Urasli nokat na ruci i nozi – simptomi, uzrok, operacija i lečenje

Za mnoge dame nokti predstavljaju pre svega oličenje mode. Oni su ukras naših ruku, ali isto tako i nogu. Međutim, nikako se ne sme zaboraviti i činjenica da su nokti pre svega oličenje i ogledalo našeg celokupnog zdravlja.

Iako se nekim ljudima izgled noktiju ne čini preterano bitnim, ipak, on može u pojedinim situacijama imati i te kako veliki značaj. Tako je, recimo, za pojedine profesije kakvi su medicinsko osoblje, pekari, kuvari ili pak poslastičari, izgled noktiju, ali i njihovo zdravlje, i te kako bitno. Krti, suvi, lomljivi nokti, zanoktice ili pak neuredni predugački nokti, stvoriće lošu sliku o higijeni i celokupnom zdravlju osobe.

Kako održavati nokte zdravim i lepim?

Ukoliko su vam nokti krti, ispucali, zadebljali ili lomljivi, ukoliko na njima uočavate kakve promene, žuti su ili vas muče zanoktice, moguće je da vam fale neki od osnovnih elemenata koji su krucijalni za njihovo zdravlje, ali i za zdravlje organizma uopšte. Tu spadaju najčešće nedostatak vitamina A i B grupe, zatim esencijalnih masnih kiselina, gvožđa, ali i kakve loše navike kakve su pušenje, prekomerno lakiranje ili izlaganje manikir tehnikama.

Izgled i zdravlje noktiju može se najpre poboljšati zdravijom ishranom, ali i sve češćom upotrebom dodataka ishrani u vidu suplemenata koji sadrže neophodne sastojke za zdravlje noktiju. Ti sastojci su, kako smo već i pomenuli vitamini A, B, C, oligoelementi selen, gvožđe, folna kiselina, kao i omega masne kiseline. Postoje i razna ulja, kreme i serumi koji služe za jačanje nokatne ploče, a spravljeni su na bazi lekovitih bilja i obiluju u vitaminima i drugim neophodnim sastojcima za zdravlje nokta.

Takođe, moguće je izgled svojih noktiju ulepšati i odlaskom kod manikira. To je danas i te kako popularan trend među pripadnicama lepšeg pola. Ipak, dovoljno je samo održavati ih zdravim i negovanim, kako bi i bez preteranog ulapšavanja oni izgledali prirodno i lepo. Stoga, sličnoj metodi pribegavaju i pripadnici jačeg pola.

urasli-nokat-na-ruci-i-nozi-simptomi-uzrok-operacija-i-lecenje

Šta je nokat?

Nokat jeste specijala orožala tvorevina na vrhovima prstiju šaka i stopala. Nokat ili kako se još naziva nokatna ploča, nastaje deobom ćelija epiderma iz nabora kože na bazi nokta. Izgrađen je od molekula keratina.

Nokat je smešten u nokatnom krevecu. Zdrav nokat jeste nokat ružičaste boje, gladak i čvrste ploče, bez bilo kakvih nepravilnosti i promena boje i strukture. Nokti rastu brzinom od oko 1 cm na tri meseca, s tim što nokti na nogama rastu tri puta sporije od noktiju na rukama.

Urastao nokat (Unguis incarnatus)

Urastao nokat jeste stečeni deformitet nokta, gde nokatna ploča bočnim ivicama urasta u okolno meko tkivo, pritiskajući ga. Kao posledica toga, nastaje zapaljenje mekog tkiva oko nokta (periungualno zapaljenje) i sledstvena bol.

Smatra se da ovaj problem zahvata svaku petu osobu, a isto tako gotovo svaka od tih osoba završi na operacionom stolu u cilju regulisanja novonastalog problema.

loading...

Uzroci urastanja nokta

Urastanje nokta dešava se iz mnogo razloga, i to najčešće na prstima stopala, osobito na palčevima. Za to je pre svega odgovorna sama konstitucija nokta, građa u odnosu na okolno tkivo, a i građa prsta uopšte. Smatra se da su urastanju podložnije osobe koje imaju male nokte, a izraženo mesnat predeo oko njih. Takođe, način na koji sečete svoje nokte i te kako je bitan, jer nokti se seku ravno, a ne zaobljabanjem ivica.

Higijena stopala, a samim tim i noktiju veoma je bitna. Važno je i kakve čarape i obuću nosite, jer sve to vrši pritisak na vaše prste i ukoliko nije anatomski, može dovesti do deformacije i urastanja. Takođe, adekvatnom obućom i odećom sprečava se i pojava gljivica na noktima, ali i drugih infekcija koje su uzrokovane brojnim drugim uzročnicima, a koji mogu voditi nokat u deformitet i urastanje.

Nokat je svakako sa godinama života podložan promenama, a sve to zavisi i od opterećenja koje on trpi, od njegovih eventualnih oboljenja i povreda. Svaka nokatna ploča je „priča za sebe“ ali definitivno je da ona tokom godina menja svoju strukturu i izgled, tj stari, postaje atrofična, debela, neravna i povija se.

Na izmenu strukture i oboljenje nokta mogu uticati i razna sistemska oboljenja koja zahvataju i nokatnu ploču, te tako menjaju njenu cirkulaciju i ishranu. Tu su, pored sistemskih, i neurološka oboljenja, oboljenja samog koštano-zglobnog sistema, ali i opšta konstitucija tj građa osobe. Gojazniji ljudi bi tako bili podložniji urastanju, jer njihovi prsti, a tako i predeo oko noktiju, trpe veće opterećenje.

Dugotrajna izloženost i drugim vrstama opterećenja kakva su neadekvatna obuća (najčešće sa vrhom koji je špicast) i odeća (sintetička čarapa umesto pamučne), ali i intenzivna fizička aktivnost, povećava stepen podložnosti ovom problemu.

Urasli nokti čest su problem i kod dece, ne samo kod starijih. Nošenje patika u kojima se noge stalno znoje, fizička aktivnost i stalni pritisak, vlažanje unutar obuće usled neadekvatnih čarapa, i česta pojava gljivičnih infekcija, samo su dodatna olakšica za nastanak ovog problema.

Neretko se događa da ovaj problem zahvati i novorođenčad, male bebe i decu, jer se oko njihovih noktića skuplja previše prljavštine, a roditelji su obično prilično nevešti u sečenju njihovih malih noktiju.

Simptomi uraslog nokta

Simptomi se mogu kretati u rasponu od potpuno bezazlenih, pa do onih i te kako ozbiljnih, koji dovode do lokalnih, ali i sistemskih teskoba. U početku ovaj proces može da protiče bez tegoba, međutim, kako su prsti na kojima se najčešće javlja urastanje (a to su najčešće nožni palčevi) i te kako izloženi pritisku i opterećenju od strane celog tela, novonastalo stanje se komplikuje i vodi u inflamatorni proces praćen crvenilom, bolom i otokom.

Proces najčešće zahvata jednu stranu, tj ivicu nokta, mada je moguće da zahvati i obe. Urastanje se, da ne zaboravimo, može javiti i na noktima ruku, mada ređe. Dakle, nokat je tada izuzetno bolan, otečen, osetljiv na dodir i veoma topao usled porasta lokalne temperature.

Ređe, ovakvo stanje iz lokalne nelagodnosti prelazi u ozbiljniji problem kakav je lokalna infekcija, pojava žute tečnosti, eksudata i gnoja (pojava granulacija). Još ređe je zahvaćeno i okolno tkivo, kost, kao i organizam kao sistem (eventualno se javlja visoka temperatura). Veoma retko se može desiti da se javi sepsa, ali to samo ukoliko se problem u potpunosti zanemari, što se gotovo nikada ne dešava.

Terapija uraslog nokta

Kada je u pitanju lečenje problema zvanog urastao nokat, ono može biti neoperativno i operativno.

Neoperativni pristup lečenju uraslog nokta

Što se tiče neoperativnog načina lečenja, ono se primenjuje onda kada su promene, tj kada je simptomatologija manjeg intenziteta, odnosno onda kada nema izraženijih tegoba niti komplikacija. Neoperativni pristup sastoji se u primeni raznih rastvora za dezinfekciju zahvaćenog predela, previjanja, uzimanja brisa rane i ukoliko je to potrebno upotrebom antibiotika.

Sa druge strane, izbegava se i nošenje neadekvatne odeće i obuće i omogućava se prstu da bude slobodan, bez pritisaka i dodatnog nadraživanja. Ovakav vid lečenja traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Lečenje uraslog nokta kod kuće

Ukoliko ste od onih osoba koje ne vole da odlaze u posete lekaru, pa ćete stoga učiniti sve što je u vašoj moći da to izbegnete, možete tegobe oko uraslog nokta pokušati da rešite i kod kuće, samostalno. Mi vam dajemo neke od predloga za olakšavanje tegoba.

Za početak bi bilo poželjno da napravite laganu toplu kupku za svoja stopala. U nju uvek možete dodati malo soli ili sode bikarbone. Kada ste omekšali kožu vaših stopala toplom kupkom, postavite ih na kakav čist peškir i počnite da rešavate problem svog uraslog nokta. Ukoliko imate sterilnu iglu, turpiju ili neko pogodno priručno sredstvo za negu, možete ga upotrebiti, a možete uzeti i flaster, kako biste odvojili razmekšanu kožu od uraslog nokta. Kada ste to uradili, stavite između vaticu natopljenu jodom ili kakvom antibiotskom masti. Previjte prst i redovno kontrolišite i menjajte vatu i zavoj. Nokat će ubrzo početi pravilno da raste.

Prirodni lekovi u terapiji uraslog nokta

Postoje i brojni lekovi iz prirode, ili pak neke od namirnica koje imate kod kuće, a koje su idealne za terapiju, ili kao makar prevencija i pomoć terapiji u rešavanju ovog, ni malo naivnog problema. To su neke namirnice koje zbog obilja svojih hranljivih i po zdravlje značajnih sastojaka imaju pre svega antiseptična, antiinflamatorna, tj protivupalna dejstva, koji deluju kao analgetici, protiv bolova i kao dezinficijensi.

Ono što možete za početak da uradite jeste da na izmenjeno mesto privijete neki od prirodnih antiseptika kakvi su med i crni luk (smesa od 1 kašike meda i jednog narendanog crnog luka) ili pak list aloe vere. Previjte potom svoj prst. Videćete da će vremenom on pravilno početi da raste. Redovno menjajte obloge i previjajte, ali i štitite prst od pritisaka, trenja i raznih drugih mehaničkih tretiranja.

Nadalje, neki od prirodnih lekova jesu i jabukovo sirće, koje zasigurno imate u svom domu, zatim vodonik peroksid, koji možete nabaviti u apoteci, ali i kurkuma, po koju morate otići u prodavnicu zdrave hrane.

Jabukovo sirće je definitivno jedan od najboljih prirodnih antiseptika. U ove svrhe ga možete koristiti tako što ćete opuštati svoja stopala u kupki od jednakih delova tople vode i jabukovog sirćeta, a zatim i tako što ćete staviti vatu natopljenu jabukovim sirćetom na bolno mesto i previti. Ponavljajte proceduru svakoga dana i menjajte redovno vatu sa natopljenim sirćetom.

Slično je sa kurkumom i vodonik peroksidom. Vodonik peroksid, tj hidrogen peroksid možete stavljati u tople kupke i razmekšavati svoja stopala, dok od kurkume i kakvog biljnog ulja možete spravljati smese i privijati na mesto uraslog nokta. Kurkumu možete i piti u kombinaciji sa mlekom, jer će to, smatra se, takođe umnogome olakšati tegobe i pomoći kod ove vrste problema.

Nadalje, od prirodnih sastojaka koji vam mogu pomoći jesu i limun, oblog od lanenog brašna ili oblog od plavog patlidžana. Limun možete narezati i krišku priviti na izmenjeno mesto. Nakon nekoliko sati ono će omekšati, te nokat možete pravilno podrezati i staviti vatu između nokta i okolnog „mesa“. Takođe, možete skuvati i lanenu kašu koju potom privijate na obolelo mesto, a isto tako i kriške plavog patlidžana možete svakoga dana privijati na mesto uraslog nokta.

Operativno lečenje uraslog nokta

Operativne tehnike za regulisanje ove vrste problema toliko su napredovale, da je danas moguće i laserskim putem rešiti ovaj problem. Nakon hirurške intervencije cilj jeste da problem bude trajno rešen, tj da ne dolazi do ponovnih urastanja. Tom prilikom obično se uklanja deo nokta, i to što manji deo, jer se najčešće ide ka pokušaju da se intervencija završi bez stavljanja šavova na ranu.

Ukoliko je to potrebno, raseca se neophodan deo nokta, a zatim se čisti i okolno meko tkivo. To se najčešće događa ukoliko je nokat urastao i stvorio infekciju ili pak gnoj u mekom tkivu. Tada će se otkloniti neophodni deo nokatne ploče i okolnog infekcijom zahvaćenog tkiva.

Osnovni cilj operacije jeste da se oboleli segment zaleči, da se spreči nastanak novih tegoba, ali isto tako i da se dobije estetski lep i pravilno oblikovan nokat. Najčešće se rana od uraslog nokta ušiva hirurškim putem, što dovodi do toga da ona brže zarasta. Međutim, ona se može ostaviti i da zarasta samostalno, što je znatno duži proces koji traje i po nekoliko nedelja. Navodi se da intervencija nije naročito bolna i radi se u lokalnoj anesteziji, ali iskustva obolelih govore drugačije.

Takođe, oni smatraju da sama operacija kao i postoperativni tok umeju da budu prilično neprijatni, te da se moraju regulisati lokalnim anesteticima i analgeticima.

Urastanje nokta na rukama

Urastanje nokta na rukama dešava se po istom principu kao i na nogama. Urastanje se može dogoditi na bilo kojem noktu na ruci. Ono ovde nastaje najčešće kao posledica grickanja noktiju ili neadekvatnog sečenja. U velikoj meri urastanju doprinosi i neadekvatna higijena, neadekvatni tretmani koje dobijate kod svog manikira, ali i razne bolesti, sistemske, neurološke i bolesti koštano zglobnog sistema. Grickanjem zanoktica takođe može doći do inficiranja predela oko nokta i stvaranja mogućnosti za urastanje i nagomilavanje gnoja.

Svi ostali simpromi koji se javljaju ovde, identični su kao i kod urastanja nokta na nogama. Takođe, terapijski pristup je isti i zavisi prevashodno od težine simptomatologije.

Prevencija urastanja nokta

Ovaj problem se, uprkos mogućem postojanju najrazličitijih deformiteta ili bolesti koje nokte deformišu, može u velikoj meri prevenirati.

Mere prevencije podrazumevaju pre svega redovnu toaletu nogu, tj stopala, ali i ruku, odnosno noktiju na rukama. Kvalitetne tople kupke razmekšaće vaše nokte i okolno tkivo i omogući će noktu da slobodno nastavi svoj pravac rasta, bez da zarasta svojim oštrim ivicama u okolna tkiva.

Nadalje, pravilno rezanje noktiju je pola posla. Nokte nikada ne treba usecati sa strane, već ih je potrebno rezati na ravno i tako će biti sprečeno njihovo urastanje u meko okolno tkivo. Imajte naviku i da prilikom mazanja mleka za telo ili kreme za ruke, namažete i predeo oko noktiju, ali i sam nokat. Naviku kao što je grickanje noktiju zaboravite.

Prevencija podrazumeva i nošenje što kvalitetnije obuće i odeće, po mogućstvu anatomske. Nošenje pamučnih čarapa, udobnih patika ili cipela umnogome će rešiti problem, osobito ukoliko imate predispoziciju za nastanak nokta, gojazni ste, ili se pak intenzivno bavite fizičkom aktivnošću.

Nošenje obuće na špic nikako nije preporučivo, iako je i te kako popularno poslednjih godina, kako među damama, tako i među pripadnicima jačeg pola. Takođe, preporučiva je obuća sa nižom petom, jer je tako pritisak na stopalo ravnomeran i ne odlazi samo na prste.

Kada je u pitanju prevencija, neophodno je u velikoj meri održavati i zdravlje svojih noktiju. Redovno čišćenje, pranje i dezinfikovanje ruku i nogu, a osobito predela oko noktiju koji je i najskloniji nakupljanju bakterija, rešiće vas muka koje mogu da nastanu.

Takođe, i pravilna ishrana u mnogome doprinosi zdravlju i pravilnom rastu nokatne ploče jer, ukoliko nokti nemaju dovoljno vitamina i drugih neophodnih materija za svoju ishranu, postaće krti, lako lomljivi i skloniji i podložniji promenama strukture i infekcijama. Pušenje takođe u velikoj meri utiče nepovoljno ne samo na spoljašnji izgled, već i na celokupno zdravlje vaših noktiju, te su kod pušača oni obično podložniji oboljenjima ovog tipa. Stoga, pobrinite se i pozabavite ostavljanjem cigareta, kako biste zaštitili pre svega svoje celokupno zdravlje, a samim tim i zdravlje svojih noktiju.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: