Susamovo ulje – upotreba u ishrani, za lice, kosu i zdravlje

Susam vodi poreklo iz daleke južne Afrike i tropske Azije. Ova biljka gaji se zbog njenom semena najviše u Indiji, Kini, Sudanu, Etiopiji, Nigeriji i Urgadi.

Samo seme ove biljke sadrži od 40 do 65% ulja, tako da je njeno ulje primenjivo i ima više namena u svakodnevnom životu. Seme ove biljke poznato je po visokom procentu proteina.

Ova namirnica je neizostavna u kulinarskom svetu u zemljama Afrike.

Pored kulinarske i pekarske upotrebe ova namirnica, odnosno njeno ulje,  se širom sveta upotrebljava najviše u nezi lica i kose. Ima i brojne zdravstvene pogodnosti zbog čega je ovo ulje jako cenjeno u svetu.

Za njegove moći znali su čak i stari Egipćani, a arheolozi tvrde da je susam najstarija uljarica.

Budući da je za susamovo ulje potrebna vrlo pažljiva ručna obrada, manje je dostupno i prisutno na našim tržištima u odnosu na znatno štetnija druga ulja čiji je proces nastanka znatno lakši.

U ovom tekstu će biti više reči o ovom čudesnom ulju i načinu na koji ga možete upotrebljavati.

susamovo-ulje-upotreba-u-ishrani-za-lice-kosu-i-zdravlje

Primena susamovog ulja

Susamovo ulje se dobija iz semena biljke susam, i malo se zna o njegovim praktičnim primenama. Dobija se iz sasvim zrelog semena susama, koje je lako prepoznati po naprsloj ljusci. Proces samog dobijanja ulja relativno je jednostavan i jeftin ( dobija se flotacijom na vodi)

Susamovo ulje je najbolji način da zamenite štetna ulja u kojima pripremate svoje obroke, i predstavlja neizostavan deo svakog jela u zemljama Afrike, Japana, Kine i zemalja Bliskog istoka.

loading...

Osim što ga možete koristiti u kulinarstvu, susamovo ulje ima niz pogodnosti za vaše zdravlje i vaš dobar izgled.

Susamovo ulje se koristi u preventivi raka, poboljšava varenje i ublažava upalne procese.

Ima veliku sposobnost stimulisanja rasta naših kostiju, kao i samog oporavka kostiju.

Poboljšava zdravlje naše kose, našeg srca, kože i desni zuba.

Snižava holesterol i pomaže radu bubrega.

Koristi se čak i za kontrolu depresije i anksioznosti, kao i u zaštiti zdravlja kod novorođenčadi.

Susamovo ulje obiluje vitaminima, mineralima, i organskim komponentima, zbog čega je čest sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda za negu lica i tela.

Budući da ima moćna umirujuća dejstva i dobro deluje na kožu, često ga koriste kao ulje za masažu u brojnim kozmetičkim salonima.

Susamovo ulje u ishrani

Susamovo ulje može se koristiti za prženje, pečenje i brzo dinstanje. Odličan je preliv za salate.

Kineska i Japanska jela ne mogu se ni zamisliti bez ovog ulja.

Postoje različite vrste ovog ulja.

Postoji tamno susamovo ulje i ono je nerafinisano, devičansko ulje koje se dobija pečenjem semenki susama. Ovo ulje zadržava sva svojstva koja susamovo seme poseduje. Pri pripremi ovog ulja seme susama se blago prepeče, pa odatle i dolazi njegova blago tamnija boja od koje i potiče naziv samog ulja- tamno. Ima nešto bogatiji ukus i aromu.

Takođe postoji i svetlije susamovo ulje čije pečenje semena ne traje toliko dugo.

Veoma je cenjen u makrobiotičkoj kuhinji.

Sadrži mnogo vitamina E kao i esencijalne masne kiseline, kao i omega 6 i 9 masne kiseline koje su veoma važne za svakodnevno funkcionisanje organizma, rast i razvoj.

Zbog velike količine lecitina koje ovo ulje sadrži ono ima izuzetnu stabilnost. 

Nerafinisano susamovo ulje

Industrijsko ulje prolazi kroz najmanje 6 faza rafinacije, dok hladno ceđeno ulje ima prijatan miris i ukus što je karakteristično za sirovinu, i za razliku od industrijskog ulja ne prolazi ni jednu fazu rafinacije

Devičansko ulje

Kao i nerafinisano odnosno hladno ceđeno ulje i devičansko ulje se dobija mehaničkim ceđenjem semena. Razlika je u tome što se seme pre ceđenja termički obrađuje.

Time se dobija nešto bogatiji ukus i veća stabilnost ulja.

Na vama je da odaberete, a naš savet je da makar povremeno zamenite suncokretovo ulje susamovim uljem zbog brojnih pogodnosti njegove primene i vašeg ličnog zdravlja.

Susamovo ulje u borbi protiv gojaznosti

Ukoliko imate problem sa kilogramima, ili jednostavno vodite računa o vašem zdravlju evo dobre vesti za vas: ovo ulje će vam pomoći da duže zadržite osećaj sitosti u vašem organizmu. Naime, vrlo je hranjivo. U 0,2dl ovog ulja nalazi se 4,7 grama proteina.

Susamovo ulje za lice

Budući da sadrži velike količine cinka, izuzetno je pogodan za kožu lica, budući da koži treba dosta cinka da bi izgledala sveže i negovano.

Može se koristiti za sprečavanje prevremenog starenja kože, i smanjenje staračkih pega na licu, kao i protiv bora.

U nekim kulturama susamovo ulje se čak koristi i kod nekih gljivičnih oboljenja kože na svim delovima tela, ne samo na licu.

Susamovo ulje povećava mekoću i elastičnost koži.

U tankom sloju može zaštititi kožu od dejstva štetnih sunčevih zraka, kao i od dodatnih toksina i stranih tela koje svakodnevno ulaze u naše telo upravo preko kože.

Budući da ima mnogo vitamina A i E, susamovo ulje će pomoći da se koža oporavi od osipa koji nastaju iritacijom spoljašnjih faktora.

Pomaže pri uklanjanju ožiljaka, i odličan je za detoksaciju čitave kože lica, budući da je dubinski čisti i na taj način eliminiše bubuljice, akne , mitisere i ostale nepravilnosti.

Efikasan je u borbi protiv bakterija i infekcija na vašem licu, i veoma brzo eliminiše crvenilo.

Susamovo ulje protiv akni i bubuljica

Pokušajte da oporavite i izlečite vašu kožu ovim čudesnim preparatom.

Dovoljno je da svako jutro posle umivanja pređete problematične regije lica sa tuferom koji je natopljen susamovim uljem. Pokreti koje pravite trebalo bi da budu kružni.

Sem što će izlečiti vašu kožu , podmladiće je, zategnuti i omekšati.

Vaša koža će naprosto prodisati a cirkulacija će vam biti znatno bolja.

Ova metoda daje rezultate već nakon par upotreba, i primetićete da imate sjajan i uravnotežen ten.

Zbog većeg učinka ponavljajte ovaj postupak svako jutro i uskoro ćete videti rezultate.

U kombinaciji sa uljem lavande predstavlja fantastičnu zamenu za noćnu kremu.

Susamovo ulje i sirće u nezi lica

U jednakim količinama pomešajte susamovo ulje i jabukovo sirće (125ml) i zatim dodati 60 ml vode.

Ova mešavina će vam pomoći u čišćenju lica i tela od štetnih toksina.

Svako jutro i veče ispirajte lice ovom smesom, a zatim ga operite toplom vodom i sapunom.

Upotreba se naročito preporučuje osobama koje imaju problema sa upornim aknama.

Susamovo ulje za sunčanje

Zbog velike količine vitamina E ne postoji ulje koje će vam više pomoći protiv veoma štetnog UV zračenja od susamovog ulja.

Susamovo ulje je prirodni antioksidant.

Osmelite se i zamenite skupe preparate za sunčanje sa ovim uljem i bićete oduševljeni rezultatima.

Pored toga što vas u tankom sloju efikasno štiti od sunca daće vašoj koži novu elastičnost i mekoću.

Možete ga sipati u najobičniju plastičnu bocu i uživati u njegovim blagodetima tokom čitavog odmora.

Pored njegove primene na letovanju, on vas može štititi od sunca svakodnevno u sezoni kada ste izloženi suncu više nego obično.

Vaša koža će vam biti izuzetno zahvalna.

Prednost ovog preparata u odnosu na skupe kreme za sunčanje je što njega možete nanositi i na kosu, i time kompletno negovati svoj izgled tokom svog letovanja.

Nanesite susamovo ulje direktno na kosu koju izlažete suncu i na taj način ćete je zaštititi od štetnosti Uv zraka, dati joj sjaj, elastičnost i zdrav izgled.

Susamovo ulje za negu kose

Zdravlje vaše kose može mnogo zavisiti i od vaše svakodnevne ishrane.

Stručnjaci savetuju da u svoj organizam unosite što više susama u bilo kom obliku, jer njegovi sastojci utiču na lepotu i zdravlje vaše kose iz samog korena.

Preparate i skupa ulja možete zameniti susamovim uljem i na taj način svakodnevno bez mašćenja negujete krajeve vaše kose naročito ako su oštećeni.

Ne samo da će sprečiti dalja oštećenja, nego će dati vašoj kosi snagu koju zaslužuje. Uz susamovo ulje vaša kosa više nikad neće izgledati suvo i oštećeno. Nanosi se direktno na krajeve kose, nikako na teme jer će vam kosa izgledati masno. Vitamini iz ulja susama kvalitetno će nahraniti vašu kosu i vrlo brzo videćete rezultate. Osim što će nahraniti vašu kosu, pomoćiće vam u borbi protiv peruti. Nekoliko puta nežno izmasirajte teme glave susamovim uljem i uporna perut će brzo i lako nestati.

Susamovo ulje za rast kose

Esencijalne masne kiseline ne samo da hrane krajeve vaše kose nego hrane i sam njen koren. Dokazano je da susamovo ulje vrlo uspešno pospešuje i rast kose.

Dovoljno je da toplo susamovo ulje nežno umasirate u sam koren vaše kose.

To će poboljšati cirkulaciju kože glave i podstići vašu kosu da brže raste.

Ukoliko imate tamnu kosu, crnu ili smeđu, koristite susamovo ulje u kombinaciji sa drugim uljem (maslinovim) i kao prirodni regenerator za kosu. Ova mešavina sačuvaće boju i sjaj vaše kose , i odložiće nastanak sedih vlasi.

Gde kupiti susamovo ulje i koja je cena?

Iako je potražnja za susamovim uljem naglo porasla, i danas se lako može naći i što je jako važno : u odnosu na njegova lekovita svojstva ovo ulje i dalje nije skupo u odnosu na druga ulja.

Važno je napomenuti da se ne savetuje da se susamovo ulje koristi kao lek dok se ne konsultujete sa svojim lekarom.

U ishrani je preporučljivo koristiti ga kao zamenu za druga ulja, a u kozmetici ga slobodno koristite svakodnevno i bićete oduševljeni njegovom primenom.

Ako ste od onih koji vole kupovinu iz fotelje, dobra vest za vas je da ima puno sajtova koji vam nude susamovo ulje za samo par klikova.

Dobro se raspitajte i o ulju i o proizvođaču pre nego što se opredelite za kupovinu nekog susamovog ulja.

Njega naravno možete nabaviti i u dobro snabdevenim zdravim hranama, kao i biljnim apotekama.

Cena bočice od 200ml možete naći od 400 dinara na gore.

Ponekad ovo ulje u većim količinama možete naći i u bolje snabdevenim marketima i prodavnicama.

Mnogo je zdravih razloga da uvedete ovo ulje u vašu ishranu, i nađete način na koji vam najviše odgovara da ga koristite. Vaše telo će vam biti zahvalno.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: