Vodič za kupovinu kuhinjske radne ploče

Dobro dizajnirana kuhinja olakšava pripremu jela, njeno održavanje i uživanje u kuhinji, kao važnom delu kuće.

Zbog toga se svi njeni elementi moraju pažljivo razmotriti pre opremanja, a jedan element koji zaslužuje posebnu pažnju jeste radna ploča.

To uključuje vrstu materijala, cenu, veličinu i način na koji će dizajn da odgovara postojećem stilu kuhinje.

Pitanje budžeta

U Srbiji se, na prvom mestu, često razmišlja o budžetu koji je na raspolaganju, bez obzira da li je reč o uređenju, renoviranju ili popravkama. Prilikom određivanja budžeta treba misliti na vrstu materijala koji će se koristiti, na trošak koji za postavljanje i mogućim dodatnim troškovima kako bi se nova ploča uklopila u postojeći dizajn kuhinje. Treba pažljivo razmisliti o svakom detalju.

Kupovina kuhinjske radne ploče može da predstavlja obnovu manjeg dela prostora ili kao deo celokupne transformacije kuhinje.

Najčešće korišćeni materijali

Današnje tržište obiluje raznovrsnim materijalima od kog se izrađuju radne ploče. Sve vrste materijala imaju i prednosti i nedostatke. Neke od najtraženijih radnih ploča su one od kvarca i granita.

Kvarc

loading...

Kvarc je industrijski kameni kompozit koji se proizvodi u formi ploča i pločica. Mešavina je prirodnog kamenog granulata i poliesterskih smola.

Kvarc se deli na dve vrste: kvarc na bazi kamenog granulata kvarcnog porekla koji je svetlijih tonova, dok je druga vrsta tamnijih tonova na bazi kamenog granulata mermernog porekla.

Izgleda jako slično prirodnom kamenu i često se koristi u izradi kuhinjskih radnih ploča, jer je otporan na ogrebotine, te je to jedan od razloga zašto kvarcne ploče za kuhinju i pored višegodišnje upotrebe ne izgledaju staro, oštećeno i izrezbareno i zašto su jedne od najtraženijih na tržištu.

Kvarc je uz to i vodootporan i ne zahteva redovnu zaštitu specijalnim sredstvima za radne površine, kao kod mermera i granita.

Još jedan razlog zašto je u poslednje vreme došlo do porasta potražnje kvarcnih ploča, jeste i njihov elegantan i atraktivan izgled.

Granit

Granit je vrlo popularan izbor za one u potrazi za elegantnim detaljima. Baš kao i kvarc, vrlo je izdržljiv i idealan za kuhinje, koje su prometne.

Međutim, granit traži posebnu negu i rukovanje. Najbolje je da se čisti vlažnom krpom sa minimalnim dodatkom običnog sredstva za čišćenje, a da se izbegava čišćenje politurama sa sadržajem ulja ili  korišćenjem agresivnih sredstava za čišćenje.

Iako je površina granitnih ploča veoma čvrsta i glatka, ona je puna pora, a upravo bi ove pore, pod uticajem neželjenih sredstava za čišćenje, mogle da proizvedu mrlje na spoljašnjoj površini.

Granitne radne ploče su vrlo čvrste, otporne i praktično gotovo neuništive, ali je važno ostatke hrane i pića brzo prebrisati sa njihove površine, jer bi dugotrajnije zadržavanje ovih stvari na granitnim pločama moglo da rezultira pojavom ružnih mrlja.

Korisni saveti

Postoje brojni faktori koji su bitni za izbor odgovarajuće radne ploče u kuhinji.

Najbolje je imati na umu, kako zanimljive, tako i važne pojedinosti, kao što su garancija i troškovi kupovine i ugradnje. 

Isto važi i za izbor boje odgovarajuće ploče koja se koristi, budući da svaka vrsta materijala može da ima boje i uzorke koji se razlikuju od ploče do ploče. 

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: