Lovorov list kao lek za kašalj, upotreba za mršavljenje i zdravlje, recept za sirup i čaj

Svoju prvu asocijaciju na lovorov list, veliki procenat ljudi vezuje za njegovu primenu u okviru pripreme jela. Međutim, zahvaljujući sastojcima koje u svom prirodnom sastavu sadrži i zahvaljujući osobinama koje sastojci koje sadrži ispoljavaju, primena lovorovog lista je daleko šira.

Konkretnije, lovorov list se još od davnina koristi u narodnoj medicini i to kao sredstvo za lečenje kašlja, kao sredstvo za mršavljenje, ali i kao sredstvo za lečenje brojnih ozbiljnijih zdravstvenih problema.

U zavisnosti od stanja koje je u ljudskom organizmu prisutno, a na koje je upotrebom lovorovog lista potrebno delovati, lovorov list se može koristiti na više načina. Najčešće, ovaj efikasan prirodni lek koristi se u formi čaja ili u formi sirupa.

Nešto kasnije, kroz sadržaj teksta koji je pred vama, otkrićemo vam na koji način da pripremite čaj i na koji način da pripremite sirup od lovora. Prvo, otkrićemo vam nešto više o tome na koji način lovorov list ispoljava svoje lekovito delovanje na ljudski organizam i kako konkretno utiče na lečenje kašlja, kao i na mršavljenje.

Lovorov list – lekovita svojstva

Kao što smo već napomenuli, oblici lekovitog delovanja lovorovog lista na ljudski organizam su brojni. Lovorov list u svom sastavu sadrži brojne nutritivno vredne elemente, među kojima se pre svega izdvajaju minerali i vitamin kao što su: kalijum, cink, kalcijum, bakar magnezijum, selen, mangan, gvožđe, vitamin A, vitamin B, vitamin C i brojni drugi nutritivno vredni elementi.

Lovorov list kao lek za kašalj, upotreba za mršavljenje i zdravlje, recept za sirup i čaj

Zbog navedenih i brojnih drugih elemenata koje nismo pomenuli, ali koje lovorov list u svom prirodnom sastavu sadrži, njegova primena u okviru ishrane, odražava se zdravo na veliki broj funkcija koje se odvijaju unutar ljudskog organizma.

Ipak, postoje načini na koje lovorov list kao prirodno lekovito sredstvo posebno efikasno deluje.

Konkretno, ovo su načini na koje lovorov list ispoljava svoje lekovito delovanje na ljudski organizam:

– Zahvaljujući činjenici da predstavlja oblik prirodnog analgetika, lovorov list utiče na smanjenje bolova koji nastaju u prisustvu proširenih vena, u prisustvu sportskih povreda ili u prisustvu reumatskih oboljenja.

loading...

– Pomaže pri smanjenju ili potpunom eliminisanju bolova koji nastaju u prisustvu migrene ili u prisustvu glavobolje koja nastaje kao posledica premora organizma,

– Podstiče izbacivanje viška natrijuma iz organizma i zato je njegova zastupljenost u ishrani izuzetno važna kod osoba koje često konzumiraju so u većim količinama,

– Pozitivno utiče na organizam osoba koje boluju od dijabetesa,

– Ispoljava pozitivno delovanje na funkciju nervnog sistema, tako što podstiče dobro raspoloženje, odklanja nervozu i neutrališe napetost,

– Pozitivno utiče na organizam pri stalnoj i intezivnoj izloženosti stresu,

– Pomaže kod prisustva nesanice, tako što doprinosi opuštanju organizma i omogućava lakši i brži prelazak iz stanja budnosti u san,

– Jača imunitet i čini organizam otpornijim na brojne vrste virusnih ili bakterijskih infekcija (zbog ove osobine, zastupljenost lovorovog lista u ishrani je posebno važna u periodu trajanja epidemije gripa ili u toku trajanja nekih drugih oblika epidemija koje su izazvane delovanjem virusa ili bakterija),

– Utiče stimulativno na protok limfne tečnosti kroz organizam,

– Utiče stimulativno na protok krvi u organizmu i samim tim doprinosi boljoj prokrvljenosti vitalnih organa,

– Ispoljava pozitivno delovanje na funkciju organa kardiovaskularnog sistema i na taj način smanjuje rizik od nastanka bolesti organa pomenutog sistema,

– Doprinosi regulaciji učestalosti pražnjenja creva,

– Ukoliko se koristi u formi sredstva za raspršivanje, prostor u kojem se koristi štiti od prisustva insekata, ali ujedno i čisti prostor od prisustva gotovo svih poznatih vrsta patogenih mikroorganizama koji se mogu naći u vazduhu unutar zatvorenog prostora,

– Ispoljava antiinflamatorno (antiupalno) delovanje na problematičnu kožu (zato se koristi kao jedan od čestih sastojaka preparata za negu masne i problematične kože),

– Doprinosi zdravlju i izgledu kose, tako što stimuliše rast kose i ubrzava proces regeneracije vlasi,

– Ubrzava metabolizam i na taj način podstiče mršavljenje,

– Izuzetno efikasno deluje kao lek protiv kašlja (bez obzira na to da li je uzrok kašlja prehlada, bronhitis ili neki treći oblik zdravstvenog problema koji je zahvatio regiju respiratornog trakta).

Nešto što je važno da znate o lovorovom listu kao lekovitom sredstvu, jeste da ukoliko ga u sušenoj formi koristite kao prirodni lek, treba da birate samo one listove koji imaju zelenu boju, odnosno koji nisu počeli da dobijaju žutu ili braon boju. Kada sušeni lovorovi listovi dobiju žutu ili braon boju, to je znak da se njihov prirodni sastav promenio i da su izgubili lekovita svojstva. Samim tim, takvi listovi ne ispoljavaju lekovito delovanje na organizam i mogu se koristiti isključivo kao začin, jer je aroma jedino što su sačuvali.

Kako bi ovi listovi što duže sačuvali svoje blagotvorne osobine i kako bi srazmerno tome što duže mogli da deluju blagotvorno na ljudski organizam, potrebno je da ih čuvate van izvora vlage i van izvora direktne sunčeve svetlosti (najbolje je u zatvorenoj tegli).

Lovorov list protiv kašlja

Još u vreme kada industrija lekova nije bila u značajnoj fazi razvoja i kada samim tim lekovi protiv kašlja nisu bili dostupni, naši preci su lečenju ovog oblika zdravstvenog problema pristupali upotrebom lovorovog lista.

Kako se njegova upotreba još u pomenuto, davno vreme pokazala kao izuzetno efikasna, tako se informacija o upotrebi ovog prirodnog leka sačuvala i prenela sve do danas, pa se i pored razvijene industrije lekova i pored dostupnosti lekova protiv kašlja na tržištu, lovorov list i danas korist kao lek protiv kašlja.

Kada se lovorov list upotrebljava kao lek protiv kašlja, on svoje lekovito delovanje ispoljava na više načina istovremeno.

Pre svega, čisti kanale respiratornog trakta od prisustva štetnih, odnosno patogenih mikroorganizama kakvi su virusi ili bakterije koji svojim prisustvom u respiratornom traktu mogu uzrokovati pojavu kašlja. Čak i onda kada takvih mikroorganizama u regiji respiratornog trakta nema, odnosno kada oni nisu uzročnici kašlja, lovorov list je i dalje preporučljivo koristiti jer on ujedno deluje umirujuće na sluznicu grla i na sluznicu dušnika, doprinoseći istovremeno lakšem izbacivanju stranih čestica koje su formirane u obliku sekreta i koji je potrebno iskašljati.

Samim tim, regija respiratornog sistema postaje umirena, a “suv” kašalj koji kao takav samo iritira respiratorni trakt i zamara organizam, a ne doprinosi oslobađanju od sekreta, pretvara se u “zreo” kašalj, koji ne iritira ni respiratorni trakt ni organizam, već doprinosi efikasnom i brzom izbacivanju sekreta iz dušnika ili iz bronhija.

Da bi se lovorov list pokazao kao efikasno sredstvo za lečenje kašlja, preporučuno je da se koristi sve dok se manifestacija kašlja ne svede na minimalni mogući nivo ili dok se u potpunosti ne eliminiše.

Najbolju efikasnost, ovaj prirodni lek pri lečenju kašlja ispoljava ukoliko se primenjuje u formi čaja ili u formi sirupa.

Zato, podelićemo da vama recepte po kojima brzo i lako možete da pripremite bilo koji od pomenuta dva prirodna lekovita preparata.

Čaj od lovora – recept

Za pripremu čaja od lovora, potrebno vam je:

– Tri veća osušena lovorova lista,
– Dvesta pedeset mililitar vode,
– Jedna supena kašika soka od sveže isceđenog limuna,
– Jedna ravna čajna kašika meda (ukoliko je prisustvo kašlja izazvano alergijom na polen, ovaj sastojak vam u okviru pripreme čaja od lovorovog lista neće biti potreban).

Način pripreme i upotreba čaja:

Tri veća osušena lovorova lista najpre operite pod mlazom hladne vode, a zatim ih iseckajte na što je moguće tanja rezanca. Tako iseckana rezanca od lovorovih listova, prelijte sa dvesta pedeset mililitara hladne vode i to stavite na ringlu da se kuva sve dok ne provri. Čim provri, čaj pomerite sa ringle, poklopite ga i ostavite da odstoji deset minuta.

Nakon deset minuta, čaj procedite i ostavite da se još par minuta hladi (sve dok ne postane umereno topao, odnosno topao onoliko koliko je potrebno da bi mogli da ga pijete). U tako prohlađen čaj dodajte jednu supenu kašiku soka od sveže ceđenog limuna i jednu ravnu čajnu kašiku meda (ukoliko kašalj nije izazvan prisustvom alergije na polen). Tako pripremljen čaj popijte dok je topao i to u manjim što učestalije ponavljanim gutljajima (cilj tako raspoređenih gutljaja je da čaj što intezivnije klizi niz grlo).

Pripremu i upotrebu čaja od lovorovog lista, na opisani način ponovite još dva puta u toku dana, tako da imate ukupno tri konzumiranja od jutra do večeri.

Već nakon prvog dana konzumiranja ovog čaja, osetićete da su se simptomi kašlja promenili, tačnije da kašljete sve “zrelije” i da tokom manifestacije kašljanja dolati do sve uspešnijeg izbacivanja sekreta, a sve manje pojave iritacija kakve nastaju prilikom “suvog” kašljanja.

sirup od lovorovog lista recept

Sirup od lovorovog lista – recept

Za pripremu sirupa od lovorovog lista, potrebno vam je:

– Osam većih suvih lovorovih listova,
– Dvesta pedeset mililitara vode,
– Sok od jednog sveže isceđenog limuna,
– Pet do šest čajnih kašika braon šećera (Kao zamenu za braon šećer možete upotrebitu med i to u količini srazmernoj navedenoj količini smeđeg šećera. Ipak, ukoliko je kašalj uzrokovan alergijom na polen, preporučujemo da se ipak odlučite za braon šećer i da upotrebu meda izostavite).

Način pripreme i upotreba:

Najpre dvesta pedeset mililitara vode stavite na ringlu da provri. Dok voda nije provrela, pod mlazom hladne vode operite osam većih sušenih listova lovora i čekajte da voda provri. Tek kada je voda provrela, u nju dodajte unapred pripremljeno lovorovo lišće i kuvanje nastavite još tačno 10 minuta (možete kuvati i par minuta kraće, ali nikako nemojte duže, kako listovi lovora ne bi izgubili svoja lekovita svojstva).

Nakon navedenog perioda kuvanja, posudu pomerite sa ringle i sadržaj iz nje procedite. Čvrste ostatke lovorovih listova bacite, a u dobijenu tečnost dodajte sok od jednog sveže ceđenog limuna i pet do šest čajnih kašika braon šećera ili istu količinu meda. Mešavinu mešajte sve dok se braon šećer ili med u njoj u potpunosti ne istope.

Rezultat opisanog postupka, biće sirup od lovorovog lista. Sveže napravljen sirup, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga još jednom promešajte i sipajte ga u odgovarajuću staklenu posudu, koju ćete moći da zatvorite hermetički. Tri puta dnevno, konzumirajte po jednu supenu kašiku ovog sirupa i to nakon što ste ga predhodno promućkali. Između konzumiranja, sirup čuvajte u frižideru.

Navedena količina sirupa, biće vam dovoljna za nekoliko dana, a nakon toga, ukoliko je to potrebno, tačnije ukoliko simptomi kašlja nisu u potpunosti eliminisani, možete na isti način napraviti i upotrebiti još jednu istu količinu sirupa. Dužina konzumiranja ovog sirupa, ne može na bilo koji način da se odrazi negativno na vaše zdravlje, jer je njegova upotreba čak i ukoliko nemate probleme sa kašljem svakako blagotvorna za organizam, zahvaljujući čitavom nizu drugih načina na koji lovorov list deluje lekovito.

Konkretnije, ovako pripremljen sirup, možete na isti način koristiti i u cilju podizanja imuniteta, ali i u cilju delovanja na sve oblike zdravstvenih problema ili stanja na koja lovorov list kao lekovito sredstvo deluje, a koja smo u predhodnom delu teksta pominjali.

Lovorov list kao sredstvo za mršavljenje

Jedan u nizu načina na koje lovorov list ispoljava svoje delovanje na ljudski organizam, jeste delovanje koje se odnosi na ubrzavanje metabolizma i na pospešivanje procesa mršavljenja.

Kako bi se lovorov list na najbolji mogući način upotrebio u cilju mršavljenja, potrebno je da se upotrebi u kombinaciji sa još nekoliko sastojaka, a to su voda, cimet i zeleni čaj i da se pripremi, a kasnije i koristi na sledeći način:

Za pripremu preparata za mršavljenje na bazi lovorovog lista, potrebno vam je:

– Osamsto mililitara vode,
– Tri veća suva lista lovora,
– Jedan štapić cimeta,
– Jedna ravna supena kašika zelenog čaja.

Način pripreme i upotreba:

Pre nego što vas upoznamo sa procesom pripreme preparata za mršavljenje na bazi lovorovog lista, važno je da napomenemo da je ovaj preparat potrebno napraviti rano ujutru, tačnije pre doručka kako bi ste prvu dozu koju mogli da popijete onda kada je to potrebno, a to je upravo pre doručka.

Proces pripreme je sledeći: Najpre osamsto mililitara vode stavite na ringlu da provri. Dok voda ne provri, operite pod mlazom hladne vode tri suva lista lovora i oprane listove zajedno sa preostalim pripremljenim sastojcima, ubacite u vodu tek nakon što je voda provrela i nakon što ste je pomerili sa ringle. Sve to zajedno poklopite i ostavite da odstoji petnaest minuta. Nakon tog vremena, pripremljenu mešavinu procedite i njen tečni deo podelite na tri jednake količine.

Prvu količinu, kao što smo napomenuli, popijte pre doručka. Drugi deo količine popijte odmah nakon doručka, a onaj preostali, treći deo popijte posle večere, tačnije neposredno pre spavanja.

Pritom, ovaj preparat za mršavljenje nemojte da zagrevate pre drugog i trećeg konzumiranja, a preporučujemo da ga i pre prvog jutarnjeg konzumiranja predhodno ohladite na sobnoj temperaturi.

Preparat pripremajte svakog jutra i pijte ga na opisani način u toku dana. Nakon prvih sedam dana od početka konzumiranja, primetićete prve rezultate i to u vidu smanjenja masnih naslaga na delovima tela koji su podložni formiranju sala (stomak, zadnjica, butine). Preparat možete nastaviti da konzumirate i u toku narednih nekoliko nedelja, u zavisnosti od toga koliko želite da smršate.

Ono što je dobra strana upotrebe ovog preparata u cilju mršavljenja, jeste što njegova primena ni na koji način ne deluje negativno na organizam, već naprotiv, organizmu koji je potrebno osloboditi od viška kilograma, omogućava da na zdrav i bezbedan način prođe kroz period mršavljenja i da postigne željene rezultate bez posledica.

Ukoliko želite, povremeno u ovako pripremljen preparat, možete dodati i malo soka od sveže ceđenog limuna (u količini po želji), jer osim što će takođe delovati zdravo na vaš organizam u toku mršavljenja, limunov sok će ujedno pospešiti i ubrzati proces sagorevanja masti.

Jedino što je važno, jeste da u preparat ne dodajete šećer niti bilo koju vrstu zaslađivača, jer bi ste takvim potezom neutralisali njegovo delovanje.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: