Šljive – Kalorije, vitamini i prednosti za zdravlje

Mirisna i sočna šljiva je voće koje je veoma zastupljeno u našim krajevima, te se često smatra i nekom vrstom lokalnog brenda, posebno kada se pomene čuvena rakija ‘šljivovica’, te drugi domaći proizvodi od ovog slatkog i ukusnog voća. Šljiva je odavno poznata kao veoma korisna prirodna namirnica. Ljudi su je konzumirali milenijumima unazad, a znana je i u tradicionalnoj medicini, kao moćan prirodni lek.

Danas, kada poznajemo sva njena hranljiva svojstva i na naučnom nivou, šljiva se u velikom stilu servira na trpezama širom seta. Mi je jedemo svežu, kada zreli i sočni plodovi tamno ljubičaste boje sazru i počnu da se odvajaju od peteljki na granama.

Takođe je koristimo za raznovrsne poslastice i pića, a sa radošću uživamo i u sušenim plodovima.

sljive-kalorije-vitamini-i-prednosti-za-zdravlje

Sočna i hranljiva šljiva

Ovo nutritivno bogato voće broji preko dve hiljade različitih sorti, koje se razlikuju po boji, veličini i samom obliku ploda, pa samim tim i u nutritivnom sastavu. Sve šljive su snažni antioksidansi i pozitivno deluju na ljudski organizam. Šljive su zahvalne za uzgajanje, a još zahvalnije za upotrebu u kulinarstvu.

Osim svežih plodova, često se konzumiraju sušene, a od njih se spremaju i razni proizvodi za zimnicu. Od šljiva se kuvaju pekmezi, džemovi i slatka, stavljamo ih u kolače i pite, pravimo od njih sokove i pečemo rakiju. Važno je reći da su suve šljive u mnogo čemu posebno korisne za naše telo. Pre svega za naš digestivni sistem i zdravu probavu.

Evropska šljiva, tamno ljubičasta i plavičasta, otkrivena je pre više od dva milenijuma, negde na teritoriji oko Kaspijskog mora. U starom veku je već bilo poznato bar oko tri stotine vrsta šljivinog drveta. Šljive su rasprostranjene u našim krajevima, pa ćete retko videti seoski voćnjak ili baštu bez bar nekoliko drveta šljive.

Šljiva je cenjena u našoj narodnoj kuhinji i medicini, te ima široku upotrebljivost. Osim kao svež ili sušeni plod za sebe, te dodatak za slatka jela, šljiva je jedno od voća koje se neretko upotrebljava i za jela sa mesom, kao dodatak, preliv ili nadev. Mnogobrojna nutritivna svojstva i prijatan ukus čine je dobrodošlom u različitim kuhinjama.

Nutritivni sastav šljive

Šljive su pre svega bogate antoksidansima, što potvrđuju mnoga istraživanja; neke uporedne studije pokazuju da samo jedan plod šljive ima istu količinu antioksidansnih tvari kao jedna šaka svežih borovnica, koje su veoma cenjene upravo zbog tog svojstva.

Sastav samih šljiva može da se razlikuje zavisno od sorte, uslova i mesta na kojima šljiva raste i uzgaja se. No, u svakom obliku predstavlja bogatu riznicu vitamina i minerala. Šljive sadrže puno vlakana i fenola.

loading...

Sveže šljive

 • Ugljeni hidrati – 11 gr (4% dnevnog unosa)
 • Dijetna vlakna – 1 gr (6% dnevnog unosa)
 • Šećeri – 10 gr
 • Proteini – 1 gr (1% dnevnog unosa)

Suve šljive

 • Ugljeni hidrati – 64gr (21% dnevnog unosa)
 • Dijetna vlakna – 7 gr (28% dnevnog unosa)
 • Šećeri – 38 gr
 • Proteini – 2 gr (4% dnevnog unosa)

Količina od 100 gr šljiva sadrži veći udeo vode, te ugljene hidrate i proteine. U ovom preseku nutritivnih vrednosti, mođemo da vidimo da suve šljive mogu da se pohvale izuzetno značajnom količinom dijetnih vlakana. Upravo zbog toga se često preporučuju za rešavanje problema sa opstipacijom. I sveža i suva šljiva mogu da se pohvale snažnim laksativnim delovanjem; suve šljive ovde prednjače, jer imaju više vlakana i koncentrisan šećerni alkohol sorbitol, te zato imaju jaču antkosidativnu moć.

U oba slučaja, veći deo ugljenih hidrata čine šećeri, zbog čega bi trebalo pripaziti sa količinom ovog voća u ishrani.

Vitamini i minerali u šljivama

Šljive, sveže i sušene, sadrže značajnu količinu vitamina i minerala. Šljive su dobar izvor vitamina C, A i K, te riboflavina i niacina i drugih vitamina B kompleksa. Vrednosti koncentracije vitamina značajno variraju u odnosu na to da li ih konzumiramo sveže ili sušene.

U svakom obliku šljive su riznica korisnih fitonutrijenata. One obiluju kalojumom, magnezijumom, fosforom i bakrom, posebno kada je reč o sušenim šljivama. Sveže šljive prednjače u pogledu vitamina C i A.

 • Vitamin A – 7%/16%
 • Vitamin C – 16%/1%
 • Vitamin E – 1%/2%
 • Vitamin K – 8%/74%
 • Tiamin – 2%/3%
 • Riboflavin – 2%/11%
 • Niacin – 2%/9%
 • Vitamin B6 – 1%/10%
 • Folati – 1%/1%
 • Pantotenska kiselina – 1%/4%
 • Kalcijum – 1%/4%
 • Gvožđe – 1%/5%
 • Magnezijum – 2%/10%
 • Fosfor – 2%/7%
 • Kalijum – 4%/21%
 • Cink – 1%/3%
 • Bakar – 3%/14%
 • Mangan – 3%/15%

Nijedan vitamin i mineral u šljivama nije zanemarljiv. Čitav sastav šljiva je izuzetno pogodan za ljudski organizam, pre svega zbog visoke koncentracije antioksidativnih supstanci. Nutricionistički, odnos vitamina, minerala i ostalih materija u šljivama je veoma dobro izbalansiran, te zato šljive prijaju ljudskom organizmu, a hranljive tvari u njima su lako iskoristive.

Nikako ne treba zanemariti udeo vitamina B grupe u ovom voću; ovi vitamini su prisutni u dovoljno značajnim koncentracijama da pozitivno utiču na naše telo. Vitamini B grupe su važni za pravilnu razmenu energije u našem telu, odnosno za pravilne metaboličke funkcije.

Koliko šljive imaju kalorija?

Šljive su niskokalorično voće, ali sadrže značajan udeo šećera. Zbog toga treba povesti računa o količini šljiva pri serviranju, te radije konzumirati sveže voće, nego poslastice od šljiva. Suve šljive su, naravno, kaloričnije, zato što imaju visokokoncentrisanu energetsku i hranljivu vrednost. To nikako ne umanjuje njihovu blagotvornost, već samo porciju za konzumiranje.

Navodimo koliko kalorija se nalazi u određenim varijantama konzumacije i porcijama šljiva i proizvoda od ovog voća.

 • 1 sveža šljiva, prosečno – 30 kalorija
 • Sveže šljive (porcija/150 gr) – 70 kalorija
 • 1 suva šljiva, bez koštice – 23 kalorije
 • Suve šljive (100 gr) – 240 kalorija
 • Pekmez od šljiva, bez dodatog šećera (100 gr) – 237 kalorija
 • Pekmez od šljiva, prosečno (100 gr) – 260 kalorija

Sveže šljive nemaju puno kalorija i svakako ne predstavljaju rizik za liniju, dok sa druge strane podstiču metabolizam i varenje. Sušene šljive su dosta kaloričnije, ali i bogatije različitim nutrijentima.

Dobar predlog je da se sušene šljive kombinuju u musli obrocima za doručak. Svega par komada suvih šljiva može da doprinese zdravoj probavi i pokrene metabolizam na početku dana. Prerađevine od šljiva su kalorične, što ne znači da ih nužno ne treba koristiti, već da se konzumiraju u malim porcijama. Preporučljivo je praviti ih samostalno, bez mnogo dodataka.

Prednosti šljiva za zdravlje

Šljive su veoma zdrava voćka i uvek se toplo preporučuju za dobru probavu i zdrav digestivnis sistem. I sveže i sušene šljive obiluju antioksidansima, zbog čega se smatraju izuzetnim prirodnim lekom, odnosno preventivom mnogih neželjenih stanja i bolesti.

Poznato je da pomažu u smanjenju rizika za razvoj raka i kardiovaskularnih problema, te da pozitivno deluju u na skeletni sistem i raspoloženje.

Zdrava probava – Šljive su odavno poznate kao narodni lek protiv zatvora i neredovne stolice, te se preporučuju kao izuzetan prirodni laksativ. Osobe koje imaju zdravu probavu ili osetljiva creva ne treba da konzumiraju veće količine šljiva, pogotovo sušenih.

Prevencija raznih oboljenja – Zbog snažnog antioksidansnog dejstva, šljive se nalaze na top listi najboljih prirodnih namirnica koje redukuju rizik za nastanak raka, dijabetesa i drugih ozbiljnih oboljenja. One pomažu u regulaciji nivoa šećera i holesterola u krvi, te pomažu kod dijabetesa i povišenog lošeg holesterola. Tako čuvaju i zdralje srca i naš mozak.

Snažan imunitet i vitka linija – Zbog visokog sadržaja antioksidanasa, šljive podstiču imuni sistem i štite naše telo. Visok udeo vlakan i drugih supstanci koje šljve čine snažnim diuretikom podstiču metabolizam, što pomaže u izbacivanju viška toksina iz tela, ali i održavanju vitke linije. Dobre su i sveže i sušene, a važno je konzumirati ih umereno, prvenstveno zbog udela šećera.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: