3 i 4 nedelja trudnoće – simptomi, ishrana, saveti i sve što treba da znate

Do treće nedelje trudnoće, prošlo je upravo tri nedelje od poslednje menstruacije; ukoliko je prethodne nedelje došlo do ovulacije i jajašce je opolođeno spermatozoidom, zvanično počinje ‘prava’ trudnoća. Da podsetimo, klinički se početak trudnoće računa dve nedelje pre samog začeća i od tog trenutka se odbrajaju dani do porođaja.

Većina žena u trećoj nedelji još uvek ne zna da je začelo, sve do sledeće, četvrte nedelje, kada im izostane menstrualno krvaranje. Obično nema nekih posebno izraženih simptoma, osim osećaja blage nadutosti ili nelagodnosti u stomaku, što su takođe i simptomi klasičnog PMS-a.

Od treće ka ćetvrtoj nedelji, u telu žene se odigravaju zaista fantastični procesi! Početkom treće nedelje jajašce postaje zametak, zigot, da bi se nekoliko dana od začeća podelilo na 58 ćelija, a krajem treće nedelje na 150 ćelija, odnosno postalo blastocista. Blastocista potom putuje ka materici, tamo se smešta i počinje svoj devetomesečni razvoj. Simptomi trudnoće će se razviti tek u četvrtoj nedelji, dok nakon samog začeća nisu izraženi.

Takođe, kućna verzija testa na trudnoću može dati negativan rezultat, zato što u tom trenutku određeni hormoni vezani za trudnoću još uvek ne dostižu značajan nivo koji bi test trebalo da prepozna. Zbog toga se preporučuje da se test ponovi više puta u rasponu od nekoliko dana tokom tog perioda.

TREĆA NEDELJA TRUDNOĆE

Testovi za utvrđivanje trudnoće koriste metod identifikacije, odnosno merenja hCG hormona, to jest humanog horionskog gonadotropina u urinu. Taj hormon proizvode ćelije placente; hCG se prenosi u krvotok nakon što oplođena jajna ćelija dosegne uterus.

Na početku treće nedelje taj hormon još uvek nije prisutan u visokoj koncentraciji, a kako trudnoća odmiče, tako raste i njegov nivo. Iz tog razloga kućni test možda neće prikazati realno stanje, odnosno daće negativan rezultat.

  • Preporučuje se da se kućni test na trudnoću primeni nedelju do dve dana nakon propuštenog menstrualnog krvarenja, kako bi rezultat bio što pouzdaniji;

Takođe, ultrazvučni pregled u ovom periodu ne mora da detektuje jajašce koje će postati beba. To maleno oplođeno jajašce je super sitno, manje od zrna soli i na svom je putu ka materici. Ipak, već početkom četvrte nedelje lekar na ultrazvuku može opaziti blago zadebljanje unutrašnjeg zida materice, što je znak da je jajašce stiglo do uterusa i smestilo se na poziciju u kojoj će ostati narednih devet meseci.

Simptomi u trećoj nedelji trudnoće

U trećoj nedelji simptomi trudnoće uglavnom prolaze neprimetno, odnosno još uvek ih nema ili mogu biti pomešani sa standardnim simptomima predmenstrualnog ciklusa, kome se bliži vreme. Da li će i koliko simptomi rane trudnoće biti izraženi u ovom periodu zavisi od osobe do osobe; neke buduće mame su osetljivije od drugih, dok mnoge žene posumnjaju na mogućnost uspešnog začeća tek kada im izostane menstrualno krvarenje. T

est na trudnoću nakon tog perioda može da im potvrdi da li su bile u pravu. Nivo hormona trudnoće je u ovom periodu još uvek relativno nizak, te ne utiče u značajnijoj meri na promene u organizmu žene. Međutim, neki simptomi se mogu javiti i ovom ranom periodu, a razvijaju se u nedeljama potom, u većoj ili manjoj meri.

loading...

Tačkasto krvarenje – Ukoliko je jajna ćelija oplođena i embrion koji će postati beba je stigao do svog novog privremenog doma, moguće je da dođe do pojave slabog tačkastog krvarenja, pre nego što je vreme za menstruaciju. To može da znači da je oplođeno jajašce uspelo da se pričvrsti za zid materice.

(Jutarnja) mučnina – osećaj mučnine, koji se obično naziva jutarnjom mučninom, jedan je od najtipičnijih ranih simptoma trudnoće. Do toga dolazi usled promene u nivoima hCG; kako nivo ovog hormona raste u telu trudnice, stvara neugodnu nuspojavu osećaja mučnine, ponekad toliko snažne da navodi na povraćanje. Jutarnja mučnina bi se možda trebalo nazvati celodnevnom, budući da ovaj fenomen ne štedi nijedan deo dana, a učestalost ili intenzitet zavise od slučaja do slučaja; neke žene uopšte nemaju problema sa tom pojavom. Pojava ovog simptoma može da ukazuje i na to da je trudnoća odmakla od treće nedelje.

  • Pojava jutarnje mučnine u trećoj nedelji u nekim slučajevima može da uputi na to da majka nosi blizance. Do toga dolazi iz razloga što trudnice sa blizancima imaju viši nivo trudničkih hormona od drugih majki, te samim tim i izraženije propratne pojave rasta nivoa hormona;

Osetljivost grudi – Tipičan rani simptom trudnoće jesu promene u regiji grudi, to jest njihova pojačana osetljivost. Dojke počinju izrazito lako da reaguju na dodir, a bradavice mogu da potamne i postanu posebno delikatne, pošto se telo trudnice priprema za proizvodnju mleka za bebu.

Propuštena menstruacija – U slučaju da menstrualni ciklus traje oko idealnih 28 dana, već krajem treće nedelje može da se pretpostavi da je došlo do začeća. Jedan broj žena ima izražen subjektivni osećaj o tome kada će nastupiti njihova menstruacija, posebno ukoliko su ciklusi uredni i blizu idealnog trajanja. Jedini način da se trudnoća potvrdi jeste primena testa.

Pozitivan rezultat testa

Ukoliko sumnjate na trudnoću, možete da uradite kućni test; otiđite do najbliže apoteke i kupite ga. Većina takvih testova u svom uputstvu ističe da daje 99% precizan rezultat i pre propuštene menstruacije, no, da biste bili sasvim sigurni, bolje je da ga radite posle. Na pojedinim testovima istaknuto je da mogu da detektuju hormone trudnoće u ranom periodu, recimo, ako ste trudni tri nedelje i 4 do 5 dana. Već smo objasnili da nivo hormona trudnoće u ranom periodu još uvek nije mnogo visok, ali on se udvostručava svakih sledećih 48 sati. Zbog toga se preporučuje ponavljanje testiranja.

  • Ukoliko dobijete negativan rezultat, savetuje se da test ponovite nakon nekoliko dana i još par puta posle toga, kako biste bili sasvim sigurni da rezultat nije posledica preranog izvođenja testa;

U nekim slučajevima, pogotovo ukoliko se iz nekog razloga pretpostavlja da majka ima rizik za razvoj vanmaterične trudnoće ili za pobačaj, lekar može tražiti analizu krvi. Pregled krvi takođe može da detektuje male količine hCG, u nižim koncentracijama od običnog testa urina, što znači da se na taj način i ranije može utvrditi da li je došlo do začeća.

Saveti za treću nedelju

U trećoj nedelji još uvek nema značajnih i vidljivih promena vezanih za fizički izgled trudnice i stomak još nije počeo da raste. Osim blagog osećaja nadutosti, nema drugih vidljivih znakova; većina žena primećuje promene u veličini stomaka oko dvanaeste nedelje, tako da još ima vremena do pravog trudničkog izgleda.

Ishrana – Ishrana je veoma važan faktor za zdravlje mame i beba, tako da na nju treba obratiti dosta pažnje već u ranom periodu. Pre nego što počnete da jedete za dvoje, treba da znate da lekari preporučuju dodavanje do oko 1 kg telesne mase u toku prvog trimestra (to je prvih 13 nedelja). To znači da nemate zvaničnu dozvolu da se razmazite u pogledu hrane tek tako. Zapravo, nije potrebno preduzimati nikakve posebne mere, nego se držati dobro uobročenog plana zdrave ishrane i dodatno unositi prenatalne vitamine sa folnom kiselinom.

  • Tokom ovog perioda, kao i čitavog prvog trimestra, ne treba povećavati unos kalorija, već konzumirati balansirane redovne obroke. Obavezno je uzimanje prenatalnih vitamina, sa minimum 400 mikrograma folne kiseline;

ČETVRTA NEDELJA TRUDNOĆE

Ukoliko je test trudnoće dao pozitivan rezultat već nakon prve propuštene menstruacije ili čak par dana ranije, preostaju samo čestitke budućim roditeljima i posebno mamama. Naravno, pred trudnicom je tek devetomesečni put pun uzbuđenja i neverovatnih promena, sve do blaženog i očekivanog trenutka porođaja. Neke buduće majke već u ovom periodu postaju veoma uzbuđene zbog trudnoće, posebno ukoliko već tada iskuse neke od eventualnih simptoma.

Međutim, mnoge žene još uvek ne osećaju nikakve znake trudnoće ili su oni zanemarljivi, pa još uvek ne mogu istinski da prihvate saznanje da su trudne. Naravno, pozitivan rezultat je razlog za radost, mada do objavljivanja ipak treba malo pričekati. U četvrtoj nedelji bi trebalo posetiti lekara, koji će na osnovu testa urina ili krvi zvanično potvrditi uspešno začeće.

U četvrtoj nedelji trudnoće beba je manja od zrna maka, fascinantno, zar ne? Ona je praktično mikroskopske veličine, a razviće se u jedan veličanstveni novi život u unutrašnjosti maminog stomaka. Sada je beba u fazi blastociste, jedinstvene loptice ćelija i zauzeta je smeštanjem u novo okruženje i pripremanje za naredni period.

Simptomi u četvrtoj nedelji trudnoće

Hormoni koji su zaslužni za pozitivan rezultat kućnog testa na trudnoću, takođe su odgovorni za niz simptoma koji se mogu javiti već u ovom periodu.

Naravno, trenutak pojave prvih simptoma i njihov intenzitet razlikuju se od trudnice do trudnice, pa čak i od trudnoće do trudnoće; na primer, majke koje već imaju decu mogu da iskuse sasvim različit intenzitet i tip simptoma dok nose drugu bebu. Iako je sasvim uobičajeno da u četvrtoj nedelji nema ni naznake simptoma trudnoće, nivo hCG raste veoma brzo; to znači da se prvi znaci mogu javiti u najskorijem periodu.

Nadutost – Povišen nivo progesterona u četvrtoj nedelji trudnoće može da izazove blagi osećaj nadutosti. Nema nikakvog razloga za brigu, budući da je ovo sasvim normalna pojava. Savetuje se nošenje meke i udobne odeće, koja će malo olakšati neprijatnu senzaciju.

Blagi grčevi – Pojava grčeva u četvrtoj nedelji može da deluje zabrinjavajuće, ali je to uglavnom znak da se oplođeno jajšce uspešno smestilo u materici. Međutim, ukoliko su grčevi veoma snažni ili praćeni izraženim bolovima, to može biti znak nekog problema i trebalo bi u najkraćem roku potražiti lekarski savet; lekar će u tom slučaju temeljno pregledati trudnicu kako bi utvrdio o čemu se radi.

Tačkasto krvarenje – Isto kao i u trećoj nedelji, tačkasto krvarenje može da se javi u četvrtoj, a razlog za to je takođe smeštanje oplođene jajne ćelije u uterusu. Tačkasto krvarenje u ovom periodu obično nije razlog za brigu i sasvim je normalno. Međutim, ukoliko se krvarenje produži ili je obilno, poput menstruacije ili još snažnije, trebalo bi se javiti lekaru.

Promene raspoloženja – Promene raspoloženja u četvrtoj nedelji trudnoće nisu plod mašte trudnice, već realna pojava. Raspoloženje se menja usled fluktuacija u nivou hormona, a može biti pojačano i stresom, brigom i opterećivanjem vezanim za čitav spektar neizvesnosti koji donosi saznanje o trudnoći. Obično su trudničke promene raspoloženja najdrastičnije tokom prvih 12 nedelja. Nakon toga, nivo hormona se ustaljuje.

(Jutarnja) mučnina – Stručnjaci navode da između 50% i 90% trudnica pati od ovog simptoma, te da on nije vezan isključivo za jutro. Uglavnom je mučnina najizraženija oko devete nedelje, nakon čega se stanje popravlja; nekada je osećaj izuzetno neugodan i navodi na povraćanje, a čula ukusa i mirisa su osetljivija.

Osetljivost grudi – U ovom periodu grudi počinju da otiču i postaju veoma osetljive na dodir, takođe usled delovanja hormona koji telo obaveštavaju o pristizanju bebe koja zahteva adekvatnu i najbolju moguću hranu za rast, a to je upravo majčino mleko.

Osećaj zamora – Jedan od najtipičnijih simptoma četvrte nedelje trudnoće je osećaj totalne iscrpljenosti. Iscrpljenost se javlja kao posledica napora organizma žene da pripremi telo za bebin rast, te svih napora koje čini da bi omogućilo razvoj malenog skupa ćelija koje će u narednom periodu postati embrion.

Saveti za četvrtu nedelju

Kao i u prethodnoj nedelji, stomak trudnice je u ovom periodu blago nadut, ali još uvek ne daje onaj zaobljeni trudnički dojam. No, svejedno se treba ponašati u skladu sa saznanjem da je beba na putu i obezbediti adekvatnu negu sopstvenom telu, kao i budućoj bebi. Već u četvrtoj nedelji, ćelije koje će postati beba prolaze kroz fantastične stadijume razvoja, zbog čega je izuzetno važno da se obezbede svi potrebni nutrijenti i usvoje korisne navike.

Tokom četvrte nedelje trudnoće, skup ćelija se razdvaja u embrion i placentu. Zametak bebinog mozga i kičme je već formiran; sve to na ultrazvučnom snimku četvrte nedelje još uvek izgleda kao malena tačka. Ultrazvuk se obično ne izvodi u tom periodu, osim ako ne postoje posebni razlozi zbog kojih bi lekar to zatražio. U slučaju da je žena sasvim zdrava, a da je test potvrdio začeće, obično se čeka oko mesec dana kasnije da se obavi prvi ultrazvuk, odnosno oko osme i devete nedelje.

Prenatalni vitamini – U ovom periodu je veoma važno da se uzimaju prenatalni vitamini, koji su od velikog značaja zapravilan razvoj trudnoće i bebe. Ukoliko ih niste uzimali pre toga, ovo je pravi trenutak da počnete. Obavezno je unositi minimum 400 mikrograma folne kiseline dnevno, pošto je dokazano da ovaj važan nutrijent sprečava nastanak urođenih mana kod dece.

Ishrana – Sve do kraja prvog trimestra ne bi trebalo povećavati unos kalorija, nego se držati uravnoteženog plana ishrane. To znači da treba unositi sve grupe namirnica i fokusirati se na hranu koja se lako vari, obezbeđuje sitost i nije agresivna; treba izbegavati masno, prženo i začinjeno, previše šećera i aditiva. Važno je unositi dovoljno proteina, gvožđa i folne kiseline.

Udobna odeća – Možda u datom trenutku ovo deluje nevažno, ali već sada bi trebalo prilagoditi stil odevanja narednom periodu; štaviše, ukoliko je prisutan izražen simptom nadutosti, ovo će biti sasvim logičan korak. Rastegljive pantalone, meke helanke i trenerke, lagane bluze, majice i kardigani su odličan predlog. Srećom, danas postoje  čitave linije odeće posvećene budućim mamama, koje omogućuju da se istovremeno osećate i šik i veoma udobno. Nošenje neudobne i tesne odeće može samo da izazove osećaj nelagodnosti i nervoze, a u trudnoći se uvek savetuje opuštanje, pozitivno razmišljanje i izbegavanje svake vrste stresa.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: