sve one koji vode računa o svom zdravlju i liniji, sigurno je od velikog značaja da znaju koliko kalorija ima u ovom suvom voću, kako bi ga mogli adekvatno uklopiti u svoj dnevni meni. Suve šljive nisu preterano kalorične, ali jesu hranljivije od svežeg voća, pa samim tim imaju i više kalorija. Sa sušenim voćem uvek treba biti oprezan u ishrani, kako zbog energetske vrednosti, tako i zbog nezanemarljive količine šećera u njima. Evo koliko kalorija imaju određene porcije suvih šljiva.

 • Suve šljive (100 gr) – 240 kalorija
 • 1 suva šljiva (bez koštice) – 23 kalorije
 • 1 šolja suvih šljiva (bez koštice, 174 gr) – 418 kalorija

Kao što možemo videti, suve šljive su umereno kalorične, no, njihov intenzivan ukus i snažan efekat na organizam teško će vam dozvoliti da ih konzumirate u preteranim količinama. Porcija od nekoliko suvih šljiva može zadovoljiti značajan deo vaših dnevnih potreba za hranljivim materijama koje sadrže, da podstakne vaš probavni sistem i pomogne u mršavljenju. U sledećem odeljku govorimo o vezi suvih šljiva i gubitka kilograma.

DIJETA SA SUVIM ŠLJIVAMA

Ukoliko želite da oslabite na prirodan način i pritom konzumirate dobru, zdravu hranu koja će vam pomoći da smršate, ali ne po cenu korisnih materija koje su vašem telu neophodne za zdravo funkcionisanje, suve šljive su odličan izbor namirnica. Bogate dijetalnim vlaknima, one imaju moćno laksativno dejstvo i efikasno ubrzavaju metaboličke funkcije ljudskog tela. Nema nekog konkretnog plana dijete koji uključuje suve šljive kao glavni sastojak, zato što ih nikako ne treba konzumirati u preteranim količinama, već su one izvrsna i korisna dopuna dijeti.

Suve šljive mogu da budu deo obroka, ali i odlična zamena za ne tako prijateljski nastrojene slatkiše; kada jednom naviknete da umesto čokoladica, kremova, biskvita i drugih poslastica konzumirate šaku sušenog voća, vrlo brzo ćete uvideti pozitivne efekte takvog plana ishrane.

Zašto su suve šljive odlične za mršavljenje?

Suve šljive sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva biljna vlakna, obe vrste značajne za ljudski organizam i obe korisne za gubljenje kilograma. Rastvorljiva vlakna u suvim šljivama daju osećaj sitosti i sprečavaju da dođe do naglih naleta gladi i potrebe za unošenjem dodatnih kalorija; one nam neće dozvoliti da se prejedemo i dodajemo kilograme. Osim toga, rastvorljiva vlakna iz suvih šljiva pomažu da se nivo šećera u krvi drži u granicama normale, time povećavajući i inskulinsku osetljivost, što je izuzetno važno u prevenciji dijabetesa tipa 2, čestog neprijatnog pratioca gojaznosti.

Suve šljive sadrže i puno antioksidanasa, vitamina A, folne kiseline i kalijuma, koji su svi važni za regulaciju metabolizma, istovremeno čuvajući zdravo srce i čitavo telo. Nutrijenti iz suvih šljiva su esencijalni za nekoga ko se pridržava plana niskokalorične dijete. Nerastvorljiva vlakna, koja se takođe nalaze u sastavu suvih šljiva, podstiču sistem za varenje i izbacivanje otpadnih tvari iz tela, održavajući proces pražnjenja creva regularnim. Suve šljive su odličan izbor dijetalne namirnice i dobro ih je uključiti u plan za mršavljenje. Vaš jelovnik bi trebalo da bude dobro balansiran i prilagođen potrebama vašeg organizma, sa fokusom na broj kilograma koji želite da izgubite, na vaše zdravstveno stanje i tako dalje.

Primer dnevnog jelovnika sa suvim šljivama

 • Doručak: Ovsena kaša sa suvim šljivama;
 • Ručak: Pileće belo meso sa barenim povrćem i svežom salatom;
 • Večera: Integralni tost sa jogurtom i zelenom salatom;
 • Užina/e: Sveža jabuka, nekoliko suvih šljiva;

Ovo su samo predlozi za jedan niskokalorični meni; vi ga možete prilagoditi svojim potrebama. Suve šljive su odlične kao deo doručka, zato što će od samog jutra pokrenuti vaš metabolizam, probavni sistem i ubrzati varenje. Dobar su izbor kao hranljiva užina, koja će vam brzo nadoknaditi energiju i držati vas sitim do sledećeg obroka. Posebno su dobre kao užina za one koji su fizički aktivni, zato što sadrže magnezijum koji neguje i oporavlja mišiće, a takođe daju instant energiju za vežbanje.

Napomena: Suve šljive nisu čudotvorni preparat za mršavljenje i funkcionisaće blagotvorno samo ako je vaš jelovnik dobro balansiran i u skladu sa kalorijskim potrebama vašeg tela, prilagođenih režimu za mršavljenje. Fizička aktivnost i kretanje bilo koje vrste takođe su od ključnog značaja, kako za topljenje masnih naslaga, tako i za opšti boljitak i zdrav organizam;

UPOTREBA I LEKOVITA SVOJSTVA

Suve šljive nisu samo za one koji žele da smršaju ili imaju problema sa zatvorom i varenjem. Ovo nutrijentima bogato voće obezbeđuje čitav niz drugih potencijalnih beneficija za ljudsko zdravlje i organizam, zahvaljujući svom kompleksnom hranljivom sastavu. Neke od prednosti suvih šljiva u ishrani su smanjeni rizik od srčanih oboljenja, osteoporoze, dijabetesa i gojaznosti.

Evo za šta su i za koga su sve šljive dobre, koliko su lekovite i na koje se načine upotrebljavaju.

Unos hranljivih materija – Suve šljive obezbeđuju značajne količine materija esencijalnih za čovekov organizam i pravilne funkcije naših organa. Obezbeđuju značajne količine dijetnih vlakana, važnih vitamina i minerala. Vlakna pomažu da se snizi nivo lošeg holesterola u krvi i tako sprečavaju da dođe do opasnih kardiovaskularnih oboljenja, povećavaju osećaj sitosti i sprečavaju prejedanje. Pored toga, obezbeđuju regularne funkcije creva, te redovna konzumacija sprečava nastanak zatvora i drugih digestivnih smetnji. Vitamini i minerali u njima čuvaju mišićni i koštani sitem, regulišu metaboličke procese i sprečavaju nastanak visokog krvnog pritiska.

Prevencija bolesti srca – Konzumacija porcije od tri do šest suvih šljiva dnevno može značajno da utiče na regulaciju krvnog pritiska, na taj način sprečavajući da dođe do opasnih kardiovaskularnih komplikacija koje mogu ugroziti život. Konzumiranje suvih šljiva umanjuje oksidaciju lipoproteina, odnosno lošeg holesterola, što pomaže da se ubalže sve vrste inflamatornih procesa u telu i tako umanji rizik od nastanka srčanih oboljenja, kako su pokazala najnovija istraživanja o prednostima suvih šljiva u ljudskoj ishrani.

Zdravlje kostiju – Suve šljive su jedan od najboljih prirodnihh saveznika u prevenciji oštećenja kostiju i nastanka osteoporoze, kako su pokazale neke od najnovijih studija na datu temu. Suve šljive povećavaju mineralnu gustinu ljudskih kostiju u pomažu da one ostanu vitalne, dovoljno fleksibilne i snažne, sprečavajući prerano starenje kostiju i njihovo slabljenje. Redovna konzumacija manje količine suvih šljiva usporava proces prirodnog propadanja kostiju i obogaćuje njihov sastav, čineći ih otpornijim i jačim.

Prevencija dijabetesa – Iako su, kao i većina suvog voća, umereno kalorične i sadrže dosta šećera, suve šljive su izuzetan saveznik u borbi protiv gojaznosti i dijabetesa, zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kompoziciji. Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju po par suvih šljiva pre obroka tokom glavnog obroka unesu manu količinu hrane nego inače i nemaju potrebu za prejedanjem ili dodatnim grickanjem. Pošto sadrže puno vlakana i fruktoze, suve šljive ne izazivaju nagle skokove insulina u krvi, što je odlično za dijabetičare. No, svejedno treba voditi računa o količinama, pošto ipak sadrže nezanemarljiv broj kalorija koji treba uračunati u optimalni dijetni plan.

Zdravo varenje – Suve šljive su odavno poznate kao efikasan prirodni i narodni lek protiv zatvora. One imaju snažno laksativno dejstvo, zahvaljujući izuzetnoj koncentraciji biljnih vlakana. Zato su odlične za osobe koje pate od zatvora i imaju problema sa usporenim radom creva. One brzo i efikasno rešavaju problem opstipacije i tvrde stolice. Suve šljive nikako nisu lek za proliv, te se savetuje oprez kod kombinovanja i upotrebe u ishrani osoba koje nemaju teškoća sa varenjem. Nisu preporučljive ako osoba ima dijareju.

Suve šljive u ishrani dece

Suve šljive su dobrodošle i u ishrani dece. Upotrebljavaju se u pripremi finih, ukusnih kašica i kompota za bebe, posebno ukoliko imaju problema sa zatvorom. Kašica od sušenih šljiva i krušaka je jedan od često preporučivanih hranljivih obroka za dohranu beba, uzrasta između šest do osam meseci.

Ovaj ukusan obrok će regulisati rad bebinih creva i obezbediti malenom telu u razvoju optimalnu količinu neophodnih i korisnih hranljevih materija. Evo kako se pravi ova fina kašica.

 • Par suvih šljiva bez koštice
 • Kruška

Krušku oprati, oljuštiti, očistiti i iseckati, a šljive prokuvati oko desetak minuta na pari. Na pola spremanja dodati krušku. Kada je gotovo, iscedite mešavinu i dodatno izblendirajte. Ako treba, dodajte vode od kuvanja voćki.

Cena i gde ih kupiti

Suve šljive su kod nas zastupljene i veoma dostupne i pristupačne; one se smatraju našim tradicionalnim i nacionalnim voćem, od kojeg se spremaju raznorazne poslastice, pića i jela. Možete da ih kupite u prodavnicama zdrave hrane, u marketima, na pijacama. Prosečna cena za 100 gr suvih šljiva obično se kreće između 25-45 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: