Čmičak na oku – šta znači, koji je uzrok i prirodno lečenje

Čmičak ili kako se na latinskom naziva “Hordeulum”, definiše se kao pojava na svu sreću potpuno bezopasnog stanja koje podrazumeva prisustvo upale lojnih žlezda koje su smeštene na području očnog kapka ili prisustvo upale folikula gornjih ili donjih trepavica.

I jedan i drugi oblik upale, kroz jednako izraženu učestalost javljaju se u svim starosnim dobima i kod oba pola, ali postoje osobe kod kojih je predispozicija za nastanak takvih upala, odnosno predispozicija za nastanak čmička nešto veća. Konkretno, nešto češće, čmičak se javlja kod osoba koje su izložene prisustvu hroničnog umora, kao i kod osoba kod kojih je prisutan neki od oblika hroničnog oboljenja, kao što je dijabetes, seboreja, prisustvo hronične upale očnih kapaka i slično.

Rizik od nastanka čmička, takođe raste i kod osoba koje ne vode dovoljno računa o higijeni regije lica oko očiju, odnosno o higijeni ruku, a koje često dodiruju područje oko očiju. Takvim ponašanjem, stvara se rizik od nakupljanja nečistoća na površini očnih kapaka, a to dalje dovodi do mogućnosti iritacije i stvaranja upale lojnih žlezda na pomenutom području, kao i do mogućnosti iritacije i stvaranja upale folikula gornjih ili donjih trepavica.

U nastavku teksta, pročitajte više o tome šta tačno predstavlja uzrok pojave čmička, ali i o tome na koji način se prisustvo čmička manifestuje i kako se čmičak leči.

Šta tačno predstavlja uzrok pojave čmička?

U regiji koja obuhvata očne kapke i u regiji u kojoj su smešteni folikuli gornjih i donjih trepavica, kod svih pa samim tim i kod potpuno zdravih osoba, može se ustanoviti prisustvo određene koncentracije bakterije “Staphylococcus Aureus”. Kada su vrednosti ove bakterije niske, odnosno kada se kreću u normali, njeno prisustvo na pomenutoj regiji nije alarmantno i ne izaziva rizik od nastanka bilo kakve infekcije, upale, niti bilo kog trećeg oblika komplikacije.

cmicak-na-oku-sta-znaci-koji-je-uzrok-i-prirodno-lecenje

Međutim, kada se vrednosti bakterije “Staphylococcus Aureus” uvećaju i kada koncentracija ove bakterije postane veća od normalne, to automatski rezultira pojavom infekcije koja se karakteriše kao bakterijska i naziva se stafilokokna infekcija. Stafilokokna infekcija u ovom slučaju, direktno je povezana sa pojavom upale očnog kapka ili upale folikula gornjih ili donjih trepavica i takvu upalu nazivamo čmičak.

Samim tim, može se zaključiti da je čmičak stafilokokni oblik infekcije očnog kapka ili folikula trepavica.

Na porast vrednosti bakterije “Staphylococcus Aureus” u regiji očnog kapka, mogu uticati stanja koja smo pomenuli u uvodnom delu teksta, dakle prisustvo neke od gore navedenih hroničnih bolesti, izloženost hroničnom umoru ili loše oblikovane higijenske navike. Međutim i svaki oblik pada imuniteta, bez obzira na razlog zbog kojeg je do njega došlo, takođe predstavlja preduslov za prekomerno razvijanje bakterije “Staphylococcus Aureus” i za nastanak čmička.

Da li je čmičak zarazan?

S obzirom da nastaje kao posledica povećanih vrednosti bakterije “Staphylococcus Aureus” i da se definiše kao bakterijska stafilokokna infekcija, čmičak jeste zarazan i može se preneti sa osobe na osobu. Iz tog razloga, osoba kod koje se razvilo prisustvo čmička, trebalo bi što češće da pere ruke i da izbegava rukovanje sa drugim osobama ukoliko je predhodno dodirnula površinu inficiranog oka, odnosno kapka.

loading...

Takođe, osoba kod koje se razvilo prisustvo čmička, nikako ne bi smela da koristi peškir koji koristi još neka osoba nakon umivanja, kao ni bilo koji predmet koji pri korišćenju ostvaruje kontakt sa očima (recimo maskara, ajlajner, uvijač trepavica i slično).

Osim direktnim, odnosno neposrednim fizičkim kontaktom, čmičak se ni na jedan drugi način ne može preneti sa osobe na osobu. Dakle, ne može se preneti sedenjem u istoj prostoriji, tačnijem deljenjem istog prostora i slično.

Kroz koje simptome se prisustvo čmička manifestuje?

Simptomi kroz koje se manifestuje prisustvo čmička, razlikuju se u odnosu na fazu razvoja infekcije.

Preciznije, u početnoj fazi razvoja infekcije, kada se čmičak tek formira, jedan od prvih simptoma koji se javljaju, jeste pojava neprijatnog i kako pacijenti kažu veoma iritirajućeg osećaja u regiji kapka. Taj osećaj, izražen je kroz prisustvo blagog, ali konstantnog i umarajućeg bola u regiji kapka.

U fazi daljeg razvoja infekcije, dolazi do pojave crvenila u regiji kapka i do pojave otoka. Uporedo sa pojavom crvenila u regiji kapka i uporedo sa pojavom otoka, dolazi i do formiranja gnojne kvržice na kapku. Upravo ta gnojna kvržica, predstavlja čmičak. Kada se čmičak formira, dolazi do pojave novih simptoma koji prate njegovo prisustvo, a to su prisustvo osetljivosti na svetlo, suzenje oka, pojava bola pri pokretanju očnog kapka (javlja se bol pri trepljanju, odnosno pri svakom činu otvaranja ili zatvaranja oka).

Formirani čmičak nije poželjno niti preporučljivo dodatno iritirati recimo stiskanjem ili bilo kojim oblikom grubog tretiranja, jer to može dovesti do pojave komplikacija u smislu stvaranja uslova i iniciranja napredovanja i širenja infekcije.

Na koji način se dijagnostikuje prisustvo čmička?

S obzirom na činjenicu da su simptomi kroz koje se prisustvo čmička manifestuje lako primetni, odnosno vizuelno uočljivi, dijagnostikovanje prisustva čmička ne podrazumeva nikakav poseban tretman. Drugim rečima, pri odlasku kod lekara, lekar već na osnovu uočavanja čmička na kapku dijagnostikuje njegovo prisustvo i ne pristupa nikakvom složenijem procesu pregledanja ili vršenja analize.

Samo u veoma retkim slučajevima, a to je onda kada prisustvo čmička neuobičajeno dugo traje ili kada se neuobičajeno učestalo ponavlja, potrebno je zauzeti ozbiljniji pristup koji se ogleda kroz uzimanje brisa sa očnog kapka i vršenje mikrobiološke analize.

Takvim postupkom, nastoji se da se utvrdi tačna koncentracija u kojoj je izraženo prisustvo bakterije “Staphylococcus Aureus” u regiji očnog kapka i da se u skladu sa tim, ukoliko je to prema proceni lekara neophodno, pristupi određivanju terapije.

Proces lečenja čmička

U najvećem broju slučajeva, u lečenje čmička nije potrebno uključiti terapiju medikamentima. Tačnije, terapija medikamentima, uključuje se samo i isključivo onda kada prisustvo čmička traje neuobičajeno dugo ili kada se neuobičajeno često ponavlja. U takvim slučajevima, terapija medikamentima, zasniva se na upotrebi antibiotika (u formi masti ili u formi kapi) u kombinaciji sa kortikosteroidima.

Ukoliko se radi o toliko komplikovanom primeru prisustva čmička, da čak ni terapija antibioticima u kombinaciji sa kortikosteroidima ne dovodi do izlečenja, onda se pristupa dreniranju sadržaja čmička, tačnije pristupa se mehaničkom provaljivanju formirane kvržice i odstranjivanju sadržaja gnoja kojim je kvržica ispunjena. Dreniranje se mora obavljati u strogo sterilnim uslovima i stručno, što znači da ga obavezno mora obavljati lekar i to uz upotrebu adekvatnog medicinskog instrumenta i uz upotrebu lokalne anestezije. U protivnom, ukoliko se dreniranje obavi nestručno i u nedovoljno sterilnim uslovima, može doći do pojave komplikacija od kojih je najčešća celulitis.

Onda kada nema nastalih komplikacija u okviru prisustva čmička, odnosno kada se njegove razmere, period trajanja ili učestalost ponavljanja ne mogu opisati kao nešto što je abnormalno, tada se u lečenje čmička uključuju isključivo prirodni preparati.

Prirodno lečenje čmička

Postoji prilično veliki broj prirodnih preparata uz čiju pojedinačnu ili kombinovanu primenu se čmičak može izlečiti.

Većinu od tih preparata, možete napraviti sami i to uz pomoć samo nekoliko sastojaka koje sigurno imate u svom domu ili koji su vam lako dostupni.

Sa vama, podelićemo nekoliko recepata, na osnovu kojih ćete moći da pripremite pomenute preparate.

Čaj od nevena kao lek za čmičak

Za pripremu i upotrebu čaja od nevena u cilju lečenja čmička, potrebno vam je:

– Dve pune kafene kašike čaja od nevena (najbolje je da koristite čaj na meru, koji možete kupiti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane),
– Oko 300 mililitara provrele vode,
– Nekoliko tufera od vate ili od gaze.

Priprema i upotreba:

Dve pune kafene kašike čaja od nevena, prelijte sa oko pola litra provrele vode i to poklopite i ostavite da odstoji deset minuta. Nakon deset minuta, čaj procedite i podelite ga na dve količine, tako da jedna količina obuhvata 250 mililitara, a druga 50 mililitara. Veću količinu čaja popijte dok je umereno topao, a preostali deo, odnosno 50 mililitara čaja još malo ohladite (dok ne postane podnošljivo mlak) i upotrebite ga za stavljanje obloge.

Oblogu stavite na sledeći način:

U 50 mililitara podnošljivo mlakog čaja od nevena, umočite nekoliko tufera od vate ili od gaze. Zatim, tufere iscedite i uz blagi pritisak ih naslonite na zatvoreno oko na kojem se nalazi čmičak. Oblogu držite između 5 i 10 minuta, a nakon njenog uklanjanja sa oka oko nemojte ispirati niti brisati.
Na opisani način, čaj od nevena je najbolje da koristite uveče i to od prvog do poslednjeg dana trajanja simptoma kroz koje se manifestuje prisustvo čmička.

Čaj od mešavine čička i vidove trave kao lek protiv čmička

Za pripremu i upotrebu čaja od mešavine čička i vidove trave u cilju lečenja čmička, potrebno vam je:

– Jedna puna kafena kašika čaja od čička,
– Jedna puna kafena kašika čaja od vidove trave,
– Oko 300 mililitara provrele vode,
– Nekoliko tufera od vate ili od gaze.

Priprema i upotreba:

Najpre pomešajte jednu punu kafenu kašiku čaja od čička sa jednom punom kafenom kašikom čaja od vidove trave. Kao i u slučaju pripreme čaja od nevena i ovog puta je poželjno i preporučljivo da koristite čajeve na meru koje možete kupiti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane. Mešavinu ove dve vrste čajeva, prelijte sa oko 300 mililitara provrele vode i to poklopite, a zatim ostavite da odstoji 10 minuta.

Nakon deset minuta, ovu čajnu mešavinu procedite i podelite na dve količine i to u istim razmerama kao što je preporučeno kada je u pitanju čaj od nevena. Dakle, u jednom delu podeljene količine, treba da bude 250 mililitara čaja, a u drugom delu podeljene količine treba da bude 50 mililitara čaja.

Količinu od 250 mililitara čaja popijte dok je umereno topla, a količinu od 50 mililitara čaja upotrebite za stavljanje obloge. Oblogu stavljajte na identičan način kao što je to opisano za oblogu od čaja od nevena.

Ovu čajnu mešavinu, možete pripremati i na opisani način koristiti jednom dnevno i to od prvog do poslednjeg dana trajanja simptoma kroz koje se manifestuje prisustvo čmička.

Beli luk kao prirodni preparat za lečenje čmička

Poznato je da se beli luk smatra jednim od najefikasnijih prirodnih antibiotika. Kao takav, on ima moć uništavanja štetnih bakterija koje su prisutne u organizmu i koje su uzročnici nastanka različitih oblika infekcija. Jedna od takvih infekcija, jeste i čmičak. Zato, u cilju lečenja čmička, u periodu trajanja njegovog prisustva, dnevno treba da pojedete bar dva čena belog luka. Ukoliko vam konzumiranje belog luka smeta zbog stvaranja neprijatnog zadaha, možete koristiti i beli luk u prahu ili beli luk u tabletama koji je takođe dostupan na tržištu.

Osim što će vam pomoći u procesu uništavanja štetnih bakterija koje su prisutne u vašem organizmu, tačnije u regiji očnog kapka i koje su uslovile pojavu čmička, beli luk će ujedno ojačati vaš imunitet i doprineće ne samo bržem i jednostavnijem lečenju čmička već i sprečavanju njegove ponovne pojave.

Pored belog luka, u cilju lečenja čmička i u cilju sprečavanja njegove ponovne pojave, preporučujemo da konzumirate i druge namirnice ili dodatke jelima, koji doprinose jačanju imuniteta i uništavanju štetnih bakterija u organizmu. Konkretno, konzumirajte što više namirnica koje sadrže vitamin C (možete piti sok od sveže ceđenog limuna, ali i jesti svež kiseli kupus, svežu papriku ili citrusno voće kao što su pomorandze ili mandarine). Takođe, možete konzumirati i vitamin C u formi suplementa.

Od koristi će biti i ukoliko budete konzumirali riblje ulje u kapsulama, jer ono takođe poboljava imunitet i doprinosi procesu odbrane organizma od infekcija izazvanih prisustvom štetnih bakterija.

Šta još može ubrzati i dodatno olakšati proces lečenja čmička?

Uz primenu prirodnih preparata koji se koriste u svrhu lečenja čmička, ubrzanju i olakšanju procesa lečenja čmička doprinosi i sledeće:

– U toku trajanja prisustva čmička, preporučuje se da ukoliko ste ih predhodno koristili prestanete da koristite kontaktna sočiva,

– Takođe se preporučuje da u periodu trajanja prisustva čmička ne koristite maskaru niti bilo koji drugi proizvod namenjen za šminkanje očiju,

– U toku trajanja prisustva čmička, morate poboljšati higijenske navike. Konkretno, morate se redovnije umivati i prati ruke, ali i što češće menjati peškir i jastučnicu.

– U toku trajanja prisustva čmička, morate izbegavati boravak u zadimljenom prostoru ili u prostoru u kojem je prisutna velika koncentracija bilo kog oblika materije koja vam može iritirati oči (prašina recimo).

– U toku trajanja prisustva čmička, ne smete iritirati oči grubim trljanjem ili češanjem.

– U toku trajanja prisustva čmička, morate posebno izbegavati kontakt sa osobama kod kojih je takođe razvijen neki od oblika bakterijske infekcije. To je važno iz razloga što se svaki oblik infekcije, mnogo lakše i brže prenosi na već inficirano područje nego na zdravo područje kože, odnosno sluzokože. Samim tim i vi i osoba kod koje je izražen neki drugi oblik bakterijske infekcije, dolazite u rizik da se pri kontaktu izložite proširenju infekcije.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: