Slatko od višanja – recept kako se pravi

Zrele sočne višnje spadaju u grupu voćki koje su izuzetno lekovite i višestruko upotrebljive. Postoji milion načina da iskoristite ove kiselo-slatke tamnocrvene plodove, ali je svakako njihovo konzumiranje u svežem, tek ubranom stanju, najidealnije i najkorisnije.

Smatra se da višnje mogu umanjiti rizik od infarkta jer su u stanju da spreče oksidaciju lošeg holesterola. Svi znamo da LDL holesterol šteti zidovima krvnih sudova, a samim tim može da dovede do infarkta.

U višnjama ima dovoljno antocijana (crvenog biljnog pigmenta) koji se smatra odličnim antioksidansom. Antioksidansi su neophodni za zaštitu od kancerogenih ćelija i malignih bolesti.

Višnje sadrže kumarin koji je odličan razređivač krvi. Jedući višnje smanjićete rizik od tromboze i ostalih komplikacija koje uz to idu.

Ljudi koji imaju hipertenziju ili povišen krvni pritisak, trebalo bi da jedu višnje jer one sadrže dosta kalijuma koji izbacuje višak vode iz organizma.

Ukoliko imate reumatozni artritis, višnje će pomoći da smanjite inflamatorne procese u organizmu.

Smatra se da osobe koje pate od gihta mogu smanjiti simptome ako redovno jedu višnje jer one pomažu u smanjenju mokraćne kiseline koja se smatra uzrokom pojave gihta.

Tamnocrvena boja višanja podseća na krv, a svi koji imaju manjak hemoglobina u krvi mogli bi da ga pojačaju uz pomoć višanja.

Kada vam se jede nešto slatko, posegnite za višnjama, ali osobe koje imaju dijabetes moraju unositi ograničenu količinu.

loading...

100 g svežih višanja nosi 50 kalorija. U višnjama nema masti ni holesterola. Ugljenih hidrata ima 12g, od toga vlakana 2 g, šećera 8 g, a proteina 1 g. Natrijuma ima oko 3 mg.

Višnje su bogate vitaminom A koga ima 26% i vitaminom C koga ima 17%. Gvožđe i kalcijum su prisutni sa po 2%.

Koštice višanja su korišćene u jednoj studiji u kojoj su se istraživala bioaktivna svojstva. U izdvojenim uljima iz koštice su nađene nezasićene masne kiseline, tokotrienoli, tokoferoli i oleinske kiseline.

Slatko od višanja

Uživajte u svežim višnjama u kasno proleće, ali budite pametni pa ih preradite na vreme kako biste imali koristi i tokom zime.

Jedna od omiljenih srpskih poslastica jeste SLATKO od višanja, tradicionalni delikates naše nacionalne kuhinje.

Slatko od višanja – okrepljujuća poslastica za sve prilike

Ovaj stari recept podrazumeva odnos višanja i šećera 1:1, najviše 1:1.25 kg. Višnje ćete dobro oprati, očistiti od koštica i ređati ih u šerpu za kuvanje slatka. Najbolje je ređati red višanja, red šećera.

Šerpu stavite na ringlu i zagrevajte sve dok se šećer potpuno ne rastopi. Neka toplota bude umerena sve vreme.

Kad se šećer rastopi, slobodno pojačajte temperaturu i kuvajte.

Masa treba da dostigne dovoljnu gustinu. Međutim, s obzirom na to da višnje ispuštaju svoj sok, trebalo bi da sklonite šerpu sa šporeta onog trenutka kada vidite da se masa zgusnula. Pokrijte šerpu mokrom krpom i pustite da se prohladi nekih desetak minuta.

Nakon toga, vratite šerpu na ringlu i kuvajte sve dok se sok koji su višnje ponovo ispustile ne stegne.

Iskusne domaćice kažu da je slatko gotovo onda kada sa kašike kojom ste zahvatili slatko padaju dve kapi u isto vreme.

Šerpu gotovog, skuvanog slatkoga, sklonite sa šporeta, oberete penu koja se nahvatala, i pokrijete vlažnom krpom.

Neka tako pokrivena šerpa odstoji cele noći.

Sledećeg dana sipate slatko u sterilne tegle i zatvarate hermetičkim poklopcem.

Slatko od višanja sa vanilom

Ovaj recept za sladokusce podrazumeva 3 kg višanja, 2 dl vode, 3 kg šećera i 2 kesice vanilin šećera.

Višnje ćete dobro oprati, skloniti peteljke, a zatim očistiti od koštica.

U šerpu ćete staviti 2 dl vode, 3 kg šećera i 2 kesice vanilin šećera. Ovaj rastvor vode i šećera kuvate 12 minuta, pa tek onda dodajete višnje. Višnje se kuvaju u slatkom sirupu nekih 15 minuta. Nakon toga ostavite da se slatko ohladi, pa tek onda sipate u tegle.

2 tegle slatkog od višanja za 24 h

1 kg opranih i očišćenih višanja stavite u veliku šerpu. Na red višanja pospite 1 kg šećera. Pokrijte šerpu i pustite je da odmara.

Sledećeg dana dodajete vodu onoliko koliko je potrebno u odnosu na količinu soka koji su višnje otpustile. Potom kuvate na jakoj temperaturi. Kada počne da vri, smanjite temperaturu.

Sve vreme skidajte penu sa površine i, s vremena na vreme, promešajte.

Nakon sat vremena dobićete gustinu slatkoga sličnu gustini meda.

Sklanjate šerpu sa vatre, pokrivate je mokrom tkaninom i puštate da se skroz ohladi.

Sterilisane tegle punite gotovim ohlađenim slatkom i zatvarate hermetički.

Tegle čuvate na hladnijem mestu u ostavi.

Bakin recept za slatko od višanja

Ako berete višnje sa peteljkama, onda ćete, pre pripreme slatkoga, očistiti višnje od peteljki i izvadićete koštice.

Zatim uzimate šerpu u kojoj kuvate samo slatko i ništa više.

Napunite šerpu sa 4 kg višanja, a zatim ih pospite sa isto toliko kilograma šećera.

Pokrijte sve to krpom i ostavite neka prođe noć.

Izjutra ćete videti da se šećer istopio, a da su višnjice ispustile sok.

Šerpu prenesite na šporet i počnite sa kuvanjem. Dozvoljeno vam je da pridodate malo vode.

Onog trenutka kada provri, snizite temperaturu i nastavite da kuvate još 45-50 minuta. Neka temperatura bude sve vreme umerena. Kada vidite da se ne kuva dovoljno, slobodno pojačajte i obrnuto.

Nije potrebno mešati sve vreme, dovoljno je da povremeno protresete.

Dok kuvate slatko, pojavljivaće se pena na površini. Nju ćete skidati kašikom.

Gotovo slatko je ono koje je gusto, ali u isto vreme i tečno, otprilike kao med.

Skuvano slatko ostavite da se prohladi, a zatim ga sipajte u tegle.

Svoje goste nikada nećete služiti slatkom iz tegle. Za posluženje obezbedite malu kristalnu posudicu sa poklopcem, poslužavnik i heklani milje ili podmetač sa belim vezom. Činijicu otklopite, a pored nje postavite čašu hladne i sveže vode i čistu kašičicu. Neka pored svega toga bude i prazna čaša za odlaganje prljavih kašičica.

Tako treba da izgleda srpsko gostoprimstvo.

Slatko od višanja za dijabetičare (sa fruktozom)

Za ovo slatko vam nije potreban ni beli šećer, ni želatin, ni konzervans. Potrebna vam je fruktoza i zrele, čvrste višnje.

Fruktoza ide u razmeri 1:1. Dakle na 1 kg višanja ide 1 kg fruktoze.

Očišćene višnje pospete fruktozom i kuvate na jačoj toploti. Sve vreme skidajte penu.

Dok je vrelo, slatko sipate u tegle, zatvarate i okrećete naopačke. Posle nekoliko minuta vraćate tegle u normalan položaj.

Vişne tatlı (turski recept)

Za ovu tursku poslasticu koja nosi isto ime u prevodu kao i naše slatko, potrebno vam je 850 g šećera, 1 kg višanja i 2-3 kašike limunovog soka.

Dobro operite višnje. Uklonite sve peteljke i listiće i izbacite sve trule komadiće. Izvadite koštice.

Stavite višnje i šećer u šerpu, pokrijte i ostavite u frižideru preko noći.

Sledećeg dana kuvajte mešavinu oko 20 minuta. Dodajte limunov sok i još šećera ako je potrebno. Neka ključa oko 5 minuta.

Kada se zgusne, sipajte slatko u sterilisane staklene tegle. Obrnite poklopac dobro i okrenite tegle naopako dok se ne ohlade.

Kombinacija – slatko od višanja i trešanja

Slatko se može praviti od različitih vrsta voća, ako idu dobro jedno uz drugo.

Višnje i trešnje su srodne voćke. Razlika između njih se sastoji u tome što su trešnje slađe, a višnje kiselije. Ako upoređujemo teksturu, trešnje su sočne i slatke, ali su višnje daleko sočnije i mekše. Višnjini sastojci u sebi nose izuzetne arome koje se najbolje prikazuju u kolačima i nekim kuvanim jelima.

Procenat šećera je takođe različit. U višnjama ima ukupnog šećera od 6.9 do 12.5%, dok ga u trešnjama ima od 4.7 do 11.5%.

Višnje se jedu sveže, ali se mnogo više prerađuju i upotrebljavaju za različite produkte. Trešnje se retko prerađuju, pa u njima uživamo u svežem stanju.

Postoji mnogo sorti višanja i trešanja. Neke su tvrdog mesa, dok su neke mekane. Postoje i različite boje plodova: crvene, tamnocrvene, skoro crne, bele. U početku sezone zrenja i branja, prvo će se pojaviti one tamnije i mekše trešnje, a zatim slatke i veoma sočne.

Višnje se pojavljuju već u junu, ali one uobičajenije sorte uvek dolaze posle trešanja. Sve višnje koje se pojavljuju u julu su pune zdravih nutritijenata. Hrvatska autohtona sorta maraska je, recimo, jedna od najzdravijih i najukusnijih na svetu. Ona ima dobru koncentraciju suve supstance i ključnih jedinjenja.

Kada kupujete višnje i trešnje i pripremate se da od njih napravite slatko, džem ili sok, najbolje je da ih dobro pregledate i uklonite one komade koji su gnjili ili oštećeni, kako ne bi delovali na ostale. Peteljke otklanjajte neposredno pre spremanja, jer nakon otklanjanja peteljki one brzo omekšaju.

Recept za slatko od višanja i trešanja je odličan način da iskombinujete sve prednosti koje ove dve voćke nose. Nabavite po jedan kilogram višanja i trešanja, 2 kilograma šećera, 1 limun i štapić vanile.

Očišćeno voće ćete ostaviti da se iscedi. Dok se voće cedi, kuvaćete sirup od vode i šećera (oko 6 čaša vode). U vodu i šećer spustite štapić vanile i limun iseckan na kolutiće. Dok se sirup kuva, pojavljivaće se pena. Ovu penu ćete skidati kašikom.

Kada se pojavi pena, ubacite voće i nastavite sa kuvanjem.

Onog trenutka kada primetite da je slatko dobilo gustinu koja naliči na med, možete prestati sa kuvanjem.

Odstranite penu sa površine slatkoga, pokrijte šerpu vlažnom prostirkom i pustite da prenoći.

Sledećeg dana ohlađeno slatko sipajte u staklene sterilisane tegle.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: