Zelena stolica kod beba i odraslih – simptomi, uzrok i lečenje

Digestivni trakt jeste jedan od osnovnih sistema organa bez kojeg ni jednom čoveku nema života. Svaki njegov deo je i te kako funkcionalan, te ukoliko na bilo kom segmentu dođe do poremećaja, to će se ozbiljno odraziti na celokupno naše zdravlje. Jedan od parametara koji nam pomaže da pratimo funkciju našeg crevnog trakta svakako jeste stolica.

Stolica zna da bude i te kako dobar pokazatelj zdravlja našeg digestivnog trakta, ali i našeg zdravlja uopšte. Njen izgled, boja, konzistencija, debljina, učestalost i slično, jesu parametri koji nas upozoravaju da li je sa našim organizmom sve u redu, ili pak o nečemu moramo da povedemo računa i obratimo se stručnom licu. Postoje brojna fiziološka, ali i patološka stanja u kojima se srećemo sa raznim varijantama izmenjene stolice. Jedna od takvih jeste i pojava stolice zelene boje.

Pojava stolice zelene boje obično zna da uplaši, bilo da se radi o pojavi kod odrasle osobe, a naročito ukoliko se javi kod tek rođene dece. Svakako, nešto što nije uobičajeno i što ne srećemo svakodnevno, jeste i ova pojava, pa se stoga postavlja pitanje kada i u kojim situacijama bi trebalo da budemo zabrinuti, a kada je ovakvo stanje fiziološko i normalno.

Istine i zablude u vezi sa izgledom stolice kod beba

zelena-stolica-kod-beba-i-odraslih-simptomi-uzrok-i-lecenje

Roditelji, a osobito majke prvorotke, posebno su osetljive na zdravlje svoje dece, te svaku, pa i onu najmanju promenu koju primete u zdravlju, ili pak u ponašanju svoje bebe, hrle da prijave svom lekaru. Kako je svaki organski sistem, pa i probavni, tek u razvoju kod beba, normalno je da se izvesne promene javljaju i u ovom segmentu.

Odmah po rođenju, stolica beba ima zelenkastu nijansu, jer se ona tada sastoji pre svega od mekonijumske tečnosti, koju je beba gutala u stomaku majke, pa se sada iste preko fekalija oslobađa. Nakon 48h posle porođaja, kada je beba već otpočela sa sisanjem, stolice menjaju svoju boju i postaju zeleno-braon boje, a kasnije ih zamenjuju žuto-braon stolice, takozvane mlečne. Ne možemo očekivati da odmah nakon rođenja i dospevanja u spoljašnju, za njih potpuno novu sredinu, bebe imaju stolicu kao odrasla osoba, redovnu i čvrstu. Moramo dopustiti novorođenčetu da se postepeno prilagodi novonastaloj situaciji u kojoj se našlo.

Tako, beba može da ima jednu stolicu na dan, pa i do nekoliko njih. Isto tako, može se desiti i da beba ima jednu stolicu na nekoliko dana. Prvih dana je i konzistencija ređa, a stolice češće. Kasnije se konzistencija menja, a stolice postaju ređe.

Kako dete raste, creva postaju veća, te mogu da prime veću kolicinu fecesa. Stoga, može se desiti da deca nemaju stolicu i po 10-15 dana. Ništa od toga ne treba da vas zabrinjava. Beba se samo prilagođava novim uslovima.

Nikako nemojte na svoju ruku eksperimentisati sa klizmama. Ako je sve u redu sa vašom bebom na drugim poljima, pustite da beba sama isprazni svoja creva. Ovde je jedini lek za vas strpljenje, jer je sasvim normalno da beba posle faze u kojoj se javljaju grčevi prolazi kroz fazu u kojoj postoji zadržavanje stolice. Ponekad se zna i namučiti da je izbaci. Ukoliko ste baš uznemireni ili nestrpljivi, konsultujte svog pedijatra.

Takođe, ukoliko mekonijuma nema prvi dan, nema razloga za paniku. Tek nakon dva dana od porođaja možete konsultovati svog lekara-hirurga, ukoliko beba nije izbacila mekonijum. Ali ni tada nema razloga za paniku, jer je beba još uvek pod nadzorom specijalista, a ako je živahna i dobro jede, onda bespotrebno brinete. Bilo kakav poremećaj stolice manifestovaće se uvek udruženo sa nekim drugim tegobama.

loading...

Kako su zelene stolice ozloglašene i nazvane „stolicama gladi“, ne mora nužno da znači da, ukoliko su dve stolice za redom bile zelene, da je beba gladna. Baš suprotno, ukoliko je beba živahna, smeje se, radosna je i lepo jede, mesta panici nema. Naročito ukoliko ona normalno raste i ima skladan odnos telesne mase i rasta, nema razloga za bilo kakvu brigu. Takve stolice, zvane „stolice gladi“ bile bi praćene uznemirenošću i plakanjem deteta, ali i brojnim drugim simptomima koje bi vas naterale da urgentnu situaciju prepoznate i na vreme adekvatno reagujete.

Zelena stolica kod beba – najčešći uzroci

Fiziološka žutica

Pojava zelene boje u stolici, tj pojava zelene stolice u beba, jeste najčešće posledica prebojenosti stolice pigmentom bilirubinom. Bilirubin zapravo nastaje u jetri kao produkt hemoglobina, a potom se transportuje u crevni trakt i napolje. On u crevni trakt dospeva putem žuči koja je i sama zelene boje. Tako, što je brže pražnjenje creva, kao kod proliva na primer, stolica će biti zelenija. Ovo osobito važi za postojanje fiziološke žutice kod beba. Kako se ova pojava praćena viškom bilirubina sanira, i stolice će se normalizovati po pitanju svoje boje.

Stolica koja je brzo prošla kroz creva, nije imala mogućnost da bude dovoljno obrađena od strane crevnih bakterija, te da dobije svoju žutu boju. Takođe, ukoliko sadrži grudvice belog mleka, znači da beba nije uspela da ga skroz svari jer ga je previše uzela. Suprotno tome, ako je crevni trakt sporiji u svojoj funkciji, bilirubin će u crevima proći mnoge hemijske procese, te će tako i stolica dobiti neku tamniju nijansu zelene ka crnoj boji.

Sluz i sekret kao uzrok zelene stolice

Takođe, pomenuli smo i da je stolica beba koje sisaju najčešće zlatno-žute, braon boje. Međutim, ukoliko se i to ne dogodi, takođe nema potrebe za panikom. Stolica može biti i zelenkaste boje usled možda zapušenog nosa bebe, te gutanja sekreta koji se sliva. Nije retkost da bebe imaju zapušen nosić iz raznoraznih razloga. Višak sekreta će se progutati i završiti u fecesu zelene boje.

Stolice gladi

Čuvene „stolice gladi“ javljaju se nekoliko dana pošto beba odbija da jede, tj nakon takozvane „vodene dijete“. Tada, stolice postaju lepljive, sluzave i oskudne. Ove stolice su zelene i potpuno bez sadržaja, liče na žabokrečinu, a stanje deteta je znatno izmenjeno. Ono gubi na težini i loše se oseća. Prisutan je plač i razdražljivost pre i nakon podoja. U ovakvim situacijama veoma bitno je konsultovati pedijatra ali i dečijeg hirurga, kako bi se otkrio uzrok detetovog odbijanja hrane ili pak neki drugi uzrok na celom traktu koji dovodi do pojave ovakvih stolica.

Adaptirane mlečne formule obogaćene gvožđem

Stolica može postati zelena ukoliko se beba hrani adaptiranim mlečnim formulama koje su obogaćene gvožđem. Te bebe povremeno ili pak stalno imaju zelene, tečno-zrnaste stolice, koje mogu da se javljaju i nekoliko meseci zaredom. Uzrok je, naravno, povećana koncentracija gvožđa u mlečnoj formuli. Međutim, ako vaša beba dobro napreduje i živahna je, razloga za brigu nema.

Generalno, sve adaptirane mlečne formule mogu svojim sastojcima izmeniti kvalitet stolice deteta. Ovakva ishrana beba u mnogome se po kvalitetu razlikuje od majčinog mleka, što u hranljivim sastojcima, što u sastojcima koji su bitni kao odbrana organizma bebe od raznih štetnosti.

Osetljivost na sastojke majčine ishrane

Beba ponekad može biti i osetljiva na neke sastojke majčinog mleka. To je obično posledica konzumacije određenih namirnica u ishrani majke kakve su mleko, mlečni proizvodi, riba, jaja, čokolada, jezgrasto voće. Ove namirnice će dovesti do bojenja stolice u zeleno, pa se majkama savetuje da ih izbegavaju tokom podoja. Uz to, beba će češće bljuckati, imaće možda ekcem ili kakve dodatne promene u vidu osipa, krvi u stolici i niza drugih tegoba. Međutim, tek nekoliko nedelja nakon obustave ovih namirnica može se videti da li su one zapravo bile glavni krivac za zelenu stolicu deteta.

Prednje, manje masno i zadnje, masnije mleko

Nadalje, postoji razlika između takozvanog „prednjeg“ i „zadnjeg“ mleka kod podoja. Zadnje mleko je obično masnije, te ako ga beba ne unese dovoljno i unosi samo prednje mleko koje je vodenastije i manje masno, može doći do pojave zelenih stolica. To se, recimo, zna često dešavati ukoliko majka više puta tokom dojenja menja dojku koju beba sisa i ne dopusti joj da uzme to krajnje masnije mleko. Prednje mleko bogatije je u laktozi, šećerima, i vodi, a nema puno kalorija, pa su stolice retke i vodene, a beba je ubrzo nakon obroka iznova gladna, a gubi na težini.

Stoga, dopustite detetu da samo određuje tempo dojenja, te da tek nakon što isprazni jednu dojku pređe na drugu. Takođe, ono što se savetuje da ukoliko vaše mleko nije dovoljno za ishranu beba, bilo kakvu dohranu ne uzimate sami, već strogo nakon pregleda pedijatra, uz njegov savet i preporuku.

Lekovi i ishrana majke

Ukoliko je majka na terapiji kakvim antibioticima ili pak gvožđem, i to može biti jedan od razloga zelene stolice u bebe. Takođe, ukoliko u svojoj prehrani ima mnogo namirnica koje obiluju gvožđem i zelene su boje, takođe se to može odraziti na stolicu bebe, tj na njenu prebojenost u ovom slučaju. I što se odraslih tiče u ovom slučaju je i u samoj trudnoći moguća pojava zelene stolice, jer su trudnice obično na terapiji raznim preparatima gvožđa, zbog sklonosti anemiji.

Zelena stolica kod dece može biti uzrok i kakvih tegoba vezanih za samu bebu. Često su ovakve stolice posledica viroze kod dece. Kod infekcije rotavirusom, one mogu biti zelene i vodenaste, neugodnog mirisa, i veoma učestale, i do 16 na dan. Praćene su visokom temperaturom i povraćanjem. Ukoliko je to blaža infekcija broj stolica neće preći 5, ali ako je ozbiljnija crevna infekcija, taj broj je i te kako veći.

Posebno se crevne infekcije mogu češće javiti kod beba koje su na adaptiranim formulama, jer je majčino mleko apsolutno bakteriološki ispravno i sadrži antitela i enzime protiv mnogih mikroorganizama, dok, kako smo već i pomenuli, adaptirane formule nemaju imunološka i odbrambena svojstva. Antitela koja se prenose sa majčinog mleka na bebu, ne samo da je štite od virusnih, već je štite i od raznih bakterijskih i parazitarnih bolesti.

Nakon upotrebe nekih lekova kod beba, hrane ili čajeva, mogu se javiti stolice zelene boje. Takođe, kod nicanja zuba pojaviće se zelene stolice usled većih količina sekreta koja se tom prilikom luči i guta.

Kako pomoći detetu?

Pre svega nemojte praviti paniku. Ukoliko vaše dete pravilno jede i raste, veselo je, imate svo vreme ovog sveta da mu pomognete. Pri tom, takve stolice verovatno i nisu ozbiljne i posledica su nekih od gore pomenutih uzroka. Ukoliko je dete razdražljivo, uznemireno i plače, a ne napreduje rastom ni u težini, često je gladno, a pri tom ima zelene stolice i razne druge pridružene simptome, obratite se lekaru.

Pedijatru se uvek obratite ukoliko je u pitanju novorođenče, ukoliko niste sigurni da se uzrok krije u nekim gore pomenutim stanjima, ako beba plače, razdražljiva je, ne napreduje, ako su stolice smrdljive, zelene i veoma česte. Zapravo, za bilo šta u šta sumnjate ili niste sigurni, bolje je da potražite pomoć stručnog lica, nego da sami rešavate problem kakvim klizmama, probioticima ili pak lekovima za zaustavljanje proliva.

Zelene stolice kod odraslih – mogući uzroci

Žuč

Jedan od uzroka zelene prebojenosti stolice leži upravo u prisustvu žuči koja se preko creva, tj stolice prazni iz organizma. Zapravo, situacija je ista kao i kod dece. Ukoliko se stolica prazni velikom brzinom, žuč, tj bilirubin nema dovoljno vremena da prođe sve hemijske procese i da dobije svoju odgovarajuću boju, već iz boji stolicu u zeleno. Tako, i pojava žutice kod odraslih može dovesti do ovakvih tegoba.

Hrana i lekovi

hrana-i-lekovi-kod-zelene-stolice-uzrok-i-lecenje

Nadalje, hrana koju konzumirate može uzrokovati promenu boje stolice, zahvaljujući prisustvu svojih pigmenata i elemenata koji menjaju boju stolici tokom raznih hemijskih procesa obrade u crevima. Tako, na primer, alge sa svojim suplementima mogu dovesti do pojave zelene stolice. Tu su i blitva, prokelj i spanać, koje su takođe namirnice zelene boje, bogate gvožđem.

Suplementi gvožđa, kao dodaci ishrani koji se, na primer, koriste u terapiji anemija, mogu bojiti stolicu u tamno zelenu do crne boje. Oni se često upotrebljavaju i tokom perioda trudnoće i dojenja, pa tako majke tada mogu imati čvršću i zeleniju stolicu. Nadalje, kod preterane upotrebe laksativa može se dogoditi da stolica dobije zelenu boju, bilo zbog proliva kao posledice, bilo zbog opstipacije koja nastaje kao rezultat prekomernog uzimanja.

Mnogi aditivi iz hrane koja je industrijski spravljena, kakve su razne torte, slatkiši ili pak pića, mogu da uzrokuju pojavu zelenih stolica, pa se stoga izbegava i ne preporučuje njihovo konzumiranje.

Bolesti creva

Neke od bolesti crevnog trakta kakve su razne bakterijske infekcije, poremećaji funkcije sistema za varenje, Celijačna bolest, razni kolitisi, mogu dovesti do promene u celokupnom statusu stolice. Bakterije E. Coli i Salmonela često su uzročnici pojava ovakvih stolica, a ovakva stanja dešavaju se i nakon trovanja hranom. Naravno, u svim tim slučajevima javiće se i pridružena simptomatologija tipa grčeva, bolova u stomaku, visoke temperature, groznice i slično. Ovde se pojava zelenih prolivastih stolica najčešće javlja više od tri dana za redom.

Celijačna bolest, kod alergije na uneti gluten, dovodi do pojave zelenih prolivastih stolica u pojedinim slučajevima. Poremećaji funkcije creva, poremećaj sekrecije, resorpcije, česti prolivi i zatvori, mogu podstaći pojavu zelene prebojenosti fekalija.

Takođe, i veoma ozbiljne i teške bolesti kakve su Ulcerozni i Kronov kolitis, kao i Pseudomembranozni kolitis, mogu dovesti do pojave prolivastih, zelenih stolica. Ovo su izuzetno ozbiljna stanja u medicini koja zahtevaju hitno i agresivno lečenje, a koja su na žalost veoma teška i sklona recidivima. Još neka od oboljenja koja mogu uzrokovati pojavu zelenih stolica jesu i sindrom nervoznog creva, ali i ona najteža, tumori.

Dijagnoza i lečenje

Kada se pojavi zelena stolica, pre svega morate da pratite pridružene simptome i tegobe. Morate pratiti učestalost, konzistenciju stolice, da li ima pridruženih tegoba, bolova u stomaku, temperature, povrećanja. Takođe, u anamnezi je veoma bitan i podatak da li uzimate kakve lekove, šta ste jeli, da li imate kakvu pridruženu bolest.

Usled konsultacije sa lekarom sledi detaljna lekarska dijagnostika i pregled, sa detaljnim analizama krvi i stolice. Zelena stolica obično nije opasna po zdravlje, ali se strogo mora pratiti kompletno stanje pacijenta kako bi se došlo do adekvatnog zaključka i najboljeg rešenja.

Ono što pre posete lekaru možemo sami uraditi kako bismo pomogli i olakšali sebi, jeste da tokom dana pijemo što više vode, ili pak limunade i limuna, jer je limun veoma dobar detoksikator, i da budemo aktivni, ukoliko stanje nije veoma ozbiljno. Takođe, veoma je bitno, kako smo već u par navrata pomenuli, pratiti stanje svog digestivnog trakta put stolice jer nam ona može biti pokazatelj svih poremećaja zdravlja i pravilnog rada creva, ali i dugih organa i organskih sistema.

Kao i kod svakog drugog oboljenja obavezno je tražiti uzrok i lečiti osnovno oboljenje ukoliko ono postoji. Bilo da se radi o bolestima digestivnog trakta kakve su razne infekcije i drugi procesi, bilo da je u pitanju neprilagođenost i nezrelost creva kod dece, uzrok mora biti otkriven i rešen na vreme. Ukoliko su pak zelene stolice rezultat fizioloških događaja ili pak unosa hrane, nema razloga za brigu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: