Reumatska groznica kod dece i odraslih – simptomi, uzroci i lečenje

Reumatska groznica je sistemska bolest drugačije nazvana i streptokokna infekcija i može stvoriti čitavu pometnju u celom organizmu.

Ove bakterije najčešće mogu izazvati zapaljenje krajnika, kože, grla.

Posle infekcije naše telo stvara antitela koja ne napadaju samo uzročnika nego i tkiva sopstvenog organizma, a najviše srčane zaliske, bubrege, nervni sistem i kožu.

Ova podmukla bolest na svu sreću ne napada decu mlađu od 5 i stariju od 18 godina. Napada više muškarce nego žene. Ljudi koji žive i rade u vlažnoj i hladnoj sredini više su podložni ovoj infekciji.

Bolest je podmukla jer ima karakter da se navraća u toku života ljudima koji su je u detinjstvu već preležali, uglavnom posle 25.godine.

Ima i svoj period godine kada se najviše pojavljuje a to je proleće i rana jesen.

Simptomi reumatske groznice

reumatska-groznica-kod-dece-i-odraslih-simptomi-uzroci-i-lecenje

Reumatska groznica uvek se javlja nakon neke preležane bolesti, uglavnom jake upale grla (infekcije streptokokama). Najpre se manifestuje u vidu povišene temperature pa ju je često teško odvojiti od običnog gripa. Često se javlja i ubrzano lupanje srca,malaksalost, opšti zamor, znojenje i glavobolja, gubljenje apetita i snižavanje telesne težine, krvarenje iz nosa kao i povraćanje. Sve su ovo simptomi i običnog virusa.

Međutim, lako se prepoznaje po veoma jakim bolovima u zglobovima, koji najpre napadaju veće zglobove, kao što su skočni zglob a zatim se bol prenosi na druge i manje zglobove, kao što su periferni zglobovi.

Ostale tegobe se razlikuju u zavisnosti od toga koji je organ zahvaćen infekcijom pa imamo ratličite vrste ove bolesti :

loading...
  • Migrirajući poliartritis- ako je u pitanju zapaljenje zglobova, bol će se prvo javiti u kolenu kao i u skočnom zglobu. Na bolnim mestima javljaju se crvenilo, otok, i pokretljivost će biti znatno ograničena.Bol se kod ove upale povlači sa jednog i prelazi na drugi zglob, retko se dešava da boli više zglobova od jednom.
  • Miokarditis je zapaljenje srčanog mišića , a njegovi najčešći znaci su slabost , povišena temperatura, lako zamaranje, kašalj, bol i probadanje u grudima i poremećaj rada srčanog mišića.
  • Zapaljenje mozga ili encefalitis se razvija postepeno a pre svega se pojavljuje nesanica, preterana nervoza i razdrazljivost, kao i nekontrolisano mokrenje. Nakon toga prepoznajemo sledeće karakteristike koje su vrlo specifične i lako ih je prepoznati : nekoordinisani pokreti, grimase, kolutanje očima, nemogućnost uzimanja hrane i vode i poteškoće u govoru.
  • Endokarditis ili upala srčanih zalistaka , zahvata unutrašnje delove srca na kojima se taložr antitela i trombociti. S vremenom dolazi do određene promene na srčanim zaliscima i dolazi do suženja otvora između srčanih šupljina.
  • Potkožni reumatski čvorići- deo reumatske groznice koja je najprepoznatljivija i najkakterističnija. Dolati do pojave čvrstih, bezbolnih čvorića na zglobovima najpre kolena, zatim laktova, lopatica, potiljka i na ispupčenim delovima slabinskih pršljenova i ispupčenjima na delovima grudi. Najbolji način da zaobiđete ovu bolest jeste kvalitetna i uravnotežena ishrana, konstantno jak imunitet i brzo i efikasno lečenje svake sreptokokne infekcije.

Reumatska groznica kod dece

Deci koja se razbole od ovog oboljenja preporučuje se sekundarna zaštita u vidu uzimanja dugodelujuće penicilinske injekcije kako se oboljenje ne bi navraćalo. Preporučuje se uzimanje injekcije jednom mesečno u narednih čak 5 godina ili čak do 18.godine života budući da bolest ima recidivni karakter, što znači da se može ponovo navraćati. Retko se javlja posle 18.godine života, ali u odsustvu sekundarne zaštite može doći do navraćanja mnogo kasnije u toku života. Ukoliko je jakom upalom bio zahvaćen i srčani mišić, terapija sekundarne zaštite sprovodi se do 40.godine života.

Za razliku od odraslih, gde bolest uglavnom napada zglobove, kod dece je slučaj uglavnom da bolest napada srčane zaliske.

Ova bolest zahvata decu uglavnom u dobu od 6. do 8. godine.

Sklonost ovoj bolesti je samo delimično nasledna. 

Kako prepoznati ovu groznicu kod dece?

Kao i kod odraslih, groznica se može prepoznati što se dete žali na bol u zglobovima. Zapaža se i opšte loše stanje organizma, dete se previše znoji, ima povišenu temperaturu, nema apetit i jako je bledo.

Ako je zahvaćeno samo srce onda obično nema karakterističnih simptoma. Jedini simptomi u tom slučaju su izrazito bledilo, osećaj slabosti i brzo zamaranje.

Kod blagih slučajeva budite naročito oprezni: mnogi ih ne primete kod svoje dece i onda izostane odlazak lekaru koji može prepisati odgovarajuću terapiju koja detetu mnogo može pomoći.

Teža zapaljenja su praćena jačim simptomima kao što su čak i gubitak daha, naročito posle fizičke aktivnosti.

Česti su slučajevi da su simptomi kod dece izuzetno vidljivi, javljaju se u vidu osipa na leđima, grudima i stomaku. Prepoznaćete ih kod crvenih pečata koji imaju belu boju u svom središtu i njihov prečnik može biti 2 do 3cm i nepravilnog su oblika.

Čvorići i male opekotine se javljuju na mestima neposredno ispod kože (naručito kad je u pitanju oboljenje koje zahvata srčane zaliske) , uglavnom na laktovima, kolenima, zglobovima i šakama. I oni su takođe okrugli, tvrdi i bezbolni i ne veći od 10mm.

Međutim, možete prepoznati samo neke simptome ali kada je u pitanju oboljenje koja zahvata srčane zaliske da bi se utvdilo da se radi baš o tom oboljenju obevezno je uraditi niz drugih pregleda kod lekara.

Lekar po potrebi može uključiti druge metode u cilju što preciznije dijagnoze, kao što su rendgenska snimanja, fluroskopija i elektrodiografija.

Ipak, nema razloga za paniku. Iako je ovo vrlo podmukla groznica, ona često ne osećuje srce vašeg deteta.

Važno je da znate i da reumatska groznica nije zarazna.

Može li se groznica javiti iako je nismo preležali u detinjstvu?

Može da se dogodi da se reumatska groznica javi u kasnijem dobu, iako je u detinjstvu nismo preležali. U tom slučaju se preispituje istorija vaših bolesti i utvrđuje da li postoji mogućnost da ste groznicu preležali iako na vreme niste uočili i otkrili njene simptome.

Ipak, stanje na srcu može omogućiti da se dijagnoza vaše groznice kvalitetno postavi iako ne postoje provereni podaci da li ste reumatsku bolest već preležali ili ne.

Reumatska groznica i trajno oštećenje zglobova

Imamo dobru vest za vas : kada se akutna faza oboljenja smiri, ona ne ostavlja vidljive posledice na vašim zglobovima niti ih trajno oštećuje. Čak i u slučaju ponovoljnenog napada reumatske groznice neće doći do trajnog oštećenja vaših zglobova.

I drugi organi, izuzev srca u najgorim slučajevima ove bolesti, neće biti oštećeni usled napada groznice. Iako će mnogi organi u slučaju napada groznice biti zahvaćeni patološkim procesom, ostaće u nepromenjenom stanju.

Ponekad samo, na koži se mogu javiti čvorići.

Ponavljanje reumatske groznice

Ukoliko se reumatska groznica javi u dobu adolescencije ili čak kasnije male su, i gotovo nikakve šanse da se napad groznice ponovi. Ukoliko ste je preležali u detinjstvu , šansa da se napad ponovo navrati je znatno veći.

Prevencija 

Najbolji način da se odbranite od ove opake infekcije je da imate dobru i kvalitetnu ishranu i ne zanemarivanje prehlada. Savetuje se brzo i efikasno lečenje svake streptokokne infekcije grla i to antibioticima.

Tri cilja lečenja reumatske groznice

  • Prevencija ( lečenje streptokokne infekcije i sprečavanje njenog vraćanja)
  • Smanjenje upale (naročito kod upale zglobova i srčanih zalistaka)
  • Mirovanje koje nam može pomoći da se stanje u upaljenim tkivima smiri a samim tim i pre prođe

Antibiotska terapija se koristi kod streptokokne upale grla.

Kod upale zglobova se koriste protiv upalni lekovi naročito jer ovu upalu prate neprijatni bolovi. Daju se veće doze ovih lekova.

Kod upale srca koriste se kortikosteroidi.

U sva tri slučaja preporučuje se izrazito mirovanje koje može mnogo pomoći našem telu da se oporavi od reumatske groznice.

Pored terapije koje vam je prepisao vaš lekar uvek postoje i prirodni i zdravi načini da pomognete sebi ukoliko imate problema sa groznicom, neke od načina ću vam predstaviti u daljem tekstu.

Promena ishrane obavezna

Ako želite da pomognete sami sebi i povećate učinak terapije a samim tim i skratite vreme bolovanja, morate pristati na kompromis i promeniti ishranu. Prijaće vašem telu nezavisno od groznice a groznici će pomoći da što pre bude uklonjena.

Potrebno je da u vašu ishranu obavezno ubacite sve ono što su vam oduvek govorili da je zdravo: voće, povrće, semenke lana i bundeve, sveže ceđene sokove i biljne čajeve.

Obavezno izbacite ono što podstiče upalne procese kao što su jaja, mlečni proizvodi i meso.

Prirodna obloga

Jedna od najefikasnijih prirodnih obloga za reumatsku groznicu sastoji se od biljnog ulja, rendane šargarepe i listova lozovače. Koristite ovu oblogu svako veče, ali je potrebno i da sastojici svako veče budu novi i sveži. Predloženo vreme za korišćenje ove obloge je 12 dana nakon čega će ona dati vidne rezultate.

Sok od limuna i djumbira

Ova poznata vitaminska bomba će vam pomoći u lečenju groznice. Sastojci koji su vam potrebni su : jedan svež koren đumbira, 1,5 kilogram limuna, 1kg šećera i 2L vode.

Pre svega oljuštite koren đumbira, zatim dodajte kilogram šećera i prelite vodom. Mešajte lagano dok ova smesa ne provri. Nakon što provri ostavite je da deluje 12 sati a zatim iscedite limun u nju i dobro sve to promešajte.

Od ovih sastojaka dobićete 4 litara ovog čudesnog soka. Sipajte ga u plastične ili staklene flaše i odložite u vašem frižideru. Možete ga konzumirati bilo kad, a pre konzumacije ga obavezno razblažite sa malo vode.

Dugo će potrajati, zdravo je i može vam pomoći.

Mast i tinktura od gaveze

Gavez je u narodu poznat kao najefikasnija biljka u porbi protiv reumatske groznice. Preko dana možete konzumirati tinkturu od gaveze a uveče možete koristiti njenu mast. Mast se namaže na bolno mesto, prekrije najlonom i ostavi da deluje preko noći.

Ruzmarin i limunada

Ovaj recept neophodno je pripremiti dan pre upotrebe. Potrebno je da u dva litra prokuvane vode dodate jednu veliku kašiku prirodnog meda (najbolje bagremovog) isceđen jedan veliki limun i 12 usitnjenih listića ruzmarina. Kada prodje jedan dan, ova mešavina se procedi i pije se ujutru i uveče iz šolje od 1 dl.

Čajna mešavina za reumatsku groznicu

Ovo je jedan stari lek, i ako je verovati našim bakama ništa nam bolje neće pomoći od toga. Pošto se radi o mešavini mnogo sastojaka, učinkovitost je vrća nego kod drugih recepata ove vrste.

Za ovu mešavinu su nam potrebni: 40gr stabljike preslice, 40gr listova i cvetova hajdučke trave, ivanjskog cveta, vodopije i smerekovih bobica kao i 30gr listova vinove loze, listovi i cvetovi miloduha, stabljike vreska, listovi kadulje, 20gr šipka, stabljike ive, listovi hrasta i prečice.

Priprema se po principu po kome se pravi svaki čaj: uzmite 10gr ove mešavine, i spustite u 1L ključale vode. Poklopite i sve zajedno kuvajte 1 minut., a zatim ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, procedite i konzumirajte pre i posle jela u šolji od 10dl.

Dodatak ovom magičnom i starom receptu koji će povećati njegovu učinkovitost je i maslinovo ulje. Savetuje se da pre svakog jela uzmete jednu kafenu kašičicu hladno ceđenog maslinovog ulja pre jela, a posle jela mešavinu meda i limunovog soka.

Ako je verovati našim bakama, nema prirodnijeg i bržeg rešenja za ovu podmuklu bolest.

Osluškujte svoje telo, budite u skladu sa prirodom , i obavezno posetite lekara ako primetite bilo kakve simptome.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: