Malina polka – sadnice, uzgoj i prinos

Malina Polka potiče iz Poljske i poznata je kao jedna od najkvalitetnijih sorti malina u Evropi, ali i u svetu. Polka je poznata još i kao jesenja ili dvorodna malina jer ima produženo vreme sazrevanja. Njena najveća prednost je upravo to što ima produženo vreme davanja plodova, ali o tome ćete saznati nešto više u nastavku teksta.

U poslednje vreme dvorodne maline, među kojima je i malina Polka, sve više se gaje i u našim krajevima.

Polka ima krupne i čvrste plodove koji su tamnocrvene boje. Malina Polka daje velike prinose, a pritom nije zahtevna za održavanje. U ovom članku ćemo vam reći nešto više o ovoj sorti maline, o njenim sadnicama, uzgoju i prinosu.

Sadnice maline Polke

malina-polka-sadnice-uzgoj-i-prinos

Kvalitetne sadnice. Pre svega, važno je nabaviti kvalitetne sadnice maline Polke, pa se zato preporučuje da ih nabavljate u proverenom rasadniku, odnosno onom koji ima sertifikat. Nikada ne bi trebalo da koristite sadnice koje su uzgojene na običnom polju, jer poljski uslovi mogu negativno uticati na njihov kvalitet. Umesto toga, uvek birajte sadnice iz staklenika, a njihova prosečna cena po komadu je 50-100 dinara.

Odgovarajuća udaljenost. Što se tiče načina sadnje maline Polke, važno je da sadnice i redovi budu na odgovarajućoj udaljenosti. Na taj način će se omogućiti njihovo lakše prskanje i košenje. Takođe, biće mnogo lakše brati ove sadnice ukoliko se nalaze na dovoljnoj udaljenosti. Preporučuje se da sadnice budu udaljene jedna od druge 2,5 m x 0,5 m, dok razmak između redova treba da bude 2,4 m x 3,3 m.

Odgovarajuće vreme za sadnju. Malina Polka se može saditi u jesen ili u proleće, a veoma brzo uslediće i prva berba, što predstavlja veliku prednost ove sorte maline.

Odgovarajuće mesto za sadnju. Veoma je važno pažljivo odabrati mesto gde ćete posaditi malinu. To treba da budu delovi koji imaju dosta sunca. Zemljište treba da bude peskovito ili muljevito. Preporučuje se da uvek birate zemljište koje je dosta propustljivo. Naravno, pre nego što posadite maline, najbolje bi bilo eliminisati korov koji se nalazi na zemljištu. Sa pripremom zemljišta bi trebalo da počnete čak oko godinu dana pre sadnje maline. Dobra stvar je što za sadnice maline Polke nisu potrebni nikakvi nasloni niti potpore.

Udaljenost od štetočina. Kada sadite malinu, treba da povedete računa i o tome da u blizini sadnica nema štetočina i da se u blizini ne nalazi nikakav izvor bolesti. Na primer, u krugu od 200 m oko vaših sadnica maline ne bi trebalo da bude nikakvo bobičasto voće jer ono je poznato po štetočinama i bolestima.

Uzgoj maline Polke

Redovno zalivanje. Od ključnog značaja za uzgoj maline Polke jeste njeno redovno zalivanje, odnosno navodnjavanje. Pre svega, ovu malinu je važno zalivati tokom leta, odnosno u avgustu i septembru. Ukoliko ne dobijaju dovoljne količine vode, sadnice maline Polke mogu biti u potpunosti oštećene i spaljene tokom vrelih letnjih dana. Takođe, preporučuje se da malinu Polku sadite u blizini reka i drugih vodenih površina, jer kao što smo već rekli, potrebno je da tlo bude dobro propustljivo i da bude velika vlažnost tla.

loading...

Dobra ventilacija. Za uzgoj maline Polke ventilacija je od ključnog značaja. Ukoliko ventilacija nije dobra, to bi moglo da ošteti cvetove ove maline i da izazove truljenje kao i razna gljivična oboljenja.

Postavljanje vetrobrana. Preporučuje se da se u području gde se nalaze sadnice maline Polke postave vetrobrani koji će zaštititi sadnice u slučaju jakih vetrova. Malinu polku treba zaštititi od vetrova ali i od mrazeva. Najbolje bi bilo da se postavi takozvana mreža za zasenu jer ona predstavlja najbolju zaštitu od mrazeva, vremenskih nepogoda ali i od visokih temperatura u leto. Ukoliko nema ove mreže, jaki mrazevi ali i velike vrućine mogu znatno oštetiti sadnice, tako da bi najbolje bilo da izdvojite novac i za ovo.

Obogaćivanje zemljišta. Već smo rekli da treba da birate propustljiva zemljišta oko reka, a najbolje bi bilo da kiselost zemljišta bude negde između 5,5 i 6,5. Osim toga, važno je da zemljište bude bogato organskim materijama, jer u suprotnom koren biljke može oboleti. Ukoliko nema dovoljno organskih materija u zemljištu, preporučuje se dodavanje živinskog i stajskog đubriva. Preporučuje se da zemljište obogaćujete sa 22-44 tone đubriva po hektaru zemlje.

Redovno orezivanje. Za pravilan uzgoj maline Polke važno je i redovno orezivanje. To znači da svakog novembra treba okositi malinu Polku sve do zemlje i skratiti je na 30-40 cm visine. Osim toga, malina Polka se orezuje i na proleće, kako bi se uklonili svi suvi izdanci.

Zaštita od štetočina i bolesti. Zahvaljujući redovnom orezivanju maline Polke, verovatno nećete imati problema sa štetočinama i sa bolestima, a prinos maline će biti znatno veći. Ipak, nekada se može desiti da junska buba ili skočibuba napadnu ovu sortu maline, pa bi najbolje bilo koristiti odgovarajuće insekticide kako bi se uništile ove štetočine. Takođe se preporučuje da obratite pažnju na pčele koje se mogu pojaviti u malinjaku.

Prinos maline Polke

Kao što smo već rekli, Polka je dvorodna malina, što znači da ona u drugj godini dostiže svoj pun rod i njeno vreme sazrevanja je dosta produženo. Ova malina daje plodove sve od maja pa do novembra ili decembra, dok se ne pojave prvi mrazevi.

Što se tiče prinosa maline Polke, ova malina daje oko 12 pa sve do čak 20 tona po hektaru. Kao što vidite, prinos ove sorte maline je dosta veliki, a i kvalitet ove sorte je izuzetno dobar  Naravno, prinos maline Polke, kao i svih drugih kultura, zavisi od uslova koji se obezbede za njen uzgoj. Plodove maline Polke treba brati svaka 2-3 dana.

Velika prednost ove maline je ta što je ona dostupna na tržištu čak i kada nema nikakvih drugih sorti maline. Osim toga, cena ove maline je prilično povoljna, zbog čega se mnogi proizvođači opredeljuju upravo za malinu Polku. Naime, cena ove sorte maline varira od 200 dinara pa do 3 evra, zavisno od toga koje tržište je u pitanju. Ovu malinu možete prodavati svežu ali i zamrznutu.

Naravno, ukoliko želite malinu Polku da prodajete po što većoj ceni, važno je da se što više potrudite oko njenog uzgoja. Naime, morate dosta uložiti kako biste kasnije profitirali. Pre svega, treba izabrati kvalitetne sadnice ove maline iz staklenika i obezbediti sve povoljne uslove za njihov uzgoj. Visoko propustljivo tlo, osunčani položaj i odgovarajuća udaljenost između sadnica samo su neki od početnih uslova za kvalitetan uzgoj ove sorte.

Kao što smo već rekli, važno je redovno zalivati sadnice maline Polke, obezbediti dobru ventilaciju, kao i adekvatnu zaštitu od mrazeva i visokih temperatura. Osim toga, redovno orezivanje ima veoma važnu ulogu kada je u pitanju uzgoj maline Polke.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan i zanimljiv i sigurni smo da ćete i sami razmisliti o uzgajanju upravo ove sorte malina. Imajte na umu da danas postoji sve veće interesovanje za malinu Polku jer ona može doneti sjajnu zaradu. Kao što ste mogli videti, ova sorta maline daje odlične prinose, a ne zahteva neku posebnu tehnologiju kada je u pitanju uzgoj.

Uz malo truda i uloženih sredstava vi ćete moći da obezbedite kvalitetan uzgoj za malinu Polku i da dobijete velike prinose, koji će vam naravno doneti još veću zaradu. Prema rečima mnogih uzgajivača, malina Polka se smatra sortom koja će imati veoma važnu ulogu kada je u pitanju budućnost malinarstva.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: