Slatko od breskve – recept kako se pravi

Breskve su karakteristično i neobično lepo voće koje vodi poreklo iz severozapadne Kine. Breskve pripadaju porodici voćkica koje imaju samo jedno veliko srednje seme, isto kao i višnje, kajsije, šljive i nektarine.

Unutrašnje meso breskve može varirati od bele do žute i narandžaste boje. Postoje dve različite sorte breskve: slobodnjak i prsten, koje se odnose na to da li se meso drži unutrašnjeg semena ili se lako raspada.

Voće, kao što su breskve, šljive i nektarine, ima dobar uticaj na sve bolesti koje su povezane sa gojaznošću: dijabetes, metabolički sindrom i kardiovaskularne bolesti.

Istraživanja pokazuju da ove voćke imaju bioaktivna i fenolna jedinjenja sa antigojaznim i antiinflamatornim osobinama, a smanjuju i loš holesterol koji je povezan sa kardiovaskularnim bolestima. Najveći benefiti potiču iz ova četiri sastojka: antocijanin, hlorogenska kiselina, kvercetin i katehin. Ova četiri sastojka deluju zajedno i dopunjuju jedni druge u borbi protiv bolesti koje su povezane sa gojaznošću.

Kao odličan izvor jakog antioksidativnog vitamina C, breskve mogu pomoći u borbi protiv formiranja slobodnih radikala za koje se zna da izazivaju rak. Veliki unos vlakana sveg voća i povrća povezan je sa smanjenim rizikom od kolorektalnog karcinoma.

Antioksidativni vitamin C, kada se jede u svom prirodnom obliku (celovita hrana poput breskve) ili se nanese na površinu kože, može smanjiti bore, poboljšati ukupnu strukturu kože i pomoći u borbi protiv oštećenja kože uzrokovane suncem i zagađenjem. Vitamin C takođe igra vitalnu ulogu u formiranju kolagena, sistema podrške za vašu kožu.

Neke studije su pokazale da su ekstrakti breskve i šljive bili efikasni u ubijanju čak i najagresivnijih vrsta ćelija raka dojke i nisu nanosili povrede normalnim zdravim ćelijama u tom procesu.

Studije su pokazale da dijabetičari tipa 1 koji konzumiraju namirnice sa visokim sadržajem vlakana imaju niži nivo glukoze u krvi, a dijabetičari tipa 2 mogu poboljšati nivo šećera u krvi, lipide i nivo insulina. Jedna breskva srednje veličine obezbeđuje oko 2 g vlakana.

Sadržaj vlakana, kalijuma, vitamina C i holina u breskvama, podržava zdravlje srca. Povećanje unosa kalijuma uz smanjenje unosa natrijuma je najvažnija promena u ishrani koju osoba može učiniti da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

loading...

Istraživanja ukazuju na to da veći unos voća (3 ili više porcija dnevno) smanjuje rizik i progresiju makularne degeneracije vezane za starost.

Koristi od konzumiranja bresaka su beskonačne. Kako se potrošnja ove namirnice povećava, rizik od svih bolesti povezanih sa gojaznošču, dijabetesom, bolestima srca, se smanjuje.

Svi ovi razlozi nas navode na pomisao da bi bilo idealno imati sveže voće na stolu svakoga dana. Ali šta ćemo učiniti mi koji živimo u ovim krajevima u kojima su breskve sezonsko voće i možemo ih jesti samo u letnjim mesecima?

Upravo iz ovih razloga, naši stari su izmislili načine da miris, ukus i vitamine breskve sačuvaju preko zime: džem od breskve, slatko od breskve, kompot od breskve su najbolji mogući pratioci dugih, hladnih zimskih dana i večeri.

Slatko od breskve

Slatko od breskve je odličan slatkiš koga možete jesti u kombinaciji sa mileramom ili pavlakom. Odlično ide i uz grčki jogurt, ako volite slatki doručak.

Uostalom, isprobajte sami. Evo recepta!

Potrebno vam je 650 g bresaka koje ćete izrezati na osmine, zatim 630 g šećera, 2 vanilin šećera, 250 ml vode i 1 kašika limunovog soka.

Uzećete lonac i u njega staviti vodu, vanilin šećer i običan šećer. Promešaćete i pustiti da provri.

Kada provri, dodaćete naseckane breskve.

Gledajte da toplota ringle bude srednje jaka, a zatim slaba i pustite da se breskve kuvaju u sirupu sve do ne omekšaju. U isto vreme voda i šećer će se pretvoriti u sirup koji je polugust.

Ovaj proces bi trebalo da traje nekih 40 min.

Kada se breskve ukuvaju u ovom slatkom sirupu, sklonite ih sa ringle i dodajte limunov sok.

Skuvano slatko sipajte u teglice koje ste prethodno sterilisali. Dobro ih zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Tradicionalno slatko od breskvi

Ovaj tradicionalni recept podrazumeva upotrebu krečne vode i vinobrana. Ko više voli starinske recepte, neka se podseti, u narednim redovima, kako to izgleda.

Na početku procesa treba rastopiti kreč u vodi. Ova mešavina se ostavlja da slegne.

Za ovaj recept možda najbolje idu breskve vinogradarke jer se one fino odvajaju od koštice.

1 kg bresaka treba oprati u hladnoj vodi, oljuštiti, a zatim potapati u loncu u kome ste rastvorili vinobran. U rastvoru vinobrana stoje 1h.

Nakon toga ih opet isperete hladnom vodom, poređate u neki dubok sud i nalijete krečnu vodu koja je bistra. U krečnoj vodi stoje jedan sat.

U šerpu, u kojoj ćete kuvati slatko, sipate 1 kg šećera i jednu čašu vode.

Ovu slatku vodu kuvate dok ne postane gusta (dok ne počne da se kristalizuje).

Kada se zgusne, sipate breskve i kuvate dalje na jakoj vatri, koju postepeno snižavate. Kada vidite da je blizu kraj, dodajete vanilin šećer (1 kesica) i sok koji ste iscedili iz jednog limuna. Kuvate još malo, dok se slatko ne zgusne.

Na kraju, sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji oko 15 minuta.

Bilo bi dobro da nakon toga ponovo vratite šerpu na ringlu i pustite da proključa, makar još jednom.

Sa gotove skuvane poslastice ćete skinuti penu kašikom i prekriti šerpu navlaženom krpom.

Ovako skuvano slatko se pusti da prenoći.

Sutradan, u sterilisane, suve tegle, sipate slatko, povezujete celofanom i odlažete negde gde je suvo i tamno (podrum, špajz).

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: