Učestalo mokrenje kod žena i muškaraca noću ili danju – simptomi, uzroci i lečenje

Kada je urinarni sistem koji je sačinjen od bubrega, mokraćovoda, mokraćne bešike i mokraćnog kanala zdrav i kada u organizmu nije prisutan nijedan oblik oboljenja koje bi moglo da utiče na promenu učestalosti mokrenja, potreba za mokrenjem se javlja, odnosno ponavlja od 5 do 7 puta tokom dana (što je u proseku na svaka dva do dva ipo sata) i jednom do najviše dva puta tokom noći.

Međutim, usled pojačanog konzumiranja tečnosti, posebno određenih vrsta tečnosti kao što su gazirani sokovi ili pivo, broj mokrenja se može povećati i na 8 do 10 puta tokom dana. Takav oblik učestalijeg mokrenja, smatra se normalnim i prolaznog je karaktera.

Ipak, ukoliko je učestalost mokrenja konstantno povećana i pritom nije povezana sa pojačanim konzumiranjem tečnosti, onda iza takvog oblika učestalog mokrenja stoji nekakav uzrok, koji veoma često može biti povezan sa prisustvom zdravstvenog problema, ali i sa prisustvom nekakvog specifičnog stanja koje je povezano sa organizmom (recimo drugo stanje ili stanje pojačane izloženosti stresu).

Veoma često, u zavisnosti od toga koji konkretno zdravstveni problem ili pak oblik specifičnog stanja u organizmu utiče na pojavu pojačane učestalosti mokrenja mogu se razlikovati simptomi koji se javljaju uz učestalu potrebu za mokrenjem. Isto tako, u zavisnosti od konkretnog uzroka pojačanje učestalosti mokrenja zavise i mere lečenja učestalog mokrenja.

Zato, u nastavku sadržaja ovog teksta, potrudićemo se da zasebno predstavimo svaki pojedinačni mogući uzrok učestalog mokrenja i da vam objasnimo na osnovu kojih simptoma takav uzrok možete prepoznati i kojim merama lečenja u tom slučaju možete pristupiti.

Uzroci učestalog mokrenja

Ono što je jako važno napomenuti, a odnosi se na uzroke učestalog mokrenja, jeste da postoje uzroci koji su univerzalni, odnosno koji su jednako prisutni kod oba pola, ali i uzroci koji su karakteristični isključivo za žene, kao i uzroci koji su karakteristični isključivo za muškarce.

Univerzalni uzroci učestalog mokrenja

– Sindrom pojačano aktivne bešike

Sindrom pojačano aktivne bešike, takođe je poznat i kao slabost bešike. Ovaj uzrok, razvija se sa godinama i najčešće se manifestuje kod starijih osoba.

Ono što podstiče nastanak i razvoj ovog uzroka, jeste nasilno zadržavanje urina u bešici, odnosno ignorisanje potrebe za mokrenjem. Zato, kako do nastanka i do razvoja sindroma pojačano aktivne bešike ne bi došlo, preporučuje se redovno pražnjenje bešike i izbegavanje ignorisanja potrebe za mokrenjem.

loading...

Simptomi koji najčešće prate sindrom o kojem upravo pišemo, jesu nastupanje nagle i hitne potrebe za mokrenjem i ponavljanje potrebe za mokrenjem čim se u unutrašnjosti bešike nađe i najmanja količina mokraće.

Opisani uzrok učestalog mokrenja, posmatrano sa medicinske strane, smatra se bezopasnim i čak se i ne tretira kao oboljenje bešike.

Mere lečenja ovog uzroka, nisu jasno definisane i jedino što možete da preduzmete, jeste da slušate svoj organizam i da ne ignorišete potrebu za mokrenjem, ma koliko često se ona ponavljala.

Suprotnim ponašanjem i ignorisanjem učestale potrebe za mokrenjem koja je uzrokovana sindromom pojačano aktivne bešike, možete samo da pogoršate situaciju, da dodatno oslabite bešiku ili da doprinesete razvoju bakterijske infekcije u urinarnom sistemu.

– Prisustvo infekcije urinarnog sistema

Infekcija urinarnog sistema nastaje i razvija se kao posledica prisustva štetnih patogenih mikroorganizama u unutrašnjosti urinarnog trakta (konkretno u unutrašnjosti bešike i u unutrašnjosti mokraćnih kanala). Patogeni mikroorganizmi, uglavnom su različite štetne bakterije, koje svojim prisustvom iritiraju sluznicu bešike i zidove mokraćnih kanala i tako dovode do toga da nastane i da se razvije upala bešike, odnosno upala mokraćnih kanala. Što je razvijenost i koncentracija bakterija veća, to i mokrenje postaje učestalije i praćeno je udruženim simptomima.

Simptomi koji se najčešće javljaju u prisustvu infekcije urinarnog sistema i koji prate učestalo mokrenje koje je izazvano ovim uzrokom , odnose se na pojavu bola u regiji donjeg stomaka i mokraćovoda koji nastaje prilikom mokrenja, na peckanje pri mokrenju, na pojavu pritiska u regiji bešike i na pojavu promenjene boje mokraće (konkretno, mokraća može postati mutna ili čak beličasta). Ukoliko je reč o razvijenom obliku urinarne infekcije, može se javiti i prisustvo povišene telesne temperature, kao i prisustvo tragova krvi u mokraći.

Pomenute simptome ne treba ignosrisati, jer u tom slučaju njihovo prisustvo može dovesti do nastanka i do razvoja novih, znatno ozbiljnijih i komplikovanijih zdravstvenih problema kao što su intersticijski cistitis (hronična upala bešike) ili infekcija bubrega.

Kako do razvoja mogućih posledica ne bi došlo, jako je važno na vreme pristupiti lečenju. S obzirom da urinarna infekcija može biti uzrokovana prisustvom patogenih bakterija koje se međusobno razlikuju u odnosu na vrstu, odnosno grupu kojoj pripadaju (ešerihija koli, stafilokoka, seratia, streptokoka na primer), najbolje je da obavite laboratorijsku analizu uzorka urina i da tako jasno i precizno ustanovite koja je konkretno bakterija uzrokovala urinarnu infekciju u vašem slučaju. Kada dođete do saznanja o kojoj konkretno bakteriji je reč, moći ćete da izaberete odgovarajuću terapiju. Terapija za lečenje urinarne infekcije, najčešće se odnosi na upotrebu antibiotika. Međutim, kako nemaju svi antibiotici istu moć delovanja i ne deluju na iste vrste bakterija, najbolje je da izbor antibiotika uskladite sa vrstom bakterije na koju je potrebno delovati, odnosno koju ste otkrili u okviru laboratorijske analize uzorka urina.

Ukoliko postupite drugačije i upotrebite antibiotik koji nema moć delovanja na bakteriju koja je prisutna u vašem urinarnom traktu, izostaće efekat lečenja i simptomi infekcije će se i dalje manifestovati.

Ipak, ukoliko iz bilo kog razloga niste u prilici da obavite laboratorijsku analizu urina i ukoliko samim tim niste sigurni koja bakterija je izazvala infekciju u vašem urinarnom traktu, preporučujemo vam da upotrebite lek “Monural”. “Monural”, pripada grupi antibiotika, koji poseduju moć delovanja na veoma širok spektar različitih patogenih bakterija i samim tim, dovodi do izlečenja infekcije urinarnog trakta, bez obzira na vrstu bakterije koja je dovela do nastanka i do razvoja infekcije.

“Monural” je namenjen jednokratnoj upotrebi i prodaje se u kesici u kojoj je sadržano 3 grama ovog antibiotika u prahu. Prah je potrebno razmutiti u čaši vode i popiti ga na praznu bešiku i to neposredno pre spavanja, najmanje 2 sata posle jela. Pritom, celu noć nakon uzimanja “Monurala” nije poželjno mokriti. Ujutru, prilikom prvog jutarnjeg mokrenja, iz urinarnog trakta ćete izbaciti sve prisutne patogene bakterije i simptomi infekcije će u potpunosti prestati.

Ono što vam takođe može pomoći u cilju lečenja urinarne infekcije, jeste upotreba uvinog čaja, čaja od brusnice ili čaja od peršuna.

Uz to, proces lečenja urinarne infekcije možete ubrzati pojačanim unosom vode u organizam, jer ćete se na taj način brže oslobađati prisutnih bakterija.

– Intersticijski cistitis

Intersticijski cistitis, takođe se naziva i sindrom bolne bešike i predstavlja hronični oblik upale bešike. Jedan od uzroka koji mogu dovesti do intersticijskog cistitisa, jeste zapuštena, odnosno nelečena infekcija urinarnog trakta.

Simptomi koji su karakteristični za prisustvo ovog oblika zdravstvenog oboljenja, odnose se na često mokrenje koje je praćeno konstantno prisustnim blažim do intenzivnijim bolom u predelu bešike (bolovi se pojačavaju u toku punjenja bešike, a smanjuju se nakon mokrenja), pojavom krvi u urinu, povećanom telesnom temperaturom koja je praćena groznicom, bolom u toku seksualnog odnosa i bolom između vagine i rektuma kod žena i između skrotuma i rektuma kod muškaraca.

Ukoliko se intersticijski cistitis ne leči i ukoliko se ignoriše, može dovesti do stvaranja ožiljaka na zidovima bešike, kao i do deformacija bešike (bešika se može smanjiti ili promeniti oblik).

Lečenje intersticijskog cistitisa, sprovodi se u okviru primene lekova koji pripadaju grupi antiinflamatornih lekova, lekova koji pripadaju grupi analgetika, lekova koji pripadaju grupi antidepresiva i lekova koji pripadaju grupi antihistaminika. Preporučuje se da lekove iz navedenih grupa izaberete nakon konsultacije sa lekarom, odnosno nakon obavljenog ultrazvučnog pregleda bešike i nakon laboratorijske analize uzorka urina.

– Prisustvo kamena u bubregu

Prisustvo kamena u bubregu, predstavlja još jedan, od mogućih uzroka pojave učestalog mokrenja.

Simptomi koji se javljaju uz učestalo mokrenje, ukoliko je ono uzrokovano prisustvom kamena u bubregu, odnose se na pojavu veoma intenzivnog, razvijajućeg (rastućeg) bola u leđima u predelu ispod rebara (pritom, takav bol se širi i razvija prema preponama i prema pupku), na pojavu bolova i peckanja u mokraćnom kanalu prilikom mokrenja, na drhtavicu, praćenu i izazvanu povišenom telesnom temperaturom, na slabost organizma i na isprekidan mlaz mokraće.

Neretko, u prisustvu učestalog mokrenja koje se manifestuje kao posledica prisustva kamena u bubregu, može se javiti i krv u mokraći.

Lečenju kamena u bubregu, potrebno je pristupiti nakon obavljenog lekarskog pregleda koji će imati za cilj da precizno i jasno ustanovi stanje bubrega.

Ipak, postoji i nekoliko vrlo efikasnih prirodnih metoda uz pomoć kojih se možete rešiti kamena u bubregu i uz pomoć kojih se istovremeno možete rešiti i učestalog mokrenja (ukoliko je ono uzrokovano prisustvom kamena u bubregu).

Naime, konzumiranje čaja od peršuna, uvinog čaja ili čaja od brusnice, pomoći će vam u rešavanju problema sa kamenom u bubregu, a ujedno, pomoći će vam i u sprečavanju razvoja infekcije u urinarnom traktu, kojoj je urinarni sistem posebno izložen onda kada je kamen u bubregu pokrenut.

Razlog zbog kojeg je takva činjenica prisutna, tačnije razlog zbog kojeg je urinarni sistem osetljiv na nastanak i na razvoj infekcije onda kada je kamen u bubregu pokrenut, ogleda se u tome što u procesu izbacivanja kamena iz bubrega, kamen (ili delići kamena) prolazi kroz mokraćne kanale i grebe ih.

Samim tim, mokraćni kanali postaju osetljivi i podložni razvoju infekcije.

Ono što vam takođe može pomoći u procesu lečenja kamena u bubregu, jeste konzumiranje preparata koji ste napravili tako što ste jednu supenu kašiku maslinovog ulja, pomešali sa jednom supenom kašikom soka od sveže ceđenog limuna. Ovaj prirodni preparat, treba piti jednom do najviše dva puta dnevno, a njegovo delovanje, ogleda se kroz dejstvo maslinovog ulja koje “podmazuje” mokraćne kanale i omogućava da kamen ili delovi kamena iz bubrega lakše klize kroz njih i ne grebu ih, ali i kroz dejstvo limunovog soka koji utiče na razgradnju kamena.

– Dijabetes

Učestalo mokrenje, može biti izazvano prisustvom dijabetesa. Posebno ukoliko je dijabetes neotkriven i ukoliko se ne leči, njegovo prisustvo u organizmu doprinosi većoj učestalosti mokrenja.

Simptomi koji se javljaju uz učestalo mokrenje, u prisustvu dijabetesa, odnose se na pojavu osećaja suvoće u ustima, na pojavu svraba koji je rasprostranjen na gotovo svim regijama kože i na pojavu naglih i često ponavljajućih promena raspoloženja.

S obzirom da je dijabetes jako ozbiljan i složen oblik zdravstvenog problema, njegovom lečenju je potrebno pristupiti samo i isključivo nakon konsultacije sa lekarom koji će mere lečenja odrediti nakon sprovedenih analiza i pregleda.

Ono što vam može pomoći u nameri da kontrolišete dijabetes nezavisno od saveta lekara i mera lečenja koje vam je on odredio i prepisao, jeste upotreba cimeta.

Naime, čaj od cimeta ili konzumiranje cimeta u okviru obroka, pomoći će vam da snizite nivo šećera u krvi i samim tim ćete manje učestalo da mokrite.

– Izloženost stresu

Izloženost stresu, presstavlja još jedan na listi mogućih uzročnika učestalog mokrenja. Simptomi koji se u tom slučaju javljaju kao propratni, zavise od stepena u kojem ste izloženi stresu i u zavisnosti od načina na koji je vaš organizam sklon da reaguje na stres.

Ono što vam može pomoći da smanjite učestalost mokrenja koje je izazvano izloženošću stresom, jeste da izbegavate stres i da pronađete način na koji ćete uspeti da rasteretite svoje misli (za nekoga je to šetnja, za nekoga kreativni rad, za nekoga bavljenje sportom, a za nekoga razgovor sa dragim ljudima).

Uzroci učestalog mokrenja kod žena

Pored svih, gore navedenih i objašnjenih uzroka koji mogu dovesti do učestalog mokrenja, a koji su univerzalnog karaktera, postoje i određeni uzroci učestalog mokrenja koji su karakteristični isključivo za žene.

Ovo su takvi uzroci:

– Trudnoća

U toku trajanja trudnoće, u telu žene nastaju brojne promene kao što su promena hormonskog statusa i slabljenje karličnih mišića koje se odvija pod delovanjem širenja materice. Takve promene, mogu uzrokovati učestalo mokrenje i u tom slučaju, učestalo mokrenje se smatra normalnom reakcijom organizma.

Učestalo mokrenje, posebno može postati izraženo u kasnim fazama razvoja trudnoće, u okviru kojih materica pritiska bešiku i stvara gotovo stalnu potrebu za mokrenjem.

Ovoj pojavi u trudnoći, ne treba pridavati poseban značaj i ne treba se plašiti njenog prisustva, jer doslovno ne postoji trudnica kod koje se takva pojava ne manifestuje.

Ukoliko učestalost mokrenja postane toliko izražena da vam ometa dnevne aktivnosti, ono što možete preduzeti, jeste da radite vežbe za jačanje mišića karlice. Takve vežbe, može vam odrediti i prepisati ginekolog koji vam vodi trudnoću i ne preporučujemo vam da ih praktikujete pre nego što ste se posavetovali sa njim.

– Menopauza

U periodu menopauze, baš kao i u toku trajanja trudnoće, u telu žene dolazi do promene hormonskog statusa, a ta činjenica između ostalog može uticati i na povećanu učestalost mokrenja.

Konkretnije, kada je žena u menopauzi, nivo estrogena u njenom organizmu opada, a to uzrokuje na promenu tonusa stomačnih i karličnih mišića.

Mišići slabe i utiču na to da dođe do promene položaja bešike i samim tim, bešika postepeno počinje da slabi i da brže i učestalije razvija potrebu za pražnjenjem mokraće.

– Gojaznost

U prisustvu gojaznosti, dolazi do smanjenja koncentracije mišićnog tkiva i do razvoja i povećanja koncentracije masnog tkiva u području stomaka. Usled takve pojave, mišići počinju da slabe, a samim tim slabi i bešika, pa se javlja učestala potreba za mokrenjem.

Uzroci učestalog mokrenja kod muškaraca

Učestalo mokrenje koje je nastalo pod delovanjem uzroka koji su karakteristični isključivo za muškarce, uglavnom je povezano sa prisustvom problema sa prostatom i javlja se uglavnom kod muškaraca koji su stariji od 45 godina.

Ovo su problemi sa prostatom koji mogu uzrokovati učestalo mokrenje:

– Oslabljena funkcija prostate:

Prostata je organ čija funkcija sa godinama slabi. Što je muškarac stariji, to je njegova prostata slabija i samim tim su izraženiji problemi koje ta činjenica stvara. Jedan od najčešćih problema koji nastaju i razvijaju se usled oslabljene funkcije prostate, jeste učestalo mokrenje koje je posebno izraženo noću i koje je praćeno simptomima kao što su otežano mokrenje (posebno je otežan početak mokrenja), i isprekidan mlaz mokraće.

Na ovaj problem, moguće je uticati primenom određenih lekova, odnosno preparata koji regulišu i ojačavaju funkciju prostate. Jedan od takvih preparata je “Prostamol”, koji se kod većine pacijenata pokazao kao dovoljno efikasan u rešavanju problema sa slabošću prostate.

– Upala prostate

Neadekvatno lečena urinarna infekcija, prisustvo seksualno prenosivih bolesti, često nošenje tesne odeće ili često izlaganje niskoj temperaturi, predstavljaju faktore rizika u prisustvu kojih se može razviti upala prostate.

Upala prostate, manifestuje se simptomima kao što su učestalo dnevno i učestalo noćno mokrenje, pojava peckanja u mokraćnom kanalu prilikom mokrenja i osećaj bola i pritiska u regiji prostate. Ukoliko je upala prostate razvijena, može se javiti i povišena telesna temperatura.

Lečenju ovog problema, najbolje je pristupiti uzimanjem lekova koji pripadaju grupi analgetika, uzimanjem lekova koji pripadaju grupi antipiretika i uzimanjem lekova koji pripadaju grupi antibiotika.

Pritom, izbor lekova i izbor doze u kojoj ćete ih koristiti, najbolje je da napravite nakon konsultacije sa lekarom, odnosno nakon obavljenog pregleda u okviru kojeg će se ustanoviti tačan uzrok nastanka i tačan stepen razvoja upale. Bakterije kao što su ureaplazma, hlamidija ili mikoplazma, samo su neke od bakterija koje mogu izazvati upalu prostate. Pritom, ne deluju svi antibiotici na svaku vrstu bakterija i baš zato, upalu prostate treba lečiti u skladu sa rezultatima pregleda i u skladu sa vrstom bakterije koja je uzrokovala upalu, a koja je u procesu pregleda, tačnije u procesu laboratorijske analize otkrivena.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: