Bivacin sprej i mast – upotreba, iskustva, rezultati i cena

Svima nama, koji pripadamo onim generacijama koje su rođene u bivšoj SFRJ, itekako je poznat univerzalni lek (prašak) Bivacin. Gotovo da nema osobe kojoj roditelji nisu, makar jednom u životu, stavili prašak Bivacin (ređe naprskali sprej) nakon povrede u ludim dečijim igrama.

Odrana kolena, izgrebani laktovi, padovi sa bicikla ili drveta, klizanje po betonu – sve to se završavalo sa dve-tri suze, vrištanjem zbog alkohola ili rakije kojima nam isperu ranu i blaženstvom nakon nanošenja magičnog praha Bivacina.

Prašak Bivacin se više ne može naći u našim apotekama, ali su mast i sprej i dalje prisutni na tržištu, doduše u nešto izmenjenim pakovanjima i pod različitim imenima. Jedna od poznatih zamena je Enbecin (Baneocin), koji zapravo sadrži iste komponente kao i Bivacin.

Bivacin mast (Bivacyn mast)

Osnovni sastojci Bivacin masti su neomicin i to u obliku neomicin-sulfata i bacitracin. U 1g ove masti se nalazi 500 IU (International unit ili internacionalna jedinica) bacitracina i 3.500 IU neomicina. Kao pomoćna sredstva, mogu se naći beli vazelin i tekući parafin.

Mast Bivacin spada u farmakoterapijsku grupu antibiotika za lokalnu primenu.

Šta je neomicin?

Neomicin (Neomycin) spada u aminoglikozidne antibiotike i nalazi se u dosta topikalnih lekova: masti, kapi za oči, kreme, itd. Otkriće neomicina datira iz 1949. godine. Neomicin je član klase antibiotika koji sadrže aminošećere (dva ili više), a povezani su glikozidnim vezama.

Neomicin se tipično koristi kao topikalni preparat, slično kao i Neosporin. Takođe se može dati oralno, pri čemu se obično kombinuje sa drugim antibiotikom. Neomicin se ne apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta i koristi se kao preventivna mera za hepatičnu encefalopatiju i hiperholesterolemiju. Ubijajući bakterije u intestinalnom traktu, održava nivo amonijaka na niskom nivou i sprečava hepatičnu encefalopatiju, naročito pre operacije.

Takođe se koristi za lečenje prekomernog razvoja bakterija tankog creva. Ne daje se injekcijom jer je izuzetno nefrotoksičan (uzrokuje oštećenje bubrega).

Slično sa ostalim aminoglikozidima, neomicin ima odličnu aktivnost protiv Gram-pozitivnih bakterija i delimičnu aktivnost protiv Gram-negativnih bakterija. Posebno se dobro pokazao protiv Enterobacter cloacae, Escherichia coli i Proteus vulgaris.

loading...

Šta je bacitracin?

Bacitracin predstavlja mešavinu povezanih cikličnih peptida koje proizvode lihenoformne grupe Bacillus subtilis, koje su prvi put izolovane 1945. godine. Ovi peptidi narušavaju Gram-pozitivne bakterije mešajući se sa ćelijskim zidom, kao i sintezom peptidoglikana.

Bacitracin se prvenstveno koristi kao topikalni preparat (jer izaziva oštećenje bubrega ako se koristi interno).

Dok upotreba nekog antibiotika može doprineti otpornosti na antibiotike, kod lokalizovane topikalne aplikacije su ove pojave manje učestale nego kod njihovih sistemskih kolega.

Bacitracin se koristi u humanoj medicini kao polipeptidni antibiotik. U obliku bacitracin cinkove soli, a u kombinaciji sa drugim lokalnim antibioticima (polyxymin B i neomicin), kao mast, koristi se za lokalni tretman različitih lokalizovanih infekcija kože i očiju, kao i za prevenciju infekcija rana.

Bacitracin se takođe koristi kao antibiotik nakon tetoviranja i obrezanja.

Spektar delovanja bacitracina tiče se Gram-pozitivnih bakterija: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis i Streptococcus pyogenes.

Terapijske indikacije Bivacin masti

Kao što je rečeno, Bivacin mast je antibiotik koji se koristi lokalno. Možete koristiti ovu mast za lečenje gnojnih inflamacija kože, kao što je na primer folikulitis, kako biste sprečili proširenje infekcije. Takođe, možete iskoristiti Bivacin mast da biste izlečili gnojnu upalu epiderme kože.

Bivacin mast je dobra za tretiranje sekundarno inficiranih opeklina, rana i povreda na površini kože.

Poznata je i upotreba u sprečavanju sekundarnih infekcija sa gnojem na koži koja je prethodno obolela od herpes simpleks-a ili zoster-a.

U slučaju problematične infekcije rana nakon operacije, može se takođe upotrebiti Bivacin mast.

Ovaj lek se koristi za sprečavanje i lečenje malih infekcija kože uzrokovanih sitnim rezovima, ogrebotinama ili opekotinama.

Nije uputno koristiti ovu mast na velikim delovima tela. Posavetujte se sa lekarom pre nego što upotrebite ovaj proizvod za ozbiljne povrede kože ili infekcije. Moguće je da će vam biti potreban drugačiji tretman za ove vrste stanja. Ovaj proizvod radi tako što zaustavlja rast bakterija, a sprečava/tretira samo bakterijske kožne infekcije.

Ukoliko je kožna infekcija nastala zbog gljivica ili virusa, on neće delovati.

Kontraindikacije

Bivacin mast ne smete koristiti ako ste preosetljivi ili alergični na neke od sastojaka ovog leka. Takođe, ne smete stavljati mast u uho, ukoliko vam je oštećena ili napukla bubna opna.

Bebama nemojte nanositi Bivacin mast, a potom previjati pelenama to mesto, zato što će pelene delovati kao okluzivni zavoj, pa će pospešiti povećanje apsorpcije neomicina i bacitracina.

Sve osobe koje imaju smanjen rad bubrega, alergije i metaboličke poremećaje, moraju biti oprezne pri upotrebi ove masti. Svakako ne bi trebalo da je nanose na veće površine kože.

Mast Bivacyn se ne sme koristiti duže od 7 dana.

Bivacin može ponekad izazvati preosetljivost, nadraženost, oticanje, svrab ili urtikariju. Ove reakcije su obično blage i završavaju se čim prestanete sa terapijom.

Način upotrebe

Na očišćeno oštećeno područje treba naneti tanak sloj masti, dva do četiri puta na dan.

Bivacin sprej

Bivacin sprej je kombinacija antibiotika koji su identični onima koji se nalaze u Bivacin masti, s tim što se kao pomoćni sastojci nalaze i silicijum dioksid, koloidni bezvodni lipoid S 100, n-pentan i propan/butan.

Bivacin sprej je zapravo homogeni prašak, koji se zbog potiska u boci raspršuje i tako nanosi na oštećeno područje.

Da bi se Bivacin sprej ispravno naneo, potrebno je bocu dobro promućkati pre upotrebe. Potom se poprska sa udaljenosti od 20 do 25 cm, a zatim se boca okrene naopačke i uz pomoć kratkog pritiska izduva ventil kako se ne bi zapušio.

Bivacin sprej je namenjen za spoljašnju upotrebu i ne sme da dolazi u kontakt sa očima.

U kojim situacijama se koristi Bivacin sprej?

Bivacin sprej ćete koristiti da bi ste ublažili i sanirali simptome povreda kože (iritacije, oštećenja, ogrebotine, posekotine, blage opekotine), i da biste sprečili komplikacije poput razvoja infekcija i sporog zarastanja.

Uz pomoć Bivacin spreja, vaša koža će se brže regenerisati.

Bivacin sprej će smanjiti rizik od nastajanja sekundarnih infekcija. Ove sekundarne infekcije mogu podrazumevati pojavu gnoja na ranici ili na primarnoj infekciji.

Šta treba znati pre korišćenja Bivacyn spreja za kožu?

Kao i kod Bivacin masti, ovaj lek ne smete koristiti ako ste osetljivi na neomicin ili na bacitracin.

Bivacin sprej se ne sme nanositi na veliku površinu kože, već samo na oštećeno područje. Ukoliko se redovno nanosi na veliku površinu, dolazi do apsorpcije sadržaja, a samim tim i do mogućeg štetnog dejstva na bubrege.

Pacijenti koji imaju mijasteniju gravis ili oni koji uzimaju blokatore neuromuskulatornog prenosa, ne bi trebalo da koriste Bivacin sprej, odnosno ne bi smeli da ga nanose na velike površine kože koja je oštećena.

Ponekad se desi da lokalna upotreba Bivacin spreja izazove razmnožavanje uslovno štetnih kvasnih gljivica. Zbog toga je važno da se sprej nanosi na očišćenu ranu.

Koliko dugo sme da se primenjuje Bivacin sprej?

Ovaj sprej se primenjuje najviše nedelju dana i to 2-4 puta dnevno.

Cene Bivacin masti i spreja

U trenutku pisanja ovog teksta:

– Bivacin mast u aluminijumskoj tubici od 30 g košta oko 300 din.

– Bivacin sprej u bočici od 150 ml košta oko 500 din.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: