Slatko od kajsija – recept kako se pravi

Voće koje je puno vitamina i hranljivih sastojaka može pružiti niz zdravstvenih prednosti ako se redovno konzumira.

Kajsije spadaju u grupu voćki koje su domaće u Kini, ali se danas gaje u mnogim regijama sa umerenom klimom.

Ovi plodovi ispunjavaju širok spektar nutritivnih potreba i lako se konzumiraju kao sveže, sušene ili u obliku džema, soka, slatkoga.

Vitamin A (retinol). Kajsije su odličan izvor vitamina A, poznatog i kao retinol. Ovo je vitamin koji rastvara mast, koji pomaže u diferencijaciji ćelija, poboljšava vid i učestvuje u razvijanju ploda u majčinoj utrobi.

Vitamin A je na važan način uključen u funkciju imunološkog sistema, ali isto tako sarađuje i kada je u pitanju održavanje zdravlja kože. Svi koji imaju probleme sa aknama, uz pomoć kajsije rešavaju ove kožne probleme. Vitamin A će smanjivati rizik od starosne degeneracije makule, tj. rožnjače i održavaće snagu kostiju.

Vlakna. Kajsije su dobar izvor dijetetskih vlakana, a to je nešto što vašem telu pomaže da ima dobru crevnu funkciju. Takođe, vlakna su od pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska. Jedna porcija kajsija sadrži oko 3 g vlakana.

Vitamin C. Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, jedan je od vitamina koji se nalaze u kajsijama. Ovaj vitamin je antioksidans i može pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala, što smanjuje rizik od razvoja kancera i drugih opasnih bolesti. Ovaj vitamin pomaže u smanjivanju rizika od srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska, osteoartritisa, starosne degeneracije makule i uobičajene prehlade.

Kalijum. Kalijum je mineral koji je potreban svakoj ćeliji, tkivu i organu u telu, da bi mogao pravilno da funkcioniše. Ovaj mineral, koga imau kajsijama i to u velikim količinama, je elektrolit, a to znači da pomaže u kontroli električne energije u telu. Neophodan je za funkcionisanje srca i kontrakciju mišića. Smatra se da kalijum ima ulogu u formiranju kostiju, snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od moždanog udara.

Kajsije oslobađaju od konstipacije. Kajsije su bogate vlaknima i zato su dobre za lagano crevno pražnjenje. Obično se preporučuju pacijentima koji redovno pate od zatvora zbog svog laksativnog dejstva. Vlakna stimulišu želudačne i digestivne sokove da pomognu u apsorpciji nutritijenata i da razlože hranu kako bi se lakše svarila.

loading...

Kajsije jačaju kosti. Kajsije imaju značajne količine svih minerala koji su neophodni za rast kostiju. To su kalcijum, fosfor, mangan, gvožđe i bakar. Konzumiranje kajsija će omogućiti i osigurati zdrav rast i razvoj kostiju i sprečiće razna stanja koja izaziva proces starenja, uključujući i osteoporozu.

Slatko od kajsija – recepti

Slatko od kajsija je vrlo ukusna poslastica i način da se ukaže lepa dobrodošlica dragim gostima. Slatko od kajsija se sprema na više načina, a mi ćemo navesti neke od njih.

Bakino slatko od kajsija. Stare majstorice u kuvanju slatkoga kažu da nikada ne treba kuvati ni slatko ni džem od količine voća veće od 1 kg. Zbog toga ćete za ovaj recept nabaviti 1 kg očišćenih kajsija, 1 kašičicu limontusa, 1 kašičicu sode bikarbone i 1 kg šećera.

Kajsije ćete lepo oprati, očistiti i prepoloviti. Potrebno je da izaberete lepe, čvrste kajsije.

Ove prepolovljene kajsije ćete naliti vodom tako da ogreznu, a zatim ćete posoliti sodom bikarbonom i izmešati.

Neka u ovom rastvoru sode bikarbone i vode stoje 15 minuta.

Dok kajsije stoje u ovom rastvoru, vi ćete ušpinovati šećer sa 2 čaše vode. Neka šećerni sirup vri nekoliko minuta. Potrebno je da nestane pena, a da se pojave veći klobuci.

Kajsije procedite i osušite, pa spustite u sirup od šećera.

Neka se kuvaju na jakoj vatri nekih pola sata. Nakon tog vremena, isprobajte gustinu tako što ćete izvaditi soft i ohladiti ga u frižideru 3 minuta. Ukoliko soft kaplje lagano, onda je slatko skuvano.

Sve vreme ćete skidati penu sa površine slatkoga.

Sklonite šerpu sa ringle, malo je protresite, a zatim prekrijte vlažnom krpom. neka šerpa prenoći.

Sledećeg dana sipajte slatko u sterilisane tegle.

Slatko od kajsija sa krečnom vodom

Potrebni sastojci:

  • 5 kg šećera;
  • komad kreča;
  • 1 kg kajsija;
  • limunov sok.

Jedan kilogram kajsija ćete oprati i oljuštiti, a zatim prepoloviti na pola i izvaditi koštice.

Uzećete veliki lonac i u njega sipati vodu, a zatim ubaciti komad kreča. Kada ovaj kreč proključa, promešajte rastvor drvenom kutlačom, pa nalijte hladnu vodu. Neka se sadržaj izbistri.

Uzeti dubok sud i poređati kajsije, pa ih preliti bistrom krečnom vodom.

Neka kajsije u krečnoj vodi stoje čitav sat.

Pripremiti šerpu za kuvanje slatkoga i u nju sipati kilogram šećera.

Kajsije ćete izvaditi iz krečne vode, a zatim ćete ih istuširati nekoliko puta.

Osušene kajsije posle toga poređajte preko šećera i isprskajte limunovim sokom. Ređajte šećer, kajsije i limunov sok dok ne potrošite sav materijal.

Poklopite šerpu i pustite da odstoji čitavu noć.

Sledećeg dana dodajete još pola kile šećera, jednu čašu vode i stavljate na ringlu. Slatko treba da se kuva na umerenoj toploti sve dok se šećer u potpunosti ne istopi.

Posle rastapanja šećera, pojačajte temperaturu i pustite slatko da se kuva.

Na kraju, sakupite penu sa površine i pokrijte šerpu mokrom krpom.

Neka se slatko prirodno ohladi, a vi ćete ga tek sutradan sipati u staklene sterilisane tegle. Sok koji ostane u šerpi, prelijte preko slatkoga u teglama i dobro zatvorite celofanom i gumicom.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: