Domaći pekmez, marmelada i džem od kajsija – recepti kako se pravi

Kajsije su ono voće prelepe narandžaste boje, puno beta-karotena i vlakana, a ujedno su i jedan od prvih znakova leta. Iako su sušene i konzervirane kajsije dostupne tokom cele godine, sveže kajsije sa velikom količinom vitamina C, ne mogu se menjati ni sa čim.

Rođaci bresaka, kajsije su mali, zlatnonarandžasti plodovi, sa baršunastom korom i mesom, ne previše sočne, ali definitivno blage i slatke. Neki opisuju ovaj ukus kao skoro mošusni, negde između šljive i breskve.

Jedna cela, sveža kajsija, sadrži 5% vitamina C, 4% vitamina A, 3% kalijuma, 3% bakra i 3% vlakana. U jednoj kajsiji od 35 g ima 17 kalorija.

Kajsije su izvorno iz Kine, a u Evropu su stigle preko Jermenije, zbog čega joj je naučno-botaničko ime Prunus armenaica.

U kajsijama se uživa kao u svežem voću, ali se jedu i kao suve, kuvane, u obliku džema ili soka. Od plodova kajsije se destiluje rakija i pravi liker. Eterično ulje koštice kajsije se prodaje kao gorko bademovo ulje. Turska, Italija, Rusija, Španija, Grčka, SAD i Francuska su vodeći proizvođači kajsija.

Prednosti vezane za zdravlje

Kajsije su bogate mnogim biljnim antioksidansima. Neki od njih su vitaminski antioksidansi. Drugi se malo teže pronalaze u drugoj hranu i mogu biti odgovorni za specifične zdravstvene prednosti.

Sve u svemu, uzmite u obzir da kajsije predstavljaju odličnu hranljivu namirnicu, koja vam pruža zaštitne efekte antioksidanasa uz dodavanje veoma malo kalorija na dnevnom nivou.

Kajsije štite od štetnog delovanja slobodnih radikala

Kajsije sadrže brojne potencijalne antioksidanse. Kajsije možemo rangirati kao odličan izvor vitamina A (beta-karotena) i vitamina C. Zdravstvene prednosti ovakve kombinacije su višestruke i dobro dokumentovane.

Kajsije su bogate i drugim antioksidansima, uključujući polifenolne antioksidanse poput flavonoida. Ishrana bogata flavonoidima i drugim vrstama polifenola iz kajsija, vezana je za umanjen procenat srčanih oboljenja, kao i za druge potencijalne zdravstvene prednosti.

loading...

Antioksidansi odgovorni za neke od specifičnih efekata navedeni su u nastavku. Oni su samo jedni od potencijalnih blagotvornih efekata koje pruža konzumacija ovog zdravog voća. Evo nekoliko važnih antioksidansnih hranljivih sastojaka ili grupe hranljivih sastojaka u kajsijama:

  • kvercetin;
  • proantocijanidini;
  • katehini;
  • epikatehini;
  • hidroksicinamati;
  • galska kiselina;
  • kofeinska kiselina;
  • kumarinska kiselina;
  • ferulinska kiselina.

Kajsije štite vaš vid

Kajsije su bogate karotenoidima i ksantofilima, hranljivim materijama za koje istraživači veruju da mogu pomoći u zaštiti vida od oštećenja vezanih za starenje. Izgleda da jedan od nutritijenata (lutein) može zaštitit mrežnjaču od oštećenja izazvanih plavim svetlom.

Pored toga, istraživači su povezali redovan unos ovog voća sa smanjenjem rizika od gubitka vida uzrokovanog starenjem. Ljudi koji su jeli tri ili više kajsija dnevno, imali su bolje rezultate.

Kajsije mogu zaštititi od upale

Kajsije su jak hranljivi izvor katehina, velike porodice flavonoidnih fitonutritijenata. Jedna kajsija će vam dati 4-5 g katehina. Ovi fitonutritijenti su moćni antiinflamatorni nutritijenti, a istraživači su sigurni u njihove zdravstvene efekte. Otkrili su da katehini mogu inhibirati aktivnost enzima pod imenom ciklooksigenaza-2, koji predstavlja kritičan korak u procesu upale.

Vitamin A (Retinol) u kajsiji

Kajsije su dobar izvor vitamina A, poznatog i kao retinol. Ovo je vitamin koji rastvara mast, pomaže u ćelijskoj diferencijaciji, vidu i zdravom razvoju fetusa. Takođe, uključen je u funkcionisanje imunog sistema i održavanje zdravlja kože i sluzokože.

Vitamin A takođe može pomoći u lečenju akni i kožnih problema, promovisati zdrav vid, smanjiti rizik od starosne degradacije mrežnjače i održati snagu kostiju. Može biti važan i u neurološkom funkcionisanju.

Kalijum

Kalijum je mineral koji je potreban svakoj ćeliji, tkivu ili organu u telu, kako bi pravilno funkcionisali. Ovaj mineral, koga ima u kajsijama u dovoljnoj količini, je elektrolit, što znači da pomaže u kontroli elektriciteta u telu. Neophodan je za funkcionisanje srca i za mišićnu kontrakciju. Smatra se da kalijum ima ulogu u formiranju kostiju, snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od moždanog udara.

Domaći džem od kajsija

Nema ničeg lepšeg od vrućih, mekanih palačinki i domaćeg džema od kajsija! Džem ili marmelada od kajsija se može kupiti u prodavnici, ali ništa ne može zameniti blag ukus bakinog džema.

Kajsije nisu zahtevne, jer se ne moraju ljuštiti, niti čistiti od peteljki. Dovoljno je samo da ih prepolovite, izvadite koštice (koje čuvate i posle krckate, pa jedete kao orahe i bademe) i operete.

Recept za ovaj džem podrazumeva 2 kg šećera, 5 kg kajsija (neprskanih) i apsolutno ništa više! U ovom receptu nema konzervansa!

Kajsije ćete iseći na pola, odstraniti koštice i poređati ih u veću šerpu za kuvanje džema. U poklopljenoj šerpi ćete ih kuvati oko 15 minuta na višoj temperaturi, uz povremeno mešanje. Kajsije puštaju sopstveni sok, pa nije potrebno dodavati vodu.

Posle 15 minuta smanjujete temperaturu i, uz mešanje, kuvate kajsije još sat vremena. Na žalost, morate stalno biti uz šporet, jer ne smete dozvoliti da kajsije zagore.

Kada prođe sat vremena, stavljate šećer i kuvate oko 20 minuta sa šećerom. Mešajte lagano i krčkajte kajsije, tako da se stvori fino zgusnuta masa, tj. džem.

U prethodno pripremljene sterilisane tegle, koje ste zagrejali u rerni, sipate vruć džem, zatvarate hermetički i ostavljate da se ohlade.

Ovako pripremljen džem možete držati u špajzu, podrumu ili frižideru.

Pekmez od kajsija sa konzervansom

Za ovaj recept pripremite 1 kg šećera, 5 kg kajsija i 1 konzervans. Kajsije ćete dobro oprati, prepoloviti, odstraniti koštice, a zatim samleti na mašini za mlevenje mesa. Ideja je da se dobije glatka smesa, pa se zato u startu kajsije melju.

Samlevene kajsije ćete posuti šećerom i konzervansom, a zatim dobro izmešati. Posudu ćete pokriti i odložiti kako bi prenoćila. U toku večeri možete promešati nekoliko puta, kako biste bili sigurni da se šećer ravnomerno topi i zahvata sve kajsije.

Sledećeg dana, smesu stavljate u šerpu za kuvanje pekmeza i kuvate. Kajsije zahtevaju stalno mešanje, da ne bi zagorele.

Onog trenutka kada primetite da se pekmez lepi za dno šerpe, sklonite sa vatre.

Topao pekmez sipajte u čiste sterilne tegle, poklopite i dobro zatvorite. Pre toga možete otklopljene tegle staviti u toplu rernu kako bi se uhvatila pokorica.

Marmelada od kajsija bez aditiva

Najbolja marmelada je ona u kojoj nema hemije. Ovakve marmelade su svetle i nisu guste.

Za ovu prirodnu marmeladu biće vam potreban sok isceđenog limuna, pola kilograma šećera i jedan kilogram kajsija. Za klasične marmelade odnos šećera i voća ide 1:2. Kada želite da napravite marmeladu tamnije boje, onda birate kajsije manje veličine, a ako hoćete da vam marmelada bude svetlonarandžasta, kupite zrele, velike kajsije.

Kajsije operite podrobno, izvadite koštice i odstranite pegice sa kore ukoliko ih ima. Takođe, ako primetite mekani, tj. gnjili deo kajsije, uklonite ga nožem.

Sa strane pripremite veliku šerpu ili ekspres lonac bez poklopca i u njega poređajte kajsije. Ekspres lonac je odlično rešenje jer u njemu kajsije neće zagoreti! U marelice naspite šećer i odmah iscedite jedan limun. Limun pomaže da se dobije želatinasta struktura i lepa, svetla boja.

Kajsije ćete kuvati na umerenoj vatri i mešaćete dok se šećer polako ne istopi. Bilo bi dobro da koristite drvenu varjaču za mešanje i to onu sa dužom drškom, zato što će smesa povremeno prskati.

Kada dobijete tečnu smesu (od šećera i kajsija), mešanje se mora pojačati zato što preti opasnost da džem zagori.

U toku kuvanja se pojavljuje pena i pokorica na površini, nju ćete skidati kašikom. Skidanje pene je važno, jer ukoliko to ne činite, džem se brže kvari.

Da biste znali kada da prestanete sa kuvanjem, najbolje je da izvadite dve kašike džema i stavite ih na tacnu. Posmatrajte za koliko se vremena stegne i prema tome odredite koliko još treba kuvati. Vruća marmelada je uvek ređa, pa je zbog toga potrebno pratiti proces stezanja.

Smatra se da je potrebno oko 2 sata da bi se marmelada skuvala.

Pre završetka kuvanja, pripremite sterilisane tegle, koje ste zagrejali u rerni na 100ºC. U ovako pripremljene tegle sipajte džem kutlačom i ponovo stavite u rernu, kako bi odstojale još pola sata. Kada vidite da se na površini marmelade uhvatila pokorica, izvucite tegle i poklopite ih hermetičkim poklopcima.

Pekmez od kajsija i bresaka

Postoje divni recepti za pekmez koji podrazumevaju mešanje kajsija sa još nekim voćem. Jedan od njih je pekmez od kajsija i bresaka. Ove dve voćke su srodne i lepo se slažu. Za ovaj recept će vam biti potrebno 4 kg dobro zrelih bresaka, 1 kg zrelih kajsija i 1,3 kg šećera. I kajsije i breskve ćete lepo oprati, izvaditi koštice i iseći na komade.

Pomešane breskve i kajsije se posipaju šećerom, a potom se ručno gnječe i mešaju. Ovako pripremljena mešavina se pokriva i ostavlja da prenoći.

Sutradan se stavlja na vatru i kuva uz neprestano mešanje do željene gustine. Vruć džem se sipa u sterilisane tegle, prethodno zagrejane u rerni koje se hermetički zatvaraju.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: