1. i 2. nedelja trudnoće – simptomi, ishrana, saveti i sve što treba da znate

Trudnoća je san svih parova koji žele svoj život da obogate jednim sasvim novim, mladim i nežnim novim životom i uvećaju svoju porodicu. Saznanje o trudnoći i njena potvrda sigurno su najradosniji trenutak u životu svake buduće mame, izuzev možda onog trenutka kada beba konačno dođe na svet. To je jedno specifično stanje i dug period pun različitih iskustava, sasvim očaravajuć i ponekad težak, posebno za žene i devojke koje još uvek nemaju decu.

Svi parovi, buduće mame i tate, osobe sa kojima trudnica živi i njena porodica treba da budu dobro upoznati sa svim blagodatima i rizicima koje trudnoća nosi, da bi bili spremni da ugoste novog stanovnika na pravi način i osiguraju bezbedan i pravilan rast i razvoj deteta.

Edukacija o prenatalnom periodu, o trudnoći i svim promenama koje se zbivaju u ženskom telu, od izuzetnog značaj su za samo začeće i negu trudnice i fetusa.

Dug period trudnoće menja se iz nedelje u nedelju, kako beba raste unutar stomaka majke. Sve to u velikoj meri utiče na fizičko, ali i mentalno i emotivno stanje majke, zbog čega se već od prvih nedelja mora voditi posebna pažnja.

U nastavku govorimo o periodu prve i druge nedelje trudnoće, o tome šta taj period predstavlja u medicinskom smislu, kako se treba ponašati i šta je moguće očekivati.

Trudnoća počinje pre začeća

Računanje trudnoće zapravo se vrši unazad; u kliničkom smislu, trudnoća ne počinje od trenutka samog začeća, već dve nedelje pre toga. Prvi dan poslednje menstruacije računa se u sklopu 40 nedelja kojima lekari beleže trudnoću. To možda zvuči zbunjujuće ili naopako, ali zapravo svaka menstruacija za žene koje planiraju bebu predstavlja potencijalnu trudnoću; u najmanju ruku, tako je doživljava ljudsko telo. Kada jajašce napusti jajnik i putuje kroz jajovod, ono je predodređeno za oplođenje i telo se priprema za moguće začeće.

Tokom 12 do 24 sata dok se jajašce nalazi u jajovodu, ono je spremno za oplodnju. Unutrašnji zidovi materice se izgrađuju u iščekivanju tog momenta. Ako jajašce ostane neoplođeno, unutrašnji zid materice se ljušti da bi se telo pripremilo za sledeće jajašce, to jest, sledeći ciklus u kome se očekuje moguća trudnoća; to je proces koji se manifestuje kao menstrualno krvarenje. Oko dve nedelje nakon početka menstrualnog krvarenja, dešava se proces ovulacije i to je period kada je jajašce spremno za oplodnju.

Međutim, teško je koristiti jedan uniformni sistem kako bi se tok menstruacije pratio i kako bi se odredili plodni dani, budući da samo trajanje celog ciklusa zavisi od žene do žene. Uslovno govoreći, menstrualni ciklus traje 28 dana, ali kod nekih žena je sasvim uobičajeno da traje duže ili kraće od toga. To znači da se tačan trenutak začeća može utvrditi samo uz pomoć ultrazvuka, dok lekar može da pretpostavi eventualni datum na osnovu datuma poslednje menstruacije.

PRVA NEDELJA TRUDNOĆE

Vratimo se zato na početak. Tokom prve dve nedelje trudnoće, verovatno ćete nestrpljivo čekati trenutak kada ćete moći da počnete da odbrojavate dane do porođaja. Odbrojavanje obuhvata 280 dana do predviđenog datuma porođaja, to jest, 40 nedelja. Prosečno trajanje normalne, zdrave trudnoće je upravo oko 280 dana i broji se od prvog dana poslednje menstruacije, kao što smo objasnili u prethodnom pasusu.

loading...

Dakle, prvog dana prve nedelje, menstrualno krvarenje je započelo; s obzirom da krvarite, to znači da niste začeli. Zapravo, začeće se neće dogoditi naredne dve nedelje. Uzmite datum poslednje menstruacije kao važnu tačku, budući da je lekari koriste kao datum kojim će obeležiti početak trudnoće. Ukoliko ste zaista ozbiljni u nameri da zatrudnite, prvu nedelju možete iskoristiti kako biste isplanirali samu trudnoću.

Menstrualni ciklus i začeće

Zbog čega je važno da vodite zapisnik o vašem menstrualnom ciklusu? Kada planirate trudnoću, veoma je važno da redovno pratite vaš menstrualni ciklus i promene koje se u vašem telu dešavaju na mesečnom nivou. Ako do sada to nije bila vaša praksa, sada bi trebalo da beležite sve važne datume vezane za menstrualni ciklus; to znači da vodite dnevnik ciklusa, beležite kada vaše menstruacije počinju, koliko dana traju i koliki je prosečan period trajanja ciklusa. Sve te informacije mogu biti od koristi za utvrđivanje perioda ovulacije i najplodnijih dana u toku meseca.

Svakog meseca, žensko telo se priprema za potencijalnu trudnoću. Tada materica gradi nove slojeve endometrijuma, slikovito rečeno, kao ‘postelju’ za oplođeno jajašce. Ako ono ne bude oplođeno, materica se ljušti i višak endometrijuma se izbacuje. Sam ciklus se meri od početka menstrualnog krvarenja do poslednjeg dana pre sledeće menstruacije; ciklus traje prosečno 28 dana, kao što smo rekli, ali može da traje i samo 21 ili čak 35, na primer. Kod tinejdžerki, ciklus može da traje i do 45 dana.

Hormoni u ženskom telu, posebno estrogen i progesteron, utiču na tok menstrualnog ciklusa. Tokom prve polovine ciklusa, nivo estrogena raste. Estrogen je hormon koji čini da se tkivo endometrijuma izgrađuje i raste. Dok se to dešava, jajašce, ovum, u jednom od jajnika počinje da zri. Nakon dve nedelje prosečnog ciklusa od 28 dana, zrelo jajašce se otpušta iz jajnika i to zovemo ovulacijom.

 • Smatra se da najveće šanse za začeće postoje ukoliko se praktikuju nezaštićeni odnosi u periodu tri dana pre ovulacije ili na sam dan ovulacije. To je najplodniji period menstrualnog ciklusa;

Znaci ovulacije

Budući da je najplodniji period za začeće kada se dešava ovulacija i neposredno pre nje, važno je da se obrati pažnja na suptilne i simptome i znake koji upućuju na ovulaciju. Kako bi se povećale šanse za začeće, dobro je znati kada žena ovulira; ako je ciklus pravilan i traje 28 dana, ovulacija će uvek biti nakon 14 dana. Ukoliko je slučaj drugačiji, ovulacija se može izračunati na osnovu predviđanja sledeće menstruacije i brojanja 12 do 16 dana unazad. No, kao vam matematika nije jača strana, najlakši način za utvrđivanje perioda ovulacije jeste obraćanje posebne pažnje na promene u vaginalnom sekretu. Ova materija se menja tokom celog menstrualnog ciklusa, u poledu količine, konzistencije i boje.

 • U prvoj nedelji menstrualnog ciklusa nastupa menstrualno krvarenje;
 • Nakon završetka krvarenja, nekoliko dana nema vaginalnog sekreta i taj period je relativno nepolodan;
 • Sledeći period karakteriše zamućen beličasti sekret, guste, grudvičaste teksture i žena je još uvek relativno neplodna;
 • Nekoliko dana pre ovulacije, sekret postaje bistar i sluzav, a količine su veće. To je plodna faza, kada je začeće najverovatnije;
 • Posle ovulacije, sekret ponovo postaje lepljiv i grudvast i postepeno nestaje;

Uz proveru vaginalnog sekreta, dobro je pratiti i promene telesne temperature. Nakon ovulacije, normalno je da se temperatura tela blago podigne za oko 0.4 do 1 stepen. Najplodniji period je dva do tri dana pre nego što se ona poveća; kada je već skočila, tada je možda kasno za začeće u datom ciklusu.

Saveti za prvu nedelju

Tokom prve nedelje generalno treba da vodite računa o svom telu i zdravlju, kao što bi to trebalo da radite i ako ne planirate trudnoću. Što više pažnje posvetite svom organizmu, on će biti u boljem stanju, pa samim tim i spremniji za trudnoću. Trudite se da budete fizički aktivni i da se hranite zdravo, što znači da izbegavate preterano masnu hranu, prerađene proizvode i uopšte praktikujete balansiran način ishrane koji prija vašem telu.

Bilo bi dobro da obavite sistematski pregled i povedete računa o imunitetu, kao i da preispitate eventualne navike koje mogu da utiču na začeće, ugroze vaše i zdravlje bebe. Obavezno se dobro informišite kod svog lekara i posavetujte se sa njim o upotrebi lekova, o ishrani i suplementaciji.

 • Već u prvoj nedelji trudnoće treba uzimati prenmatalne vitamine, obogaćene folnom kiselinom. Preporučuje se da počnete da ih uzimate i nekoliko meseci pre začeća. Prenatalni vitamini i folna kiselina smanjuju rizik za nastanak defekta kod bebe i pripremaju telo buduće majke;

DRUGA NEDELJA TRUDNOĆE

U toku druge nedelje trudnoće još nije došlo do začeća, ali je fertilni period sve bliže. Ako imate prosečan, regularan i redovan ciklus, onda je vaš period ovulacije na kraju druge nedelje i tada ste najplodniji. Ako želite da povećate šansu za začeće, ne morate da čekate sam dan ovulacije. Već tokom same druge nedelje možete da počnete da aktivno radite na začeću; medicinske studije kažu da žene mogu da budu fertilne i do pet dana pre ovulacije, uključujući period od 24 sata nakon ovulacije, dok sperma muškarca može da preživi u vagini i reproduktivnom traktu do pet dana nakon ejakulacije.

Druga nedelja trudnoće zapravo nije zaista nedelja u kojoj je žena već trudna, ali je najbolji period kada se može očekivati začeće. Preporučuje se da se u tom periodu intimni odnosi praktikuju na svaka 24 do 48 sati; možda to zvuči pomalo sterilno i ne tako romantično, ali zaista može povećati šanse za začeće. Jedna od najpopularnijih zabluda u vezi sa začećem je ta da što više vodite ljubav, pre ćete začeti, ali to nije tačno. Zapravo, efekat može da bude i suprotan. Ukoliko imate odnose više puta u toku dana, broj spermatozoida koji se izbacuje je manji. Ukoliko muškarac već ima nizak broj spermatozoida, onda takva praksa može i da umanji verovatnoću začeća.

 • Za najbolji kvalitet sperme preporučuje se čekanje od jednog do dva dana između odnosa. Takođe, ne treba čekati duže od sedam dana. Ukoliko partner apstinira više od nedelju dana u nizu, to može smanjiti pokretljivost spermatozioda i što je apstinencija duža, to je posledica izraženija;

Saveti za drugu nedelju

Kada pokušavate da zatrudnite, druga nedelja je pravi trenutak da počnete da radite na tome. Dobro je da se pridržavate nekih saveta i uputstava koji će začeće učiniti lakšim i telo pripremiti za trudnoću na najbolji mogući način. Beba još uvek nije začeta u drugoj nedelji, ali će se taj period računati kao druga nedelja trudnoće.

Generalno, ovo je period ciklusa u kome može doći do pojačanog libida, više emocionalne i fizičke privrženosti partneru, što su takođe mehanizmi kojima se telo priprema za začeće. Trebalo bi da vodite računa o svom fizičkom zdravlju i planirate trudnoću. Preporučuje se da odbacite loše navike, poput pušenja i konzumiranja alkohola. Planirajte sa partnerom kada ćete imati odnose, jer tako možete da povećate šanse za začeće.

 • Uzimanje prenatalnih vitamina je veoma važno, zbog čega to nagalašavamo i u drugoj nedelji. Oni treba da obuhvatajau i folnu kiselinu, a preporučene doze za rani period trudnoće iznosi 500 mikrograma u toku dana;

PREPORUKE I INFORMACIJE

Kada je reč o planiranju trudnoće, trebalo bi povesti dodatnu pažnju o zdravlju. Trebalo bi otići na pregled kod zubara i izlečiti sve eventualne kvarove i sanirati promene usne duplje, ukoliko postoje.

Takođe se savetuje bris grlića materice i obavezno tretiranje ukoliko je potrebno. Bilo bi idealno i da se partner podvrgne adekvatnim pregledima, da bi se mogle izlečiti sve eventualne tegobe, poput prisustva bakterijskih mikroorganizama,  koje mogu uticati na začeće, kao i na zdravlje oba partnera.

Osim toga, neki lekari savetuju da se i pre samog planiranja uradi analiza nivoa hormona štitne žllezde, čime se mogu preduprediti tegobe vezane za plodnost i sam plod. Preporučuje se i obavljanje seroloških testova na toksoplazmu.

Ishrana

Ishrana je važan faktor za održavanje zdrave trudnoće i treba joj se posvetiti već u prve dve nedelje, ako već niste to učinili i pre toga. Balansirani usnos svih potrebnih hranljivih materija je apsolutno neophodan. Izbegavati masnu, prženu i začinjenu hranu, a konzumirati složene ugljene hidrate, sveže voće, mlečne proizvode, hranu bogatu folatima i vlaknima. Treba unositi puno tečnosti, ali izbegavati kofeinske napitke. So nije potrebno izbacivati, osim ukoliko nije napomenuto od strane lekara iz nekog razloga.

Rani simptomi trudnoće

Mada tokom prve i druge nedelje ne dolazi do začeća, već posle druge nedelje je moguće da budete trudni, pa bi bilo dobro da se upoznate sa eventualnim znacima početka vašeg drugog stanja. Iako je testiranje jedini pouzdan način da se potvrdi trudnoća, postoji niz simptoma koji mogu da ukažu na ranu trudnoću. Ako naučite da slušate sopstveno telo, moguće je da ćete moći da osetite da ste trudni.

Međutim, svaka žena je drugačija i dok ima onih koje izraženo osećaju telesne promene koje mogu ukazivati na trudnoću, druge posumnjaju da su trudne tek kada dođe do izostanka menstruacije. Rani simptomi se razlikuju od trudnice do trudnice, a variraju i od slučaja do slučaja kod majki koje imaju više trudnoća. Simptomi mogu biti sasvim blagi i neprimetni, ali ipak se mogu prepoznati i povezati sa drugim stanjem. Ovo su neki od najčešćih ranih simptoma koji mogu ukazivati na trudnoću.

 • Osećaj treperenja u predelu materice i pojava grčeva poput menstrualnih, nekoliko dana posle začeća;
 • Osećaj otečenosti, osetljivosti ili čak svraba u predelu grudi, do čega dolazi usled naglih hormonskih promena u telu;
 • Osećaj zamora bez nekog drugog vidljivog uzroka može da se javi već nedelju dana posle začeća. Ako je slučaj zaista povezan sa trudnoćom, važno je pružiti telu adekvatan odmor i pravilnu, balansiranu ishranu;
 • Jutarnja mučnina je jedan od najtipičnijih simptoma rane trudnoće, mada ga ne doživljavaju sve žene, a nije nužno da se dešava samo ujutro;
 • Izostanak menstruacije, konačno, može da bude očevidan simptom koji ukazuje na začeće;

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: