Kokice – kalorije, vitamini i prednosti za zdravlje

Da li ste znali da se kokice smatraju jednom od najzdravijih i najpopularnijih grickalica na svetu? Kokice su pune korisnih sastojaka i nisu štetne po zdravlje, pa ni po liniju, ako se spremaju na pravi način. Mislimo na obične, nemasne i tek malo posoljene kokice koje možete grickati sa uživanjem, dok gledate televiziju, držite se sa prijateljima ili prsto imate potrebu da nešto prezalogajite, a ne želite da u organizam unosite suvišne kalorije i štetne materije. Međutim, treba skrenuti pažnju na to kako se kokice spremaju.

Kokice su pravi mač sa dve oštrice, kada je reč o slanišima i grickalicama. Tajna je u njihovoj pripremi; one se spremaju jednostavno, ali mogu da budu ili super zdrave ili pravi ‘junk food’. Kokice se često spremaju sa mnogo ulja, mnogo soli i začina, što vrlo lako vodi prejedanju i gomilanju kalorija, da ne pričamo o drugim štetnim efektima od preteranog unosa masnoća i soli.

Da stvar bude gora, popularne su i slatke varijante kokica, a takve sada možete da kupitite na uličnim kioscima za kokice; dodaju im se šećer, arome i prelivi koji ih pretvaraju u jednu poprilično lošu namirnicu.

Sve izvedene ideje i kombinacije za pripremu kokica pretvaraju ovu super hranljivu i korisnu namirnicu u potencijalno štetnu. U nastavku teksta ćemo se pozabaviti nutritivnim sastavom kokica i svim njihovim efektima na ljudsko zdravlje, kako pozitivnim, tako i negativnim.

Šta su kokice?

Kokice su proizvod od posebnog kukuruza ‘kokičara’, koji se, kako bismo mi rekli, ‘koka’ kada se izlaže velikoj toploti. Na engleskom popcorn, od glagola pop, što opisuje opravo pomenuti fenomen. Svako zrno kukuruza kokičara ima mali sadržaj vode u sredini. Kada se kokičar zagreva, voda se širi i na kraju dovodi do malene eksplozije, zahvaljujući kojoj nastaju upravo svima omiljene kokice. Najstarije zrno kukuruza kokičara na čitavom svetu je otkriveno u Novom Meksiku i ono datira čak pet milenijuma unazad.

kokice-kalorije-vitamini-i-prednosti-za-zdravlje

Kokičar je postao enormno popularan tokom vekova, a najveću slavu je doživeo u doba Velike Depresije, zato što je bio lako dostupan i veoma jeftin. Danas, u Americi se tokom jedne godine konzumira preko 500 miliona kilograma kokica, što ih čini top grickalicom u Americi i po proizvodnji i po konzumaciji.

Kokice su možda i najomiljenija grickalica na planeti, koje je proslavila američka popularna kultura. Kokice su u Sjedninjenim Državama i zvanično najčešće konzumirana grickalica u zemlji, a tesno su vezane za kulturu bioskopa, zabavnih parkova i ostalih sadržaja za uživanje u slobodnom vremenu. I kod nas su kokice jedna od najuobičajenijih uličnih grickalica, u svakom gradu na našem kontinentu uvek ćete u pešačkoj zoni naići na kioske sa kokicama.

Nutritivni sastav kokica

Mnogi toga nisu svesni, ali kokice zapravo predstavljaju integralnu hranu, odnosno proizvod od celog zrna žitarica, što se izuzetno ceni u svetu nutricionizma i u zdravom načinu ishrane generalno. Celo zrno žitarica je bolje za varenje, bolje se iskorišćava u organizmu i uopšteno više prija našem telu, u poređenju sa više obrađenim žitaricama.

Celo zrno žitarica obiluje mnogo većom koncentracijom korisnih nutrijenata. Tako i kokice imaju prirodnu veću količinu hranljivih materija, u porećenju sa, recimo, grickalicama od pšeničnog brašna, punih veštačkih aditiva i slično. Brojne studije povezuju integralne namirnice sa samnjenim rizikom od upala svake vrste, te razniih zdravstvenih tegoba, uključujući i teška zdravstvena stanja, poput kardiovaskularnih bolesti i raka.

loading...

Kokice se spremaju na više načina, sa više i manje masnoća, na prvom mestu. Možemo da ih pravimo bez ulja, sa uljem, a mogu da se spremaju i na šporetu i u mikrotalasnoj pećnici. U zavisnosti od onoga što se dodaje, odnosno pre svega ulja, zavisiće i njihov nutritivni sastav. Pogledajmo šta sadrži jedna šolja kokica, što je samo 8 gr kokica, u zavisnosti od načina pripreme.

Kokice bez ulja

 • Ugljeni hidrati – 6 gr (2% dnevnog unosa)
 • Dijetna vlakna – 1 gr (4% dnevnog unosa)
 • Proteini – 1 gr (2% dnevnog unosa)

Kokice na biljnom ulju

 • Masnoće – 1.5 gr (2% dnevnog unosa), od čega zasićenih masti 0 gr (0%)
 • Ugljeni hidrati – 6 gr (2% dnevnog unosa)
 • Dijetna vlakna – 2 gr (8% dnevnog unosa)
 • Proteini – 1 gr (2% dnevnog unosa)

Kokice na maslinovom ulju

 • Masnoće – 1 gr (2% dnevnog unosa), od čega zasićenih masti 0 gr (0%)
 • Ugljeni hidrati – 6 gr (2% dnevnog unosa)
 • Dijetna vlakna – 2 gr (8% dnevnog unosa)
 • Proteini – 1 gr (2% dnevnog unosa)

Kokice na kokosovom ulju

 • Masnoće – 2 gr (3% dnevnog unosa), od čega zasićenih masti 2 gr (10%)
 • Ugljeni hidrati – 6 gr (2% dnevnog unosa)
 • Dijetna vlakna – 2 gr (8% dnevnog unosa)
 • Proteini – 1 gr (2% dnevnog unosa)

Vidimo da kokice spremljene bez ulja uopšte ne sadrže masnoće, dok u ostalim oblicima ima masti. Ipak, nijedna vrsta kokica nema holesterola, što ih čini prilično prikladnom grickalicom. Ako koristite ulje, pazite da ga ne stavljate previše i nemojte presoliti kokice. Previše soli narušava ravnotežu u organiozmu i veoma opterećuje bubrege. Podsetimo da je i statistički pokazano da prosečan moderan čovek danas konzumira bar dva puta veću količinu soli nego što je njegovom telu potrebno.

Grickalice poput kokica su prava zamka za so, jer često volimo da ih jedemo dosta zasoljene, budući da same po sebi nemaju jak ukus. Kada tome pridodamo svu skrivenu so u proizvodima koje konzumiramu i u drugim namirnicama, naš organizam biva potpuno zaslepljen enormnom količinom natrijuma.

Vitamini i minerali u kokicama

Iako deluju lagano i jesu lagane, te nemaju neki posabno snažan ukus ili aromu, kokice su zapravo pravo bogatstvo hranljivih materija. Pomenuli smo da su one zapravo proizvod od celog zrna, što ih čini prirodno bogatim korisnim elementima, koji su neophodni čovekovom organizmu.

Da vidimo šta sadrži količina od jedne šolje iskokanih kokica bez ulja, odnosno koliki je udeo tih materija u odnosnu na preporučene dnevne potrebe organizma prosečnog čoveka. U količini od 100 gr kokica se nalazi sledeći udeo vitamina i minerala.

 • Tiamin – 7%
 • Niacin – 12%
 • Vitamin B6 – 8%
 • Gvožđe – 18%
 • Magnezijum – 36%
 • Kalijum – 9%
 • Cink – 21%
 • Bakar – 13%
 • Mangan – 56%

Treba imati u vidu da je količina od 100 gr kokica veoma mnogo, te da jedna porcija ima tek oko dvadesetak grama. U svakom slučaju, kokice sadrže vrlo značajne i potrebne nutrijente. One su veoma bogate polifenolima, antioksidantima koji pomažu našim telesnim ćelijama da se brani od štetnih sklobodnih radikala. Polifenoli su se pokazali izuzetno korisnim u suzbijanju rizika od teških oboljenja, poput raznih vrsta kancera. Kokice sadrže vitamine B grupe, koji su neophodni za zdravo funkcionisanje našegh metabolizma. Sadrže i esencijalne minerale, poput kalijuma, gvožđa, cinka, bakra, magnezijuma i mangana.

Kokice sadrže izuzetno značajan udeo dijetnih vlakana, što ih čini sjajnom namirniciom koja je hranljiva i pritom može da redukuje rizik od pojave srčanih tegoba, gojaznosti i dijabetesa. Količina od 100 grama kokica sadrži 15 gr vlakana, a preporučeni dnevni unos predviđa oko 25 gr za žene i 38 gr za muškarce.

Koliko kokice imaju kalorija?

Veliki udeo vlakana u kokicama pomaže organizmu da se zasiti i promoviše dobro varenje i izbacivanje toksina i štetnih materija iz tela. Vlakna podstiču i ubrzavaju metabolizam, te ubrzavaju i proces topljenja masnih naslaga, te bolju apsorpciju hranljivih tvari iz hrane. Verovali ili ne, kokice mogu da vam pomognu da oslabite. Ako se dvoumite oko konzumacije kokica u toku dijete ili prosto želite da oslabite i da se hranite zdravo, pa vas brine da li ćete kokicama uneti višak kalorija, daćemo vam jednostavan odgovor. Tajna je, kao i uvek, umerenost.

Da li kokice goje? Ovo je jedno od čestih pitanja onih koji žele da smršaju ili se brinu da ne naruše svoju vitku liniju,a nisu dobro upoznati sa sastavom hrane koju konzumiraju. Naićićete na razne zbunjujuće odgovore, ali sama suština je veoma logična. Kokice su lagane i zasite, tako da morate da pojedete ogromnu količinu kokica da biste se ugojili. Naravno, veliki uticaj na kalorijsku vrednost ima način spremanja. Pogledajmo koliko kokice imaju kalorija po porciji za koju je merilo otprilike jedna šolja.

 • Kokice bez ulja (8 gr) – 30 kalorija
 • Kokice na biljnom ulju (8 gr) – 35 kalorija
 • Kokice na maslinovom ulju (9 gr) – 40 kalorija
 • Kokice na kokosovom ulju (10 gr) – 45 kalorija

Jedna šolja kokica sadrži relativno malo kalorija, a same kokice daju energiju i osećaj sitosti. Obično ipak pojedemo više od toga, ali čak i tri navedene porcije kokica će se kretati između 90 i 140 kalorija, što i dalje nije previše, ukoliko je naš plan ishrane balansiran i umeren. Dijetna vlakna iz kokica pomažu našem telu da pokrene metabolizam i topi masnoće. Kokice su dobrodošle kao zdrava grickalica i u toku dijete, a najbolje je da ih spremate bez ili sa malo ulja i veoam malo soli.

Prednosti kokica za zdravlje

Objasnili smo zašto su kokice toliko dobre. Nisu sve grickalice nezdrave, ukoliko se pripreme na dobar način. Obične, neslane i nemasne kokice zapravo mogu da unaprede zdravlje i pomognu u mršavljenju. Kokice su dobre za varenje, za zdravlje srca i krvnih sudova.

Kokice ne sadrže gluten, nasuprot jednom od popularnih mitova vezanih za ovu super zdravu grickalicu, te su stoga dobar izbor za ishranu osoba koje su intolerantne na ovaj sastojak. Sama zrna kukuruza kokičara koji mi najčešće koristimo nema glutena, dok verzije za spremanje u mikrotalasnoj mogu da sadrže gluten, koji se zapravo nalazi u drugim sastojcima takvog instant pakovanja. Predlažemo da se držite tradicionalnog načina spremanja kokica u šerpi.

Kokice same po sebi nisu masne, iako ćete često naići na mišljenja koja ih svrastavaju u junk food kategoriju. Istina je da sva masnoća i dodatne kalorije potiču iz doadatak poput topinga, šećera i tako dalje. Podsetimo da i kokice spremljene na ulju imaju samo 35 kalorija po porciji, dok nemasne kokice imaju tek 30.

Kokice su riznica korisnih nutrijenata, koji na naše telo utiču pozitivno. Antioksidansi u kokicama smanjuju rizik od ozbiljnih oboljenja, velika količina vlakana podstiče metabolizam i pomaže mršavljenju, te daje osećaj energije i sitosti.

Kako spremiti zdrave kokice?

Pošto smo presudili u korist kokica kao supre zdrave grickalice, ostaje još da objasnimo kako se one pripremaju na idealan način, odnosno kako da ne zapadnete u zamku ‘kaloričnih’ kokica, koje mogu da naruše i vaše zdravlje i vitku liniju. Koristite samo nekoliko osnovnih sastojaka i dobićete savršenu, hranljivu i niskokaloričnu namirnicu koju možete bezbedno i sa uživanjem grickati. Sve što vam je potrebno je sledeće.

 • 3 kašike maslinovog ulja
 • ½ šolje kukuruza kokičara
 • ½ kašičice soli

Sipajte ulje u lonac i dodajte kukuruz i poklopite. Pecite ih na srednjoj vatri oko tri minuta dok ne čujete da je ‘kokanje’ prestalo. Obično se savetuje da usput energično pomerate lonac. Kada se sve kokice iskokaju, prespite ih u činije za serviranje i začinite solju. Preporučuje se da ne dodajete nikakve prelive; možete da dodate sveže bilje ili začine. Ako želite slatku varijantu, možete da im dodate malo cimeta ili malo narendane crne čokolade.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: