Smilje biljka – sadnja, uzgoj, upotreba i ulje od smilja

Prekrasno zlatasto smilje jedna je od najaromatičnijih biljaka na svetu. Ovo korzikansko cveće širi oko sebe karakterističan i veoma upečatljiv bogat, višeslojan, opojan i veoma prijatan miris.

Dragocerna biljka zlatasto žutih cvetova upotrebljava se na razne načine; osim što je njen miris neodoljiv, biljka poseduje i od davnina poznata lekovita svojstva. Iz smilja se izdvajaju tinktura i dragoceno eterično ulje, a biljka se koristi u različite svrhe, od čudesnih parfemskih mešavina, preko upotrebe u kozmetici, do narodnih metoda lečenja.

O čudesnom smilju postoji mnogo priča, a za njegova blagotvorna i miomirisna svojstva znlo se još za vreme drevnih, mudrih civilizacija. U Homerovoj Odiseji se pominje priča o Ulisovom brodolomu i sustretu sa božanski prelepom Nauzikom. Tajna njene opčinjavajuće lepote je u priči povezana sa miomirisnim eteričnim uljima smilja, dobijenim iz ‘besmrtnih’ cvetova biljke koja nikada ne vene. P

rema grčkim mitovima, čak je i sam Apolon svoju božanstvenu krunu ukrašavao cvećem smilja, koje je svet trebalo da podseti na njegovu besmrtnost i veličanstvenost. Čak i ako su u pitanju tek legende i narodna verovanja, smilje je i dan danas poznato kao cveće koje nikada ne bledi, čak ni kada je ubrano.

L’immortelle, besmrtno smilje

Biljka smilje pripada rodu biljaka klasifikovanim pod imenom Helichrysum, a porodici Asteraceae i obuhvata širok spektar od preko šest stotina rauličitih biljaka. Ove vrste su rasprostranjene u celom svetu, a najpoznatije staniše smilja je lepo ostrvo Korzika. Vrsta je nama dobro poznata je takozvano peščano smilje, odnosno podvrsta Helichrysum arenarium, takođe slavno i kao ‘besmrtno’ ili ‘večno’ bilje. Na francuskom jeziku je poznato pod nama poetičnim nazivom l’immortelle, besmertnik na srodnom ruskom jeziku i everlast na engleskom. Svoj romantični naziv duguje svom veoma otpornom svojstvu, koje biljku čini ‘večnom’ i ako je ubrana.

Smilje biljka - sadnja, uzgoj, upotreba i ulje od smilja

Naziv cele skupine biljaka, Helichrysum, potiče od grče reči helios, koja je naziv za samo Sunce i termina chrisos, koje na grčkom označava zlato; tako možemo reći da je smilje ‘zlatno sunčevo bilje’. Ono svakako zaslužuje da nosi tako veličanstven naziv. Veliki deo vrsta potiče sa afričkog kontinenta, a pored peščanog smilja u regionu se može pronaći i primorsko smilje, Helichrysum italicom, sa svojih nekoliko varijeteta. Varijetet Helichrysum arenarium se rasprostire sve od toplih mediteranskih krajeva, putem regije istočne i centralne Evrope, ka severu, do Holandije i Belgije.

U mediteranskom pojasu raste primorski varijetet; on je dosta rasprostranjen na tlu Grčke, Kipra, Hrvatske, Italije, južne Francuske, Alžira, Maroka i Španije.

Biljka raste i divlje, na mestima gde su nekada postojala površine obradivog zemljišta ili na krševitim i peskovitim područjima. Smilju odgovara puno sunčevih zraka, baš u skladu sa njegovim imenom; velika izloženost sunčevim zracima je zaslužna i za razvijanje neodoljivih aromatičnih karakteristika ovog cveća.

Razvijanje tih odlika kasnije utiče i na način na koji će se smilje koristiti, bilo da se radi o lekovitoj i kozmetološkoj primeni, kulinarstvu ili narodnoj medicini.

loading...

UZGOJ SMILJA

U regoinu je u poslednjih par godina zavladala prava pomama za uzgojem ove aromatične biljke. Poljoprivrednici u hercegovačkim krajevima se utrkuju za prevlast nad plantažama smilja, budući da u gajenju ove biljke leži nezanemarljiva zarada. U poslednje vreme se sve veći broj poljoprivrednika odlučuje na zakupljivanje zemljišta gde će gajiti ovu prekrasnu, nadasve korisnu, pa i isplativu biljku.

Iako je smilje nekada bilo uglavnom samonikla biljka, njen ekonomski potencijal se sve više prepoznaje, pa je danas eksploatisana, uzgajana i kultivisana, te predstavlja pravu industrijsku biljnu kulturu.

U nastavku objašnjavamo kako se smilje sadi i uzgaja, sakuplja i koristi.

Uslovi za uzgoj smilja

Kako je smilje široko rasprostranjeno u primorskim krajevima, ovoj biljci pogodiju sunčani dani, visoke temperature i kameniti i krševiti tereni, gde je leti često veoma jako sunce.

Osim što smilje zahteva veliku i dugu izloženost suncu, ono odlično podnosi i niske vazdušne temperature, pa sasvim dobro uspeva i na visini. Smilju nije potrebno bogato ishranjeno zemljište, već mu odgovara plitko mediteransko tlo i lako propustljivo karbonatno zemljište. Ono može da uspeva i na bogatijim zemljanim površinama, ako sadrže potrebnu količinu kalicijuma u sastavu.

Kada je reč o pripremi tla za uzgoj smilja, nije preporučljivo saditi ovu biljku na teškim i vlažnim terenima i uvek treba odabirati manje kisela tla. Smilju sasvim odgovaraju krševiti i stenoviti predeli, kakvi se mogu naći u priobalnim krajevima. Takvi tereni mogu da se prilagode podizanju plantaže, tako što se na specijalan način, uz pomoć potrebnih mašina, stenje usitnjava i dobija se adekvatan materijal za postavljanje nasada.

Smilje je samo po sebi prilično dobro opremljena biljaka, u smislu odbrane od štetočina, ali nasad može da bude napadnut od strane gljivičnih oboljenja i insekata.

Sadnja smilja

Smilje se sadi kao dugotrajna kultura i to u nasadu trajanja između pet i osam godina, a nasad se podiže na mestu gde je ranije bila sađena biljna kultura sa malo propratnih korovastih biljaka. Tlo se pre sadnje ore, u pozno leto ili ranu jesen, a kultiviše na jesen ili proleće. Sadnja se može obavljati u jednom od dva pomenuta godišnja doba, pa od toga zavisi i kada će se kultivisati zemljište. Zemljište se mora stručno đubriti i to prema rezultatima ispitivanja zemljišta gde se planira nasad. Obično se đubri sa 200-400 mineralnog đubriva NPK; dohranjuje se sa oko 200 kilograma po hektaru.

Za uspešnu sadnju smilja i dobar prinos biljke neophodno je da se koristi provereni materijal za sadnju, koji se nabavlja isklučivo u specijalizovanim rasadnicima, sa licencom. Obično se sama sadnja vrši uz pomoć mašina, od čega će i zavisiti sam proces sadnje. Količina od 35 hiljada biljaka po hektaru je potrebna za sadnju u redove razmaka 0.7 m sa 0.4 m.

Nega nasada smilja

Smilje je generalno prilagođeno sušnim krajevima pa nema veliku potrebu za navodljavanjem. Ipak, preporučuje se da se nasad zaliva u toku podizanja i kada biljke počinju da niču. Važnije od toga jeste uspostavljanje adekvatnog okruženja mladim biljkama da slobodno rastu, što se odnosi pre svega na uklanjanje korova. U te svrhe se obavlja kultivacija zemljišta između redova nasada, što pomaže i da se površinski sloj zemlje održi rastresitijim i da se spreči bujanje korova.

Prva generacija nasada smilja treba da se tretira na ovaj način nekoliko puta, sve u zavisnosti koliko je korova prisutno i kako on niče, a kasnije se tretira maksimalno dva puta tokom jedne sezone.

Razmnožavanje smilja

Smilje može da se razmnožava proizvodnjom rasada ili reznicama. Najčešće se rasad priprema tokom leta, a setva semena se obavlja manualno, posle čega se redovi štite od jakog sunca i zalivaju se. Posle desetak do petnaest dana nići će prvi izdanci. Tada se izdanci izlažu svetlosti i počinje se redovno plevljenje. Na jesen ili u proleće, oktobar ili mart, dobijeni rasad se presađuje na pripremljeno mesto za uzgoj.

Drugi način je razmnožavanje preko reznica i to tako što se od zdravih biljaka odsecaju izdanci dužine do desetak centimetara. Zaseca se tek par milimetara ispod listova, a izdanak se zatim postavlja u zemljište i dobro učvrsti. Postoji i varijanta in vitro razmnožavanja smilja, koje za sada predstavlja najbolji i najefikasniji vid, obično namenjen komercijalnom proizvođenju velikih količina smilja.

Sakupljanje smilja

Smilje se bere, odnosno sakuplja, kada cvetovi dostignu svoju besmrtnu prelepu zlatasto žutu nijansu; odsecaju se delovi iznad listova, a onda se cveće suši. Sušenje može da se obavlja prirodno ili u sušarama za to namenjenim. U prvom postupku mogu da se osuše manje količine cvetova, dakle, ne za veću komercijalnu proizvodnju. Važno je da se cvetovi postave dovoljno rašireno i da se obezbedi dovoljan protok vazduha; ako su cvetovi previše skučeni ili nema vazduha, verovatno će istruliti, umesto da se adekvatno osuše.

Prirodno sušenje se obavlja u zaštićenoj sredini, dakle ne pod direktnim zracima sunca i bezbedno od štetočina bilo koje vrste. Sušare obezbeđuju brži proces i mogu da se koriste za veće količine cvetova. One podrazumevaju da se bilje može sušiti ubrzanim postupkom na visokim temperaturama do 40 setpeni Celzijusa.

Suve cvetove smilja treba skladištiti na bezbednom suvom mestu, u čistom okruženju. Sam prinos nasada smilja se izražava u količini osušenog cveža, kao i u količini dobijenog eteričnog ulja. Kada je reč o dobijanju ulja, u tu svrhu se smilje bere kada je otvoreno oko polovinu cvetova u nasadu, a beru se i stabljike bilja.

UPOTREBA SMILJA

Smilje je dobro poznato u narodnom travarstvu, te se, osim za dobijanje eteričnog ulja, za kojim danas vlada velika zainteresovanost, zbog čega i popularnost zaboravljene prekrasne l’imortelle ponovo dobija na značaju, smilje se koristi za pripremu macerata i čaja. Ova dva proizvoda su se pripremala pre nego što je dobijanje ulja postalo komercijalni čin.

caj od smilja recept

Čaj od smilja

Čaj od smilja je prirodni narodni lek koji se od davnina upotrebljavao za pospešivanje izlučivanja žuči i za poboljšanje zdravlja i funkcija jetre. Još u staro doba se znalo da smilje ima blagotvorno dejstvo na jetru i to slične snage kao i druge lekovite biljke za koje se zna da ispoljavaju blagotvorno dejstvo u tom smislu, poput artičoke, maslačka i čička. Čaj od smilja deluje tako što utiče na produkciju želudačnih sokova i podstiče produkciju enzima za varenje koji se stvaraju u gušterači. Osobe koje imaju problema sa varenjem bi trebalo da konzumiraju ovaj lekoviti čaj.

Pored probavnih smetnji, čaj od smilja može da reguliše i tegobe vezane za respiratorne organe. Aktivne komponente ove biljke pomažu u procesu razlaganji i izbacivanja mukusa iz disajnih puteva, te ublažavaju stanja poput astme i bronhitisa i redukuju kašalj. Čaj je odličan za ova stanja, a takođe smiruje i upaljenu sluznicu nosa, smanjuje glavobolju i reumatske bolove, te se koristi i kao napitak i kao preparat za obloge. Čaj se priprema na sledeći način.

  • 3 kašike sušenog smilja preliti sa pola litra ključale vode i ostaviti mešavinu preko noći. Sledeći dan procediti čaj i piti ga tri puta dnevno, pre jela.

Macerat smilja

Macerat smilja je idealan prirodni preparat za ublažavanje nepravilnosti na koži, poput ožiljaka i strija, ali i bora, ekcema, problema sa kapilarima, simptoma psorijaze i slično. Takođe neguje osetljivu kožu, vraća joj sjaj i elastičnost, te doprinosi mladalačkom izgledu i vitalnosti kože. Pomaže da se neguje posebno suva ili oštećena koža. Macerat biljke se priprema na sledeći način.

  • Sveži cvetovi smilja se stavljaju u staklenu teglu ili posudu, te prelivaju maslinovim uljem. Nije neophodno da se upotrebljava maslinovo ulje, već možete da ga zamenite i običnim suncokretovim; isto tako je dobrodošlo ulje od kokosa, susama ili neko drugo hladno ceđeno ulje. Tegla se treba čvrsto zatvoriti i ostaviti na toplom mestu u senci, gde treba da stoji četrdeset dana.

ETERIČNO ULJE SMILJA

Smilje se naširoko koristi u farmaceutskoj industriji i to najviše zbog svog eteričnog ulja koje ima zaista izuzetne efekte u smislu regeneracije kože.

Upravo se iz tog razloga svake godine uzgaja i sakuplja velika količina smilja; taj biznis je veoma zahtevan, jer je samo ulje izuzetno dragoceno i dobija se u malim količinama. Da bi se proizvela količina od samo jednog litra eteričnog ulja smilja, potrebno je sakupiti čitavu jednu tonu svežeg bilja, odnosno njegovih cvetova.

Kako se dobija ulje smilja?

Ulje od smilja se dobija procesom destilacije cvetova i stabljika biljke. Oni moraju da se podvrgnu postupku u što kraćem vremenskom intervalu nakon što su ubrani; najduže vreme koje može da prođe je jedan dan. Ako se ostavi da ubrano smilje čeka duže od toga, opadaju njegova korisna i aromatična svojstva. U proseku, za jedan kilogram eteričnog ulja je potrebno između sedamsto i jedne tone cvetova. Destilacija se obavlja metodom vodene pare u kotlovima namenjenim za taj proces.

U toku destilacije se izdvajaju etarska ulja i hidrolati, odnosno vodica od cveća. I ovaj nusproizvod je značajan prinos, jer ima primenu u kozmetičoj industriji. Samo eterično ulje mora da se skladišti u vakuumiranim posudicama, na tamnom i hladnom mestu. Tako se najbolje čuvaju njegove karakteristike i aromatična svojstva.

Sastav ulja od smilja

Ulje od smilje ima izuzteno korisna svojstva zahvaljujući komponentama u svom sastavu. Ono sadrži lekoviti italidon, regenerativne doketone, monoterpen, alkohol, estre, esencijalna ulja, gorke materije, b-flavonide i aranzol. Veoma redak hemijski profil koji ima biljka smilje čini je izrazito lekovitom i korisnom. Smilje izražava i anti-inflamatorna svojstva, zahvaljujući alfa, beta i gama kurkuminu i neril acetatu.

Ove komponente su korisne i za opuštanje mišića i tretiranje konvulzija. Biljke iz Helichrysum roda su korisne za tretiranje različitih stanja, ali su najpopularnije upravo zbog dobijanja dragocenog ulja i njegovog regenerativnog efekta na kožu.

Prema istraživanju jedne francuske farmaceutske kuće, ulje smilja je pokazalo zaista upečatljive rezultate po pitanju ublažavanja nepravilnosti na koži i znaka starenja, uključujući bore i staračke pege. Prema rezultatima studije, esencijalno ulje smilja smanjuje dubinu bora za čak 19%, ukupan broj bora na koži za 14%, a ukupno ublažava bore za 38%.

Zbog toga je ulje smilja vrlo poželjan sastojak kozmetičkih anti-age preparata. Osim toga, ulje smilja ima i izvanredna antiksidansna svojstva i zaštitni efekat, tako da je široko primenjivo u kozmetologiji, nezi i održavanju elastičnosti i mladalačkog izgleda kože.

Blagotvorna svojstva i lekovita primena

Zahvaljujući svim aktivnim i sastavnim komponentama, ulje smilja se puno koristi u preparatima za negu kože, sa naglaskom na one koji su namenjeni održavanju vitalnosti kože, njene elastičnosti i mladalačkog izgleda. Mnogi zadovoljni korisnici proizvoda sa uljem smilja u svrhu nege kože rado svedoče o pozitivnom efektu koji su takvi preparati imali na sveukupno smanjenje bora i drugih znakova starenja kože.

Nabrajamo razloga zbog kojih biljka smilje ovako blagotvorno deluje na kože.

  • Ulje smilja ima izražen zaštitni efekat na kožu i brani je od delovanja štetnih slobodnih radikala;
  • Komponente smilja aktivno učestvuju u stimulaciji produkcije kolagena, koji je izuzetno značajan za zategnutost i elastičnost kože;
  • Sastojci eteričnog ulja smilja aktivno učestvuju u procesu razmene i rasta tkiva u telu;
  • Ulje smilja unapređuje mikrocirkulaciju i učesvuje u detoksikaciji kože;
  • Smilje sadrži antiseptičke komponente koje pročišćavaju kožu;

Osim ovih izraženih dejstava, ulje smilja se pokazalo efikasnim i u tretiranju drugih tegoba i stanja, te kao izvrsna prirodna preventiva za nastanak raznih problema. Osim što je dobro za kožu u estetskom smislu, ulje smilja može značajno da umanji i neke druge tegobe. Evo za šta je ulje smilja još korisno.

Protiv ožiljaka i strija – Ulje smilja se pokazalo efikasnim i kao prirodni preparat za zarastanje i ublaćavanje ožiljaka i tragova na koži poput strija, jer ima sposobnost da prodre duboko kroz slojeve kože i snažno stimuliše regenerativni proces. U isto vreme hrani ćelije kože i poboljšava njenu prirodnu elastičnost, čineći strije manje vidljivim. Zbog antiupalnih i analgetičkih svojstava koja ima, ulje smilja štiti od infekcija i pomaže u zaceljivanju rana, te tako ublažava i nastanak ožiljaka usled intervencija kao što je carski rez. Ono podstiče rast zdravih ćelija kože i štiti ih.

Lečenje respiratornih tegoba – Ulje smilja može da se upotrebljava i u tretmanu respiratornih problema i bolesti poput bronhitisa, astme i sličnih tegoba. Obično se primenjuje u pripremi kupki sa ciljem oslobađanja respiratornih puteva. Ono podstiče izlučivanje mukusa iz disajnog sistema i ublažava kašalj.

Relaksacija i lečenje zavisnosti – Ulje smilja ima umirujući efekat na nervni sistem. Koristi se kao prirodni preparat za smirenje, za uspostavljanje emocionalne ravnoteže i redukciju stresa i napetosti. Pokazalo se efikasnim u uklanjanju slobodnih radikala iz tela, te i kao dobar saveznik u lečenju bolseti zavisnosti.

Pored širokog polja primene, ulje smilja može da se koristi i kao vrlo efikasan prirodni preparat za ublažavanje posledica raznih povreda, poput modrica i hematoma, posebno u slučajevima kada stanje zahteva dugoročan tretman.

Zbog jedinstvene kombinacije komponenti, smilje je izvrstan dar prirode koji je pokazao pozitivno delovanje u slučaju raznih drugih zdravstvenih stanja ili oboljenja, koja uključuju flebitis, edeme, probleme sa cirkulacijom, Rejnoov sindrom, eritrozu, cijanozu, probleme sa kapilarima, artritis, reumatizam, hepatitis, cirozu, povišen holesterol, te sindrom karpalnog tunela. Osim toga, primenjivo je i u lečenju psorijaze, rozacee, ekcema i rana.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: