Japanska kaki jabuka – kalorije, prednosti, recepti i cena

Japanska jabuka ili kaki jabuka, poznata i pod nazivom persimon, interesantan je egzotični plod koji se u manjim količinama prodaje i u našim marketima i lokalnim piljarama, a nađe se i na ponekoj pijačnoj tezgi. To je veoma zanimljiva azijska voćka, cenjena zbog svog bogatog ukusa i lekovitioh svojstava.

Zlatasto žute i tople narandžaste nijanse, fine ljuske i prepoznatljivog slatkog ukusa, persimon je sočna voćka raskošnog nutritivnog sastava. Neobičan izgled pomalo nalikuje svetlom paradajzu, po spoljašnjosti i mekoj strukturi, kada je presečena na polovine. Kao što naziv ovog ploda sugeriše, kaki jabuka potiče iz Azije, gde se mogu pronaći stabla persimona stara preko nekoliko vekova.

Kaki jabuke se danas uzgajaju i u evropskim i drugim krajevima sveta, a interesovanje za blagodeti ove zanimljive egzotične dalekoistočne voćke je u porastu. Biljka je zastupljena i popularna u Kaliforniji, gde je prenesena u devetnaestom veku. Biljka persimon pripada porodici Ebenaceae, iz roda Diospyros. Raste u vidu stabala, visine do osam metara. Sazreva krajem leta i daje prekrasne plodove koji se beru tek u ranu zimu, kada svo lišće opadne sa grana; drveće kaki jabuka tada pruža očaravajući prizor grana okićenih lepim narandžastim lampionima plodova persimona.

Originalno kaki ne potiče iz Japana, nego iz Kine, a ovaj delikatan plod je prenet na korejsko poluostrvo i japansko tlo veoma davno, odakle se proširilo ka ostatku sveta, te ga znamo kao japansko voće. Postoji više podvrsta ove biljke, pa stabla daju i nešto drugačije tipove plodova. Oni mogu da se razlikuju u obliku, boji i nutritivnom sastavu. Tako možete pronaći plodove koji imaju različitu težinu, a boja se menja u nijansama od zlatno žute, preko nežne narandžaste, do crvenkaste. Sam oblik ploda varira od srcolikog, preko forme slične paradajzu, do oblika koji podseća na malu bundevu.

NUTRITIVNI SASTAV JAPANSKE JABUKE

Jabuka kaki je izvrstan izvor moćnih antioksidanasa kao što su katehini, a sadrži i dragocenu betulinsku kiselinu. Kombinacija ovih nutrijenata ljudskom organizmu obezbeđuje odličnu prirodnu zaštitu od nastanka malignih oboljenja i sprečava razvoj tumora. Uz to, japanske jabuke imaju i snažno anti-inflamatorno dejstvo i ublažavaju i sprečavaju nastanak infektivnih procesa.

Jedno od impresivnijih i interesantnijih svojstava ovog egzotičnog voća jeste njegov pozitivan efekat na zdravlje vena i prirodno sprečavanje krvarenja. Pogledajmo tablicu nutrijenata za količinu od 100 gr persimona i udeo u dnevnim vrednostima za prosečnu osobu.

 • Ugljeni hidrati – 18.6 g (14% dnevnog unosa)
 • Proteini – 0.58 g (1% dnevnog unosa)
 • Masti – 0.19 g (1% dnevnog unosa)
 • Dijetna vlakna – 3.6 g (9.5% dnevnog unosa)

Vitamini i minerali

 • Vitamin A – 3%
 • Vitamin C – 12.5%
 • Vitamin E – 5%
 • Vitamin K – 2%
 • Niacin – 1%
 • Riboflavin – 7.5%
 • Tiamin – 2.5%
 • Piridoksin – 7.5%
 • Kalcijum – 0.8%
 • Kalijum – 2.5%
 • Bakar – 12.5%
 • Gvožđe – 2%
 • Magnezijum – 2%
 • Mangan – 15%
 • Fosfor – 4.5%
 • Cink – 1%

Vitamin A, beta karoten, likopen i lutein su sastavne komponente kaki ploda, a svi pomenuti nutrijenti su izuzetno važni za naše telo. Najvažnije svojstvo tih materija je pozitivno dejstvo na imuni sistem i u svrhu detoksikacije organizma u celosti. Aktivni sastojci kaki ploda deluju tako što privlače štetne slobodne radikale i na taj način ih dalje transportuju i eliminišu iz tela. Pored toga i zahvaljujući ovom svojstvu i kompoziciji, japanska jabuka je poznata i kao plod protiv starenja.

Mesnati deo ovog ukusnog voća sadrži puno vitamina C, koji ostalim sastojcima pojačava dejstvo; znamo da je ovaj vitamin takođe važan antioksidans i sabeznik snažnog imuniteta. Kada se japanske jabuke konzumiraju redovno tokom zimskih meseci, one mogu puno da pomognu u smislu prevencije gripa, prehlade i sličnih oboljenja. Kaki jabuke sadrže i jako puno flavonida, posebno kvercetina, koji je izuzetno značajan za regulaciju visokog krvnog pritiska i nivoa holesterola. Zahvaljujući ovom sastojku, japanske jabuke su izvrsni čuvari kardiovaskularnog sistema.

loading...

Koliko kaki jabuke imaju kalorija?

Ukoliko vodite računa o unosu kalorija i trudite se da se hranite zdravo i u skladu sa potrebama svog organizma, proporcionalno vašim aktivnostima, načinu života i utrošku energije na dnevnoj bazi, možemo reći da japanske jabuke imaju osrednju kalorijsku vrednost. One nisu mnogo kalorične i ne sadrže masnoće, tako da ne predstavljaju opasnost po liniju, a donose mnogo drugih prednosti za zdravlje.

 • 100 gr svežeg ploda – 70 kalorija
 • 1 srednja sveža kaki jabuka (168 gr) – 118 kalorija
 • 100 gr sušenog ploda – 274 kalorije
 • 1 sušena kaki jabuka (34 gr) – 93 kalorije

Kao što možemo da vidimo, kaki jabuke imaju srednju kalorijsku vrednost, otprilike kao i jedna velika jabuka. Kada je reč o sušenom voću, koje se takođe upotrebljava u ishrani, kalorijska vrednost je slična drugim vrstama, kao što su, na primer, grožđice. Sušeno voće je uvek veće kalorijske vrednosti, zato što su nutrijenti u njemu koncentrisani, sadrži više šećera i veći udeo drugih materija od svežeg ploda. U svakom slučaju, umerena konzumacija kaki jabuka u bilo kom obliku se uklapa u prosečan dnevni meni i kalorijski profil. Kaki jabuke mogu da se jedu sveže i da se koriste u raznim receptima, a donose mnogo pozitivnih efekata na čovekovo zdravlje.

Japanske jabuke za mršavljenje – Japanske jabuke mogu da pomognu i u procesu mršavljenja. One sadrže zaista zanemarljiv procenat masti, a sa druge strane su veoma bogate dijetnim vlaknima, pa predstavljaju odličan prirodni preparat za topljenje kilograma. Japanske jabuke ubrzavaju metabolizam i posebno će biti delotvorne u ovom smislu ako ste fizički aktivni, budući da obezbeđuju telu i dovoljno energije kako bi moglo da izdrži dobar i koristan trening.

PREDNOSTI JAPANSKE JABUKE ZA ZDRAVLJE

Bogat nutritivni sastav i neodoljivo sladak ukus čine japansku jabuku ukusnim prirodnim lekom za mnoga stanja, a na prvom mestu izuzetnom preventivom i saveznikom ljudskog imuniteta. Osim što je izuzetnog ukusa koji osvaja na prvi zalogaj, ova egzotična voćka nudi zaista puno beneficija za naše zdravlje. Evo koje su neke od najznačajnijih prednosti konzumacije japanske jabuke za naš organizam.

Preventiva raka i malignih oboljenja – Kaki voće je puno antioksidansa koji imaju antikancerogeno delovanje. Zbog toga ovo voće veoma uspešno eliminiše štetne slobodne radikale iz ljudskog organizma, a poznato je da upravi ti elementi predstavljaju glavni uzrok za nastanak malignih bolesti. Do nastanka malignih promena dolazi usled lošeg ćelijskog metabolizma, koji predstavlja normalan deo mehanizma funkcionisanja čitavog ljudskog tela na dnevnoj bazi. Redovna konzumacija kaki jabuka sprečava ove propratne efekte, ako se jede samo jedan plod dnevno. Ovaj plod pomaže da se višak štetnih tvari izbaci iz organizma, smanjuje rizik od nastanka raka i poboljšava ukupno zdravstveno stanje.

Jačanje imunog sistema – Kaki jabuke pospešuju funkcije imunog sistema mnogo bolje nego lekovi namenjeni u te svrhe. Pošto su kaki jabuke veoma bogate vitaminom C i obezbeđuju značajan udeo ovog vitamina u našim dnevnim potrebama, izvrsne su za jačanje imuniteta. Konzumiranje kaki jabuka stimuliše proizvodnju belih krvnih ćelija koje predstavljaju prvu liniju odbrane našeg organizma od mikroba, virusa i gljivica.

Podsticanje funkcija digestivnog sistema – Kao i većina voća, japanske jabuke imaju pozitivan efekat na sistem za varenje i sam proces probave hrane. One sadrže dosta dijetnih vlakana koja pomažu našem sistemu za varenje da hranu koju unosimo preradi efikasnije i da se ona lakše transportuje kroz creva, sve do izbacivanja iz organizma. Kao posledica ovog efekta, podstiče se i sekrecija želudačnih sokova i umanjuje se rizik za nastanak zatvora ili dijareje. Sveukupno, persimon je efikasan prirodni preparat za ljude koje pate od digestivnih tegoba i sve one koji žele da na prirodan i brz način poboljšaju funkcionisanje svog sistema za varenje.

Usporavanje procesa starenja kože – Japanske jabuke važe za izvanredan plod kada je reč o sprečavanju prevremenog starenja kože. Budući da sadrže dosta vitamina A, za koji se zna da ima pozitivno dejstvo u nezi i održavanju vitalnosti kože, možemo reći da su jabuke kaki još jedan moćan prirodni anti age pomoćnik. Koncentracija beta karotena, luteina i likopena takođe omogućuju da koža ostane sveža i mladolika, budući da direktno utiču na smanjenje znakova starenja kože koji se ispoljavaju u vidu fleka, bora, tamnih kolutova oko očiju i opuštenosti. Kao dodatak ovom anti age efektu, neke studije su pokazale da persimon smanjuje rizik za nastanak Alchajmerove bolesti.

Izvrstan vid i zdravlje očiju – Kombinacija vitamina B kompleksa i vitamina A u japanskoj jabuci ima pozitivan učinak na vid i zdravlje očiju. Ovaj plod je prirodan lek koji čuva zdrave oči i dobar, bistar vid, pa se preporučuje da bude zastupljen u ishrani, prvenstveno kao preventiva bolesti očiju. Pre svega smanjuje rizik od nastanka makularnih degenerativnih promena, katarakte i noćnog slepila.

Regulacija krvnog pritiska – Kaki jabuke sadrže jedan izuzetno važan mineral za ljudski organizam, a reč je o kalijumu. Kalijum igra važnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska, a kaki jabuke ga sadrže u nezanemarljivoj količini. Tako konzumiranje ovog voća ima pozitivan učinak na pospešivanje normalnog protoka krvi kroz organizam, a samim tim i snižavanje visokog krvnog pritiska. Kalijum snižava pritisak i smanjuje opterećenje kardiovaskularnog sistema, što sprečava rizik za nastanak bolesti srca i krvnih sudova. Kaki jabuke su odličan saveznik čitavog kardiovaskularnog sistema.

Lek protiv anemije – Japanske jabuke su odlična hrana za osobe koje pate od anemije, budući da, osim što podstiču normalan protok krvi i regulišu pritisak, one podstiču i stvaranje novih crvenih krvnih zrnaca. Do toga dolazi zbog sadržaja bakra u ovom voću, koji ima važnu ulogu i uticaj na nivo hemoglobina u krvi. Sve to je veoma važno u lečenju anemije, pa se japanske jabuke rado preporučuju osobama koje imaju problema sa krvnom slikom ili su anemične.

Podsticanje metabolizma – Persimon u ishrani ima pozitivno delovanje na sve metaboličke funkcije u ljudskom organizmu. Kaki jabuke sadrže piridoksin, folnu kiselinu i tiamin, elemente koji predstavljaju osnovu za normalne metaboličke funkcije čovekovog organizma. Redovna konzumacija kaki jabuka telu obezbeđuje dovoljno energije i pomaže u izgradnji mišićnog tkiva, podstiče probavu i jača imuni sistem. Sve to zajedno je povezano sa metabolizmom, te je ovo voće generalno blagotvorno za čovekovo zdravlje.

KAKO SE JEDE JAPANSKA KAKI JABUKA?

Japanske jabuke mogu da se konzumiraju na više načina i da se koriste kao sastojak u raznim receptima. Jedu se sveže, sušene ili kuvane, ali je važno znati kako se upotrebljavaju. Kaki jabukama bi trebalo odstraniti kožu, zato što se u njoj koncentriše velika količina tianina, sastojka koji utiče na smanjenu apsorpciju hranljivih tvari iz hrane.

Jedan od najčešćih načina jeste da jabuci uklonite peteljku i samu pulpu iscedite ili da je isečete pa da joj izvadite mesnati deo kašikom. Sveža voćka može da se iseče na kriške ili da se jede kao i obična oljuštena jabuka.

 • Jabuke kaki ne treba jesti na prazan stomak, zato što vrlo lako mogu da izazovu neugodnu pojavu dijareje, koju pratiti znatan gubitak vode iz tela. Najbolja varijanta ja de se kaki jabuke konzumiraju nakon jačeg obroka, najbolje doručka. Na taj način telu obezbeđujemo adekvatnu količinu energije i hranljivih materija za zdrav početak dana i dovoljno snage za funkcionisanje tokom predstojećih sati.

Sušene kaki jabuke se upotrebljavaju uglavnom kao sastojak za različite deserte, kolače i sladolede. One su jako ukusne i dobre su kao dodatak za musli, ovsenu kašu sa jogurtom i slične kombinacije. Sveže se takođe uvek mogu naseckati kao deo voćne salate i dobre su kao dodatak za voćne pudinge.

Kuvane japanske jabuke su izvrstan izbor za ljubitelje kompota, a njihov neodoljiv ukus postaje još bolji kada se kuvaju u vodi sa malo cimeta i limunovog soka. Ovo sjajno i ukusno jelo se konzumira ohlađeno i odlično je kao laki voćni desert nakon ručka. Kada se ovako spreme, kuvane kaki jabuke osvežavaju organizam i obezbeđuju mu puno hranljivih i zdravih nutrijenata. U nastavku ćemo sa vama podeliti nekoliko izvrsnih recepata sa ovom ukusnom egzotičnom voćkom.

RECEPTI SA JAPANSKOM JABUKOM

Kao što smo već pomenuli, ovo ukusno, sočno i slatko voće može da se jede sveže, kao i drugi plodovi, ali i da se kuva, suši i sprema na razne načine, uglavnom kao sastojak za deserte i pojedine obroke. Izvrsno se kombinuje sa žitaricama i orašastim plodovima, zdrav je dodatak pudinzima i smoothie napicima, a odlično je i za spremanje raznih slatkih proizvoda od testa, poput torti, kolača i keksa. Sledi nekoliko interesantnih recepata koji vam mogu dati ideju kako da upotrebite kaki jabuke.

Ovsena kaša sa kaki jabukama – Ovsene pahuljice ili ovsena kaša su odlični izbori za osnovu jednog zdravog slatkog doručka, koji daje puno energije i hranljivih sastojaka. Kada se ovsenim pahuljicama dodaju ukusne kaki jabuke, obrok postaje još ukusniji i kompletniji. Priprema se sasvim jednostavno i može imati više varijacija. Evo predloga za jednu kombinaciju.

 • 1 japanska jabuka
 • 3 kašike ovsenih pahuljica
 • 1 šolja mleka
 • Malo meda
 • Malo lešnika
 • Cimet

Preliti ovsene pahuljice vrućim mlekom ili ih kuvati zajedno sa mlekom na laganoj vatri, dok ne dobijete kašastu strukturu. Mešavini dodajte jednu kaki jabuku, najbolja varijanta je da joj skinete peteljku i doslovno je iscedite iz kore. Dodajte malo lešnika i meda po želji, a cimet možete dodati i naknadno i dok kuvate pahuljice za kašu. Možete smesu da ostavite i u frižideru preko noći, te da je pojedete za doručak sledećeg dana.

Keksići od kaki jabuka – Kaki jabuke su izvrstan sastojak za pripremu hrskavih i slatkih keksića. Jabuke imaju sočnu pulpu koja se jako dobro sjedinjava sa brašnom i drugim sastojcima, a keksi pripremljeni sa njima su izvrsnog ukusa i odličan način da uživate u čudesnoj aromi kaki plodova. Evo šta je potrebno za pripremu keksića.

 • 2 šoljice pulpe japanske jabuke
 • 4 šoljice brašna
 • 2 kašičice praška za pecivo
 • 1 kašičica cimeta
 • 1 šoljica putera
 • 1 šoljica šećera
 • 2 jajeta
 • Dodaci po ukusu

Za ovaj recept se koriste sasvim zreli plodovi, iz kojih ćete iscediti pulpu kao u prethodnom receptu, lepo je izmiksati i pomešati sa drugim sastojcima. Prašno, prašak za pecivo i cimet pomešajte u jednoj posudi, a u drugoj puter i šećer izmiksajte, pa im dodajte jaja i ponovo umutite. Dodajte i pulpu kakija i umutite i na kraju dodajte i mešavinu sa brašnom. Sve sastojke dobro umutiti, pa kašikom vaditi i ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 190® C oko petnaestak minuta. Možete da dodate u smesu i drobljenu crnu čokoladu, seckane lešnike, narendati koru narandže i slično. Možete podeliti smesu na više delova i svaki deo pripremiti sa nekim dodatkom po želji.

Narandžasti smoothie sa kakijem – Kaki jabuke su odličan sastojak za ukusne i hranljive smoothie napitke, budući da imaju veoma sočnu i slatku pulpu, a da ne govorimo o njihovim mnogobrojnim zdravstvenim prednopstima. Kada se pomešaju sa drugim svežim polodovima, možete dobiti sjajan i izuzetno ukusan obrok napitak, poput ovog narandžastog smoothie delikatesa koji ćemo sada spremiti. Evo šta je potrebno.

 • 3 zrele japanske jabuke
 • 2 mandarine
 • 1 šargarepa
 • 2 slatke kruške
 • Prstohvat mlevenog đumbira

Kašikom ostružite unutrašnjost kaki jabuka, a odaberite one najzrelije i najsočnije; semenke odstranite. Iscedite sok od mandarina, sok od šargarepa u sokovniku, krušku oljuštite. Svo voće izmiksajte zajedno u blenderu i dodajte malo cimeta. Ovaj napitak je pravi saveznik imuniteta i idealan je za jutarnju užinu, za doručak, nadoknadu energije i osveženje.

Gde se kupuje i koliko košta japanska jabuka?

Japanske jabuke kod nas mogu da se nađu u nekim marketima, ponekad na pijačnim tezgama i u piljarama. One se smatraju egzotičnim voćem, te je i njihova cena nešto viša u odnosu na domaće voćke iz naših krajeva. Japanske jabuke mogu da se kupe i kao plod, ali i kao sadnice za uzgoj

 • 1 kg svežeg ploda – oko 200-300 dinara
 • 1 sadnica japanske jabuke – oko 1500 dinara

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: