Mango voće – sadnja, uzgoj, kako se jede i recepti

Mango spada u grupu tropskih voćki, sa plodovima izvrsnog slatko-kiselog ukusa, ali i te kako visokih hranljivih vrednosti. Ovi sočni plodovi ubiraju se sa zimzelenog drveća koje raste u tropskim predelima, i dostupno je tokom cele godine. Prva stabla manga sađena su u 18. veku, tačnije 1700. godine, u Brazilu, a potom oko 40 godina kasnije i na Kipru.

Drvo manga narasta i do 18 metara u visinu, a i te kako je dugoživeće, pa može imati vek i oko 300 godina. Cvetovi manga su mali i roze boje, dok su listovi uzani i duguljasti i mogu imati dužinu i do 30 cm. Zanimljivo je da se listovi manga koriste u mnogim religijskim i verskim običajima, kao i za ukrašavanje svatova na venčanju, a poznato je da je i sam Buda sedeći ispod drveta manga doživljavao prosvetljenje, te otuda verovanje u jedinstvene magijske moći ove voćke.

Sadnja i uzgoj manga

Smatra se da mango za svoj uzgoj ne zahteva nikakve preterane uslove, tačnije, najneophodnije je da je tlo suvo, tj što je ono suvlje, to će i drveće biti obilato plodovima. Ukoliko je tlo vlažno, to će naškoditi biljci i stablu, te joj preti opasnost da oboli od oboljenja kakva je antrakoza (gljivično oboljenje koje će uništiti plod i cvet biljke). Stoga, prilikom uzgoja se mora voditi računa da se biljci obezbedi suva klima, i odsustvo kiše, ali isto tako se mora zaštititi i od preterane suše.

Drveće se sadi u dubokim rupama (oko 90cm dubine) plodnog, peskovitog zemljišta, suvog obavezno, tj onog koje se lako suši i koje dosta lako odvodi vodu, na razdaljini od oko 10 metara, jer im je potrebno jako puno mesta za rast. Stoga, ukoliko ih uzgajate u plastenicima ili staklenicima, pokušajte da im omogućite dovoljno mesta za rast. Temperatura koju morate obezbediti za uzgoj jeste oko 24 stepena Celzijusa, dok vlažnost vazduha mora biti iznad 60%. PH zemljišta koja je neophodna jeste oko 4,5-7. Za prvo vreme biljka se može obilnije zalivati kako bi se koren što bolje razvio, ali kasnije, za vreme cvetanja, bitno je da nema kiše. Ne pretrpavajte svoju biljku đubrivom i redovno je održavajte i čistite od korova. Plodovi se očekuju 4 godine od sadnje.

Cvetovi manga su inače poligamni, što znači da neki od njih poseduju samo prašnike, a neki imaju i prašnike i tučak u okviru aparata za razmnožavanje. Kada su u pitanju plodovi manga, oni mogu biti različitih veličina. Neki od njih jesu veličine šljive, dok su drugi toliko veliki da mogu dostići težinu i veću od 2 kg. Što se oblika ove voćke tiče, on može biti okrugao, ovalan, srcolik, kruškast. Boja varira od zelene, pa sve do crveno-žute. Seme manga smešteno je u sredini ploda i sačinjeno je od jedne pljosnate semenke.

Uzgoj manga u saksiji

Ukoliko želite sa uzgajate mango u saksiji kod kuće, sve što vam je potrebno jeste da nabavite jednu voćku, zasladite se njenim sočnim mesnatim delom, a potom preostalu košticu što je bolje moguće očistite od mesnatog dela. Imajte na umu da, ukoliko ste stanovnik mediteranskih krajeva, vašu biljku nećete morati preterano da štitite od hladnoće, dok, ukoliko živite u hladnijim predelima, moraćete je ipak skloniti negde da prezimi.

Mango nikako neće podneti niske temperature, pa mu zbog toga najviše i odgovaraju tropska i suptropska, pa u najgorem slučaju i mediteranska klima. Zbog toga se kod nas, ukoliko neko želi da se bavi ozbiljnim uzgojem manga, grade staklenici sa posebnim uslovima i posebnom visinom i prostorom, kako bi se uspešno odgajilo stablo koje bi blagovremeno dalo što više zrelih plodova.

Kada ste košticu očistili od pulpe manga, stavite je u vodu i ostavite 48h u njoj da proklija. Nakon tog perioda uzmite svoju košticu i pokušajte je nožem ili kakvim kleštima otvoriti. Budite veoma pažljivi kako nežno seme unutar koštice ne bi bilo oštećeno. Kada ste to uradili, dobijeno seme postavljate u zemlju, na samo par centimetara dubine (2,5cm), dakle ne preduboko. Postavljate je tako što izbočeni deo okrećete ka vrhu. Zatrpate potom.

Imajte na umu uslove koje smo rekli da mango voli, a to je pre svega izuzetno suvo tlo. Zalivajte zato samo po potrebi, kada se zemlja u potpunosti osuši i kada baš bude zahtevala vodu. Pratite potom kako vaš izdanak biljke niče. Ovako uzgojena biljka ipak ređe daje plodove, već više služi kao ukras. Ipak, možete pokušati i da kada mango nikne, presadite biljku u veću posudu, a potom i u zemljište svog staklenika gde će ono nastaviti svoj stalni rast (nakon 3 nedelje od uzgoja u saksiji).

loading...

Hranljiva svojstva manga

Pored izvrsnog, sočnog ukusa, ono što je potrebno napomenuti jeste da mango obiluje hranljivim materijama koje su i te kako značajne za naše zdravlje. I te kako je bogat vitaminima koji su odlični antioksidansi, a to su vitamin E, vitamin C, vitamin A i D, a obiluje i folnom kiselinom. Tu su i minerali, na prvom mestu cink, a zatim i magnezijum, kalijum, gvožđe i kalcijum.

Energetska vrednost manga na 100 grama ploda iznosi svega oko 60 kalorija (jedan mango ima oko 100 kalorija). Od toga oko 0,4 grama pripada mastima, 15 grama šećerima, oko 1,6 grama vlaknastim materijama i 0,8 grama proteinima. Tu su još i selen, bakar, vitamini B grupe (osobito B6) i mnoge druge nutritivne materije.

Lekovita svojstva manga

Kako smo već i pomenuli, obilje vitamina A koje se nalazi u mangu, može pomoći u održavanju zdravlja kože i sluzokoža organizma, kako onih vidljivih sluznica, tako i sluznice crevnog trakta i organa za disanje. Idealan je za vid, a kako je prebogat beta karotenom, tako je ljudskom organizmu obezbeđena zaštita od raznih kancerogenih materija. Unosom jednog manga na dan, unećete i do 40% neophodne dnevne doze vitamina A, tj oko 5000 i.j.

Već smo pomenuli i značaj antioksidanasa kakvi su vitamini E i C (čini 75% vitaminske komponente manga), koji štite organizam od slobodnih radikala, ali učestvuju i u podizanju imuniteta, a u kojima mango obiluje. Na taj način se takođe u izvesnoj meri obezbeđuje zaštita organizma od razvoja kancerogenih mutiranih ćelija i njihovog umnožavanja (štite od karcinoma debelog creva, prostate, leukemije). Nadalje, kako nema natrijuma i masti, tj holesterola, mango ima ulogu i u regulaciji krvnog pritiska. Folna kiselina koju sadrži obezbediće pravilan razvoj nervnog sistema fetusa tokom trudnoće, tako da je i te kako preporučiva njegova konzumacija tokom 9 meseci graviditeta.

Zahvaljujući svim svojim hranljivim sastojcima, mango spada u veoma lekovito voće. Naime, pored svih gore navedenih indikacija u kojima ishrana mangom može biti od i te kako velike pomoći, mango ima uticaj na kompletan imuni sistem čoveka, koga pojačava i stimuliše. Nadalje, ovo voće je idealno za borbu protiv tumorskih procesa, a osobito tumora na debelom crevu, jer stimuliše prohodnost digestivnog trakta, tj pasažu, bolje varenje, resorpciju i izbacivanje štetnih materija, a sve to zahvaljujući obilju vode i vlakana koje sadrži.

Međutim, brojne studije su pokazale da, pored tumora na crevnom traktu, mango zahvaljujući polifenolima koje sadrži, jeste idealan za borbu protiv tumorskih faktora koji napadaju i organe kakva je dojka, kakva su pluća, prostata, pa i ćelije krvi.

Zahvaljujući B6 vitaminu, mango i te kako povoljno utiče na rad mozga. Nadalje, zahvaljujući ovom vitaminu iz manga naše raspoloženje biće poboljšano, imaćemo mirniji san, ali i bolju memoriju i koncentraciju. Folna kiselina koju sadrži, kako smo već i rekli, pomoći će nam u borbi protiv anemije, dok će kod trudnica imati i te kako veliku ulogu za pravilan razvoj pre svega nervnog sistema ploda. Ovaj plod reguliše i nivo insulina u krvi, a samim tim je idealan regulator šećera u krvi. Takođe, dobar je i za poboljšanje funkcije polnih hormona, zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu.

Mango u kulinarstvu

Mango je voće koje se najčešće konzumira u svom svežem obliku, dakle, samo oljušteno i iseckano, i kao takvo je česti sastojak ukusnih i hranljivih voćnih salata. Sa druge strane, on može biti dodat i u kakve šejkove, voćne sokove, smoothie, a od njega se mogu spravljati i razne poslastice poput kremova i sladoleda.

Međutim, kako za slatka jela, mango se često koristi i u kombinaciji sa slanim jelima, sa mesom, sa sosevima od paradajiza, karija, limuna i čilija, a to je osobito značajno za sve one koji u kulinarstvu preferiraju čudnovate slatko-slane kombinacije. Mango se konzumira i uz pirinač i druge žitarice, ali i u raznim povrćnim salatama, uz mladi sir i jogurt. Idealan je i za izradu džemova i kolača.

Mnoge osobe izbegavaju da kupe mango, jer ne znaju pre svega gde kupiti voćku, i nemaju previše iskustva sa tim kako postupati prilikom njene obrade, kako se konzumira i ljušti, kada je dovoljno zreo, a kada ne. Ono što je potrebno znati jeste da, kada je mango mekan na dodir, to je znak da je on zreo. Na zrelost može upućivati i veoma lep, intenzivan miris ploda. Sa druge strane, čak i ako ste u marketu kupili nezreli mango, slobodno ga ostavite u kesi dan, dva, dok on ne omekša i ne sazri. Naravno, vodite računa i da ne uzimate prezrele plodove ili pak trule, jer oni nisu kvalitetni za upotrebu.

Kada jedete mango, to možete učiniti na više načina. Možete najpre mango oprati i oljuštiti, kao i svako drugo voće sa korom. Zatim, iseckajte mango na kockice, a košticu bacite. Isto to možete učiniti i bez prethodnog ljuštenja kore, jednostavno iseckajte mango na kocke, a potom sa svake od njih skinite koru. Tako dobijene kockice jedite same ili dodajte u voćnu salatu. Treći, veoma popularan i čest način konzumacije manga, jeste da se plod ovog voća podeli na pola, da se koštica izvadi i da se potom polovine konzumiraju sa kašičicom, tj da se srž manga, tj pulpa izdubi i jede, a da se potom baci kora.

Mango – recepti

Kako smo već rekli, mango se u kulinarstvu može koristiti na najraznovrsnije načine. Mango je inače voćka koja neće dovesti do gojaznosti ukoliko se konzumira u količinama od 100 grama na dan.

Međutim, ukoliko unosite previše manga, a posebno postoji podatak da ukoliko ga kombinujete sa mlekom, može doći do povećanja telesne mase, što u neku ruku i može biti zdravo, za osobe koje su premršave i moraju dobiti koji kilogram više. Sada kada smo utvrdili na koji se način mango ljušti i konzumira, možemo da se posvetimo njegovoj upotrebi u najrazličitije svrhe kulinarstva.

Recept 1 – Pire od manga

Zahvaljujući svom hranljivom sastavu, mango je idealan za pripremu raznih kašica i pirea, pre svega za bebe, a takođe i za odrasle. Ukoliko želite da za svoje dete pripremite jedan ukusan mango obrok, potrebno je da ispasirate pulpu jednog zrelog manga, te da potom to samešate sa malo običnog ili jogurta od vanile, sa kakvom pasiranom kruškom ili pak sokom ili vodom, sve dok smesa ne dobije konzistenciju pirea.

Kao pire, mango je idealan za pripremu dezerata kakvi su panakota, krem brule, a poslužuje se i uz slana jela, uz meso kakvo je piletina, ili pak uz rakove, uz koje se veoma lepo slaže. Ukoliko eksperimentišete i pripremate jastoga ili škampe, idealno je da se pripremi uz njih i kakav umak na bazi manga. Uvek svoju kašu koju morate da pripremite za dodatak hrani, pripremajte tako što u ispasirani mango dodate malo limuna ili narandže, ali i prstohvat soli, čilija, ili pak šećera po želji.

Smoothie sa mangom

Ukoliko je vreo letnji dan na pomolu, a vi ste željni kakve vitaminske bombe u vidu osvežavajućeg napitka, možete spraviti veoma ukusan smuti od malina i manga. Mango jeste voće koje se zbog svog jedinstvenog ukusa često kombinuje sa drugim voćem, pa tako u mnogim situacijama ima primat kada se spravljaju bilo kakve voćne kombinacije. Ovaj smuti se spravlja sa mlekom, a ukoliko niste ljubitelji klasičnih mlečnih proizvoda, na dijeti ste ili ste intolerantni na laktozu, možete probati i da spravite napitak sa pirinčanim, bademovim, ili pak sa sojinim mlekom.

Za pripremu ovog napitka za dve osobe, potrebno vam je 10 minuta vremena i sledeće namirnice:

– 250 ml jogurta ili mleka po želji
– 100 grama manga
– Pola banane
– 2 kašike mlevenih badema ili oraha, lešnika
– 70 grama malina
– Prstohvat cimeta
– Kašičica meda

Sve namirnice stavite u blender i izmiksajte. Med ili javorov sirup dodajite na kraju ukoliko vaš smoothie nije dovoljno sladak. Pa ipak, verovatno da će biti jer su mango i banana sami po sebi dovoljno slatki.

Mango – cena i gde kupiti?

Kada je u pitanju cena mango voća, ona se najčešće kreće oko 400-500 dinara po kilogramu, a kako jedna mango voćka ima oko 400 grama, sledi da je sa cenom od 200 dinara po komadu ploda, mango jedna od voćki koju retko koji građanin može da svakodnevno priušti. Mango je najzastupljeniji tokom letnjih dana, što na pijacama, što u supermarketima, kada je i njegova cena usled sezone nešto niža.

Međutim, može se naći na tezgama bolje opremljenih marketa i tokom zimskih dana, s tim što je tada nešto skuplji i teže ga je priuštiti, ali je teže i izabrati neki zreliji plod.

Kako sada znamo sve hranljive sastojke i nutritivne vrednosti manga, kao i njihov i te kako povoljan uticaj na ljudsko zdravlje, za lečenje i prevenciju mnogih bolesti, možemo makar ponekad, ako ne i svakodnevno, da priuštimo sebi pokoji zreli plod ove izvrsno sočne, hranljive voćke. Najbolje je pojesti jedan zreli, svež mango na dan, ali ukoliko više volite, možete ga staviti u salatu, smoothie, ili pak od njega spravljati kaše, marmelade i džemove i eksperimentisati sa ukusima kombinujući slano i slatko.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: