Breskva – Kalorije, vitamini i prednosti za zdravlje

Sočne slatke breskve su voće kojem je teško odeleti, no za time nema nikakve potrebe, budući da su aromatični plodovi breskinog drveta izuzetno zdravi i blagotvorni za ljudski organizam. Uživanje u sokom bogatim narandžasto crvenkastim plodovima je duga čovekova tradicija.

Ovo voće je, pak, mnogo više od fine prirodne poslastice, ono je prava riznica vitamina i korisnih sastojaka.

Breskve su obožavane od davnih vremena i jedu se širom cele planete, mada potiču sa azijskog kontinenta. Ne samo da su popularne kao jestivo voće, već u mnogim azijskim kulturama imaju i poseban simbolički i kulturološki značaj. Breskve su posebno cenjene u Kini, Japanu, Vijetnamu i Koreji, no ništa manje ni u Evropi.

breskva-kalorije-vitamini-i-prednosti-za-zdravlje

Čarobna aromatična breskva

Breskva se po svom latinskom nazivui vezuje za Persiju, Prunus persica, ali izvorno potiče sa teritorije Kine, gde je prvobitno otkrivena i uzgajana. Breskva se raširila po azijskom kontinentu, pa tako i u Persiji, odakle je nastavila svoj put ka Evropi, Americi i drugim delovima sveta. Na Evropskom kontinentu breskvino drvo uspeva na mediteranskom području. Postoji mnogo različitih sorti breskve i sve su veoma zdrave za naše telo. Nama su, najpoznatije, recimo, nektarine,  koje pripadaju istoj porodici.

Breskve imaju snažan simbolički značaj u kineskoj tradiciji, a sve to zahvaljujući svojim mnogobrojnim pozitivnim svojstvima koja imaju po pitanju čovekovog zdravlja. Kinezi veruju da se breskovo drvo odlikuje vitalnošću, daleko više nego druge voćke, zato što ono cveta pre nego što klija.

Breskva se tako smatra zaštitnicom mladosti, vitalnosti i snage. Grane breskve su često korišćene u magijske svrhe, kao odbrana od zlih sila. Breskovo drvo se često koristilo za izradu ritualnih predmeta, a plodovi su oduvek bili visoko cenjeni zbog svoje hranljivosti.

Nutritivna vrednost breskve

Breskve su pune hranljivih materija, kada se konzumiraju sveže. Često se koriste i kuvane kao kompot, od njih se prave džemovi i slični proizvodi i dodaju se i u razne dezerte, od sveže voćne salate, do torti, kolača i drugih poslastica. Najhranljivije i najzdravije su sirove i sveže zrele breskve. Sve sorte breskvi a ima ih preko dve hiljade, sadrže mnogo vode i obilje korisnih materija.

Zato su odličan prečistač organizma i diuretik. Breskve sadrže vlakna, biljne hormone, korisne vitamine i minerale, šećere, eterična ulja i nešto drugih materija.

Pogledajmo kakve su nutritivne vrednosti jedne srednje zrele breskve (150 gr).

loading...
 • Ugljeni hidrati – 15 gr (5% dnevnog unosa)
 • Dijetna vlakna – 2 gr (9%)
 • Šećeri – 13 gr
 • Proteini – 1 gr (3%)

Breskve nemaju masnoća, a sadrže puno vitamina i minerala, što ćemo pomenuti u nastavku. Jedina loša strana breskvinog nutritivnog sastava jeste to što veći deo ugljenih hidrata potiče od šećera. To znači da bi trebalo voditi računa o ukupnom dnevnom unosu šećera; većina voćki sadrži izvesnu dozu prirodnih šećera. To ne znači ni da su ti šećeri, pošto su prirodni, zdravi da se konzumiraju u većim količinama.

Istovremeno, to nikako ne znači da ne treba da jedemo voće, naprotiv. Breskve su odličan izvor vode i hranljivih tvari i svakako treba da budu zastupljene u našoj ishrani. Evo i zašto.

Vitamini i minerali u breskvama

Breskve su prava riznica vitamina i minerala. Sadrže dosta dijetnih vlakana, a veoma su dobar izvor vitamina A, vitamina C i niacina. Takođe sadrže i značajnu količinu potazijuma.

Sa druge strane nemaju bitnu količinu masnoća, holesterola, ni soli. Evo koliko procenata dnevnog unosa određenih važnih vitamina i minerala sadrži jedna zrela breskva srednje veličine.

 • Vitamin A – 10%
 • Vitamin C – 17%
 • Vitamin E – 5%
 • Vitamin K – 5%
 • Tiamin – 2%
 • Riboflavin – 3%
 • Niacin – 6%
 • Vitamin B6 – 2%
 • Folati – 1%
 • Pantotenska kiselina – 2%
 • Kalcijum – 1%
 • Gvožđe – 2%
 • Magnezijum – 3%
 • Fosfor – 3%
 • Kalijum – 8%
 • Cink – 2%
 • Bakar – 5%
 • Mangan – 5%

Breskve su, kao što možemo da vidimo, odličan izvor nekih vitamina i minerala. U kombinaciji sa sadržajem vode i dijetnih vlakana sa njima, čine veoma zdravu svežu namirnicu. Udeo vitamina C u breskvama je dobar, a znamo koliko je ovaj nutrijent važan za naš imuni sistem i kao prevencija od opasnih slobodnih radikala, odlosno bolesti koje oni izazivaju.

Vitamin E je takođe izuzetno važan antioksidans, dok je vitamin A važan za zdravu kožu, za oči i plodnost. Vitamin B6 je neophodan za rast i izuzetno je važan za trudnice, pošto učestvuje u deobi tkiva, te stoga sveukupnom razvoju tela.

Niacin, koga u breskvama ima dosta, značajan je za održavanje nivoa šećera u krvi i učestvuje u procesu pretvaranja hrane koju konzumiramo u enegriju. U tom smislu igra važnu ulogu u metabolizmu i reguliše apetit. Minerali u breskvama takođe su dobri. Breskve su dobar izvor potazijuma, odnosno kalijuma, koji je važan za regulaciju srčanih kontrakcija, te pravilan rad creva i za mišićna tkiva.

Koliko breskve imaju kalorija?

Breskve su niskokalorično voće, koje sadrži dosta vode i biljnih vlakana, te su pogodne za dijetalnu ishranu. Sa druge strane, snabdevaju organizam korisnim količinama važnih nutrijenata. Breskve se smatraju odličnom hranom za osobe koje pokušavaju da smršaju i održe svoju telesnu težinu, a naravno, i svima ostalima. Jedino o čemu treba voditi računa jeste sadržaj šećera.

No, ako slatkiše zamenimo sočnim breskvama, imaćemo odličnu i zdravu poslasticu, bez opasnosti od viška kilograma. Kako se breskve konzumiraju i sveže i sušene, te se koriste za pripermu nekih poslastica, poput kompota, džemova i slatka, pogledjmo koliko kalorija sadrže takvi proizvodi i same breskve.

 • 1 sirova srednja breskva (150 gr) – 59 kalorija
 • Kompot od bresaka u konzervi (1 šolja) – 59 kalorija
 • Sušene breskve (100 gr) – 77 kalorija
 • Kašica za bebe od breskve (95 gr) – 62 kalorije
 • Sok od breskve (1 dl) – 48 kalorija
 • Pita od bresaka (100 gr) – 223 kalorije
 • Pekmez od breskve (100 gr) – 260 kalorija

Breskve, generalno, nisu kalorične. Pojedini proizvodi od bresaka imaju više kalorija zbog drugih sastojaka, poput šećera i testa, kao što je slučaj sa pitom (ovde je u pitanju pita od masnog testa, poput američke pite od jabuka). Navedene vrednosti proizvoda od breskve su prosečne, variraju u zavisnosti od toga da li je verzija domaća ili industrijska, te kakve sve dodatke sadrže.

U svakom slučaju, same po sebi, breskve imaju jako malo kalorija, a već jedna sočna srdenja breskva je sasvim dovoljna da zadovolji naše potrebe. Odlična je da se jede kao užina, kao deo zdrave voćne salate od čistog voća,a dobar predlog je i da se od nje pravi sok ili neki smoothie napitak. Odlične su i kao sastojak za kašice za decu.

Prednosti breskve za zdravlje

Pošto obiluju korisnim nutrijentima, a imaju malo kalorija, breskve su zdravo i ukusno voće. Ovo su neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti sočnih bresaka, te nije čudo zašto su vekovima obožavana voćka.

Mladost i vitalnost – Breskve sadrže vitamin C i druge nutrijente koji kožu čine elastičnom i svežom. Tako pomažu u usporavanju procesa starenje, daju nam vitalnost i uopšte održavaju naš organizam punim energije i snage. Pošto hrane naše telo korisnim elementima, pomažu da duže budemo gipki, vitki i izdržljivi.

Zdrave oči – Breskve u sebi sadrže beta-karoten, koji se u ljudskom organizmu pretvara u vitamin A, izuzetno je bitan za cirkulaciju i dobar vid. Ovaj element neguje oči i dobra je preventiva oštećenja vida.

Mršavljenje – Osim što si same po sebi niskokalošrične, breskve su dličan antioksidans i diuretik, pa pomažu telu da se brže i lakše izbori sa viškom masnih naslaga. Pomažu varenje i neguju creva, a ubrzavaju metaboličke procese u telu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: