Juka, Drvo života – sadnja, uzgoj, nega, održavanje, cena

Juka ili “Yucca“ kako se na latinskom naziva, predstavlja vrstu biljke koja se na našim prostorima, ali i u brojnim državama širom sveta neuporedivo češće naziva drvo života.

Ova vrsta biljke, vodi poreklo sa područja centralne i sa područja severne Amerike, a njen popularniji naziv koji smo prethodno već pomenuli, a koji glasi drvo života osmislili su prastanovnici američkog kontinenta, to jest Indijanci koji su pre čak više od 2.000 godina počeli da uzgajaju ovu biljku i da je koriste u svrhu ishrane, ali i u svrhu lečenja različitih oblika zdravstvenih tegoba sa kojima su se u to vreme susretali i suočavali.

Nakon što je otkriven američki kontinent, polako ali sigurno, uzgoj biljke juka je postao popularan doslovno u vim delovima sveta, pa tako i kod nas i takva činjenica održala se sve do danas.

Ono što je doprinelo popularnosti uzgoja ove biljne vrste, jeste njen raskošan izgled zahvaljujući kojem biljka juka zauzima posebno mesto u domovima brojnih ljubitelja cveća.

Ukoliko je biljka juka svojim raskošnim izgledom osvojila i vašu naklonost, nešto što će biti interesantno da saznate, jeste da postoji čak više od 50 različitih vrsta, to jest sorti ove biljke.

Neke od najpoznatijih, a samim tim i najčešće uzgajanih vrsta, to jest sorti juke, jesu „Yucca Elephantipes“ i „Yucca Alifolia“. U poređenju sa brojnim drugim vrstama, to jest sortama juke, „Yucca Elephantipes“ se izdvaja po tome što je odlikuju i krase špicasti i primetno gusti sivkasto zeleni listovi, dok se „Yucca Alifolia“ izdvaja po tome što ukoliko raste, tačnije ukoliko se uzgaja u idealnim uslovima može da dostigne visinu od neverovatnih dvanaest metara.

Za razliku od gore pomenute vrste, to jest sorte juke koja u idealnim uslovima može da dostigne visinu od neverovatnih dvanaest metara, većina ostalih vrsta, to jest sorti ove biljke tokom razvoja dostiže maksimalnu visinu od oko tri metra.

Nešto što pritom treba napomenuti, a što se nadovezuje na upravo pomenutu činjenicu, jeste podatak da proces rasta bilo koje vrste juke zahteva strpljenje, što znači da juka raste prilično sporo i postepeno. Taj podatak, posebno treba uzeti u obzir i imati na umu ukoliko juku ne želite da uzgajate na otvorenom, već u saksiji.

Naime, kao i svaka druga biljna vrsta, juka takođe znatno sporije i svedenije može da poraste ukoliko se uzgaja u saksiji, nego ukoliko se uzgaja na otvorenom tako što je posađena u zemlju.

loading...

Ipak, kako klimatski uslovi koji su aktuelni na našim prostorima ne omogućavaju uzgoj juke na otvorenom, pred osobama koje žele da uzgajaju ovu biljnu vrstu, ne stoji izbor i kako bi mogla da opstane i da se razvija kroz duži vremenski period koji obuhvata više godina, pa čak i decenija, juka na našim prostorima mora da se uzgaja isključivo u saksijama.

Sve informacije koje se tiču načina sadnje, načina uzgoja, načina nege i održavanja, ali i cene juke, pronaćićete u sadržaju teksta koji upravo čitate.

Juka – sadnja

Kada je u pitanju postupak sadnje juke, to jest postupak sadnje drveta života, ono što je kao prvo i osnovno važno napomenuti, jeste činjenica da se ova biljna vrsta može saditi na dva načina i to iz semena ili iz sadnice koja se dobija kroz postupak orezivanja već formirane jedinke ove biljke.

Sadnja iz semena:

Sadnja juke iz semena, nešto je komplikovanija nego što je sadnja iz sadnice i zato se kao postupak sadnje ove biljne vrste ne preporučuje početnicima, već samo iskusnim uzgajivačima ove biljne vrste.

Postupak sadnje juke iz semena, treba započeti prvenstveno odabirom kvalitetnih semenki, jer se na taj način već u startu značajno povećava verovatnoća da će se biljka uspešno primiti nakon što bude posađena i da će samim tim moći uspešnije da raste i da se razvija.

To znači da seme koje će biti upotrebljeno za sadnju juke treba nabaviti kod proverenih i iskusnih uzgajivača ove biljne vrste ili u rasadima ili cvećarama koje se bave distribucijom provereno kvalitetnog sadnog materijala.

Kada napravite kvalitetan izbor semena koje vam je neophodno za sadnju juke, sledeće što je potrebno da uradite, jeste da semenke posadite u saksije (u svaku saksiju treba staviti po dve semenke za slučaj da se jedna od semenki ne primi).

Postupak sadnje semenki, treba obavljati tako da semenke budu duboko posađene u zemlju, odnosno da se nalaze na oko tri centimetara ispod površine zemlje.

Pritom, kako bi se povećala verovatnoća da će se semenke juke primiti, važno je da za njihovu sadnju obezbedite dobro propustljivu zemlju i da tu zemlju dodatno obogatite sadržajem supstrata.

Kako bi ste bili sigurni da ste obezbedili dobro propustljivu zemlju, ono što možete da uradite, jeste da na dnu saksije formirate sloj srednje krupnog peska i da tek preko tog sloja peska sipate zemlju u koju će seme juke biti posađeno.

Sloj peska na dnu saksije, treba da bude ravnomerno raspoređen i visok oko dva centimetara.

Nešto na šta takođe treba da obratite pažnju prilikom sadnje juke iz semena, jeste da zemlju nikada ne sipate do samog vrha saksije. Naime, nakon što posadite seme juke u saksije, u svaku saksiju preko površine zemlje treba da sipate sloj supstrata, koji će prilikom zalivanja omogućavati oslobađanje hranljivih materija koje će obogaćivati sastav zemlje i koje će nakon što stignu do površine semena juke obezbediti njegov uspešniji i pravilniji razvoj.

Supstrat koji je u pomenute svrhe potrebno da odaberete, možete pronaći u svim bolje snabdevenim apotekama i on se proizvodi tako da je namenjen konkretno za drvo života, to jest za juku.

Ukoliko takav supstrat iz bilo kog razloga ne uspete da pronađete i da obezbedite, kao zamenu za njega možete izabrati i upotrebiti bilo koju vrstu supstrata za kaktuse.

Saksije u koje ste posadili seme juke, potrebno je da odložite i da ih držite na suvom i na toplom mestu, koje je zaštićeno od uticaja promaje.

Tek kada seme juke proklija i kada se izdanci biljke razviju toliko da su izrasli nekoliko centimetara iznad površine zemlje, biljku ukoliko želite i ukoliko procenite da je potrebno možete presaditi u veću saksiju.

Ipak, kako postupak presađivanja mladih i nedovoljno otpornih jedinki juke sa sobom nosi rizik od mogućnosti propadanja biljke, preporučujemo vam da takav korak izbegnete i to tako što ćete seme odmah posaditi u saksije čije će dimenzije biti tolike da omoguće uslove za rast i za razvoj biljke sve do trenutka dok ona ne bude dobro formirana, a samim tim i otporna na presađivanje.

Period godine u kojem je preporučeno obaviti sadnju juke iz semena, odnosi se na period proleća i to konkretno na period marta i na period aprila.

Pritom, od trenutka kada zasadite seme juke, do trenutka kada to seme proklija i kada dođe do formiranja nadzemnog dela biljke, može proći od najmanje mesec dana do čak nekoliko meseci.

Sadnja iz sadnice:

Za razliku od postupka sadnje juke iz semena, postupak sadnje juke iz sadnice je značajno jednostavniji, a samim tim i lakši i kao takav posebno se preporučuje početnicima, to jest osobama koje nisu posebno iskusne sa sadnjom i uopšteno sa uzgojem ove vrste biljke.

Sadnica koja je neophodna za sadnju juke, obezbeđuje se tako što se oštrim sečivom noža ili oštrim skalpelom iseče grana već formirane jedinke biljke. Pritom, kako bi tako obezbeđena sadnica bila kvalitetna, ono na šta je potrebno obratiti pažnju prilikom njenog sečenja, jeste da bude isečena do samog stabla biljke, da bude zdrava i da na sebi ima bar nekoliko listova.

Onda kada se takva sadnica obezbedi, ono što je potrebno preduzeti kao sledeći korak, jeste jednostavno je posaditi u saksiju u kojoj se nalazi zemlja koja je kao i u prethodno opisanom postupku sadnje takođe dobro propustljiva i koja je na površini obogaćena sadržajem supstrata.

I u ovom, kao i u prethodno opisanom postupku sadnje juke, dobra propustljivost zemllje se može obezbediti formiranjem sloja srednje krupnog peska na dnu saksije.

Takođe, kao supstrat, potrebno je odabrati i u potrebiti isti supstrat koji se koristi i prilikom sađenja juke iz semena, a to je supstrat koji je proizveden tako da je namenjen konkretno za drvo života, ili eventualno supstrat koji je namenjen za kaktuse.

Prilikom sađenja juke iz sadnice, ono na šta je potrebno obratiti pažnju, jeste da sadnica bude duboko postavljena u zemlju i da bude pravilno pozicionirana na sredini saksije, tako da obezbedi pravilan i kvalitetan budući rast i razvoj biljke.

Kada se sadnica juke posadi, potrebno je da se dobro pričvrsti u saksiji i to utapkavanjem zemlje oko površine njenog stabla.

Juku koja je posađena iz sadnice, potrebno je čuvati na suvom i na toplom mestu koje je zaštićeno od direktnog uticaja promaje i na kojem se temperatura kreće između 20 stepeni i 22 stepena.

Omogućavanjem takvih uslova, obezbeđuje se maksimalna predispozicija za to da će se biljka uspešno primiti i da će početi zdravo i kvalitetno da raste i da se razvija.

Ono što je prevashodno potrebno i bitno kako bi juka zasađena iz sadnice počela da raste i da se razvija, jeste da sadnica najpre pusti koren, odnosno da formira koreni sistem.

Za tako nešto, može biti potrebno od nekoliko nedelja do nešto više od mesec dana, u zavisnosti od kvaliteta sadnice, u zavisnosti od stepena prvobitne razvijenosti sadnice i u zavisnosti od uslova u kojima se sadnica neguje i uzgaja.

Idealan period za sađenje juke iz sadnice, takođe se odnosi na period proleća i to konkretno na period marta i na period aprila.

U periodu dok juka koja je posađena iz sadnice ne počne da raste i da se razvija, to jest u periodu dok sadnica ne formira koreni sistem, važno je da zemlja u kojoj se ona nalazi bude konstantno blago i umereno vlažna, nikako suva niti previše natopljena vodom.

Suva zemlja, može da utiče na sušenje i na propadanje sadnice, dok zemlja natopljena vodom može da utiče na truljenje i takođe na propadanje sadnice.

Juka – uzgoj, nega i održavanje

Kao i svaka druga biljna vrsta, da bi mogla pravilno i kvalitetno da raste i da se razvija, juka zahteva odgovarajuće uslove uzgoja, nege i održavanja.

Takve uslove, u suštini nije teško ispuniti pod uslovom da se pridržavate određenih smernica, koje ćemo sa zadovoljstvom kroz sadržaj u nastavku teksta podeliti sa vama.

Naime, prvo i osnovno pravilo koje se odnosi na uslove uzgoja, nege i održavanja juke, jeste da ovoj vrsti biljke u doslovno svakom trenutku rasta i razvoja treba obezbediti dovoljnu količinu svetlosti.

To znači da saksija sa jukom u toku proleća i u toku leta treba da stoji na otvorenom (recimo na terasi ili u dvorištu), a da tokom jeseni i zime treba da stoji blizu prozora.

Ono što je pritom važno napomenuti, jeste da u toku proleća i leta, saksiju sa jukom ne treba držati na mestu na kojem će biti izražen preterano jak uticaj direktne sunčeve svetlosti, već na mestu na kojem će uticaj sunčeve svetlosti biti kontinuirano umeren u toku čitavog dana.

Sa prvim danima jeseni i sa primetnim padom spoljašnje temperature, saksiju sa jukom treba uneti u zatvoren prostor i u zatvorenom prostoru je treba držati sve do proleća, tačnije sve do perioda kada spoljašnja temperatura kontinuirano i konstantno postane viša od 10 stepeni.

Ukoliko je juka izložena spoljašnjoj temperaturi koja je niža od 10 stepeni, to može usloviti najpre stagniranje u njenom razvoju, a zatim i njeno propadanje.

Šanse za propadanje biljke, drastično se povećavaju ukoliko je biljka izložena temperaturi koja je niža od 7 stepeni.

Nešto što je takođe važno da znate, a što se odnosi upravo na uslove uzgoja, nege i održavanja juke, jeste činjenica da ova biljka da bi mogla pravilno da raste i da se razvija zahteva da konstantno (što znači tokom cele godine) bude zaštićena od uticaja promaje.

Gore pomenuto i opisano pravilo, odnosi se i na period leta, kada može biti izražena isključivo topla promaja.

Naime, sasvim je svejedno da li govorimo o hladnoj ili o toploj promaji, promaja je nešto što biljka juka jednostavno ne podnosi i što kao takvo može negativno uticati na proces njenog rasta i razvoja.

Kada je reč o meri i o načinu na koji je potrebno, tačnije na koji je preporučeno zalivati juku, potrebno je da znate sledeće:

Juka je biljka koja da bi mogla pravilno i kvalitetno da raste i da se razvija, zahteva umereno izraženu vlažnost zemljišta.

Konkretnije, to znači da u periodu leta, juku treba zalivati od dva do tri puta u toku nedelju dana, a da je u toku zime treba zalivati tek onda kada primetite da je zemlja oko njenog stabla naglašeno suva i da čak postaje blago ispucala (to je od prilike na svakih sedam do deset dana).

U prelaznim periodima u godini, tačnije u toku proleća i u toku jeseni, zalivanje juke treba da se obavlja tek dva puta mesečno, odnosno na svake dve nedelje.

Pritom, prilikom svakog zalivanja juke, količina vode koju upotrebite treba da bude tolika da  zemlji obezbedi umerenu vlažnost i poželjno je da ta voda pre nego što se upotrebi za zalivanje određeno vreme odstoji i da njena temperatura postane izjednačena sa temperaturom prostora u kojem juka raste.

U toku letnjeg perioda, juku je jednom mesečno poželjno pođubriti i to tečnim mineralnim đubrivom, koje možete pronaći i kupiti u svakoj bolje snabdevenoj poljoprivrednoj apoteci ili cvećari.

Pođubravanje juke u toku trajanja zime, ali i u toku trajanja proleća ili jeseni nije neophodno obavljati, ali ukoliko iz bilo kog razloga to ipak želite da uradite, onda se potrudite da to bude jednom u dva meseca, a nikako češće od toga, jer i prekomerna učestalost pođubravanja može negativno uticati na rast i na razvoj ove biljke, kao i potpuni izostanak njenog pođubravanja.

Postupku presađivanja juke dovoljno je pristupati na svake dve godine, ali ukoliko procenite da je potrebno, to možete činiti i češće, to jest po jednom svake godine.

Najidealniji period za presađivanje juke jeste period proleća.

Juka – cena

Cena juke, značajno se razlikuje u odnosu na činjenicu o kojoj konkretno vrsti, to jest sorti ove biljne vrste govorimo, ali i u odnosu na činjenicu koliko je biljka kvalitetno formirana i razvijena.

Recimo, mladi i svedeno razvijeni primerci juke, mogu se pronaći i kupiti po ceni koja se kreće u rasponu od 1.000 do 1.500 dinara, dok se stariji i kvalitetno formirani i razvijeni primerci ove biljke mogu pronaći i kupiti po ceni koja je uglavnom veća od 2.500 dinara, a koja konkretno zavisi od precizno definisanih osobina biljke, to jest od osobina koje se odnose recimo na meru u kojoj je biljka visoka, od osobina koje se odnose na primer na meru u kojoj biljka izgleda raskošno i od brojnih drugih tome sličnih osobina.

Na cenu biljke juka, donekle utiče i činjenica u kojem konkretno prodajnom mestu birate i kupujete ovu biljku.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: