Jaja od prepelice – nutritivna vrednost i upotreba u ishrani

Jaje je neizostavni deo svakog domaćinstva danas. Najčešće su u upotrebi kokošija jaja, mada je dijapazon postao toliko širok, da se sve češće na trpezama i meniju sreću jaja od guske, prepelice, patke, ćurke, pa i noja. Tako se recimo u Kini ne može zamisliti obrok i trpeza bez prisustva jaja prepelice.

Pored raznih vrsta po poreklu, jaja se danas klasifikuju i po kvalitetu, pa i po veličini, te tako nailazimo na jaja klase S, A, B, C, kao i M, L, XL i XXL veličine jaja.

Nutritivni sastav jaja i značaj u ishrani

Najveći značaj jaja u ishrani ogleda se pre svega u njihovoj i te kako kvalitetnoj nutritivnoj vrednosti. Kombinacija hranljivog žumanceta i isto tako hranljivog belanceta, razlog je zašto se baš ova namirnica nalazi na trpezama za doručak, u sastavu salata, u vidu omleta, u kolačima, tortama i menijima svih restorana.

jaja-od-prepelice-nutritivna-vrednost-i-upotreba-u-ishrani

Na prvom mestu, jaja nisu previše kalorična, te se tako na meniju mnogih osoba koje su na kakvoj dijeti može naći omlet za doručak. U prilog tome ide i činjenica da su čak i formirane brojne dijete sa jajima, koje idealno tope masne naslage sa stomačnog pojasa. Za sve one koji brinu, holesterol iz žumanceta i nije tako opasan kao što se doskora smatralo. Zapravo, dokazano je da 1-2 jajeta dnevno, neće bitnije uticati na nivo holesterola u krvi niti ga povećati.

Žumance je idealna prehrana za osobe koje pate od anemije. Žumance jeste namirnica koja obiluje gvožđem, i može se slobodno reći da je jedna od najbogatijih namirnica u ovom mikroelementu. Naravno, u slučaju da patite od anemije, najbolje je jaje koristiti ne previše termički obrađeno, tj rovito. Sa druge strane, belance obiluje u proteinima, a isto tako sadrži visok procenat vode. Isto tako, pored belančevina, sadrži i velike količine kalcijuma, bitne za rast i razvoj koštanog sistema.

Pored ovih osnovnih hranljivih materija, jaja obiluju vitaminima B grupe, ali i A, D, K i E, biotinom, folnom kiselinom i mikroelementima poput fosfora, cinka, kalcijuma, bakra i gore pomenutog gvožđa.

Japanske prepelice

Naša današnja tema odnosi se na jaja Japanskih prepelica, pa ćemo iskoristiti deo teksta i da se malo upoznamo sa ovom vrstom ptica.

Japanske prepelice nazivaju se, i jesu, najmanje kokoške na svetu. Poreklom su iz istočne Azije, tačnije, Japan se smatra njihovom postojbinom. Godišnje one snesu oko 300 jaja. Njihovo gajenje je veoma rentabilno i gaje se u što većem broju. Kod nas se one gaje uglavnom iz hobija, dok je u Kini, Japanu, Rusiji, Francuskoj i drugim zemljama, to već postao pravi biznis.

Nekada se meso prepelice moglo naći samo na bogatim trpezama vladarskih porodica, neizostavni obrok faraona, dok se danas prepeličija jaja mogu naći i po ceni od čak 5 dinara po komadu, a u nekim zemljama su zbog svog i te kako visokog nutritivnog kvaliteta uvrštene i u bolničku ishranu. Karakteristično je da ove ptice umiru samo i isključivo od starosti, i pravi su biološki i prirodni fenomen kada je u pitanju otpornost na svakakve vrste bolesti.

loading...

Cena jajeta po komadu varira. Nekada su ona bila skuplja te su se tako 4 jaja plaćala i do 1200 dinara. Danas se na pijacama širom zemlje ova jaja mogu naći u paketima gde 10 komada košta 300 dinara, pa čak i za 5-15 dinara po komadu. Međutim veoma je važno da imate pouzdanog prodavca koji će vam prodati kvalitetno sveže oplođeno jaje prepelice.

Jaja japanskih prepelica

Ova energetska bomba ili doping kako je mnogi nazivaju, nešto je manja od kokošijeg jajeta. Jaja od prepelice mala su i po sebi imaju pege. Pege su raznih boja i obično nepravilno raspoređene, te su tako i sama jaja i te kako raznovrsna kako po izgledu, tako i po veličini.

Hranljivost jaja japanskih prepelica i nutritivni sastav

Kada je reč o hranljivosti, jedno ovakvo jaje smatra se ima moć da zameni 5 kokošijih jaja. Ono obiluje u svim vitaminima i mineralima znatno veći broj puta u odnosu na kokošije, te stoga predstavlja pravu energetsku bombu. Jedno prepeličije jaje teško je oko 12 grama u proseku i ima oko 15 kalorija.

Prema sadržaju hranljivih materija, jedno jaje sadrži oko 74,6% vode, zatim 13,1% proteina, 11,2% masti i 1,1% minerala i vitamina.

Kada je u pitanju sastav vitamina i minerala, ova jaja obiluju gvožđem, fosforom i kalcijumom, dok od vitamina imaju i te kako visok sadržaj vitamina A, B1, B2, B6 i B12. Takođe, ono obiluje u enzimima i sadrži znatno više aminokiselina serina, glicina, treonina, glutaminske kiseline, lizina i arginina nego kokošije jaje.

Smatra se da ovakav sadržaj materija u jajima nastaje zbog posebnog načina uzgoja prepelica koje se hrane i te kako zdravo, kupusom, pšenicom, šargarepom, zatim suncokretom, lucerkom i drugim kvalitetnim travama. To je jedna od najvažnijih stavki koje moraju biti primenjene ukoliko postoji želja da se dobije kvalitetno jaje.

Jaja prepelice – značaj za zdravlje i terapiju

Zbog svojih izuzetno hranljivih materija koje ulaze u njihov sastav, ova jaja imaju i te kako blagotvorno dejstvo po ljudski organizam uopšte. Pozitivno deluju na sve organske sisteme, te se prevashodno koriste u ishrani da poboljšaju zdravlje organizma, tj kao prevencija, a zatim i u terapiji kao pomoć u lečenju brojnih bolesti i stanja.

Ova jaja na prvom mestu idealna su za kvalitet krvotoka, dakle i srca i krvnih sudova, želuca, creva, bubrega, CNS-a. Smatra se da se jaja ukoliko su sveža i ne starija od 30 dana, mogu koristiti u terapijske svrhe narednih 60 dana, jer je toliki njihov vek koji mogu provesti u frižideru. Takođe je neophodno da se radi o oplođenim jajima prepelice, te je i te kako bitno da znate od koga ih nabavljate. Od velike važnosti je i da jaje popijete ujutru pre obroka, termički neobrađeno.

Jaja od prepelice idealna su za sve osobe, za prevenciju bolesti, ali i kao pomoćna terapija. Koriste se i u mnogim bolničkim ustanovama svetskih zemalja, a najbolje su se pokazala kod dece u razvoju, starijih osoba, zatim kod sportista, fizičkih radnika, kod bolesnih ili rekonvalescenata.

Zbog svojih hranljivih sastojaka ova jaja imaju i te kako lekovitu moć u lečenju anemije, dijabetes melitusa, astme, opstipacije, holesterola i povišenog pritiska, ali imaju veliku ulogu i u podizanju imunog sistema uopšte. Zahvaljujući vitaminu A, idealna su za očuvanje vida. Dobra su i za osteoporozu, za dermatitise, i za mnoga druga stanja kakvo je recimo menopauza kod žena.

Nadalje, jaja od prepelice koriste se i u terapiji alergijskog rinitisa, polenske groznice, kao i ekcema i drugih brojnih kožnih oboljenja. I te kako su dobra kod postojanja čira na želucu, kao i kamena u žučnim putevima i bubrezima. Imaju ulogu i u uklanjanju toksina i teških metala iz organizma.

Sportisti koji ne žele da svoje telo truju raznim veštačkim proteinima i suplementima i te kako mogu poboljšati njegov izgled i energiju, kao i jačinu, upotrebom u ishrani ove vrste jaja. Brojni poznati glumci čije su uloge zahtevale povećanje mišićne mase koristili su upravo jaja od prepelice u svojoj ishrani.

Terapija prepeličijim jajima 

Za lečenje brojnih bolesti prepeličija jaja jesu idealna pomoć. Pri tom, ona se koriste u određenim količinama, u određenom broju, i u određenim ritualima, a u zavisnosti od bolesti i uzrasta obolele osobe. Stoga, ovakav vid konzumacije deluje kao terapija.

Tako za površeni pritisak, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu potrebno je popiti oko 120 prepeličijih jaja.

240 jaja od prepelice zahtevaju stanja kakva su anemija, migrena, astma, bronhitis, dijabetes, tuberkuloza, infarkt, nervno rastrojstvo.

Neke vrste tumora kakav je i tumor na mozgu ili pak premor usled i te kako teškog fizičkog rada zahtevaju 1080 jaja prepelice.

Terapija se bazira na metodi da se prva 3 dana terapije uzimaju po 3 jaja, a preostalih dana svakodnevno po 5 prepeličijih jaja. Kada su u pitanju deca, ona bi trebalo da uzimaju broj jaja u skladu sa svojim uzrastom i to do 3. godine – 2 jaja dnevno, do 5. godine – 3 jaja, do 10 godina – 4 jaja. Terapija traje u proseku od 15-50 dana, sa pauzom od 60 dana koja je obavezna, ali ne i veća, pa se iznova kreće sa terapijskom kurom.

Recepti i upotreba prepeličijih jaja u ishrani

Kako smo već i pomenuli, preporuka je da se ova jaja uzimaju termički neobrađena i sirova, pola sata pre prvog obroka, natašte. Takođe, potrebno ih je stoga dobro preprati i oprati ruke, zbog potencijalne opasnosti od moguće salmonele.

Osobe koje nikada nisu konzumirale ova jaja, prvi dan mogu uzeti jedno jaje, drugi dan dva, i tako do količine od 5 jaja, kada ćče nadalje nastaviti da konzumiraju po 5 prepeličijih jaja na dan. Mogu se konzumirati sirova sa mlekom, medom, šećerom, dok ih deca obično konzumiraju propržena ili kuvana.

Poslednjih godina i te kako su popularni razni proteinski šejkovi koji mogu zameniti čitav jedan obrok, najčešće doručak, i pri tom dati dovoljno snage i energije za gotovo polovinu radnog dana.

Recept 1 : Proteinski šejk od prepeličijih jaja

Kako smo već u par navrata pomenuli, ova jaja su pravi doping i prava bomba energije. Stoga se od njih može spraviti sjajan energetski šejk. Za jednu osobu po ceni od 250 dinara možete dobiti idealan sadržaj zdravlja u jednom napitku. Sve što vam je potrebno je sledeće:

5 prepeličijih jaja

2 dl mleka

Šaka badema

Supena kašika meda

Sve ove sastojke izmiksajte pre doručka u blenderu i popijte. Tako žete sebi obezbediti sjajan nutritivni unos i mnogo zdravlja.

Recept 2: Salata sa prepeličijim jajima 

Za ovu fantastično ukusnu i nadasve zdravu salatu potrebno vam je nešto od sledećih sastojaka:

7 jaja prepelice

1 šargarepa

1 krastavac

3 paradajza

2 kašike sirćeta

1 vlašac sitno seckan

1 kašika ruzmarina

1 kašika javorovog sirupa

1 glavica zelene salate

2 kašike senfa

3 kašike maslinovog ulja

So i biber po želji

Sirće, senf, javorov sirup, vlašac i ruzmarin izblendirajte i dodajte mu maslinovo ulje, so i biber. Jaja skuvajte i presecite na pola. Povrće iseckajte, samešajte i sve sjedinite. Uživajte. Prijatno.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: