Gelenderi i sve što treba da znate o njima

Ako ste se upustili u avanturu koja se zove gradnja kuće ili projektovanje stana sigurno ste došli i do dela gde se biraju gelenderi.

U zavisnosti od tipa vaše nekretnine, i samog dizajna kuće ili stana morate izabrati i gelendere koji će pre svega ima zaštitnu ulogu.

Gelenderi se stavljaju na spoljne terase, ograde i na unutrašnje stepenište da bi pružili dodatnu bezbednost.

Nekada su se ugrađivali samo drveni gelenderi u stambene jedinice unutra, a metalni napolju na ogradama i terasama.

Danas postoji mnogo više materijala koji se koriste u ove svrhe, iako su metal i drvo i dalje popularni.

Pored drveta i metala, danas se gelenderi proizvode i od stakla, kamena i plastika, a mi ćemo se u redovima koji slede pozabaviti gelenderima od stakla i metala i navešćemo sve njihove prednosti i mane.

Gelenderi od stakla

U današnjem modernom vremenu sve su više popularni gelenderi od stakla, odnosno velike staklene ploče koje ispunjavaju prostor određen za ogradu ili stepenište.

Ovakav vid gelendera, odnosno velikih ploča omogućava elegantno rešenje koje vam pruža mogućnost da uživate u pogledu na ceo pejzaž oko vaše kuće.

Stakleni paneli su moderno i jednostavno rešenje koje će učiniti da vaš prostor izgleda još veće i prozračnije.

loading...

Unapređena tehnologija proizvodnje staklenih panela će vam dati jedinstven ugođaj dok sedite na terasi i posmatrate krajolik.

Ne smemo zaboraviti jedan veliki benefit staklenih gelendera, a to je zaštita od vetra. Takođe stakleni paneli se veoma lako uklapaju u nekoliko arhitektonskih stilova i dizajna stepeništa.

Gelenderi od stakla su veoma bezbedni jer je razmak između dva panela mali; što znači da životinje i mala deca ne mogu propasti, niti skliznuti kroz njih.

Mane gelendera od stakla su te što je ova vrsta gelendera mnogo skuplja od metala i potrebno je često brisati i prati ove panele jer se brzo zaprljaju.

Gelenderi od metala

Stakleni gelenderi se biraju jer su nevidljivi, a metalni gelenderi se biraju da bi bili upadljivi i da bi dali neku posebnu osobenost stepeništu ili terasi.

Metalni gelenderi su veoma dobri jer se izrađuju od mnogo materijala, od čelika do bronze, i nude se u velikom rasponu dizajna, koji može biti prost, ravnih linija, pa sve do dizajna komplikovanih linija, ornamenata ili specijalnih ukrasa.

Ako odaberete jedinstven dizajn i organski oblik metalnih gelendera možete postići zapanjujući efekat na vašem životnom prostoru.

Prednost metalne ograde u odnosu na staklenu je ta što se metal mnogo manje mora održavati, teže se prlja i samim tim ređe se čisti i briše

. Takođe, metalne ograde su dugotrajne, nisu skupe, i veoma su otporne na sve vremenske prilike.

Glavna mana metalne ograde i metalnih gelendera je ta što nećete imati potpuni pogled na krajolik kao sa staklenim gelenderima.

Ako vam je to prioritet ipak se opredelite za staklene panele. Kroz metalne gelendere osetićete udare vetra, a između gelendera postoji mogućnost da se provuče dete ili vaš četvoronožni ljubimac.

Koji tip gelendera birate za vašu terasu? Budite ljubazni i svoje iskustvo napišite nam u komentarima.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: