31. nedelja trudnoće – ishrana, bolovi, saveti i sve što treba da znate

Vaša beba je u ovoj nedelji dremljiva i pospana i koristi više vremena za spavanje, pogotovu za duboku REM fazu sna!

Sada može okretati glavu na obe strane!

Moždane veze se razvijaju brzo, što je odlična stvar jer je čeka ogroman posao!

Mozak vaše bebe sada već može obraditi informacije i primite signale svih pet čula.

Sa težinom od oko 1.4 kg i dužinom od 40.5 cm ona se uspešno približava svojoj težini i dužini kakve će imati u trenutku rođenja (mada mora da napakuje još najmanje jedan kilogram do dana D!).

Sada duže spava, zbog čega verovatno primećujete definisanije obrasce rasporeda budnosti (i pokreta) i odmora (mirovanja).

Beba u ovom periodu razvija svih pet čula. Mozak radi prekovremeno svakog dana i razvija se brže nego ikad. Veze između nervnih ćelija se konektuju ultra brzinom. Bebin mozak obrađuje informacije, prati svetlost i prima signale iz svih pet čula. Naravno, beba u stomaku ne može mirisati, tj. osećati senzacije putem ovog čula, ali to je samo zato što je potopljena u amnionsku tečnost. Na vašu sreću i na bebinu radost, vaš miris će biti jedan od prvih koje će osetiti i udahnuti, a taj miris će ubrzo postati bebin omiljeni!

U 31. nedelji vaše trudnoće beba “mota” nožicama i sisa palac.

Dakle, šta radi vaša mala “ptičica” dok joj vi pripremate gnezdo u koje će stići? Ona pravi “face”, štuca, guta, diše, vrti ručice i nožice, udara njima u zid materice, pa čak sisa i svoj palac!

loading...

Pošto beba ubrzano raste, njene noge i ruke se sve više opuštaju, a masti se akumuliraju pod njenom kožom. Verovatno je beba jako pokretljiva, pa možete imati problema sa spavanjem jer vas bebini pokreti drže budnim. Na sreću, ovo su lepe stvari jer je svaki bebin pokret znak da je sa bebom sve u redu i da je ona aktivna i zdrava!

Mamino telo u 31. nedelji

Da li ste primetili da se mišići u materici zatežu s vremena na vreme? Mnoge žene u drugoj polovini trudnoće osećaju ove povremene kontrakcije koje se nazivaju Brekston Hiks kontrakcije. Često traju oko 30 sekundi i vrlo su nepravilnog rasporeda tj. obrasca, a u ovoj nedelji trudnoće bi trebalo da budu veoma retke i bezbolne.

Česte kontrakcije, s druge strane, čak i one koje ne bole, možda su znak prevremenog porođaja. U tom slučaju odmah pozovite svog doktora, naročito ako imate četiri kontrakcije u roku od sat vremena ili bilo koji drugi znak prevremenog porođaja. Ovi drugi znaci uključuju povećanje vaginalnog pražnjenja ili promenu vrste pražnjenja (vodeno, sluzno, krvavo), abdominalne bolove ili grčeve, povećanje osećaja pritiska u oblasti karlice, bol u leđima, naročito ako ga ranije niste imali.

Možda ste u poslednje vreme primetili curenje kolostruma iz vaših grudi? Ako jeste, poušajte da postavite neke vrste podloga u grudnjaku ako biste zaštitili odeću. Ukoliko vam je grudnjak postao tesan i steže vas, možda je vreme da kupite medicinski trudnički grudnjak. Izaberite grudnjak koji je za jedan broj veći nego što vam je trenutno potrebno, zato što će vam uskoro grudi biti znatno veće zbog prisustva mleka.

Ako nosite dečaka, vi i vaš partner ćete možda morati da razmislite o tome da li želite da vaša beba bude obrezana. Saznajte prednosti i nedostatke od vašeg lekara i šta procedura podrazumeva.

Kratak dah. Dakle, imate osećaj kao da vam je stomak u grudima, a vaša pluća…hmmm…imate osećaj kao da ona i nisu više tamo, zar ne? Kako se približavate 31. nedelji trudnoće vaša materica se pomera 10 cm iznad pupka. To znači da vaša materica potiskuje sve unutrašnje organe, koji pritiskaju pluća i otežavaju njihovo kompletno širenje. Vašem telu nedostaje vazduh i tako će biti sve dok se ne približite porođaju. Iako ovaj osećaj nedostatka vazduha može biti neprijatan, vaša beba je srećna jer ima puno prostora, a pritom dobija svoj neophodni kiseonik iz placente.

Ovaj osećaj će se smanjivati kako se budete približavali završetku trudnoće i kako se vaša beba bude približavala karlici i zauzimala položaj za rađanje. Do tada se ispravljajte koliko je to god moguće i spavajte na boku kako bi pluća imala više prostora i kako biste mogli što lakše da dišete.

Uobičajeni simptomi

Frekventnije uriniranje. Da li provodite mnogo više vremena u toaletu u poslednje vreme? Imate osećaj da ne možete da izdržite ni malo – kada vam se piški, morate odmah da otrčite u wc? Često uriniranje je simptom u kome trudnice ne uživaju, naročito kada se to dešava tokom noći. Ovo je jedan od najčešćih simptoma koji zapravo počinje još u prvom tromesečju (oko 6. nedelje) i postaje naročito neprijatan u poslednjem tromesečju. Šta ga uzrokuje? Za preterano uriniranje možete okriviti hormon hCG koji povećava nivo krvi u vašoj karlici. Ovaj hormon povećava protok krvi u bubrezima, koji postaju efikasniji tokom trudnoće.

Telo i organizam funkcionišu dobro i brzo, pa se brže oslobađaju otpada (što je dobra stvar, jer i beba proizvodi svoj otpad). I vaša materica snosi određenu odgovornost za vaše često uriniranje. Ona vrši pritisak na bešiku, što daje manje prostora za čuvanje urina. Srećom, ovaj pritisak se često smanjuje kada se materica u drugom tromesečju uzdigne u abdominalnu šupljinu, iako vi sami ne osećate puno olakšanja.

Na kraju trećeg semestra, kada se vaša beba spusti glavom na dole, pritiskaće vašu bešiku, što znači da ćete pola dana provoditi u toaletu. Šta možete uraditi? Pre svega, nagnite se što više unapred dok piškite. To će vam pomoći da bolje ispraznite bešiku. Ili piškite dva puta! Naterajte sebe da se ispraznite dodatno, čak i kada mislite da ste se ispraznili u potpunosti. Tako obezbeđujete da se bešika skroz očisti, pa će vam biti potrebno više vremena do sledećeg odlaska u wc. Nemojte ni slučajno da smanjite unos tečnosti! Nastavite da pijete vodu, čajeve, limunadu. Vaše telo i vaša beba zahtevaju stabilno snabdevanje tečnošću tokom trudnoće, a tu je i opasnost od dehidracije koja može dovesti do infekcije urinarnog trata. Preskačite diuretike poput kofeina jer će kafa samo pogoršavati situaciju.

Glavobolje tokom trudnoće. Biti trudan može biti glavobolja sama po sebi – u bukvalnom smislu! Ironija trudnoće je u tome što glavobolja koja se pogoršava ne može da se reši nekim uobičajenim lekovima na koje se inače oslanjate kada imate redovne migrene. Na sreću postoje i druge taktike koje možete da preduzmete kako biste sebi olakšali recidivne glavobolje u trudnoći. Šta izaziva glavobolju u trudnoći? Glavni krivac je obično hormonska promena kroz koju prolazite.

Drugi uzroci mogu biti zamor, tenzija, povećana glad tokom trudnoće, fizički ili emocionalni stres, začepljenje sinusa ili alergija, pregrejavanje ili kombinacija ovih simptoma. Šta morate znati? Mnoge žene, čak i one koje ranije nisu imale iskustva sa svakodnevnim glavoboljama, dobiće ih tokom trudnoće. U velikom broju slučajeva, te glavobolje nisu tako strašne niti su nešto oko čega se morate puno brinuti. Ali ako vaše glavobolje traju više od 4 sata ili imate i druge simptome, poput groznice, iznenadnog zamućenja vida, onda morate nazvati lekara. Šta možete da uradite? Postoji puno koraka koje možete preduzeti da biste sprečili glavobolje tokom trudnoće.

Za glavobolje zbog promenjenog pritiska ili migrene provedite nekoliko minuta ležeči u tamnoj, mirnoj prostoriji. Ako ste na poslu, pokušajte da zatvorite oči i podignete noge na 15 minuta. Stavite hladnu kompresiju na vrat 20 minuta i opustite se.

Za sinusne glavobolje probajte inhalacionu paru da biste olakšali zapušenost. Možete probati i sa ovlaživačima prostorija. Pijte dosta tečnosti i proverite sa svojim lakrom da li sinusna infekcija izaziva glavobolje. Takođe ga pitajte da li postoji bezbedni nazalni dekongestiv koji možete koristiti.

Za sve glavobolje: pošto ne možete uzimati ibuprofen, acetaminofen može doneti olakšanje jer se smatra bezbednim u toku trudnoće. Naravno, i ovo ćete razmotriti sa svojim lekarom, kao i način doziranja.

Prevencija. Neke glavobolje su neizbežne, ali postoji nekoliko koraka koji mogu pomoći u prevenciji.

Nastavite da jedete normalno. Nizak nivo šećera u krvi koji je rezultat preskakanja obroka može izazvati glavobolju. U torbici bi uvek trebalo da imate vrećicu krekera ili hranljivih granola, tako da možete da prezalogajite i kada ste napolju.

Uverite se da dovoljno odmarate, naročito u prvom i trećem tromesečju.

Vodite dnevnik ishrane. Neke namirnice (uključujući čokoladu, sir, sladoled i mesne prerađevine) mogu izazvati glavobolju. Prateći dnevnik ishrane možete otkriti koje su namirnice po obrascu povezane sa glavoboljom, pa ih možete izbaciti iz svoje ishrane.

Lagano se skidajte sa kafe. Izbacivanje kofeina u toku trudnoće naprečac može izazvati glavobolju.

Provodite dovoljno vremena na svežem vazduhu. Izbegavajte vruće, zagušljive prostorije.

Izbegavajte jaka osvetljenja, naročito fluorescentna.

Boravite u miru i tišini, izbegavajte tržne centre, bučne restorane, itd.

Vodite računa o položaju tela.

Počnite da trenirate prenatalnu jogu, meditirajte ili radite vežbe disanja koje će vam pomoći da se opustite. Probajte i alternativnu akupunkturu, akupresuru ili prenatalnu masažu.

Bolovi u leđima. Ako u toku trudnoće počnete da imate bolove u leđima, znajte da niste jedini. Bolovi u leđima su jedan od najčešćih problema među ostalim uobičajenim problemima i simptomima. Na žalost, bolovi u leđima započinju rano, negde oko 18. nedelje i pogoršavaju se tokom vremena (a onda ih zamenjuju porođajni bolovi). Šta izaziva ove bolove u leđima? Pošto vaš stomak postaje sve veći tokom trudnoće, hormon pod imenom relaksin, opušta zglobove u vašoj karlici kako bi omogućio lakši prolaz bebe tokom porođaja.

Na ovo možete dodati težinu vašeg rastućeg stomaka, vaše rastuće materice, pa zauzvrat vaš donji deo leđa trpi izvesne promene kako bi se prilagodio opterećenju. Mišići su napeti, pa je i bol prisutna. Ako osećate oštar, intenzivan probadajući bol u leđima i zadnjici, koji se širi u pravcu nogu, možda imate išijas. Postoji mnogo načina da ovakva stanja olakšate i ne brinite jer ako jedno rešenje ne funkcioniše, drugo verovatno hoće.

Pre svega, vodite računa o položaju tela koji zauzimate i dok stojite i dok sedite. Ležanje na fotelji ili kauču po čitav dan će stvarati još veće opterećenje. Bilo da ste na poslu ili kod kuće, postarajte se da vam mesto gde sedite pruža dobru podršku, da vam leđa stoje pravo, a da jastuče na kojem sedite ne bude previše mekano. Koristite podnožje za noge i s vremena na vreme podignite noge, i nemojte ih prekrštati. Prekrštanje nogu može izazvati pomeranje karlice unapred što pogoršava stanje već napetih mišića. Druga stvar o kojoj morate voditi računa je redovno pravljenje pauza. Šetajte ili se istegnite jednom u sat vremena. Dugo sedenje može dovesti do toga da vas leđa još više bole. Ako radite stojeći, gledajte da uvek podignete jednu nogu na hoklicu kako biste smanjili pritisak u donjim leđima.

Potom, izbegavajte podizanje tereta. Ako ipak morate, učinite to lagano tako što ćete čučnuti, a zatim se polako izdizati na gore sa teretom u rukama. Nemojte se presavijati i dizati. Treća stvar o kojoj morate voditi računa, a koja ima veze i sa kičmom (ali ne samo sa njom) jeste vaša težina. Gledajte da zadržite svoju telesnu težinu u granicama normale. Ono što je veoma bitno, kada govorimo o bolovima u leđima jeste nošenje fine i udobne obuće. Trudnicama ne odgovaraju cipele sa visokim potpeticama, kao ni potpuno ravne.

Stručnjaci preporučuju pete od 5 cm kako bi se vaše telo držalo u ispravnom položaju. Možete potražiti i specijalne umetke, tj. uloše za cipele koji su dizajnirani tako da pružaju podršku mišićima u leđima. Takođe, vodite računa o dušeku na kome spavate. Dobar, čvrst dušek je veoma važan.

Ishrana

Kada je u pitanju unos kalorija u toku trudnoće, smatra se da bi tokom skoro čitave trudnoće trudnica trebalo da jede normalno i uobičajeno. Jedino tokom poslednjeg tromesečja može unositi dodatnih 200 kalorija dnevno i to pod uslovom da je aktivna. Naravno, 200 kalorija je mala količina (otprilike pola sendviča), tako da ih uvrstite u neku vrstu užine koju ćete u toku dana prezalogajiti. Evo nekoliko predloga.

Sardina sa brusketima od ovsenog brašna. Riba u ulju je sjajan izvor važnih omega-3 masnih kiselina koje su povezane sa razvojem mozga bebe i njenog nervnog sistema. Kao dodatni bonus, omega-3 je važan za vaše srce. Ovas ima nizak glikemijski indeks koji pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi. 200 kalorija koje preporučujemo bi bilo otprilike 2 brusketa od ovsa i jedan dimljeni file skuše. Uz to možete iseckati dva mlada luka i/ili peršun, 75 ml bezmasnog jogurta, malo limuna i bibera.

Nemasni jogurt sa semenkama i voćem. Mlečni proizvodi, poput mleka, jogurta i sira su dobar izvor kalcijuma, koji je uz vitamin D važan za zdrav razvoj kostiju. Orašasti plodovi i suncokretovo seme su takođe dobar izvor kalcijuma i drugih hranljivih sastojaka. Ujedno, to su vam najbolji alternativni sastojci za grickalice bez kojih ne možete da živite. U 200 predloženih kalorija ulazi jedan mali nemasni jogurt sa semenkama i voćem. U jogurt (125 g) stavite jednu kašiku semenki suncokreta i dve kašike bobica ili voća po izboru.

Štapići šargarepe i humus. Vitamin A je važan za razvoj vida vašeg deteta i održavanje vašeg vida. Šargarepa sadrži beta-karoten koji vaše telo pretvara u vitamin A. Ovo je važan nutritijent za imunološki sistem, za zdrav rast ćelija i dobar vid. Zeleno i žuto-narandžasto povrće su dobar način da budete sigurni da imate dovoljno vitamina A. U 200 preporučenih kalorija dolaze 2 kašike humusa i 2 šargarepe iseckane na štapiće. Humus možete i sami napraviti. Skuvajte, oljuštite i sameljite 400 g leblebija, dodajte malo belog luka, 1 kašiku tahini paste (namaz od susama) i limunov sok. U sve to dodajte malo devičanskog maslinovog ulja (hladno ceđenog) i humus je gotov. Posolite po želji, ali ne preterujte.

Smuti od banane i jogurta. Ovaj ukusan smuti sadrži mleko, koje je dobar izvor kalcijuma. Za dobar smuti vam je potrebno 150 ml poluobranog mleka ili nezaslađenog i kalcijumom pojačanog sojinog mleka, 2 kašike grčkog jogurta, 1 banana i malo cimeta. U smuti možete dodati i malo meda.

Pripreme za porođaj

Pošto se vaš porođaj polako bliži, vi sve više razmišljate o samom trenutku porođaja i o načinu na koji ćete se poroditi. Verovatno ste sa svojim lekarom već razgovarali o svim mogućnostima, a sada se polako odlučujete da li će to biti uz pomoć indukcije, epiduralne injekcije ili pak carskim rezom.

Nema nijednog pravog načina da se porodimo. To zavisi i od vaše bebe i od vašeg zdravstvenog i psihičkog stanja. Svaka žena iskusi bol na neki način. Mnoge žene sada znaju već unapred da žele da se oslobode tih bolova, pa se odlučuju za načine poput epiduralnog porođaja ili carskog reza.

Trudnicama se preporučuje da posete kurseve na kojima se daju instrukcije za porođaj. Instruktori obično govore o svim opcijama, kao i o trenucima nakon porođaja i o svim opcijama za što brži oporavak. Na kursevima se pokazuju tehnike disanja i opuštanja.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: