Domaći sok od breze – lekovitost i recept

Brezina vodica ili sok od breze je jedan od najboljih napitaka koje možete konzumirati. Brezina vodica je ekstrakt iz kore breze. Ovaj sok je blago sladak, a tekstura mu je poput nekog retkog vodenastog sirupa.

Sok od breze sadrži šećere (ksilitol), proteine, aminokiseline i enzime. Drvo breze i samo ima izvanredne lekovite moći, a čaga pečurke koje rastu na stablu ovog drveta se tradicionalno koriste za lečenje mnogih bolesti uključujući i kancer.

Brezina vodica je tradicionalno piće u nekim delovima sveta. Ovaj sok se može piti kao tonik i kao takav je tradicionalni napitak u Poljskoj (ali nažalost zaslađen šećerom), Belorusiji, Ukrajini, Rusiji, Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Finskoj i svuda u severnoj Evropi, kao i u nekim delovima severne Kine. To je prirodni napitak koji ima restorativne i detoksikacijske karakteristike i svojstva. Tradicionalne blagodati brezinog soka su efikasnost u uklanjanju toksičnih supstanci iz jetre i bubrega. Zbog ovih karakteristika se brezin sok upotrebljava više stotina godina.

Postoji vrlo malo fitoterapeutskih sastojaka koji su sposobni da naciljaju dva glavna sistema za čišćenje i filtriranje u organizmu.

Prednosti soka od breze

Detoksikacija. Drvo breze sadrži moćna diuretička svojstva koja pomažu u uklanjanju opasnih toksina, mokraćne kiseline i viška vode iz organizma. Uz ovo naravno ide i oslobađanje od celulita i viška kilograma.

Takođe, sok od breze pomaže u održavanju bubrega zdravim sistemom organa, a u isto vreme brine o zdravlju i dobrom funkcionisanju jetre. U današnje vreme se sok od breze koristi širom sveta zato što ima odlične detoksifikacijske moći i agente koji utiču na dva glavna organa u ovom domenu.

Kada je u pitanju jetra, onda sok od breze pomaže da se uhvate i neutrališu toksični otpadi.

Kada su u pitanju bubrezi onda sok od breze pomaže u eliminisanju i filtriranju otpada putem urinarnog trakta.

Sok od breze sadrži komponente koji se zovu saponini za koje se smatra da imaju moći kada je u pitanju smanjivanje holesterola.

loading...

Brezina vodica ima samo 18 kalorija u 100 ml, a to je manje nego što se nalazi u kokosovoj vodici.

Sok od breze eliminiše toksine koje samo jetra može da procesuira. Ti toksini uključuju: alkohol, zasićene masnoće, trigliceride, boje iz hrane, aditive, pesticide, ostatke industrijski procesuirane hrane, prepržene masnoće i konzervanse.

Sok od breze takođe eliminiše otpad koji samo bubrezi mogu da uklone. Tu se misli na višak soli, mokraćnu kiselinu, fosfate, određene medikamente, ureu i amonijak.

Zahvaljujući ovim pročišćivačkim moćima, sok od breze duboko detoksikuje organizam, čineći da lakše izgubimo višak kilograma.

Ako ste preterali sa hranom tokom praznika, onda je ovaj ozbiljan detoks upravo ono što vam treba.

Sok od breze sadrži prirodne ugljene hidrate, organske kiseline, voćne kiseline, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, mangan, cink, natrijum, gvožđe i bakar, potom vitamine B (grupu) , vitamin C.

Sok od breze uništava kamen u bubregu, odličan je lek protiv čira na želucu, protiv glavobolje, bronhitisa, kašlja, ali i reumatizma, radikulitisa i artritisa.

Redovna upotreba soka od breze jača organizam.

Pored toga, sok od breze ima sposobnost da podstakne moć regeneracije u organizmu, kao i da podstakne metabolizam.

Smanjuje holesterol. Jedinjenje pronađeno u soku od breze, poznato kao saponin, ima svojstvo da smanji nivo holesterola u krvi. Jedna studija je pokazala da saponini mogu sniziti holesterol vezivanjem za holesterol i žučnu kiselinu. Saponini dovode do snižavanja holesterola sprečavajući njihovu reapsorpciju i povećavajući izlučivanje.

Gubitak viška kilograma. Sok od breze može podržati vaše napore da izgubite višak kilograma. Budući da pomaže da izgubite višak soli, fosfate, mokraćnu kiselinu, amonijak i određene lekove, oslobađanje od ovih nečistoća pomaže da se iščisti urinarni trakt. Kao rezultat ovog čišćenja, dolazi se do gubitka težine. Razlog za dobre efekte može biti i to što kada se toksini natalože u organizmu, telo ima tendenciju da zadržava masnoće kao način da se zaštiti i da zaštiti organe. Ako se ovi toksini eliminišu, to olakšava borbu sa kojom se većina nas suočava pri pokušaju mršavljenja.

Podržava zdravlje jetre. Kako brezina vodica pomaže da eliminišete toksine, onda nije iznenađujuće da ona deluje u promovisanju boljeg funkcionisanja jetre, jer tada jetra nije primorana da radi više nego što je potrebno. Brezina vodica pomaže da se oslobodimo od toksina koje samo jetra može da isfiltrira, a to su zasićene masne kiseline, alkohol, pesticidi i mnogi drugi.

Čini kožu čistijom i pomaže protiv akni i bubuljica. Brezin sok čisti kožu i pomaže u lečenju akni i ekcema. Sok od breze stimuliše rast dermalnih i epidermalnih ćelija i ubrzava zarastanje rana. Postoje zapisi koji kažu da su severnoamerički Indijanci previjali ranu korom brezinog drveta kako bi im rane brže zarastale. Ekstrakti kore drveta breze pojačavaju sposobnost povređene kože da proizvodi inflamatorne supstance koje privlače tip ćelija koje su potrebne da se ukloni mrtvo tkivo i bakterije.

Olakšavanje bolova u zglobovima. Sok od breze koristi i kada su u pitanju bolovi u zglobovima. Ova tečnost je poznata po svojoj moći da pomogne kod stanja kao što su artritis i osteoartritis, zbog svojih antiupalnih svojstava koji smanjuju oticanje. Gomilanje mokraćne kiseline u organizmu je toksično, višak mokraćne kiseline može rezultirati bolovima u zglobovima ili artritisom.

Redovno ispijanje soka od breze  može pomoći da sprečite stvaranje kristala u zglobovima i da zaustavite bolove na samom početku. Sok od breze možete aplicirati direktno na bolne zglobove i tako sprečiti upalu i bolove.

Smanjuje karijes. Ako želite da smanjite šanse za razvoj karijesa, sok od breze može pomoći. Ovaj sok pomaže u promovisanju dobrog oralnog zdravlja zahvaljujući supstanci poznatoj kao ksilitol. To je vrsta prirodnog šećera za koji je poznato da sprečava karijes jer neke vrste bakterija za koje se zna da ga izazivaju ne mogu da ga koriste kao izvor hrane.

Kako da napravite sok od breze i kako da dobijete brezinu vodicu?

Brezina vodica i brezin sok su danas dostupni u nekim specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane i u marketima po inostranstvu. Međutim, brezinu vodicu i brezin sok možete i sami napraviti ako živite u blizini regije gde breze rastu.

Brezinu vodicu možete izvući iz breze između marta i ranog novembra, u zavisnosti od toga gde živite i koliko su zime hladne. U principu, brezina vodica se vadi kada je temperatura iznad temperature zamrzavanja.

Šta treba tražiti? Postoji nekoliko vrsta breza, ali trebalo bi znati da sve one mogu biti upotrebljene i sve se lako prepoznaju po svojoj beloj i sivkastoj kori drveta. Najpoznatije su bele i srebrne breze. Potražite stablo koje ima prečnik od 25 cm i koje izgleda zdravo. Drvo koje ima puno grana, koje je razgranato, obično ima dosta vodice.

Kako se dobija brezina vodica? Potrebna vam je bušilica od 7/16”, kao i posuda za sakupljanje. Idealno bi bilo da imate i malu slavinu ili cevčicu. Ako koristite bocu, ona se može pričvrstiti za drvo strunom ili kanapom, a možete sprovesti crevo iz rupice na stablu i dovesti ga do boce koja je na zemlji.

Kada pronađete odgovarajuće drvo, obeležite mesto na stablu na visini od 1 m iznad zemlje. Potom bušite pod uglom od 30 stepeni. Rupa bi trebalo da bude duboka oko 15 cm . Čim izbušite rupu, vodica će početi da teče. Tada gurnete crevo i sprovedete ga do flaše. Vodite računa da insekti ne ulaze u flašu, a trebaće vam nekoliko sati ili čak čitav dan da biste sakupili oko 4 litra.

Ovako sakupljenu vodicu možete konzumirati svežu. Videćete da liči na vodu samo što ima slatkast ukus koji je ujedno i svež. Stavite bocu u frižider i popijte u roku od nekoliko dana. Ako vodicu ostavite na sobnoj temperaturi, počeće da fermentira. Tada možete dodati đumbir ili kurkumu, pa ćete dobiti neverovatno zdrav tonik.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: