Ruzmarin biljka – kao lek, upotreba i uzgoj

Ruzmarin ili “Rosmarinus officinalis” kako se na latinskom naziva, predstavlja višegodišnju zimzelenu grmastu biljku koja je poreklom sa Mediterana.

Međutim, od osmog veka, kada je od strane Rimljana prenet najpre na prostore Velike Britanije, tačnije Engleske, pa sve do danas, zastupljenost ruzmarina je prešla granice mediteranskih zemalja i ova biljka raste širom sveta, pa i kod nas.

U idealnim uslovima, grm ruzmarina može da dostigne visinu od čak šest metara, ali najčešće, bar u uslovima koji su dostupni na našim prostorima, njegova visina ne prlazi dva metra. Ono po čemu možete prepoznati ruzmarin, jesu tanki i čvrsti, gusto raspoređeni igličasti listovi koji su tamno zelene boje i prošarani jednom uzdužnom belom linijom koja se proteže kroz njihovu sredinu. Listovi ruzmarina, najviše podsećaju na iglice bora, a ono što ovu biljku takođe spaja sa borom, jeste miris. Naime, miris svežeg ruzmarina, jako je sličan mirisu svežeg bora. Cvetovi ruzmarina su plavičasto ljubičasti i raspoređeni su duž celih grančica.

Jednim delom zbog svog doslovno očaravajućeg mirisa, ruzmarin je zauzeo mesto na listi mnogima omiljenih biljaka i zbog te činjenice, ruzmarin danas ne raste samo slobodno u prirodi, već se često i sadi i kontrolisano i ciljno se uzgaja.

Pored očaravajućeg mirisa, ono što dobrim delom utiče na odluku brojnih ljudi da sade i da uzgajaju ruzmarin, jeste činjenica da je reč o biljci koja je vrlo aromatičnog ukusa i čija je upotreba vrlo lekovita i efikasna u procesu lečenja, najrazličitijih oblika zdravstvenih smetnji.

Zbog toga, čak i ukoliko sami ne želite da sadite i da uzgajate ruzmarin, svakako vam preporučujemo da koristite ruzmarin.

O tome na koje sve načine možete koristiti ruzmarin i koji su tačno ciljevi njegove upotrebe, moći ćete da saznate u nastavku teksta. Takođe, u nastavku teksta ćemo vam otkriti i na koji način možete uzgajati ruzmarin.

Ruzmarin kao lek

U svom prirodnom sastavu, ruzmarin sadrži čak više desetina različitih antioksidanata, ali i vrlo značajne količine eteričnog ulja, ruzmarinske kiseline i elemenata kao što su triterpeni, ditrepeni, saponini, tanini i brojni drugi elementi.

Zahvaljujući prisustvu navedenih i brojnih drugih elemenata u sastavu ruzmarina, ruzmarin poseduje različita farmakološka svojstva i ima moć lekovitog delovanja na prisustvo najrazličitijih oblika oboljenja ili zdravstvenih smetnji, ali i moć delovanja na sprečavanje njihovog nastanka i razvoja.

loading...

Antiseptično, antireumatsko, antineuralgično, antihipertenzivno ili emenagogno farmakološko svojstvo, predstavljaju samo neke od vrsta farmakoloških svojstava koje poseduje ruzmarin.

Ovo su vrste oboljenja i zdravstvenih smetnji koje se uspešno mogu sanirati, ali i sprečiti uz pomoć upotrebe ruzmarina, tačnije uz pomoć upotrebe preparata na bazi ruzmarina, kao što su čaj od ruzmarina, eterično ulje ruzmarina, alkoholna tinktura od ruzmarina ili recimo vino od ruzmarina:

– Prisustvo otežane koncentracije,

– Prisustvo rizika od nastanka i od razvoja svih oblika staračke demencije (kao što je Alchajmerova bolest ili vaskularna demencija),

– Prisustvo izloženosti organizma stresu,

– Prisustvo nervne napetosti,

– Prisustvo depresije ili nekog drugog anksioznaog stanja svesti,

– Prisustvo dnevne pospanosti,

– Prisustvo svih oblika glavobolje (bez obzira da li je reč o kratkotrajnoj i prolaznoj glavobolji ili o recimo glavobolji koja je izražena kroz prisustvo migrene),

– Prisustvo otežane, odnosno usporene cirkulacije (bez obzira da li je reč o perifernoj ili o centralnoj cirkulaciji),

– Prisustvo hipertenzije (povišenog krvnog pritiska),

– Prisustvo hipotenzije (sniženog krvnog pritiska),

– Prisustvo insuficijencije srca (reč je o slabosti srca),

– Prisustvo blago do drastično izražene anemije (u cilju saniranja simptoma anemije, a samim tim i u cilju poboljšanja kvaliteta krvne slike, upotreba ruzmarina se posebno efikasno pokazala kod dece),

– Prisustvo izloženosti organizma delovanju štetnih materija, odnosno delovanju toksina i oksidanata (bez obzira na to da li je izvor pomunitih vrsta materija, hrana, vazduh ili voda),

– Prisustvo opadanja kose i prisustvo usporenog rasta kose,

– Prisustvo akni i prisustvo bubuljica,

– Prisustvo reumatskih oboljenja,

– Prisustvo bilo kog oblika kostobolje koja nije izazvana prisustvom reumatskog oboljenja,

– Prisustvo insuficijencije jetre (reč je o slabosti funkcije jetre),

– Prisustvo ciroze jetre (beu obzira na to o kom stadijumu razvoja ciroze jetre je reč i bez obzira na to da li je ciroza praćena uvećanjem jetre ili nije),

– Prisustvo zamašćenosti jetre,

– Prisustvo žutice,

– Prisustvo bilo kog oblika problema sa funkcijom žučne kese (uključujući i prisustvo kamena u žučnoj kesi),

– Prisustvo astme,

– Prisustvo bronhitisa,

– Prisustvo oslabljenog imunološkog sistema,

– Prisustvo leukoreje (reč je o prisustvu pojačanog vaginalnog sekreta),

– Prisustvo dismenoreje (reč je o vrlo intenzivnim bolovima koji se javljaju neposredno pre i za vreme trajanja menstrualnog ciklusa),

– Prisustvo gripa,

– Prisustvo bakterijske infekcije respiratornog sistema,

– Prisustvo rizika od nastanka bilo kog oblika karcinoma,

– Prisustvo nadutosti stomaka,

– Prisustvo otežanog varenja.

Upotreba ruzmarina

Iz prethodno navedenih informacija koje se tiču lekovitosti ruzmarina, sasvim jasno i vrlo brzo i lako i sami možete zaključiti da je upotreba ruzmarina izuzetno korisna i vrlo preporučljiva u cilju saniranja, ali i u cilju sprečavanja nastanka i razvoja najrazličitijih vrsta oboljenja ili zdravstvenih smetnji.

Upotreba ruzmarina, zapravo se odnosi na upotrebu preparata koji su pripremljeni na bazi ruzmarina. O tome, o kojim konkretno preparatima je reč i o tome na koji način takve preparate možete da pripremite i da koristite, pročitajte u nastavku.

Čaj od ruzmarina

Čaj od ruzmarina, predstavlja jedan od najlakše dostupnih i ujedno jedan od najčešće korišćenih lekovitih preparata na bazi ruzmarina.

Čaj od ruzmarina, priprema se od osušenih i usitnjenih listova ruzmarina i to na sledeći način:

Uzme se jedna puna kafena kašika usitnjenih i osušenih listova ruzmarina, to se prelije sa dvesta mililitara prethodno provrele vode, poklopi se i ostavi se da odstoji oko dvadeset minuta pre nego što se popije.

Količina u kojoj je u toku jednog dana potrebno i dozvoljeno konzumirati ovako pripremljen čaj od ruzmarina, iznosi do šesto mililitara, odnosno do najviše tri šolje.

Konzumiranja čaja od ruzmarina u količinama koje su veće od upravo navedene, može da dovede do pojave kontraindikacija, o kojima ćemo pisati nešto kasnije.

Ono što je potrebno dodati u vezi čaja od ruzmarina, jeste da se njegovo konzumiranje pokazalo kao efikasno i da se preporučuje u cilju saniranja, ali i u cilju sprečavanja nastanka i razvoja svih gore navedenih vrsta oboljenja ili zdravstvenih smetnji na koje ruzmarin, odnosno preparati na bazi ruzmarina deluju lekovito, odnosno preventivno.

Eterično ulje od ruzmarina

Eterično ulje od ruzmarina, možete kupiti u svim bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane ili u poljoprivrednim apotekama, ali ga isto tako možete napraviti i sami i to vrlo brzo i jednostavno.

Konkretno, eterično ulje od ruzmarina, možete napraviti na sledeći način:

U avgustu, koji predstavlja mesec cvetanja ruzmarina, uberite vrhove grančica i listove ruzmarina. Navedene, ubrane delove ruzmarina, najpre ostavite da se dobro osuše, a zatim ih stavite u teglu i to u količini koja će pokriti jednu četvrtinu tegle. Kada ste dovoljnu količinu osušenih delova ruzmarina ubacili u teglu, preko toga, sve do vrha tegle sipajte maslinovo ulje. Zatim, teglu zatvorite i ostavite je da tačno dve nedelje odstoji na tamnom mestu koje nije izloženo direktnom uticaju sunčeve svetlosti.

U toku pomenutog perioda, odnosno u toku dve nedelje, s vremena na vreme promućkajte teglu, ali je nemojte otvarati.

Nakon dve nedelje, sadržaj iz tegle procedite i počnite da ga koristite kao kvalitetno eterično ulje od ruzmarina.

Ovako pripremljeno eterično ulje od ruzmarina, možete koristiti za bilo koji oblik spoljašnje upotrebe, ali i za unutrašnju upotrebu. Ukoliko ga koristite za bilo koji oblik spoljašnje upotrebe (recimo za saniranje akni ili bubuljica ili za saniranje glavobolje) eterično ulje od ruzmarina koristite tako što ćete ga tri puta dnevno u količini od tri do četiri kapi sipati direktno na područje koje želite da tretirate i utrljati.

U cilju sprečavanja opadanja kose ili u cilju stimulisanja brzine rasta kose, eterično ulje možete koristiti tako što ćete ga pre svakog pranja kose utrljavati u koren kose, ostavljati ga da deluje najmanje nekoliko sati, a zatim ga ispirati u procesu uobičajenog pranja kose.

Osim u pomenute svrhe, eterično ulje ruzmarina možete koristiti i kao sredstvo za masažu koje će opustiti vašu kožu i pojačati njenu prokrvljenost, ujedno je štiteći od prisustva i od uticaja svih potencijalno prisutnih patogenih mikroorganizama, kao što su virusi ili bakterije koji su izazivači brojnih iritacija na površini kože.

Ukoliko eterično ulje od ruzmarina želite da koristite za unutrašnju upotrebu, koristite ga tako što ćete ga dva do tri puta dnevno u količini od tri do četiri kapi sipati na jednu kašičicu meda ili žutog šećera i pojesti, a nakon toga popiti čašu vode. Konzumiranje eteričnog ulja od ruzmarina, posebno se preporučuje u cilju lečenja ili u cilju sprečavanja nastanka i razvoja anemije, ali i u cilju saniranja simptoma svih gore navedenih vrsta oboljenja ili zdravstvenih smetnji.

Osnovna prednost pripreme eteričnog ulja od ruzmarina, ogleda se u tome što na taj način možete značajno uštedeti novac. Naime, ukoliko se odlučite da kupite eterično ulje ruzmarina, a ne da ga sami pripremite, za samo deset mililitara ovog proizvoda, moraćete da izdvojite između 450 i 700 dinara.

Alkoholna tinktura od ruzmarina

Kao i sve druge preparate na bazi ruzmarina i alkoholnu tinkturu od ruzmarina možete pripremiti sami i to na sledeći način:

Uzmite oko dvadeset grama sušenih i sitno iseckanih (ili bolje samlevenih) listova ruzmarina, stavite ih u neprovidnu, odnosno tamnu staklenu flašicu i prelijte ih sa oko sto mililitara sedamdeseto-procentnog alkohola. Nakon toga, flašicu u kojoj se nalazi sadržaj, hermetički zatvorite i ostavite je da na tamnom mestu koje je zaštićeno od direktnog delovanja sunčeve svetlosti odstoji ukupno deset dana. Za to vreme, tačnije u toku tih deset dana, svakodnevno temeljno promućkajte sadržaj u flašici.

Nakon deset dana, sadržaj iz flašice procedite i počnite da ga koristite u obliku kvalitetne alkoholne tinkture od ruzmarina. Ovu tinkturu, koristite tako što ćete je svakog jutra pre doručka konzumirati sa jednom kašičicom meda ili sa jednom kašičicom žutog šećera i to u količini od pet do najviše deset kapi.

Konzumiranje ove tinkture, značajno doprinosi jačanju imuniteta, ali i otklanjanju simptoma svih vrsta oboljenja ili zdravstvenih smetnji koje smo kroz sadržaj ovog teksta pomenuli.

Vino od ruzmarina

Vino od ruzmarina, predstavlja još jedan u nizu vrlo efikasnih i lekovitih preparata koji se pripremaju na bazi ruzmarina.

Vino od ruzmarina, možete pripremiti na sledeći način:

Uzmite dve pune supene kašike sušenih i sitno iseckanih (ili bolje samlevenih) listova ruzmarina, sipajte ih u odgovarajuću staklenu ambalažu i prelijte ih sa jednim litrom belog vina. Potom, staklenu ambalažu hermetički zatvorite i ostavite je da na tamnom mestu koje je izolovano od direktnog delovanja sunčeve svetlosti odstoji ukupno šest dana. Nakon šest dana, vino od ruzmarina temeljno procedite i počnite da ga koristite.

Korišćenju vina od ruzmarina treba da pristupate tako što ćete ga konzumirati svakog jutra pre doručka i to u količini od sto mililitara.

Upotreba vina od ruzmarina, posebno je delotvorna u procesu lečenja bilo koje vrste reumatskih oboljenja, ali i u procesu poboljšanja periferne i centralne cirkulacije i u procesu saniranja simptoma srčane insuficijencije (slabosti srca).

Ono što je važno naglasiti u vezi upotrebe vina od ruzmarina, jeste da dva sata pre i dva sata nakon njegovog konzumiranja, ne smete konzumirati nijednu vrstu medikamenata. Ukoliko bi ste to uradili, moglo bi da dođe do neželjenih reakcija organizma ili do poništavanja delovanja medikamenta koji ste konzumirali.

Obloge od ruzmarina

Upotreba obloga od ruzmarina, preporučuje se u cilju saniranja vrlo teških i komplikovanih oblika iritacija kože, kao što su iritacije koje nastaju i koje se razvijaju čak i u prisustvu karcinoma kože.

Ove obloge, pripremaju se tako što se seckani sušeni listovi ruzmarina u količini od dve supene kašike sipaju u dvesta pedeset mililitara kozjeg mleka i skuvaju. Kada se listovi ruzmarina skuvaju u kozjem mleku, mleko se poklopi, ostavi se da se ohladi, a zatim se procedi i sipa se pamučnu tkaninu (najbolje na gazu), koja se potom iscedi i stavi na površinu kože na koju je potrebno da deluje.

Ovako pripremljene obloge od ruzmarina i od kozjeg mleka, treba da se koriste svakodnevno i sa kože ne treba da se skidaju po nekoliko sati (najmanje dva sata, a poželjno je i do šest sati).

Osima na navedene i upravo opisane načine, ruzmarin možete koristiti i u formi začina, tako što ćete ga takođe u sušenoj i u usitnjenoj formi jednostavno dodavati u jela. Jela koja se pripremaju od mesa, jela koja se pripremaju od povrća, špagete ili salate, predstavljaju jela koja su najpogodnija za dodavanje ruzmarina. Ukoliko se odlučite da ruzmarin koristite u formi začina, količinu u kojoj ćete ga koristiti, odredite sami i to u skladu sa vašim ukusom, ili u skladu sa ukusom osoba za koje pripremate jelo.

Neželjene posledice upotrebe ruzmarina

Neželjene posledice upotrebe ruzmarina, mogu nastati i mogu se razviti ukoliko ne poštujete preporučene količine u kojima je tokom jednog dana dozvoljeno konzumiranje preparata na bazi ruzmarina.

Zato, količine koje smo kroz sadržaj ovog teksta naveli, nikada nemojte prekoračivati, jer na taj način nećete intenzivirati efikasnost upotrebe određenog preparata na bazi ruzmarina, već ćete usloviti nastanak i razvoj nekih od sledećih oblika posledica, odnosno neželjenih reakcija organizma:

– Pojava mučnine koja je često praćena i pojavom povraćanja,

– Pojava vaginalnog krvarenja,

– Pojava osetljivosti kože na izloženost sunčevoj svetlosti,

– Pojava crvenila kože,

– Pojava alergijskog osipa na koži (pojava koprivnjače),

– Pojava blage do intenzivne iritacije bubrega.

Kako do nastanka i do razvoja upravo pomenutih posledica upotrebe ruzmarina ne bi došlo, nije dovoljno samo da poštujete preporučene količine preparata na bazi ruzmarina, već i da takve preparate ne koristite istovremeno. Drugim rečima, ukoliko ste u toku jednog dana recimo konzumirali vino od ruzmarina, tog istog dana nemojte konzumirati i čaj od ruzmarina ili obrnuto.

Kada nikako ne smete koristiti ruzmarin?

Ruzmarin, odnosno preparate na bazi ruzmarina, nikako ne smete koristiti ukoliko se nalazite u bilo kom periodu trudnoće, ukoliko planirate trudnoću, ukoliko dojite i ukoliko ste alergični na aspirin.

Naime, kod trudnica koje bi konzumirale preparate na bazi ruzmarina, moglo bi da dođe do pojave vaginalnog krvarenja i nastanka spontanog pobačaja.

Upotreba preparata na bazi ruzmarina u periodu dojenja, mogla bi da dovede do pojave emotivne razdražljivosti i do pojave alergijskih reakcija kod bebe.

Osobe koje su alergične na aspirin, ne smeju nikako da koriste preparate na bazi ruzmarina jer oni sadrže salicipat (to je supstanca koja je sadržana u aspirinu i koja u većini slučajeva izaziva alergijsku reakciju na aspirin).

Uzgoj ruzmarina

Ukoliko želite da se posvetite uzgoju ruzmarina, preporučujemo vam da ovu biljku sadite isključivo u proleće i to tako što ćete njene sadnice zasaditi u svega nekoliko centimetara dubine u zemlju.

Sađenje sadnica ruzmarina, možete da obavite čak i u zatvorenim uslovima, tačnije u stanu i to tako što ćete ih zasaditi u saksije.

Da bi uspele, zasađene sadnice ruzmarina treba da budu izložene toploti i direktnom uticaju sunčeve svetlosti, a zemlja u kojoj rastu treba uvek da bude umereno vlažna i nikako suva ili natopljena vodom.

U periodu jeseni, možete pristupiti orezivanju, odnosno oblikovanju sadnica ruzmarina.

Ono što sadnice ruzmarina može da uništi, jeste mraz, a to je još jedan razlog više da ruzmarin uzgajate u zatvorenim uslovima, odnosno u saksijama.

Tek kada biljka bude značajno porasla i kada postane otporna, možete je presaditi u dvorište ili u baštu i možete prestati da se bojite da će je uništiti mraz.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: